SZÜLŐSÉG

A vándorló palota - Tévézni vagy nem tévézni, ez itt a kérdés

2010. november 14., vasárnap 07:33 |

Már a kalapboltban is azt beszélik, hogy Howl, a nagyhatalmú varázsló vándorló palotája a városka határában tűnt fel. Mindenki tudja, hogy a titokzatos, kegyetlen varázslónak lányszívekre fáj a foga. De Sophie-nak, a kalaposkisasszonynak nincs félnivalója, hiszen Howlnak csak a szép lányok szíve kell, és ő meglehetősen átlagos külsejű, semmi különleges sincs rajta. Egyelőre...

Azon a bizonyos napon azonban, miközben a lány nővérétől tart hazafelé és katonák igyekeznek pajkosan szót váltani vele, egy rejtélyes idegen karon fogja, és megmenti a kellemetlen helyzetből. Az idegent viszont a sötét varázslatok mindenhonnan előkúszó alaktalan szolgái követik, így a lány egy szempillantás alatt azt veszi észre, hogy édes keringő dallamára az ő karjaiban repül az égen. Ezzel az idilli pillanattal kezdődik Howl varázsló és a tiszta szívű Sophie története. Persze ahhoz, hogy sorsuk ki- és beteljesedjék, a klasszikus varázsmese dramaturgiája szerint mindkettejüknek komoly próbatételeken kell még keresztülmenniük. Emiatt az ártatlan pillanat miatt a féltékeny Puszták Boszorkánya nehéz átokkal sújtja a lányt: 90 éves öregasszonnyá változtatja, és megakadályozza, hogy az átokról bárkinek beszélni tudjon.

Sophie elkeseredésében a pusztába bujdosik, és egy viharos éjjelen a ködben vándorló palotában lel menedéket. Calcifer, a „házi tűzhely őrzője” megkönyörül rajta, és befogadja. Howl számára fontos jel, hogy a palota befogadta a lányt, vagyis az öregasszonyt. Sophie ráveszi, hogy házvezetőnőként hadd maradjon náluk. A „család” Howlon és Calciferen kívül még Marklből, a kis varázslótanoncból áll. Azon kívül, hogy Sophie makulátlanul tisztává varázsolja számukra a palotát, bölcs öregként minden törődésével és szeretetével körbeveszi őket. Ahogyan a többiek, főként Howl lassacskán képesek lesznek viszonozni a szeretetet, az öregasszony arcáról fokozatosan kezdenek eltűnni a ráncok, úgy tűnik, mintha volna rá mód, hogy megszabadulhasson az átoktól.

Nagyon szeretem a történet humorát. Mikor a fürdőszobában rendet rakó Sophie garázdálkodása után Howl nem találja a fekete haját szőkévé varázsoló sampont, felteszi az ominózus kérdést: „mi értelme az életnek, ha nem lehetek szép?”... S erre az öregasszony/lány bölcsen dohogva ráncba szedi az önsajnálattól szó szerint szétfolyó varázslót...

A vándorló palota története és képi megjelenítése egy képzeletgazdag és bölcsességét gyönyörű metaforákban feltáró világba repít bennünket. Megtudhatjuk, hogy Howl, a néha gyáva, hiú és szívtelen varázsló hőssé válva meg tudja-e állítani a gonoszt, tud-e valóban szeretni, s így visszaszerezni a szívét, amiről a hatalom és a varázserő reményében lemondott. Kiderül, hogy ez az alakváltoztatásra is képes, tehetséges varázsló, ember tud-e maradni, ember tud-e lenni újra, vagy az egykor a hullócsillagot elkapó és tőle hatalmat nyerő kisfiú emberségét felemészti hatalmának forrása, munkára fogott démona. Kiderül, hogy a Howlban rejlő üvöltés (a név jelentése) átváltozhat-e a beszélő név alapján asszociálható bagoly-bölcsességgé (owl) vagy hiánytalan, egészben lévő sértetlen teljességgé (whole). S azt is megtudjuk a történet végére, hogy Sophie bölcsessége (szintén beszélő név), ami egyszerre a szív és az ész képessége ebben az esetben, valamint kitartása, elszánt és viszonzást nem váró szeretete elegendő-e ahhoz, hogy megszabaduljon a rá kiszabott átoktól, s hogy mindannyiukat megszabadítsa a sötétségtől.

A mese olyasfajta kiengesztelődéssel ér véget, melyben a gonosz erők nem egyszerűen legyőzetnek, hanem megszelidíttetnek. Ilyesmivel a világirodalom nagyjainál, és mondjuk Lázár Ervin Százarcú Boszorkája esetén találkozunk. Lélekemelő élmény.

Diana Wynne Jones történetéből Hayao Miyazaki, a nagy japán anime-mágus készített 2004-ben az egész család számára tartalmas élményt nyújtó rajzfilmet. Dvd-n is hozzáférhető, de ma a Film+ csatorna 13.30-kor levetíti.

Howl átváltozásai és az alaktalan sötétségdémonok képi megformálása miatt 6 éves kor alatt nem ajánlom a mesefilm megtekintését. Érzékeny idegzetű gyerekeknek 8-10 éves kor fölött ajánlható, hivatalosan 12-es karika van rajta.

Tartalmas családi szórakozást kívánok!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.11.14 11:27:59oroszlánka

  Imádom ezt a mesét, és Miyazaki minden munkáját! Nézzék/ Nézzétek meg!

 • 2010.11.14 13:23:58nagyleany

  Ezt a stilusu rajzfilmet a lanyom nem szereti.... de nem is tv-zik sokat.

 • 2010.11.14 13:43:14bazarghai

  Én minimum 18-as karikát tennék rá!
  Amúgy nagyon jó alkotás, de annyira át van szőve a fekete mágia/boszorkányság formáival, hogy egy helyét kereső emberkének semmiképpen nem ezzel kellene szembesülnie...

 • 2010.11.14 14:10:10Rabyn

  Szerintem ez a mese tipikusan olyan, amire nem kell karika. A rajzai nem durvábbak, mint bármelyik nickelodeonos vagy cartonnetworkos meséjé, sőt, sokszor bájosabbak, kedvesebbek. A történet pedig jó, érthető.
  HA választanom kell majd, hogy a gyerekeim mit nézzenek, százszor inkább Miyazaki meséket fogok velük nézetni, mint cartoon networkot vagy más mesecsatornát. (a halálom, amikor egy 8-10 éves gyerek scobydoot, pindur pandurokat és hasonlókat szeret nézni...)

 • 2010.11.14 16:51:39DenisaM

  Imádom az animéket, a gyerekem is szereti, de azért Scooby Doo-t megvédeném, olyan bájosan esetlen.

 • 2010.11.15 12:01:13antiszociális exlúzer

  Rabyn
  "a halálom, amikor egy 8-10 éves gyerek scobydoot, pindur pandurokat és hasonlókat szeret nézni."

  Miért?

 • 2010.11.15 12:05:13antiszociális exlúzer

  bazarghai

  Azért ne nézzük hülyének a gyerekeket. Egy tízéves is tudja, hogy amit lát, az mese, nem is szólva a kamaszról - én 14 évesen horrort is néztem (németül), mégsem tett kárt a lelkemben (persze ez egyénfüggő, van, aki felnőttként sem bírja).
  Egyébként a magyar népmesékben is akad jónéhány durva dolog (pl. királyfit feldarabolja a sárkány, majd a királylány "összeragasztja") - persze mozgókép formájában az ilyesmi mindig megrázóbb, mint olvasva.

 • 2010.11.16 00:17:56Rabyn

  antiszociális exlúzer: Egyszerűen mert nem neki való, se a képi világa, se a rajzai, se a mondanivalója. Mért nézze a gyerek, hogy három arrogáns kiscsaj halomra ver másokat?
  A CN-es mesék többsége felnőtteknek készült korábban is, más kérdés, hogy gyerekek nézik őket.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta