SZÜLŐSÉG

Gibson tíz percig nyugodt - Kiképzésen a kanadai bébiszitter

2010. november 16., kedd 13:40 |

Este 9 óra van. A szülők éppen moziban vannak. Gibson eléggé zokon vette ezt az „árulást”, felháborodottságának hangot is adott. Keserves zokogásban tört ki, miután Sheiláék elmentek.

Kalandok Gibsonnal 1. rész

Csak randalírozott, nem tudtuk megállítani - 2. rész

Szerencsére egy kis meseolvasás feledtette bánatát, hogy szülei „álnok” módon az este folyamán még 2 órára rám bízták. Már a múlt héten is tervezték, hogy egyik este „kirúgnak a hámból”, de akkor lett beteg az apróság.

Gibson nagyon szereti, ha olvasok neki. Ha egy könyvvel a kezemben meglát, bármilyen tevékenységet képes pillanatok alatt felfüggeszteni, odavonszol a legközelebbi ülőalkalmatossághoz, az ölembe kucorodik, és jöhet is a mese. Miután felolvasom neki, kikapja a könyvet a kezemből, és ő is felolvassa még egyszer. Rengeteg könyve van, és az a vicc, hogy az összeset szinte már kívülről fújja. Múltkor az anyukájával egy használt cikk kereskedésben több órán át új mesekönyveket válogattunk.

A második hét végére azt hiszem, kezdem jobban megismerni Gibsont. Túlzott elevensége mögött, ami az óvoda előkészítőben és a könyvtárban mutatkozott, több ok is állhat. Egyrészt próbálgatja, meddig mehet el nálam, másrészt pedig rájöttem, hogy korához képest néhány dologban előrébb jár a többieknél. Nem csoda, hogy nem köti le teljesen a figyelmét az előkészítőnek az a része, amelyben a kicsik a hónapok neveit ismételgetik.

Ma délután, miután rekord sebességgel sikerült a babakocsiba ültetve 27 és fél másodperc alatt elaludnia, míg odaértünk a tőlünk ötpercnyire található előkészítőbe, nem volt feldobva az ötlettől, hogy odaérve felébresztettem. Megértem. Ehhez mérten a legkevésbé sem érdekelte, hogy mások a szőnyegen ülve várják a megszokott rutin szerint az időjárás, a hónapok, napok neveinek ismétlését.  Ő hátrament a homokozó játékokhoz, és lelki békéjének visszaállítása céljából szopni kezdte az ujját. Közben a másik kezével a homokozóban tologatta az autókat. Először próbáltam meggyőzni, hogy jöjjön velem és üljünk le a többiekhez. Sikertelenül.

Majd hallva, hogy játszás közben ő ugyanúgy mondogatja a többiekkel a mondókákat, úgy döntöttem nem piszkálom. Őt már nem köti le ez a feladat. Sokkal több kihívásra van szüksége. Természetesen néhány szabályhoz meg kell tanulnia alkalmazkodni, ezért, ha ezek ellen ágál, keményebben lépek fel én is és az óvó néni is.

A foglalkozás végén rendhagyó módon a kicsik a szemközti öregek otthonába látogattak, ahol egy bűvész próbálta elkápráztatni őket. Gibsont valamiért megint nem sikerült...nála nem jön be ez a varázslós téma. Tíz percig tartott a nyugalma, majd elvesztette. Ezek után én is.

Felkaptam, kivittem, ahol azonnal megnyugodott. Ezt követően három órán keresztül sétáltunk a város csendes, szebbnél-szebb családi házai, parkjai és egy erdő mellett. Ő azért nem feledte, hogy egy alvással még lógok neki. Miután minden egyes mókust, sirályt és egyéb madarat meglátva megálltunk és alaposan megfigyeltünk, Gibson kényelmesen hátradőlt és elaludt. Jó volt nézni, ahogy a máskor izgága, egy percig sem nyugvó kisfiú, békésen szendereg az avarillatú, őszi délutánon. Most picit irigyeltem is. De csak hallgattam.

Toltam tovább a babakocsit, aztán lassan éreztem, hogy a nyugalom engem is megszáll. Visszagondoltam az elmúlt két hetemre. Csak tizenöt napja, hogy mindenkitől elbúcsúztam otthon. Akkor vészesen közelinek éreztem az indulás időpontját.  Amikor az ember kilép a saját otthona ajtóján, majd belép alig 13 óra múlva egy másik földrész, idegen családjának kapuján, nyakába zúdul egy új világ. Az időt innentől máshogy érzékeli az ember. Mintha már hónapok óta itt lennék. Minden utazás előtti emlékem olyan távolinak tűnik. ..

Még egy órán át ballagtunk így, babakocsistul, Gibsonostul, keresztbe-kasul az utcák rengetegében, mikor egyszer csak látom, hogy egy kis sapka mozgolódik a kocsiban. Felébredt.  Nem sokkal rá, közölte velem, hogy „ÓRIÁSI ötlet volt tőlem, hogy elmentünk sétálni” J.

Most egyébként mesét néz. Ilyenkor este szabad neki, meg reggel ébredéskor. Szerencsére nem ez az egyetlen dolog, ami érdekli.  Viszont annak ellenére, hogy bizonyos dolgokban kortársaihoz képest előrébb jár, csak félig szobatiszta.  Azért félig, mert csak pisilni jár a bilijébe, illetve dobozába. Mert neki az van. Egy doboza. Jól zárható, (ami nem árt). Viszont ő a nagydolgát nem itt végzi el. Mikor rájön a szükség, odahozza a pelenkáit, amiből egyet rá kell adni. Ilyenkor már könnyeznek a szemei és arca színe is megváltozik. Ezután bemászik a két kanapé közé, ahol a diffenbachiák és egyéb növények társaságában, „alkotó” pozíciót vesz fel. Hogy közben még csak véletlenül se unatkozzon, kigyomlálja a gazt a virágcserepekből, feltúrja a virágföldet, majd a sarokból előmászva, apró fekete kézlenyomatokat hagy a fehér szőnyegen.

Ilyenkor már nem csak látható, de érezhető nyoma is van tetteinek. Elég diszkrét az egész művelet, úgy látszik azt már ő is érzi, hogy ehhez kell egy kis privát tér. Most próbáljuk meggyőzni, hogy változtasson ezen a szertartáson.

Viszont most mennem kell...Gibson megjelent egy pelenkával a kezében. Hív a természet!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.11.16 18:44:45oliv08

  Babakocsi egy 3 évesnek? Nem bír menni? Talán kissé szoktatni kellene a járáshoz, akkor kevesebb energiája maradna rosszalkodni.

 • 2010.11.16 23:09:20Farkasokkal táncoló

  Kedves Juharszirup,
  csak amiatt írok, mert tudtommal még nincsen gyereked. Naszóval hogy Gibson 3 éves létére még csak a pelenkába hajlandó kakálni, az nem olyan nagy különlegesség. Nagyon is gyakori jelenség.

  Gibson lényegileg már SZOBATISZTA. Hiszen pontosan tudja, hogy most neki kakilnia kell, csak éppen az ürítés helye még a problémás. Az unokám éppen ilyen volt, éppen ilyen szertartásszerűen kellett ráadni a pelenkát, és elég nagy műsor volt átszoktatni a vécére... mert van valami olyan elmélet, hogy ilyenkor még a kakát a saját testük részének tekintik, és iszonyodnak attól, hogy azt a darab barna valamit odaadják csak úgy.

  Szóval ebből a szempontból nincsen Gibsonnal semmi baj. És az se baj, ha babakocsiban viszed sétálni, unokám ugyan magyar és nem kanadai vagy olasz (ott még négy öt éveseket is toltak babakocsiban), de bizony, ha hosszabb útra mentünk, akkor vittük a babakocsit, aztán hol kiszállt belőle és futkározott, hol meg visszakéredzkedett és akkor elpilledt, szerintem nincsen ebben semmi hiba.

  Vannak gyerekek, akik már másfél évesen is iszonyodnak a babakocsitól, és vannak oylanok, akiket az szoktat le róla, hogy már nem férnek bele... :-))))

 • 2010.11.17 11:50:21nagyleany

  Tavol alljon tolem a kotekesed, de ugye a kedves Babysitter nem akkor blogol, amikor a gyerekre kell vigyazzni????. Ezt csak abbol gondolom, mert a vegen olyan flottul gyorsan elment...amikor a gyerek megjelent a pelussal...:)DDDDDDDDD

 • 2010.11.17 11:53:22nagyleany

  es ugye ....o 9orakkor kezdi irni a blogot.....a kozepen irja , hogy a gyerek meset nez...Na de Fasza egy babysitter aki egy 3 eves gyerekkel este 9 kor meg tv-t nezet:)D

  En is voltam 3 evig babycsosz....de nem igy :) Nekem is van mar egy 8 evesem, es nemorulnek egy ilyen babyszitternek...BOCS

 • 2010.11.17 12:59:25kitike

  Vegyétek át, ha van hasznos tapasztalata Juharszirupnak, ami nem tetszik, azt majd Te másképp csinálod és kész. Amúgy szórakoztató olvasmány, én jókat mosolyogtam.

 • 2010.11.17 13:14:11oliv08

  Mondjál egy hasznos tapasztalatot, amit felhasználhatok!

 • 2010.11.18 06:51:05kitike

  Nekem minden az enyémnél idősebb gyerek érdekes abból a szempontból, hogy hogyan viselkedik, milyen nehézségek vannak vele. Mi még előtte vagyunk a pelus elhagyásnak, így az is titokzatos dolog még. Illetve milyen programokat nem értékel még egy ovis korú.

 • 2010.11.18 07:25:51oliv08

  A gyerek valóban érdekes, de a vonatkozó szakirodalomból többet tudhatsz meg erről. Engem az egyéni megoldások érdekelnének, de azt meg nem kapunk.

 • 2010.11.19 11:30:30zsomavi

  Szerintem Ti elfelejtitek, hogy még csak 15 napja van ezzel a kisfiúval. Szerintem én, mint 3 gyerekes anya sem biztos, hogy egy vadidegen gyerekkel ennyi idő alatt ki tudnék alakítani mélyebb kapcsolatot. Szerintem a kisfiú is próbálkozik, hogy meddig mehet el és egy babysitternek is kell idő, hogy kitapasztalja a gyermek igényeit. Miért baj, hogy este még tévét néz Gibson. Lehet, hogy a szülőkkel így van megbeszélve, hogy megvárhatja őket. Amúgy más gyermekét nekem is nehezebb lefektetni. Az pedig, hogy épp ő ez alatt az ídő alatt a számítógép előtt ül: hát akkor mi van. Én is ott ülök, mert az én gyerekeim is tévét néznek.

 • 2010.11.20 00:00:52Sunny.Sun.Shine

  Aupair vagyok olaszban, aki a családdal lakik, 3. hónapon vagyok túl a srácokkal (3 és 5 évesek), de pl a kicsivel még a mai napig meg kell harcolnom akár az öltöztetés, evés, fürdés terén ( 9 hónap alatt volt 3 bébiszittere, nem a gyerek hibájából) ebből azt akarom kihozni, hogy az, hogy 15 nap alatt még nem tudja kezelni a szitukat, az nem meglepő. én is minden nap tanulok valami újat. és ezzel a családok is tisztában vannak. mielőtt au-pairt fogad valaki, az előtt mindkét fél informálódik a másikkal kapcsolatban.

  Felhívnám arra is a figyelmet, hogy ezek az au-pair blogok általában nem követendő példának vagy szakmai értekezésként íródnak. Blogok. Amiben az au-pairek leírják mindennapjaikat, mert így egyszerűbb az otthoniakkal tartani a kapcsolatot. az már egy másik dolog, hogy utána mások is olvassák és megkedvelik....

  Én azonban fontosnak tartom, hogy amikor a gyerekekkel vagyok, akkor a gyerekekkel legyek. telefont is csak a legszükségesebb esetben veszem fel, ha nem a szülő hív.

  a család meg azért van távol olykor a gyerekétől, azért dolgozik ennyit, mert itt nem olyan a rendszer, mint otthon... dolgozni kell. ovi, bölcsi...

 • 2010.12.04 02:35:03babycsosz2

  Kedves Nagyleany:)

  Vedelmere kelve Juharszirupnak, nem biztos hogy akkor fekteti le gyereket amikor o tartja jonak, hanem amikor a szulok mondjak. Szabad orszag, ha nem tudnatok, es itt a gyerek a kozpont. Ha a gyerek akar valamit azt joreszt meg is kapja. Ha nem kar lefekudni, nem kell neki lefekudni. Tisztelet a kivetelnek. A gyerekek mellett nagyon sokmindent lehet csinalni. Gondoljatok nagyanyaink csak a szuleink kezet fogtak? Amellett hogy foztek meg mostak meg vsaltak meg boltba jartak gyalog, stb vizet huztak a kutbol, meg a gyerekek is rendbe voltak. Na ne ma hogy egy kis internet nem fer bele?

 • 2010.12.04 12:41:31nagyleany

  babycsosz2.... majd 2 evig voltam en is au-pair... de jo is lett volna, ha a gyerek csinalja a szabalyokat:) Mar nekem is van egy 9 eves lanyom tehat tapasztalatbol beszelek. Nemetben lakunk ez is szabad orszag, de a gyerekekenek sokmindent lehet, de akkor fekszik le a a felnott mondja..;) Vagyis nalunk mindig igy mukodott...:)Persze sokmindent lehet csinalni gyerek mellett, de ha megismero fasiban vagy mint au-pair( mertz o is csak par napja van a csaladnal) akkor inkabb jatszon a gyerekkel , es baratkozzanak ossze, mintsem blogoljon amigy a gyerekkel van... Igy ertettem...

 • 2010.12.05 15:56:49maim

  Ne felejtsétek el,hogy az au-pair egy alkalmazott,van ahol szolga számba megy.Ha nem úgy csinál valamit,ahogy a szülők/néhol még a nagyiis/akarja,könnyen repülhet.A gyerekkel nem célszerű hangos konfrontációba kerülni/mármint,hogy a gyerek hangos/,mert úgyis
  a gyereknek lesz igaza,a szülők még sajnálják is
  a kis ördögfiókát.A pénzt és a kvartélyt meg ők adják.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta