Thomas és társai száguldanak kilométereken át a keszthelyi múzeumban

A nagyi kinézte valahol, hogy Keszthelyen van egy vasútmodell kiállítás.

Nagyjából ennyit tudtunk róla mielőtt elindultunk, reménykedtünk benne, hogy lesznek majd útbaigazító táblák. Ehhez képest a városban megszólított emberek közül csak hatodszorra sikerült érdemi útbaigazítást kapnunk. Pedig a Festetics kastély parkjában, az egykori kaszárnya felújított épületében egy modern, izgalmas múzeum kapott helyet. Igazi fiús kaland: a felső szinten vasútmodell, az alsó két szinten pedig vadászati kiállítás található.

Megszállott Thomas, a gőzmozdony rajongóként rögtön a vasúttal kezdtük. A gyerekeknek külön kedveskedtek a kiállítás létrehozói: a bejáratnál egy kicsi terepasztalon szabadon irányítóható Thomas robog körbe-körbe. Amikor azonban belép az ember, legyen felnőtt vagy gyerek, nem tudja legyőzni az ámulatát. 510 négyzetméteren, 2348 méteren kanyarognak a sínek, száguldoznak a miniatűr, de teljesen élethű mozdonyok. A kiállítás első része a magyar táj, így a Balaton nyugati medencéjének és az Alföldnek élethű mása, pontos állomás-makettekkel, régi és új, de mindenképpen korhű szerelvényekkel. A második rész Ausztria hegyes-völgyes tájain kanyarog, téli erdőkön, viaduktokon keresztül.

A mozdonyok mozgását számítógép koordinálja, így a 26 pályaudvar között utazó 164 vonat közül több is mozgásban van egyszerre. A maketteket üvegfal védi, így a gyerekek nagyobb biztonságban csodálhatják kedvenc járműveiket. Ha egyik elindul, akkor szinte az egész teremben végig lehet követni, amíg meg nem áll, aztán kiválasztani egy másik kedvencet. Közben elámulni a városokon, a villamosokon, az építkezéseken. Mind-mind egyedi és élethű mása a valóságosnak, csak éppen ici-pici méretben.

Ezek után, már-már vonakodva mentünk le az alsó szintre, ahol a vadászati kiállítás kezdődött. Ha az ember legyőzi a viszolygását a tény fölött, hogy tulajdonképpen több száz állat hullája között sétál végig, ez a kiállítás is lenyűgöző. Bár az első rész agancsos felvonulása rendkívül nyomasztó és tulajdonképpen unalmas, a későbbiek igencsak fel tudják kelteni a gyerekek érdeklődését. A kitömött állatokat ugyanis természetes élőhelyüknek megfelelő környezetbe rendezték, életszerű pózokba állították be. Így sétálhatunk az európai hegyekben kőszáli kecskék és apróvadak, mocsarakban kacsák és hódok, az afrikai szavannákon oroszlánok között. A dzsungelen keresztül egészen a sarkvidékekig eljuthatunk így, miközben szülők és gyerekek egyaránt tesztelhetik, mennyire ismerik a képeskönyvekből vagy ismeretterjesztő csatornákról az állatvilágot.

A kiállítás vége a vadászat témáját egy másik oldalról, a fegyverek szempontjából is körüljárja. Az afrikai törzsek őskori szerszámaitól a XIX. század fegyvereiig és a híres magyar felfedezők portréjáig, tulajdonképpen teljes képet kaphatunk arról, mi hajtja, hajtotta az emberiséget oda, hogy állatokat vadásszon.

A belépőjegy ára mindkét kiállításra együtt: felnőttjegy 1400 forint, diákjegy 700 forint, 6 éves kor alatt ingyenesen látogatható.

Cím: Pál utca, Keszthely.

Oszd meg másokkal is!
Mustra