A vándorló palota - Tévézni vagy nem tévézni, ez itt a kérdés

Már a kalapboltban is azt beszélik, hogy Howl, a nagyhatalmú varázsló vándorló palotája a városka határában tűnt fel. Mindenki tudja, hogy a titokzatos, kegyetlen varázslónak lányszívekre fáj a foga. De Sophie-nak, a kalaposkisasszonynak nincs félnivalója, hiszen Howlnak csak a szép lányok szíve kell, és ő meglehetősen átlagos külsejű, semmi különleges sincs rajta. Egyelőre...

Azon a bizonyos napon azonban, miközben a lány nővérétől tart hazafelé és katonák igyekeznek pajkosan szót váltani vele, egy rejtélyes idegen karon fogja, és megmenti a kellemetlen helyzetből. Az idegent viszont a sötét varázslatok mindenhonnan előkúszó alaktalan szolgái követik, így a lány egy szempillantás alatt azt veszi észre, hogy édes keringő dallamára az ő karjaiban repül az égen. Ezzel az idilli pillanattal kezdődik Howl varázsló és a tiszta szívű Sophie története. Persze ahhoz, hogy sorsuk ki- és beteljesedjék, a klasszikus varázsmese dramaturgiája szerint mindkettejüknek komoly próbatételeken kell még keresztülmenniük. Emiatt az ártatlan pillanat miatt a féltékeny Puszták Boszorkánya nehéz átokkal sújtja a lányt: 90 éves öregasszonnyá változtatja, és megakadályozza, hogy az átokról bárkinek beszélni tudjon.

Sophie elkeseredésében a pusztába bujdosik, és egy viharos éjjelen a ködben vándorló palotában lel menedéket. Calcifer, a „házi tűzhely őrzője” megkönyörül rajta, és befogadja. Howl számára fontos jel, hogy a palota befogadta a lányt, vagyis az öregasszonyt. Sophie ráveszi, hogy házvezetőnőként hadd maradjon náluk. A „család” Howlon és Calciferen kívül még Marklből, a kis varázslótanoncból áll. Azon kívül, hogy Sophie makulátlanul tisztává varázsolja számukra a palotát, bölcs öregként minden törődésével és szeretetével körbeveszi őket. Ahogyan a többiek, főként Howl lassacskán képesek lesznek viszonozni a szeretetet, az öregasszony arcáról fokozatosan kezdenek eltűnni a ráncok, úgy tűnik, mintha volna rá mód, hogy megszabadulhasson az átoktól.

Nagyon szeretem a történet humorát. Mikor a fürdőszobában rendet rakó Sophie garázdálkodása után Howl nem találja a fekete haját szőkévé varázsoló sampont, felteszi az ominózus kérdést: „mi értelme az életnek, ha nem lehetek szép?”... S erre az öregasszony/lány bölcsen dohogva ráncba szedi az önsajnálattól szó szerint szétfolyó varázslót...

A vándorló palota története és képi megjelenítése egy képzeletgazdag és bölcsességét gyönyörű metaforákban feltáró világba repít bennünket. Megtudhatjuk, hogy Howl, a néha gyáva, hiú és szívtelen varázsló hőssé válva meg tudja-e állítani a gonoszt, tud-e valóban szeretni, s így visszaszerezni a szívét, amiről a hatalom és a varázserő reményében lemondott. Kiderül, hogy ez az alakváltoztatásra is képes, tehetséges varázsló, ember tud-e maradni, ember tud-e lenni újra, vagy az egykor a hullócsillagot elkapó és tőle hatalmat nyerő kisfiú emberségét felemészti hatalmának forrása, munkára fogott démona. Kiderül, hogy a Howlban rejlő üvöltés (a név jelentése) átváltozhat-e a beszélő név alapján asszociálható bagoly-bölcsességgé (owl) vagy hiánytalan, egészben lévő sértetlen teljességgé (whole). S azt is megtudjuk a történet végére, hogy Sophie bölcsessége (szintén beszélő név), ami egyszerre a szív és az ész képessége ebben az esetben, valamint kitartása, elszánt és viszonzást nem váró szeretete elegendő-e ahhoz, hogy megszabaduljon a rá kiszabott átoktól, s hogy mindannyiukat megszabadítsa a sötétségtől.

A mese olyasfajta kiengesztelődéssel ér véget, melyben a gonosz erők nem egyszerűen legyőzetnek, hanem megszelidíttetnek. Ilyesmivel a világirodalom nagyjainál, és mondjuk Lázár Ervin Százarcú Boszorkája esetén találkozunk. Lélekemelő élmény.

Diana Wynne Jones történetéből Hayao Miyazaki, a nagy japán anime-mágus készített 2004-ben az egész család számára tartalmas élményt nyújtó rajzfilmet. Dvd-n is hozzáférhető, de ma a Film+ csatorna 13.30-kor levetíti.

Howl átváltozásai és az alaktalan sötétségdémonok képi megformálása miatt 6 éves kor alatt nem ajánlom a mesefilm megtekintését. Érzékeny idegzetű gyerekeknek 8-10 éves kor fölött ajánlható, hivatalosan 12-es karika van rajta.

Tartalmas családi szórakozást kívánok!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek