SZÜLŐSÉG

Éld ki magad - miért sok az agresszív kismama?

2010. november 17., szerda 17:39 |

Nemrég olvashattuk egy hírportálon, hogy 3 nő ellen súlyos testi sértés miatt eljárás indult, mert megtámadtak és megvertek két biztonsági őrt a Magyar Vasúttörténeti Parkban.

Mathias Grünewald - Részlet az isenheimi oltárról
Mathias Grünewald - Részlet az isenheimi oltárról

A verekedést egy 29, egy 35 és egy 59 éves nő, illetve egy eddig azonosítatlan férfi kezdeményezte. Az ok az volt, hogy a társaság tagjainak gyermekeit zárás után az őrök távozásra szólították fel. A férfi biztonsági őrt úgy megütötték, hogy arccsonttöréssel kellett kórházba vinni, társa csak könnyebben sérült.

Egy másik internetes oldalon, egy baba-mama fórumon több mint egy éve feltette valaki a kérdést: Miért van annyi agresszív kismama? (Szinte lényegtelen, hogy mivel kapcsolatban kérdezte, a válaszok önmagukért beszélnek, és önmagukban is értelmezhetőek.)

A válaszadók nagy része már ezt a kérdést is olyan támadásnak vette, amire érzésük szerint azonnali agresszivitással kell lecsapni. Az egyik legszemléletesebb megnyilvánulás a következő volt: „na figyelj. nem vagyok agresszív. azért mert rossz napod van, nem itt kellene kiélned magad. csodálatos kisbabám van, aki nagyon okos, és sokat foglalkozok vele. ezért nem kellene cseszegetni. te vagy az agresszív, olvasd már el, mit írtál.”

Sokszor elgondolkodtató az is, ahogy az itt megjelent posztokat is kommentálják. Az internetes közegben nem divat venni a fáradságot, és ellenséges indulatok nélkül megfogalmazni egy kritikát. Az arcnélküliség kihozza az emberből azt, amit nyíltan nem tud vagy nem mer vállalni, mert a környezet kontrolláló hatása miatt inkább elfojtja magában a különböző – „nyílt színi terepen” ért – frusztráció okozta agresszív indulatokat. A monitor előtt azonban, inkognitóban bármilyen „felháborító” élményre reagálhatunk, ráadásul abban a tudatban, hogy ehhez „jogunk” van, ezt jelenti a szólásszabadság és a demokrácia. Én ezzel most nem vitatkoznék, hogy a szólásszabadság és a demokrácia valójában mit is jelent: engem személy szerint elkeserít, ha emberek bántják egymást, látszólag minden ok nélkül, vagy olyan ürügyek kapcsán, mint amilyen egy tésztasaláta receptje vagy néhány helyesírási hiba.

Hiába hisszük, miközben a monitor előtt „őrjöngünk”, hogy viselkedésünknek ez az oldala titokban maradhat, vagy hogy még mindig ez a legjobb módja annak, hogy kiadjuk magunkból a feszültséget. És azzal is hiába áltatjuk magunkat, hogy ezt a gyerekünk legalább nem látja, legalább vele nem érzékeltetjük így, hogy milyen negatív a hangulatunk, és hogy mi mindenen bosszankodunk. Ez nem így van: testünk ugyanúgy reagál a „belső” dühre is, gyerekünk pedig tökéletesen leveszi a nonverbális jelekből is, hogy feldúltak, feszültek, idegesek vagyunk, sőt bárhogy is próbáljuk kímélni őt ettől az önmagunktól, számtalan tudattalan formában fog megnyilvánulni a bennünk fortyogó méreg, és óhatatlanul (rossz) példát fogunk mutatni vele gyerekünknek, rossz mintákat adunk neki saját indulatainak mindenkori kezelésére.

Kitalálhatunk önvigasztaló, de hamis magyarázatokat arra, hogy pont azért van szükségünk az agressziónk ilyetén kiélésére, hogy ne a gyereken csattanjon, stb. Jobb, ha tudjuk, hogy mindenképp rajta csattan előbb-utóbb, hisz a lánc őt is eléri majd. Egy boxzsák püfölése sokkal hatékonyabb, mint a verbális, másnak adresszált agresszió, hiszen nem pusztán áthelyezi az indulatot egy másik lénybe, hogy aztán az is továbbítsa egy harmadiknak, hanem úgy vezeti le, hogy nem szül valahol a világban újabb agressziót, nem csapódik esetleg egy teljesen ártatlan emberen, haragunknak nem lesznek beláthatatlan és sokszor már nem is kívánt következményei. Emellett egészségünk megőrzésének is jobbat teszünk, ha dühkitörések, vagy épp elfojtások helyett sportolunk. Ráadásul az interneten hiába használunk különféle álneveket, ezek a megnyilvánulások örökké láthatóak maradnak, és ha más nem is, mi tudni fogjuk, hogy tőlünk származnak, a lelkiismeretet nem fogja egy-egy álnév eltakarni tudni.

Egy agresszióval kapcsolatos kutatás során a kanadai montreáli egyetem egy kutatócsoportja közel hatszáz családot vizsgált, ahol öt hónapos korú babák voltak. Úgy találták, hogy a terhesség elõtti és alatti szülõi viselkedés alapján elõre jelezhetõ volt, hogy az óvodáskort elérve melyik gyerek lesz verekedõs, kik lesznek, akik harapják vagy rugdalják, szadizzák társaikat az óvodában.

A korai - húszéves kor elõtti - gyermekvállalás, az anya dohányzása terhesség során, és az anya saját gyerekkori magatartási problémái egyaránt veszélyeztetõ tényezõnek bizonyultak. Ugyancsak ilyen hatású, ha a szülõk között gyakori az agresszív összeütközés, vagy ha az anya könnyen veszti el türelmét és reagál agresszíven a baba viselkedésére. Nagyon összetett okokról van szó, és maga az agresszív viselkedés is csak egy tünete a kisgyermek belsõ, pszichológiai problémáinak.

Minden jogosnak, szükségesnek vélt agresszív megnyilvánulásból jogosan és szükségesen következik egy újabb ilyen megnyilvánulás, egy vagy több új ellenség, hosszú távon pedig egyéni vagy akár kollektív boldogtalanság.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.11.19 10:09:01Puszpanya

  Nem szívügyem az új Poronty és a szerkesztőség sem.
  Viszont nem tetszik az, ahogy sokan a megmondók közül viselkedtek ebben az ügyben. Mivel nem ismerem az ügy TELJES hátterét, nem tudok szívvel-lélekkel egyik oldalra sem állni. A mai napig az átlagos kommentelőket (beleértve magamat is) senki nem tájékoztatta érdemben. Kivéve a leendő főszerkesztő próbálkozását, ami ugye olyan volt amilyen. Utána Kanga megszólalásáig még csak azt sem lehetett tudni, h egyáltalán ő szerkeszt-e, ki kicsoda..stb) Néhány odavetett mondat Tünde és Kanga részéről meg nekem nem elég ahhoz, h forradalmat szítsak, az ÜGY mellé álljak kreált nick-ként.
  Egy konyháról /étteremről/cukrászdáról/kocsmáról többféle véleménnyel lehet az ember. hogy néhányat kiragadjak:

 • 2010.11.19 10:09:42Puszpanya

  Az egyik típus úgy megy be (maradjunk a konyhánál, h eleve tudja, h szar a kaja. Ennek hangot is ad, sőt beír minden létező fórumra, esetleg röpcédulákat (először csak "szar a kaja", utána pedig " a zárassuk be a konyhát" szövegezéssel) gyárt és minden betérő kezébe nyom a bejáratnál egyet. Majd mikor eléri célját, és lehúzzák a rolót elégedetten tapsikál egyet és újabb célpont után néz.
  A másik, aki nem tudja eldönteni, h a kaja milyen volt, körülnéz hát és azt látja, h első emberkénk hangosan kiabál , ebből levágja, h tuti annak van igaza, így eldönti ő is, netán hangosan hirdeti, szar a kaja.
  Én olyan vagyok, h minőségtől függően eldöntöm (én), milyen a kaja. S ha tudom azt mondom, h ja a főzelék szar, de a hús ehető. S próbálok mindenben valami ehetőt keresni. (stb)

 • 2010.11.19 10:10:14Puszpanya

  Párhuzamot vonva az új Poronty esetével, ez már szinte lehetetlen. Nem elég, h az olvirok nagy része unalmas, a kaja hideg, ráadásul minden nap elmegy valaki az ember tányérja mellett és heccből (rosszindulatból/frusztráltságból) beleköp, h még véletlenül se lehessen esélyt adni a mai menünek. Egyelőre még ebbe az étterembe is benézek, de mivel van ahol megebédeljek, nekem mind1, h itt milyen a kaja. (néha még sikerül is kifogni valami ehetőt) Illetve nem érdekel annyira, h bármi érzelmi kielégülést jelentsen majd, amikor lehúzzák a rolót.
  Kb. ennyi. Szóval nem védem az új Porontyot, de nem is vagyok hajlandó bér-köpködőnek állni csak azért, h a keménymaggal egyetértsek.

 • 2010.11.19 10:18:34Puszpanya

  A fenti " válasz" meeko kérdésére ment.
  Ezúton köszönöm "Veg" válaszát akit ugyan nem kértem fel, h a nevemben válaszolgasson, de hát a jóindulata ugye megkérdőjelezhetetlen ebben az esetben is.
  Egyébként van az a pénz, amitől korpás a hajam, de az akkora összeg, h még senki nem kérte el a számlaszámom. Pedig nyitott vagyok. (a saját területemen)

 • 2010.11.19 10:34:45Puszpanya

  "Ez a pici különbség van a tilos, és a nálunk mindenki utálja között..."

  No ezt a szösszenetet kellene a Bezzegbanyára kiírni.
  Az a baj, h belülről nem látjátok (be), h bárki, aki ennél (szóhasználat) komolyabb témában nem ért veletek egyet, azonnal "közutálat" tárgyává válik. Az ellenvélemény nem elfogadott felétek. Kivéve, ha a keménymagból valakinek szintén az a véleménye, mint a szegény szerencsétlen (vagy nem annyira szerencsétlen) céltábla közepén vergődő áldozatnak, mert akkor esetleg életben marad az illető...
  A Párom meg akkor Párom, amikor ugye nevén nevezném a férfit, de nem akarom, (a keresztnevét sem írom kisbetűvel), így marad a Párom.
  A lányom meg tápizik a mai napig, aki pocaklakó vagy albérlő volt, amíg meg nem született. Sőt ma reggel tündér-sárkány-hercegnő volt.

 • 2010.11.19 10:51:30Puszpanya

  qwertzui12345


  Az én szigorúan intelligens és jóindulatú köreimben is megvádolom/szembesítem a TÉNYEKKEL azt, akiről egyértelműen/visszavonhatatlanul/ megkérdőjelezhetetlenül kiderül, h hazudik. A gyanú még sosem volt elég ahhoz, h hazugnak nevezzek bárkit is. Pláne nem, ha kósza/ megbízhatatlan értesülések alapján szereztem az információt, ami alapján gyanúba keveredett az illető.
  Egyébként elhiszem neked, h hazudok, h én valójában szerkesztőségi tag vagyok, de azt is, h te vagy Napóleon, vagy Teréz anya. (sok sorstársad mászkál ma szabadon.)

 • 2010.11.19 10:57:39Temptation

  "A másik, aki nem tudja eldönteni, h a kaja milyen volt"
  Az hülye, ezen nincs mit ragozni.
  Csak az az érdekes, hogy itt akik "kiabálnak" képesek egyedül is véleményt alkotni, lepődj meg, ez nem csak a Te kizárólagos képességed.

  A Párod, tápid, pocaklakód-albérlőd meg a kutyát nem érdekli.Ha anélkül fogalmazol, ha azzal, ugyan mindegy- így is úgy is fals.

 • 2010.11.19 10:59:40Veg_

  2010.11.19 10:34:45Puszpanya
  Gratulálok. Akkor ezuttal felvilágositlak, hogy az tápszer. Illetve a gyerekem tápszert eszik. Persze a tápit eszikézik a kistesóm is oké, az ovis nagytesótól... Ez is jelzi, hogy nem vagy exPorontyos és Bezzeganyás célközönség... A net teli van tápikázó pocaklakókkal és tapsikázó holdacskákkal, oda bátran irkálhatsz, és senki szemét se fogja bántani. Hozzánk is irkálhatsz, max körberöhögjük a tápikádat. A Poronty azt a hiánylyukat töltötte be, hogy itt lehetett irni a zabáló büdös kölykökről is, nemcsak a szopcsikázó vagy tápikázó babócákról, mint máshol.
  Hát most van erre egy uj helyünk. Aki ezzel egyetért, az van ott, aki nem, az meg máshol tápikázik a babócájával.

  De ismét irom, ez nem azt jelenti, hogy igy irni nálunk tilos lenne, ahogy irod, csak hogy aki igy ir, ne csodálkozzon a körberöhögésen. "Sajnos" a felnőtt kommunikáció van ott divatban, abból is a szabadszáju verzió, és mindehhez van rengeteg különböző tipusu és gondolkodásu ember...

 • 2010.11.19 11:01:18Veg_

  2010.11.19 10:57:39Temptation
  Ezt meg sose fogja elismerni :)

 • 2010.11.19 11:04:09Puszpanya

  Temptation
  No akkor ez az oldal csupa senkivel van tele, élén veled, aki már többedszer szólítasz meg.

 • 2010.11.19 11:05:12Temptation

  Veg: nem is kell, a megnyilatkozásai elegendően alátámasztják.

 • 2010.11.19 11:07:11DenisaM

  Nahát! Bocsi... teljesen eltévedtem a poszt kapcsán. Azt hittem verekedős anyukákról, kismamákról, esetleg nagymamákról lesz szó, és a kommentek láttán fogtam fel,hogy tök másról szól a buli.
  Bár az agresszív nagymama korúakról tudok írni... :) reggelente a csúcsforgalomban tökig telelévő buszon találhatóak, és hiába látják, hogy már mindenki egymás nyakán áll, és melletted is gyerek van, aki a 120 centijével csak egy helyre tud kapaszkodni, azért jól felszáll, hogy összelapítsa! Na ezután jön ki belőlem az agresszív anyuka, és küldöm el melegebb éghajlatra a vak szemével együtt! Ja, és nem csak szóval, kirakom a táskám, könyököm is, mert különben a lányom sérül! Bitót a bkv-nak! Éljen a jogsi meg az autózás... :D
  Na ennyit az agresszív anyákról!

 • 2010.11.19 11:10:42Temptation

  Puszpanya: Tényleg nem érted, vagy csak nem akarod?
  Megszólítalak, de azon belül nekem mindegy, - max, röhögök a gügyögésen, ahogy Veg írta- hogy Te most dafke is "tápizol" vagy nem. Ez az élharcos díványanyu mentalitás pedig Téged sem tett valakivé.
  Tudom, frusztrálódtál a régi P-n, de hát itt sem vagy a topon, bármennyire is küzdesz.

 • 2010.11.19 11:13:28DenisaM

  A fősodorról: a régi Porontyot nagyon sokáig olvastam, és a végén kapcsolódtam be mint kommentelő. Érdekes volt, tanulságos, és abszolult illett a hétköznapi élet apró dolgaihoz, rengeteg hasznos dolgot lehetett így megismerni. A Díványos porontyon eddig nagyon kevés érdekes posztot találtam, amit érdemes volt kommentelni, de legalább végig olvasni. Sajnálom a régi társulatot mint posztoló, mint kommentelő oldalon. Talán ha végre hozzáértő, de legalább gyakorló anyuka venné át a szerkesztői széket van esély, hogy megmentsék, de így?! :(:(:(

 • 2010.11.19 11:15:14Puszpanya

  A gyerekem tápszert eszik, ha az a kérdés. De pl. a dokinéni is tápinak hívja (mert pl. rövidebb), de majd kioktatom legközelebb, h ugyanmár ezért szerzett orvosi diplomát?...
  Ah, most már értem, miért nem érzem magam közétek valónak: az én kölyköm nem zabáló, büdös kölyök. S még csak nem is utáltam abban a pillanatban amikor megszületett. Evvan.
  S nem is cukorszirup barbie baba.
  Egyszerűen csak egy gyerek.

 • 2010.11.19 11:19:30Puszpanya

  DenisaM

  Ebben részben igazad van. Bár annyiban finomítanám a dolgot, h elég, ha ért a gyerekekhez (és az újságíráshoz)az illető, (és nem kell, h gyereke legyen) és szívügyének tekinti a porontyot, nem csak egy feladatnak, amiért így is úgy is megkapja a fizuját.

 • 2010.11.19 11:23:50Puszpanya

  Temptation

  Te nem érted. Én ha akarom tápizok, ha akarom tápszerezek. Mind a két szó ugyanazt jelenti számomra. Az a nem mindegy, h milyen mondatban szerepelnek.

 • 2010.11.19 11:41:44Temptation

  Azt azért tudod, hogy nem csak a szóhasználatodról szól a történet?

 • 2010.11.19 11:58:18Temptation

  Azért azt érted, hogy elsősorban nem a szóhasználatoddal van baj?

 • 2010.11.19 12:07:07oliv08

  Azt írtam a férjemre a BA-n, hogy "apa", és bár szóvá tették, elmesélve egy régi kommentelős sztorit hozzá, nem éreztem, hogy engem most utálnának. Úgy látszik, ahhoz több kell. Ahogy én éreztem, tájékoztatják az új kommentelőt, hogy ez milyen stílusú poszt, és ennyi. Valahogy ez így alakult a Poronty története során, és így maradt. Nekem tetszik, hogy nem kell megjátszani, hogy mindig milyen boldog vagyok a hisztis kétévessel és az üvöltő félévessel.

 • 2010.11.19 12:49:53Puszpanya

  "Azt írtam a férjemre a BA-n, hogy "apa", és bár szóvá tették, "

  Én meg nem járok olyan helyre, ahol szóváteszik, ha apának szólítom a Párom. Különbözőek vagyunk.

 • 2010.11.19 12:52:14Puszpanya

  Temptation

  Nem itt veled van baj.
  De gondolom, sokan megpróbálták ezt már neked megmagyarázni életed során, azoknak sem hittél.

 • 2010.11.19 12:53:12Veg_

  2010.11.19 12:07:07oliv08
  Mert hogy miért is utálnánk? :) Semmi okunk nincs rá :)

 • 2010.11.19 12:53:35Puszpanya

  Olive08
  Úgy látszik, ahhoz több kell.

  Írd le egyszer, h nem vagy BA párti... :D CSAK ennyi kell hozzá.

 • 2010.11.19 12:57:41Veg_

  2010.11.19 12:52:14Puszpanya
  Jól látod. Itt vele semmi baj sincs :)
  (ismered? "A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem" csakszolok)

 • 2010.11.19 12:59:08Veg_

  2010.11.19 12:53:35Puszpanya
  Valószinüleg megkérdeznénk, hogy akkor miért érzi magát jól az oldalon.
  Nem, te totál félreértesz (mert gondolom félre akarsz érteni) mindent, ami kapcsolatos az oldalakkal a szereposztó hencserre költözés óta...

 • 2010.11.19 13:00:31Veg_

  Azt ismered, hogy bemondják a rádióba: Ovatosan haladjanak az autópályán, valami őrült forgalommal szembe halad! Mire az egyik autós: Egy??? Dejszen mind szembe megy!

  Csak ugy eszembe jutott...

 • 2010.11.19 13:03:19Cocu

  Beszólni az olvasótábornak, kommentelőknek egy amúgy is olvasatlan oldalon gyönyörű öngól! (vagy ahogy a reklám mondja, megfizethetetlen)

  Azért remélem, nem könyvelik el sikerként a kattintás és kommentszámot, amit ez a konkrét sor váltott ki, mert ez nem dicsőség...

  Sose hidd, h nincs már lejjebb! ;o)

 • 2010.11.19 13:08:50Puszpanya

  Kb ötödszörre hozod fel a poént, nem kicsit uncsi.

  Nem mellesleg ketten lövöldöztök csak a BAról. S nem ti vagytok a legértelmesebb kettő.

 • 2010.11.19 13:15:37Veg_

  2010.11.19 13:08:50Puszpanya
  Köszönöm! Igazán megtiszteltetés számomra, hogy te ilyen véleménnyel vagy rólam, bevallom, iszonyatosan elkeserednék, ha tisztelettel és megbecsüléssel emlegetnéd, milyen nagyra tartod az eszem, és ezt arról szürted le, ahogy veled beszéltem. Tutira kezeltetnem kéne azt az iszonyat sokkot :DDD
  (tudom, hogy sokszor hozom fel, de őőőő... valamiért sokszor jut eszembe, ha veled beszélek :D)

 • 2010.11.19 13:24:24kertedi

  Egyébként a néhány logikai bukfenctől eltekintve tényleg igaz, hogy durván verbálisan agresszív volt és most is az a kommentelő kismamák többsége, és nem tudom, ez miért van így. Lehet, hogy melengető érzés egy közösségbe tartozni, de ha annak a közösségnek a mozgatóereje mások legyalulása, akkor az nem biztos, hogy pozitív hatást kelt a közösség tagjaiban. Sokan írták, én is éreztem, hogy sokszor elkeserített a kommentek hangvétele. Ez most is így van.

 • 2010.11.19 13:28:29Puszpanya

  Az, hogy mennyire vagy eszes, nem derül ki a mondanivalódból. Egy dologban nagyon jó vagy, h végig gyalogolj bárkin, aki neked nem tetszik. Azért mindenképpen hálás vagyok anyámnak, h úgy nevelt fel, h én (veled ellentétben) jól érzem magam anélkül is, h embereket bántsak meg, nézzek le, torkoljak le agresszíven, esetleg megmondjam nekik, h mekkora faszok.
  Az a baj, h a viccben lévő autóban ezen az oldalon te ülsz. Gondolom, emiatt nehéz erről elfelejtkezned.

 • 2010.11.19 13:29:06Puszpanya

  Ez Vegnek ment...

 • 2010.11.19 13:36:54Veg_

  2010.11.19 13:28:29Puszpanya
  Tudod ott a baj, hogy én is nagyon jól érezném magam, ha nem lennél észtosztó nagyhatalomként ott bárhol, ahova megyek, és nem csak erről az oldalról van szó.
  Általában beszélnék valakivel, te jössz, és nekiállsz ugy beszélni rólam neki, mintha itt se lennék, és ugy, hogy élőben, bárhogy is nevelt téged anyukád, akkora pofont adnék érte, mint a franc. És te ezt sokakkal csinálod. Van, aki inkább nem áll veled szóba, van, akinek meg nem tetszik, hogy tenyérbemászóan próbálsz mint valami nyálkás szörny, embereket bedarálni.
  Én tutira nem vagyok egy tüncike, de garantálhatok neked két dolgot:
  1. élőben pont olyan vagyok, mint mikor valakinek neten irok, és a mondanivalóm nincs teli hátulról mellbe szövegekkel, mint a tied, és amit mondok, abba nem kell egy halom hátsó szándékot beleérteni, mert nincs, szintén ellentétben veled.
  2. én mindenkihez elöször kedvesen és pozitivan állok. Majd az idő során elérheti valaki - ahogy pl. te, ugyanis eleinte kedvesen beszéltem veled is, hogy teli legyen vele a hócipőm, és biza akkor már baromira nem óhajtok figyelni a kis lelkére, ahogy élőben se teszem ilyenkor. Egyszerüen minek?

 • 2010.11.19 13:38:24Puszpanya

  Kertedi,

  "Lehet, hogy melengető érzés egy közösségbe tartozni, de ha annak a közösségnek a mozgatóereje mások legyalulása, akkor az nem biztos, hogy pozitív hatást kelt a közösség tagjaiban"

  No, de el kellene jutni eddig az önálló gondolatig. S gondolom, h névvel/arccal kevesebben vállalnák be az itt-ott megfogalmazott véleményüket.
  Na meg van az a vicc, amikor a nyuszi a medve mellé áll, h " juj, de erősek vagyunk, vazze".

 • 2010.11.19 13:50:54Puszpanya

  "ha nem lennél észtosztó nagyhatalomként ott bárhol, ahova megyek"

  - Szóval tudom előre, h hová fogsz menni? Ha meg már ott vagyok, akkor te jössz, erről meg én nem tehetek.

  "hogy élőben, bárhogy is nevelt téged anyukád, akkora pofont adnék érte, mint a franc"

  - No ezt az egyet 100%osan ki tudom jelenteni, h biztosan nem tennéd. :D

  "És te ezt sokakkal csinálod. Van, aki inkább nem áll veled szóba, van, akinek meg nem tetszik, hogy tenyérbemászóan próbálsz mint valami nyálkás szörny, embereket bedarálni."

  :D No ezt biztosan nekem címezted? :D Egyelőre Te szólítottál meg itt is. Válaszolni meg csak szabad, nem?
  S ki vagy te (vagy kinek érzed magad), h bárkinek is figyelembe kellene vennie, kivel van tele a hócipőd?
  Ha nem akarsz valakivel beszélgetni, ne szólítsd meg.

 • 2010.11.19 13:55:19Puszpanya

  Mondjuk ez gáz, ha azt hiszed, h ha lepofozol valakit, megoldasz bármit is. Menj el küzdősportolni és mikor harmadszorra vernek meg a nálad erősebbek, talán helyre ugrik valami benned. Aki meg a nála gyengébbeket veri, kezeltetni kell...

 • 2010.11.19 14:01:17Veg_

  2010.11.19 13:55:19Puszpanya
  Természetesen már megint, ahogy megszoktuk, mindent "félreértesz", majd kiforgatsz. Amit nem értesz, hogy ez rád nézve iszonyat gáz...

 • 2010.11.19 14:28:25Puszpanya

  Jah, én értem félre, h lepofoznál. Ha szembesítenek magaddal, akkor az kiforgatása a szavaidnak. Értem én.
  Az a baj, h aki itt vagy (s mint kifejtetted az életben is ilyen vagy), no az az iszonyat gáz.

 • 2010.11.19 15:07:47Érvsebész

  Puszpanya, megkérdezhetem, hogy te mit szeretnél és hogy mi volna a te elvárásod ezzel az oldallal szemben?

 • 2010.11.19 17:42:50Puszpanya

  Most két dolog foglalkoztat:
  - miért nem cáfolta meg senki a szerkesztőségből Kanga szavait.
  - miért nem hagyják abba az egészet.
  ( ha már nem találnak egy tökös nőt (pasi izgalmasabb lenne), aki nem koszmón nevelkedett)

 • 2010.11.19 18:27:46oliv08

  Kedves Puszpanya! Olvastad a legutóbbi Porontyos cikket? Na, ezért ha lehet választani, inkább BA-párti vagyok, mint újPorontyos.

 • 2010.11.19 18:38:30Puszpanya

  Kedves Oliv,
  Ovastam. Én meg egyik sem, mert nem kötelező választani.

 • 2010.11.19 18:51:35oliv08

  Még szerencse. Te írtad a párti-dolgot, én csak válaszoltam. Ez nem azt jelenti, hogy ott mindenkivel egyet értek, de olyan ember úgysincs. Itt is vannak értelmes emberek, akikkel lehet beszélgetni.

 • 2010.11.19 18:58:25oliv08

  [link]

  szinte kimásolták

 • 2010.11.19 20:56:44Puszpanya

  Jah, szerintem nincs szerkesztőség. Nem is moderálnak...

 • 2010.11.20 07:55:37huncut_kata

  oliv08
  [link]
  szinte kimásolták

  és már azt is az MTI írta :))

 • 2010.11.20 08:10:53mspoppy

  "Az internetes közegben nem divat venni a fáradságot, és ellenséges indulatok nélkül megfogalmazni egy kritikát. "

  Kommentelő: Ez a poszt szar.

  Posztoló: Nemis-nemis. És különben is: méééér bántasz?? Nem értem, mééér kell mindig a másikba rúgni?? Csúúúnya agresszív kimalac! A gyereked is az lesz! Mert te a neten álnéven tombolsz! Rossz kislány, rossz-rossz!

  posztoló magában: sebaj. még az este írok egy posztot a sokadik nickemen erről a sok agresszív bunkóról, akik belegázoltak az én méltóságos lelkembe. basszus, azt mondta, hogy szar. há' hogy lehet így!? meg különben is?! a rohadtanyját!

 • 2010.11.22 12:34:41Temptation

  Puszpanya: már megint a tehetetlenséged a baj, nem én. Érveid nincsenek, jöhet a sértegetés.
  Ja, és hogy nem mi vagyunk a legokosabb kettő? Na képzeld, el, milyen magas lehet a színvonal, ha vannak nálunk még okosabbak is?
  Mondjuk én se vágynék arra, hogy pont Te dicsérj. Az olyan kínos lenne, szinte szégyellnivaló.

 • 2010.12.12 05:33:21Zordan86

  Egyébként a kismamák tényleg agresszívak, én kerülöm őket :D Egyszer segítettem babakocsit vinni lépcsőn egynek, szabályosan remegtem hogy ha megrázom véletlenül vagy valami akkor agyonver :D

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta