SZÜLŐSÉG

Bébiszitter napló: Rabszolga voltam Toszkánában

2010. november 4., csütörtök 17:58

Nehéz a magyar lányoknak külföldön au pairkedni, hiszen nem tudhatják pontosan, mi és ki is vár rájuk. Anita beszámolója nem csinál kedvet az ilyen típusú külföldi munkavállaláshoz, de azért tanulságos, nem csak sorstársainak, hanem olyan szülőknek is, akik bébiszittert akarnak fogadni.

Bébiszitter napló sorozatunkat azért indítottuk, hogy akik ezt a munkát szeretnék választani, tudjanak meg róla minél többet.

Amikor megérkeztem Olaszországba, már tudtam, hogy itt másképpen kezelik az au paireket, mint Angliában, vagy Nyugat-Európa más országaiban. Itt kevesebb a fizetés is, a gyerekvigyázás mellett sokszor takarítani is kell, és a családok 90%-a magas szintű angol nyelvtudást kér, így az au pair egyben a gyerekek angolul tanítását is jelenti. Egyszóval sok mindent kérnek kevés pénzért. A nyelvtanfolyamot pedig általában nem fizetik.

Az én családomat egy internetes portálon találtam (aupair-word.com). Ők heti 100 euro fizetést ígértek, ami itt nagyon jónak számít. Írták, hogy Toszkánában élnek Pistoia városától 5 km-re. Az apukának kertészete (növényneveldéje) van, de a város kocsival 10 perc alatt megközelíthető, és ehhez ők adnak autót. Megírták, hogy 3 gyermekük van, egy ikerpár, akik 3 évesek, és egy 5 hónapos kisfiú. A feladatkörömet úgy határozták meg, hogy nekem csak az ikrekkel kell foglalkoznom, mivel az anyuka jelenleg otthon van a kisbabával. Azt is előre közölték, hogy a háztartásban a takarításnál kell „segítenem”.

Érkezésem napján kiderült, hogy az anyuka harmadéves hallgató Firenzében az orvosi egyetemen, amit péntek kivételével minden nap látogat. Így nekem délelőttönként otthon kellett maradnom a babával, amíg az ikrek az oviban voltak. 3 nap múlva a kezembe nyomott egy 5 oldalas listát, ami a tennivalóimat tartalmazta. Ekkor döbbentem rá, hogy én itt nem bébiszitter, hanem főállású takarítónő leszek. A listán a pókháló leszedésétől a portalanításig minden szerepelt. Kétszer kellett egy héten kitakarítanom az egész házat, ami kb.160 m2 körüli volt. Emellett vasalnom is és teregetnem is kellett, a főzésen kívül gyakorlatilag minden házimunka engem illetett.

Amikor az ikrek hazaértek a bölcsődéből, én szabad voltam, egészen a vacsora előtti készülődésig, amikoris segítenem kellett, csakúgy, mint a vacsora utáni elpakoláskor. Átlag napi 8-9 órát dolgoztam (a „rendes” au pairek maximum 6 órát dolgoznak). Az ikrekkel valójában egyáltalán nem kellett foglalkoznom, ami elég furcsa, ha az ember gyerekvigyázást vállal.

Nemsokára kiderült, hogy az ingyenes nyelvtanfolyamra sem tud elengedni. (Természetesen az internetes site-on azt ígérték, hogy fizetnek egy tanfolyamot Firenzében – ezt addigra elfelejtették.) A kocsit nagyon ritkán adták csak oda, ami nélkül azon a környéken nem igazán tudtam kimozdulni. Egyáltalán nem kezeltek családtagként, nagyon ridegen, távolságtartóan viselkedtek. Sokszor levegőnek néztek, nemigen beszélgettek velem. Bármit csináltam, a „köszönöm” soha nem hagyta el a szájukat, nemhogy egy „jaj, de szép a lakás, milyen rend van” jellegű mondat.

Volt, hogy az anyuka este 9-kor bekopogott a szobámba, és lehívott, hogy nem érti, miért jöttem fel, amikor még be sem fejeztem a munkámat. Mire lementem, egy fazék és egy fedő várt rám a mosogatóban, amit nem mostam el. Nem mostam el, mert az anyuka diétás levese volt benne, és nem tudtam, mit akar vele csinálni. Ez az eset például nagyon megalázó volt, annak ellenére is, hogy tudtam, nehéz lesz felvenni egy „idegen” család ritmusát. Arra mégsem számítottam, hogy egyáltalán nem fogom magam odatartozónak érezni.

Azt mondták, hogy a szobámban található füzetekhez, könyvekhez ne nyúljak, mert azok az övéik. Az autó használatakor írattak velem egy papírt, hogy ha bármi szabálysértést elkövetek, a büntetés engem terhel, azt sem mondták meg soha, hogy  ki, mikor jön haza. 
Ha valami az általuk így megalapozott hangulatomból véletlenül látszott az arcomon, akkor közölték, hogy hideg vagyok, és úgy vélik, hogy nem érzem jól magam a családban. Hát persze nem is éreztem jól magam, de amikor olyan kiszolgáltatott helyzetben vagy, hogy egy idegen országban más házában alszol, és más hűtőjéből eszel, nem biztos, hogy elmondod, mi jár a fejedben.

Az anyuka valószínűleg kemény depresszióban szenvedhetett: a hét nagy részében 11-12 óráig aludt. A főzésen és az óralátogatásokon kívül semmit nem csinált, így minden munka rám hárult. A gyereknevelési módszerei sem igazán tetszettek: ha valmelyik gyerek rosszul viselkedett, azt felvitte a sötét szobájába és rázárta az ajtót, hogy gondolkodjon el a tettein. Mert ők azért nem ütik a gyereket – holott néha egy popsira csapás többet használt volna. El lehet képzelni, hogy egy hároméves gyerek min gondolkozik a sötétben. Ordított, mert rettegett.

Szerződést természetesen nem írtunk, mert itt ezek a dolgok „feketén” mennek. Bár nem tudom, egy szerződés miben segített volna. Ha nincs benne a szerződésedben, hogy ki kell vinned a szemetet, de megkérnek rá, akkor is kiviszed.

Ezzel a beszámolóval nem az volt a célom, hogy bárkit is eltántorítsak az au pairkedéstől, ami egyébként lehet egy csodás tapasztalat is. Ha például nincs más mód arra, hogy megtanulj egy nyelvet és megismerj egy kultúrát, mindenképp nagyon nagy lehetőség. A szabad hétvégeimen például bejártam Toszkána legszebb tájait. Lehet, hogy tapasztalataim egyediek, de akkor is egy életre meghatározták a bébiszitter szó hallatán felmerülő gondolataimat...

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.11.04 19:01:16bakaohki

  Szép, összesezdett, gondosan megírt post, köszönöm.

 • 2010.11.04 19:17:12herrmann

  Ennek egy tanulsága van,legyen elég pénzed ha genyókhoz kerülsz, hogy kihúzd addig amíg nem találsz másikat.

 • 2010.11.04 19:24:02micsoda?

  Ez legtöbb esetben igy van. Van aki őszinte, és van aki tagadja. Még csak azt szeretném tudni, hogy mit jelent a "au pairkedés". A magyar nyelv gyönyörü!!

 • 2010.11.04 19:31:21baginiki

  én is kint voltam pár éve, de szerencsére nekem nagyon jó helyem volt.engem családtagként kezeltek és nem kellett takarítanom. én nagyon szerettem

 • 2010.11.04 19:51:11Starlark

  Én Londonban voltam au pair úgy 10 éve.
  Mivel a gyerekek nagyok voltak 10 és 12 éves velük nem sokat kellett már foglalkozni /Amúgy jó fejek voltak/.
  Vasalás, napi konyha elrámolás és lájtos takarítás volt a fő dolog, no meg hogy vki legyen otthon mikor a gyerekek hazajönnek a suliból.
  A nyelvsulit ők sem fizették, de időm bőven volt suliba járni, meg is lett az áhított nyelvvizsgám.
  Az anyuka ott sem volt 100as mindig de simán elviselhető volt. Szerintem ha jobban tudtam volna a nyelvet a kezdetektől sokkal jobb viszonyt lehetett volna kialakítani. Ők már picit bele fáradtak az au pairekbe hisz én voltam náluk már a 10.

 • 2010.11.04 20:10:02gbaba

  En egy kicsit felhaborodtam a cikk olvastan. En is voltam au pair Angliaban, a deli reszen. A vilag legjobb csaladjanal.
  Szerintem tok termesztes, hogy a haztartasba be kell segiteni. Nem is ertem, hogy miert vagy ezen felhaborodva.
  A masik, ami meg bosszantott is, hogy nehezteled azt hogy a kocsiert meg a szabalysertesekert felelosseget kellett vallanod. Hol elsz? Ez mindenhol igy mukodik, meg itthon is! Kolcsonadod az autod valakinek, az meg megy 240km/oraval es majd nem o hanem a tulaj fizeti ki a 300ezres birsagot.
  Ott is van egy kis ellentmondas, nekem, hogy napi 8-9 orat dolgoztal... Holott te irtad, hogy az ikrekkel nem kellett foglalkoznod es delutan szabad voltal egeszen a vacsoraig.
  azt sem ertem, ah ennyire nem tetszett meirt nem csomagoltal ossze 1 honap utan es 400 euroval a zsebedben siman hazajossz.

 • 2010.11.04 20:10:10boxear

  Ha nem tetszik valtani kell. A takaritas Angliaban minden au-pairnek dolga volt akit ismertem. Sok vacak dolog van de osszessegeben szerintem megeri. En sem bantam meg bar sok minden nem tetszett. Ilyen az elet;-)

 • 2010.11.04 20:16:17gbaba

  mint emlitettem enis voltam au pair Angliaban ugy 4 eve. 2 kamasz gyerekre kellett "vigyaznom", akik mivel iskolaban voltak neha meg este 6ig is, igy takaritanom kellett "munkaidoben".
  Nekem volt kocsim, amit a csladtolkaptam es meglepo modom a zsebpenzembol (70 font/het) kellett fizetnem a benzint es ha lett volna birsagom azt is, de ez szamomra tok termeszetes.
  engem csaladtagkent kezeltek, kb egy honap utan. De addign em huztam a szamat vagtam rossz kepet semmihez. Amit meg kellett csinalni, mert megkertek ra megcsinaltam. Es en is kaptam listat, minden reggel a csaladanyatol, az aznapi dolgaimrol. Szerintem ez a legtisztabb, mert igy nincs felreertes. Az idom meg en osztottam be.
  Meg egy ellentmondas a tortenetedben, hogy aludhatott mindenn ap 11-12-ig, ha suliba jart??
  Szoval szerintem erdemes ebbol ez egeszbol kobgyokot vonni:)

 • 2010.11.04 20:26:40viktru

  nagyon jo post, kosz, de miert nem hagytad ott oket egy het utan? en konnyen beszelek-soha nem volt gond kilepni sehonnan-de ez mar tenyleg tulzas.
  remelem nem mesz vissza ;)

 • 2010.11.04 20:46:43Starlark

  Az biztos hogy aki au pairnek készül vhová ne ebből a beszámolóból induljon ki.

  Az is tény hogyha már fizut kapsz vmiért azért dolgozni is kell. evvan. Nekem se volt a kedvencem a 4 szintes ház heti kétszeri kiporszívózása plusz a gyerekek fürdőszobájának takarítása, a pasi kismillió ingének vasalása /de jól lehetett tv-zni közben :)/ De basszus abl a pénzből jártam nyelv suliba és szórakozni és repültem haza és vissza a szünetekre.
  Jó a végén befigyelt egy kis fekete mekis meló abból nyaralni mentünk Skóciába pusz maradt kis félretett pénz is.
  Ha meg az is számít hogy legyen hová kimozdulni akkor nagyvárosba kell menni.
  Én azóta is szerelmes vagyok Londonba.

 • 2010.11.04 21:18:22Vagablondi

  Sziasztok,
  Minden szökőévben egyszer szólok hozzá interneten cikkekhez, de ehhez muszaj:) Tekintve hogy Amerikábam és Angliában is volt 'szerencsém' au-pairkedni 10 évvel ezelőtt és ebből kifolyólag jópár hasonló cipőben járóval megismerkedni. Az, hogy milyen családod fog ki az ember, nagyban szerencse kérdése, mert mint tudjuk két félen múlik a dolog - lehet hogy gbaba csodás családja másnak nem jött volna úgy be. Takarítani nem mindenhol kell, de van ahol tényleg szemét módon kihasználják az embert, mert vagy az au-apir nem szól valamilyen okból (nem feltétlenül érdemes minden esetben váltani) vagy a család így van 'beprogramozva'. Amerikában pl en az utcán találtam magam 2 hónap után, annyira elfajult a helyzet, Angliában viszont azóta is csak magyar au-pairjei vannak a családnak...

  Egy biztos, akinek csak pozitív tapasztalatai vannak au-pairkedéssel (bentlakással), az vagy nem húzott le hónapokat (vagy éveket) bébicsőszként, vagy valami irtózatos szerencséje volt (1000-ből egy), vagy még magához sem őszínte:).

 • 2010.11.04 21:33:00Alapvető élelmiszer

  Már ott az egészet le kellett volna mondani, amikor nem akartak szerződést. Én is voltam au-pair, időnként az én családom is feszegette a határt, de olyankor mindig odamutattam a szerződést.

  Mondjuk mediterrán néphez akkor sem mennék, láttál te valaha is egyet is dolgozni??

 • 2010.11.04 21:44:30Sunny.Sun.Shine

  Au-pair vagyok jelenleg is Olaszországban, Milánóban, erről vezetem a blogomat is www.allapari-initalia.blog.hu

  Micsoda? kérdésére: Au pair = európai úniós kifejezés a bébiszitterkedés egy fajtájára. Ami annyit takar, hogy a családdal laksz, de saját szobát kell neked biztosítaniuk, velük eszel, velük élsz, a gyerekre vigyázol és/vagy takarítasz. Van a szimpla au-pair és van az au-pair plusz, akitől takarítás elvárható alapból.
  Egyébként kevesen tudják, hogy ez az egész au-pair dolog az Európai Közösség ötlete volt annak idején, hogy fejlesszék a fiatalok nyelvtudását és mobilitási hajlandóságát...

  Visszatérve arra, hogy au-pair vagyok. Követítő cégen keresztül jöttem ki, és egyáltalán nem bántam meg. Van szerződésem, amibe rögzítve van minden, nem dobhatnak az utcára, 100 euró az alap fizetés. Ha családot akarok cserélni, akkor assistance-szolgáltatás van.
  Ha valaki az aupairworld.net-en talál munkát az is lehet jó, nem állítja senki ennek az ellenkezőjét. Sőt vannak infók, amiket meg az ügynökségek hagynak ki az információk ismertetésekkor.
  Egyébként minden családban lehet hibát találni. Senki nem tökéletes.

  Nekem is furcsának tűnik egy két dolog a cikkben... ellentmondások mindenhol...

  Egy nagyon fontos dolog van még, amit nekem az ügynökség eléggé kihangsúlyozott. Bármennyire is a család részének akarnak és fognak is tekinteni. Te ott egy alkalmazott leszel. Ezt az agyadban is tudatosítani kell, mert ezzel sok problémától kíméled meg magad.
  A gyerekek nevelése pedig az ő dolguk. Te csak a gyerekekre vigyázol.

 • 2010.11.04 21:57:23panka

  Nem tudom, hogy a postolónak azóta született-e gyereke, de azt hiszem, nem. Azért gondolom, mert ha lenne két gyereke, akkor nem húzná a száját azért, mert be kellett segítenie a házimunkába két hároméves, meg egy öthónapos baba mellett, sőt fel se merülne benne, hogy nem kell. Én a két gyerekem mellett úgy érzem néha, hogy szétszakadok, és a nap bármelyik percében tudnék feladatot adni egy au-pairnek, vagy akárkinek, ha lenne nekem olyan. Dolgozni ment, nem? Akkor minek sír, hogy dolgoznia kellett? Szerintem csak nem találta meg a hangot a családdal, sértve érzi magát valami miatt, ezért minden rossz. Szerintem is lépni kellett volna egy-két hónap után, mindenkinek jobb lett volna. Én utálnám, ha valaki olyan foglalkozna a gyerekeimmel, aki utál velünk lenni.

 • 2010.11.04 22:04:51gbaba

  Akkor en 1000bol egy voltam. Sajat furdo ami a szobabol nyilik. Sajat auto, sajat laptop. 2 het fizetett szabadsag. Fizetett repulout haza. Mondjuk soha nem nyavogtam semmiert, ha azt kerte rakjak rendett a garazsba megtettem, vagy kitakaritottam szepan ahogy tolem telett. Aminek az lett az eredmenye, hogy a napi 6 oran kivul, amit naluk dolgoztam maga a csaladanya szerzett nekem plussz munkat, extra penzert. Tenyleg azt nem ertem, hogy ha ennyire jo sz.r volt neki, miert nem csomagolt es jott haza. valami nem stimmel is, olvassatok el a cikket tobbszor es egybol kijonnek az ellenmondasok4.

 • 2010.11.04 22:09:05Ngelina

  Szerintem annál a résznél amikor olyasmit láttál, ami neked elfogadhatatlan akkor azonnal lépni kellett volna.
  Most ez lehet pl anyuci nevelési módszerei vagy akár az is, hogy "besegítés" ígéretével mentél ki és tulajdonképpen nem munkavállaló, hanem cseléd voltál (lásd a lábasos sztori) - mindegy, a lényeg, h a te rendszeredbe vmi nem fér bele akkor nem kell eltűrni.

  Ha ennyire nem volt jó ahogy leírod, akkor csodálkozom, hogy mégis megérte neked végig csinálni. Persze attól még a te döntésed volt :)

 • 2010.11.04 22:15:25Vagablondi

  hát, hozzátenném hogy a szerződés sem garancia semmire, saját tapasztalat. Takarításnak is vannak fokozatai. Például ha a család felnőtt tagjainak a használt fehérneműjét is neked kell összeszedni a fürdőszoba közepéről, akkor elgondolkozol, hogy ez beletartozik-e a munkaköri leírásodba...ha létezik egyáltalán. Családtag...amikor a pici gyerek az első szavaival téged kezd maminak hívni, mert napi 10-14 órát töltesz vele, amellett hogy takarítasz, kutyátsétáltatsz, bevásárolsz, na az überciki.
  Mindenesetre mindenkinek ajánlott élmény, mert sokat tanul az ember belőle.

 • 2010.11.04 22:40:24inf3rno

  Lehet, hogy én gondolkodom hülyén, de én ilyen szituban azonnal dobbantottam volna. Ha nincs más mód, akkor elviszem a kocsit, leparkolok a reptéren, aztán küldök sms-t, hogy hova parkoltam. Viszlát... Senki sem kötelez arra, hogy ilyen emberekkel élj együtt.

 • 2010.11.05 01:06:29Liguana

  Sziasztok!

  En sem az a gyakran kommentelo vagyok, de most kikivankozik!

  En szerencsetlenul jartam anno au-pairkent irorszagban s nem a toretenetem szinesitese vegett mondom, hogy azota is vannak ezzel kapcsolatos remalmaim, pedig mar egy eve mas munkakorben mas orszagban tevekenykedem.

  Irorszagban 3 csaladnal dolgoztam. Az elsonel szo szerint a sz@rt vakartam a falrol, a kilincsrol, minden honnan, hogy ne kapjunk fertozest. A gyerekeket imadtam es sajnaltam. A penzt mikor-hogy kaptam meg es sokszor nem volt etel a hutoben vagy futes a lakasban. 3 honap utan leleptem. Az elso csaladot a neten talaltam, a masodikat mar irodan keresztul. A masodik csaladnal mesebeli kornyezetbe csoppentem, dombok, lovak, birkak, gyonyoru haz, "tokeletes" csalad 3 nagy gyerekkel. Masnap kiderult, takarito vagyok es a 300 negyzetmeteres, 2 szintes hazat minden heten ki kellett takaritanom mindenhol, e mellett mosnom, tregetnem, vasalnom kellett. Egyszer osszeestem a kiemerultsegtol, nagyon kemeny fizikai munka volt napi 10 oraban. De nem volt mas lehetosegem, kiszolgaltatott voltam, ilyen ez a szakma. A harmadik csaladnal 3 pici gyerekre vigyaztam es a kezdeti porszivizasbol a lakas teljes kitakaritasa lett. Az anya gyulolt mert a gyerekei imadtak engem. Szepen lassak kicsinalt, mindent a szememre vetett, az irodat hivogatta, hogy rettenetes vagyok, nem bir elviselni az elozo jobb volt. Masfel honapot voltam naluk es megfogaadtam, soha tobbe nem vallalok el hasonlot.
  Jelenleg Angliaban elek. Bejelentett allasom van, logisztikus vagyok egy nagy cegnel. Remekul erzem magam. De meg kellett fizetnem a tanulopenzt.
  Az is hozzatartozik az igazsaghoz, hogy Irirszagban sok baratom lett s koztuk van aki au-pair. van aki luxusba kerult, heti 300 euros fizetessel, autoval es csaladtagkent kezelik, van aki kevesebb osszegert tenykedik, de O isz boldog es a masodik csaladjat koptatja, mind a ket helyen nagyon megbecsultek, megbecsulik es szereti ezt az eletformat.

 • 2010.11.05 01:09:58Liguana

  Valoszinuleg valakinek ez az utja s valakinek, pl. nekem, nem. Minden ember, minden csalad, minden kultura mas es ha tanulod az adott nyelvet adothatnak felreertesek is. A szerzodes fontos es meg kell mindent beszelni a munkaadoval. az ember az elejen sokmindenre rabolint, mert nem akar konfliktust, de ez azzal jarhat, hogy vegul cseled sorba kerul.
  Fiatalon, mikor az ember meg flexibilisebb, energikusabb jo moka ez, racsodalkozik az ember a vilagra, de nem szabad evekre beleragadni.

  Ezt mond azert irtam le, hogy remelem segit annak, aki eppen ebben gondolkodik, hogy jol dontson!

 • 2010.11.05 07:24:35Magg.

  gbaba:
  "Szerintem tok termesztes, hogy a haztartasba be kell segiteni."

  Olvasd már el mégegyszer a posztot és esetleg próbáld meg értelmezni is!
  NEM besegítenie kellett, a főzésen kívül MINDENT vele csináltattak kábé 110 ezer forintnyi zsebpénzért.
  Te vezetnél komplett háztartást és vigyáznál gyerekekre ennyi pénzért (főleg idegenben, bezárva)?

 • 2010.11.05 07:29:16Magg.

  gbaba:
  "Tenyleg azt nem ertem, hogy ha ennyire jo sz.r volt neki, miert nem csomagolt es jott haza. valami nem stimmel is, olvassatok el a cikket tobbszor es egybol kijonnek az ellenmondasok4."

  Érdekes, hogy csak te fikázod a posztolót!
  Nem jött rögtön haza, például mert nem volt rá pénze....
  Mitől ellentmondás ez?
  Vagy milyen más ellentmondást találtál?
  Ne vagdalkozz, példákat írj!

  Rendkívül rosszindulatú egy némber vagy!

 • 2010.11.05 07:42:12Luella Menendez

  Sokan életük marha nagy lehetőségének tartják ezeket a dolgokat.

  Holott az igazság, hogy egyszerű cselédmunka-akkor is, ha külföldön, igényes környezetben végzik a feladatot. Több ismerősöm is jól megjárta már ezzel és alig várták, hogy hazajöjjenek végre...

 • 2010.11.05 08:32:41PiszkosFreddy

  Ha az elvárásoknak megfelel,ill.túlteljesíti egy háztartási alkalmazott(au pair)biztos hogy nagyobb megbecsülést kap,mint a cikkíró.Amúgy nem kötelező ezt a munkát végezni,de ha ezt választod,el kell fogadni sok ezzel járó törvényszerűséget.
  Lehet,hogy elsőre nem a legideálisabb munkaadót fogod ki,de lehet hogy Ő is túl van már egy pár nagyarcú,lusta,önálló munkára,egyáltalán munkára alkalmatlan,csak panaszkodni tudó alkalmazotton.Ha valóban értékes a munkád,és a személyiséged,
  foggal-körömmel ragaszkodnak hozzád,és minden pénzt megadnak,hogy maradj.Anitának,és a többi hasonló naiv hölgynek tudomásul kéne venniük,ha cselédnek állnak,nem hercegnőként fognak bánni velük...

 • 2010.11.05 08:39:59PiszkosFreddy

  Kedves Anita!
  Neked fogalmad sincs,mi az igazi rabszolga munka!
  Békés megyei rokonomék nyáron a tűző napon 40-50 fokban kapálnak,szedik a földeken a dinnyét,
  paprikát,paradicsomot,és örülnek hogy van munkájuk.
  Vagy lehet,hogy Neked egyszerűen csak a munkával van gond?

 • 2010.11.05 08:58:52tuono

  Kicsit az az érzésem, hogy a posztírónak a munkával van a gondja és a kommunikáció területén sem áll a helyzet magaslatán. (A fazekas eset kb. egy kérdés lett volna.) Olyan ellentmondásról nem is beszélek, hogy neki kellett a kicsire vigyázni, mert az anyuka egyetemen van több napot egy héten, aztán anyuka 11-12 ig alszik???! Nem akarom megkérdőjelezni az átélt élményeit, de objektíven nekem nem túl hiteles ez a történet!

 • 2010.11.05 09:36:18Temptation

  "Gyakran összekeverik az au pair értelmét a bébiszitter jelentésével. A bébiszitter gyermekfelügyelettel foglalkozik fizetésért, az au pair feladata azonban sokkal összetettebb és változatosabb, illetve a hozzá kapcsolódó ellenszolgáltatás több forrásból származik. A bébiszitter órára kapja a fizetését, és csak napi pár órát tölt a családnál, az au pair viszont a családdal él, kap fizetést, de teljes ellátásban részesül, és segítik a beilleszkedését (nyelviskola, kirándulások stb.)."

  Ellentmondás:
  "az anyuka harmadéves hallgató Firenzében az orvosi egyetemen, amit péntek kivételével minden nap látogat. Így nekem délelőttönként otthon kellett maradnom a babával"

  "a hét nagy részében 11-12 óráig aludt."
  Hol, az egyetemen?

  Nem azt vonom kétségbe, hogy rosszul bántak vele, de a poszt egészében nekem arról szól, hogy az írója elképzelt itthonról valamit, ami a valóságban nem olyan, és ezen meg van bántódva.

 • 2010.11.05 09:49:44loislane21

  Én is dolgoztam Toscanaban, nem egy helyen, és nem ugyanabban a munkakörben. Amit leírtál, az teljesen tipikus, nagyon sok ilyet láttam, de szerencsére van ellenpélda is.
  Nekem a mail napig nem fizették ki a bérem - 2000 euróról beszélünk, pedig szerződésünk volt, és fel is jelentettem az illetőt...
  Ez van. Egy a lényeg, ha valami nem tiszta, mást kapsz, mint amire számítottál, lépj tovább. Mert csak a te veszteséged nő.

 • 2010.11.05 09:49:53mignonette

  kedves posztolok,

  rendkivul tanulsagos olvasni titeket.
  eppen milanoba keszulok es mivel nembeszelek (enyenlore) olaszul, elso koreben pont az aupairworld.com-on keresgeltem allasokat...
  Sunny.Sun.Shine blogjanak kulonosen orulok!!!
  koszonom a sok infot, meg visszanezek, irkaljatok! :)

 • 2010.11.05 11:02:28Andante Nikol

  Heti 100 eurot itthon is megkeresel takarítással.

 • 2010.11.05 12:09:32micsoda?

  Sunny.Sun. Shine köszönöm.9l- től 95-ig voltam bébiszitter. Átszámitva 250€/hó. Napi 8 óra szigóruan, máshol laktam komfortos lakásban. A háztartást is vezettem, 2, 7 és 8 éves gyerek mellett. jól kellett szerveznem a munkámat, hogy 8 órában végezzek. Ja, és volt egy lista amin kikellett pipálnom, hogy mit végeztem aznap. Járt szabadszombat - jól ki is használtam - . Másodállást nem engedtek, pedig lett volna. Anyagilag is sokat jelentett, de inkább ismeretekben, jártasságban gazdagodtam.

 • 2010.11.05 12:34:19pirospottyos

  Sok fugg a csaladtol, en Angliaban voltam kinn 7 eve, elsonek egy irto genyo csaladhoz kerultem, lenyegeben egesz nap takaritanom meg mosnom vasalnom kellett, anyuka nem dolgozott, nem tanult, ettol fuggetlenul soha nem ert ra a gyerekeivel foglalkozni, mert egesz nap meregdraga ruhakat vasarolgatott apuci fizetesebol. Ja heti 50 fontot kerestem, de gyakorlatilag minden heten konyorognom kellett, hogy adjak mar oda a penzemet mert kajat kell vennem (ugyanis a sajat kajajukat nem engedtek, hogy egyem). Anyuci allandoan uvoltozott, hol velem, hol a kolykokkel, apuci annyira ruhellte a sajat csaladjat hogy inkabb haza se jott a munkabol, max hetvegen... Az ugynevezett szabadidom sem volt igazan szabad, anyuci mondvan "ne menjek sehova mert hatha hirtelen szuksege lesz ram". Este 6ra erjek haza, minden nap, hetvegen is. Kesz katasztrofa volt. 2 honapig birtam naluk, aztan kerestem egy masik csaladot. (Elobb otthagytam volna oket de nem volt penzem.)
  Na a masodik csaladot nagyon megszerettem, tok rendesek voltak velem, csaladtagkent kezeltek, tobbszor is elvittek magukkal vakaciozni, mindent fizettek. Heti 120 fontot kerestem (atlag au pair fizetes Londonban akkoriban heti 50 font volt). Sokat dolgoztam erte, mert a szulok rengeteget dolgoztak, igy a ket kisfiu gyakorlatilag teljesen ram harult, de nem bantam, nagyon szerettem oket, es ok is engem, jol kijottunk, nagyon jo moka volt rajuk vigyazni, szinte nem is tunt munkanak. Persze takaritanom kellett, de eleg rugalmasak voltak, mikor mire volt epp idom, nem ellenorizgettek folyton, csak hetente egyszer legyen kitakaritva,mindegy mikor.Foznom nem kellett,a szabadidom tenyleg az enyem volt.A szobam akkora volt mint Magyaro-n az egesz lakasom. Sajat furdoszoba stb.Jo vilagom volt, na.
  Szoval vigyazni kell ezzel az egesz temaval,en mas helyeben egy kis sporolt penzzel mennek ki es szemelyesen keresnek csaladot, sajat szemmel kell megnezni a csaladot ahova az ember bekoltozik.Nehezebb, de elkerulheto a negativ tapasztalat.

 • 2010.11.05 13:04:17calvin&hobbes

  Hat ilyen elofordul, plane ha ugynokseg nelkul, referencia hianyaban megy az ember aupairkedni... nagyobb az eselye, hogy valami nem jol sul el.

  En is voltam aupair, Hollandiaban es sok szempontbol mazlista voltam. Baratnom helyere mentem, elvalt apuka - nem volt "idegbeteg" anyuka, gyerekek minden masodik hetet toltottek apukanal akkor kellett csak dolgoznom. Persze konnyebb hazimunkak voltak (vasalas, porszivozas, konyha rendbetetele stb)aztan, a masodik evben elszaladt a lo, ugyanis apuka sporolas celjabol felmondott a bejarononek es ram harult a komplett takaritas, ugy, hogy a fizetesem 50! euroval lett megemelve (viszont a munkam megtriplazodott). Nem volt hivatalos szerzodesem, de a munkakori leirasom eleg tiszta volt, es mikor ilyen keresek jelentek meg hogy 1. Takaritsam meg az ablakokat - egy harom emeletes kb 250nmes csaladi hazrol beszelunk akkora ablakokkal hogy letra kellett hozzajuk - meg a 15 kgos velencei kristalycsillart szedjem le, es polirozzam ki az incifinci kristalyokat, a csaladi ezustot, az apuka vitorlazos serlegeit... aztan a csucs mikor az evek ota nem takaritott fritozt kellett kivul-belul tisztara suvickolni (na annal gusztustalanabb munka nincs)...aztan volt egy momentum mikor reszemrol elszakadt a cerna es istenhozzadot mondtunk egymasnak... a minimalis keseru szajiz azonban nem tartott sokaig, raadasul kaptam egy fenomenalis ajanlolevelet, angolom magabiztos lett, hollandbol kozepfokoztam, nemzetkozi baratsagokat kotottem es az evek multaval a rossz emlekek megszepultek a jok meg meginkabb jobbak lettek...

  Viszont barki barmit mond, az aupair nem bejarono, nem rabszolga, nem takaritono hanem elsosorban a gyerekekre vigyaz, es SEGIT a haztartasban. Nem arrol van szo, hogy a fenti lany NEM AKART dolgozni, hanem arrol, hogy a megallapodasban nem ez volt. Ha ugynokseg lett volna a hata mogott, a csaladot kirugjak a kliens listarol emiatt....

 • 2010.11.05 15:26:12bystander

  Magg.-Nem csak a zsebpenzrol van szo. Teljes ellatast is kapnak. Autot, ami biztositva van, kaja, futes, internet, TV. Es emelle altalaban atlagon feluli kornyezetben lakhat. Ezalatt azt ertem, hogy minimalis nyelvtudassal, gyakorlat nelkul, ha talalna is munkat az ember, az valszeg minimalberes lenne, tehat nem biztos, hogy maradna havi 400 euroja a lakber , kaja, es a szamlak befizetes utan. Plusz lakna/nyomorogna egy peneszes vakolatu szobaban otodmagaval.

 • 2010.11.05 15:28:30bystander

  A leirasbol azt is hianyolo, hogy lehet oka volt, hogy anyuka aludt delelott, talan egesz ejjel fennvolt az othonapossal.

  Ez egy tipikus egocentrikus leiras. Az ironak fogalma sincs/volt mibol all anyanak lenni, haztartast vezetni. Addig oke, hogy fiatal es tapasztalatlan meg ezen a teren, de kicsit kinyithatta volna a szemet. De csak elvarasai voltak.

 • 2010.11.05 19:22:35cantaloupe

  Fogalomtisztázás:

  nanny=bentlakásos bébiszitter, akinek csak a gyerekvigyázás a feladata, mellette max. mosogatógép ürítése, gyerekszoba rámolása, alkalmanként egyszerű ételek főzése, de NEM rendszeres takarítás

  bébiszitter= házhoz jön, órabért kap és nem takarít, max. vasal, elrakodik, ha már elaludt a gyerek, lásd fenn

  au-pair= a legnagyobb szívás, mert a gyerektől kezdve a takarításig, bevásárlásig, főzésig minden beletartozHAT a munkakörbe.
  Látom, sokan elég nagy elánnal mondtátok, hogy ezt vállalta. Ja, ezt, de nem mindegy, hogy heti egyszer porszívózik, vagy MINDEN EGYES NAP ki kell pucoválnia 3 szintes házat, szortírozni egy pincényi gyerekjátékot. Persze a kezdők, és akinek nincs hova menniük, ezt is elvégzik, de ez biza a kihasználás kategória.

  Én 5 évet csináltam, s ezt az au -pair melót csak egyszer vállaltam el, kényszerből. Egyetemista voltam, szóval kellett egy ilyen család, ahol kötetlenül melózhatok. De soha többet. Valóban úgy van, hogy ami az elején plusz, azt később elvárják.

  És mindig legyen nálatok útlevél, plusz pénz, ismerősök telószámai. Én a megismerkedő interjúra vittem a nagybátyám is, hogy lássák, van, aki vigyáz rám, nem vagyok kiszolgáltatott csajszi, akit senki nem érdekel.

  Sztorizhatnék napestig, de biza a szuper családokat tán 15 százalék fogja ki, a többi átlagos, vagy rabszolgamunka. Alap tapasztalat, hogy sajna többet várnak el tőled, mint maguktól.

 • 2010.11.05 21:01:58Puszpanya

  Huh, én meg sajnáltam, h az életemből kimaradt ez az élmény. Most már annyira nem.

 • 2010.11.06 23:38:12Timcsiii

  Én Bergamoban vagyok au pair. Imádom:) Három srác van és nekem a 13 hónaposra kell törődnöm. Takarítanom egyáltalán nem kell mert mindennap jön takarítónő. A család is úgy kezel mintha egy családtag lennék.
  0 és tényleg semmilyen olasz nyelvtudással jöttem ki. Persze tudtam, hogy a család félig angol. De a mindennapi élethez akkor is elengedhetetlen a olasz nyelv ismerete pontosabban megkönnyíti az életedet. Az, hogy ki hogy fürdik be a családoknál az szerintem teljesen önhiba ugyanis előtte ezer meg ezer lehetőség van rá, hogy megismerje jobban a családot. Aki meg hagyja hogy rabszolgamunkát végeztessenek vele szintén megérdemli és majd tanul bele. Vagy nem.

 • 2010.11.11 11:48:56abroad

  Hat en sem kommenteltem meg soha soha, de ez azert mar egy kicsit tulòzas amit muveltek.

  Mindenekelott kijelentem, en Olaszorszagban elek. Szegeny kislany, 8-9 oran at "rabszolgaskodott"????? Itt eszak-olaszorszagban az hogy valaki 12-14 orat dolgozik naponta, az normalis!!!!!!! es utana meg jon az otthoni melo, takaritas stb. ! a ferfiaknak altalaban minimum 2 munkahelyuk van es ezert van az hogy van penz, jol elnek!!! Otthon csak panaszkodni tud mindenki, hat inkabb fel kene turni az ingujjat es melozni!!! nekem 3 eves kislanyom van, 6 orat dolgozom naponta, 1 orat utazom, utana takaritok, fozok-mosok, senki segitsegem nincs a gyerekkel, ejjel 1 korul fejezem be a munkat!!!!! es emelett viszont igenis jol elek de meg is erdemlem!!! Megis mit kepzeltek ti elkenyeztetett kis libak???? Mi az elet? Zsebre teszel 110 ezer forintot es panaszkodsz? Tedd meg talan hozza, hogy koszt-kvartelyod is megvan!!! Az helyi koltsegen kb. 1300 eurot jelent havonta!! 8-9 ora rabszolgaskodas.... ez nagyon vicces!! Es azt nem meseled, hogy a hatralevo 16 oraban mit csinaltal? azt jelenti, hogy alvas utan kb 6-8 orad maradt minden nap a szorakozasra, nem? na jo be is fejezem, sok sikert az eletben.

 • 2010.11.11 11:54:16abroad

  ja es meg fel van haborodva, hogy ha odaadjak neki az autot (!), akkor a szabalysertest neki kell fizetnie.... nem tudom, hol elsz te kislany....., de jobb lett volna, ha ott maradsz, mert nagyon johoz vagy szokva...

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta