SZÜLŐSÉG

A csecsemők sem maradnak mondóka nélkül: Varró Dániel remekel

2010. november 2., kedd 13:07

A megszokott, sokszor már unalmas mondókákkal szemben mutat alternatívát Varró Dániel új mondókáskötete, az Akinek a lába hatos. A kifejezetten csecsemők számára készült versikék bájos, humoros és nem utolsó sorban praktikus módon járják körül a babák és szüleik mindennapjait: újdonsült szülőknek, nemrég született babáknak kihagyhatatlan.

„Nem az összes étel kebel, / ebben bárhogy kételkedel. / S nem is minden kebel étel, / apukádé pont kivétel” – zárja rövidre a még szopizó babák gyakori tévedéséből adódó félreértést Varró Dániel új kötetében. Az Akinek a lába hatos című mondókáskönyv kifejezetten kisbabák számára készült „korszerű mondókákat” tartalmaz, és garantáltan jókedvre deríti még a csecsemőgondozásban végkimerült anyukákat-apukákat is.

Praktikus használati utasítás minden mondókához

A korszerűség ugyanis elsősorban arra vonatkozik, hogy a költő minden egyes versike mellé pontos használati utasítást mellékel, nevezetesen, hogy mikor, milyen helyzetekben javallott az adott mondókát mondogatni. Akad itt „elfoglalt”, „vékony hangon sipákoló”, vagy éppen „hazafias” csecsemőknek szóló vers, de akkor sem maradunk üres kézzel, ha éppen nem tudjuk, hogy „miért nyí” a baba, vagy ha fürdetéshez, "lábpuszilgatáshoz" keresünk megfelelő szavakat.

Varró Dániel már a kezdetektől bizonyította, hogy különös érzékkel képes megtalálni a gyerekek világát nyitó kulcsokat, a művei ráadásul – függetlenül az eredetileg belőtt célcsoporttól (már ha van ilyen) – a felnőtteket is kivétel nélkül magukba szippantják. Remek példa erre a Túl a Maszat-hegyen című verses meseregény, amely nem csak a gyereknyelv és a mindennapi szóhasználat beépítésének, hanem sodró történetmesélésének és az általános műveltséget erősítő, rejtett információinak köszönhetően is telitalálat.

Az illusztrációk felteszik az i-re a pontot

Legújabb kötetét, az Akinek a lába hatosMaros Krisztina illusztrációi egészítik ki, így a folyamatos vigyorgástól kísért szövegekhez hasonlóan kellemes vizuális élmény társul. Ahogy az a kötet Tranzit Art Caféban megrendezett bemutatóján kiderült, a verseket nem más, mint a szerző néhány hónapos kisfia, Misi ihlette. „Nem tudtam elképzelni, hogy ez ilyen intenzív érzés, a szerelemhez tudnám hasonlítani” – mondta Varró Dániel az apaságról. Maros Krisztina hozzátette: az első pillanattól kedvelte a költő verseit, emellett neki is van három gyereke, akikkel természetesen átélték ezeket a jól ismert – és a versekben megjelenő – helyzeteket, így jókat kacagott azokon.

A minden egyes mondókához csatolt instrukciók kapcsán a szerző elmondta: feleségével beszereztek jó pár mondókáskönyvet, és úgy látták, hogy a használati utasítás műfaji követelmény, így ő sem mellőzte ezt a humoros adalékot. A költő úgy tapasztalta, hogy egyévesnél kisebb babák számára nem nagyon akad mondókáskönyv, ezért, illetve saját kisfia, Misi érdeklődésének tárgyait figyelembe véve írta meg verseit.

Mákkal teli zsák helyett billentyűzet és mindennapi apróságok

A „hátamon a zsákom”-féle, a mindennapi tapasztalattól meglehetősen messze eső mondókák helyett a költő így olyan tárgyakat emel a középpontba, mint például a billentyűzet, a pelenkázás, vagy éppen az aludni nem akaró babával közös éjszakázás.

Aki humorral, bájjal és némi praktikummal szeretné átszőni a kisbabájával töltött időt, cseppet sem nyúl mellé Varró Dániel versikéivel, amelyek sok iróniával és nem utolsó sorban csupa szeretettel mesélnek a minden szülő esetében adott, ám mindig egyedi, megismételhetetlen babázós élményekről.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.11.02 15:18:41Andante Nikol

  Nem mint ha bármi bajom is lenne Varró Dániellel, de aki ennyire tájékozatlan az elmúlt évtizedek gyemekirodalmát illetően, az ne írjon ajánlót.

  Nem kéne úgy tenni, mint ha eddig csak az a pár gügye mondóka született volna, amit a posztíró ismer. Ez az ő, nem pedig a régi gyermekversek és mondókák sekélyességét bizonyítja.

 • 2010.11.03 13:42:30Certificate_of_Words

  Varró Dániel nagy kedvencem. Sajánlom hogy a gyerekeim már kinőttek ebből a korból. Így maradnak majd az unokák :) .. de hol van az még

 • 2010.11.03 14:33:56Mirtusz78

  Az első mondatnál nem tudtam továbbolvasni ezt az ajánlót, azonban betennék egy idézetet.

  Szerintem Varró Dániel a gyerekeknek szóló irodalom legalja :-(

  HORDOZGATÓ
  ezt átvitt értelemben kell mondogatni babahordozás közben

  Elmentem a teszkóba
  nagybevásárolni,
  bekerült a zacskóba
  mindenféle holmi.

  Vettem kenyeret,
  nemtom mér, de nyekereg.

  Két rúd szalámit,
  rúgkapálnak, na lám, itt.

  Ropiból meg tízet hozok,
  de mind a tíz izeg-mozog!

  Az egész egy katasztrófa,
  minek mentem a teszkóba?

 • 2010.11.03 16:47:55kavarodás

  Mirtusz, komolyan nem tudom, hogy te most pocséknak tartod Varrót, és erre fel hoztad a versét példának. Vagy a legaljás mondat is egy idézet, ami után azért van szomorú szmájli, mert nem értesz egyet vele. És a vers is erre ellenpélda, mivel te jónak találod.

  Mindenesetre nekem is van egy idézetem. Tappancs a baromfiudvarban a lapozó címe. Szerző nincs rajt(!).

  Jó reggelt! Tappancs a nevem,
  a friss tejet én is szeretem.
  Bocika a kedvenc barátom,
  reggeli után vele játszom.

  - Ez a sok finom tojás
  pont nekem való!
  - Lassabban Tappancs!
  a tojás nem eladó!
  A csibéim, mindjárt kikelnek,
  utódaim ők lesznek.

  Szerintem mostanában ha már egy gyerekkönyvben stimmel a ritmus meg a rím, az már nem a legalja.

 • 2010.11.03 17:37:38Puszpanya

  Pont ez jutott eszembe, h a NL-ban a mostani gyerekeknek szóló versekbe beleolvasok néha, és annyira kitekekertek, még elmondani is nehéz némelyiket, nem hogy megtanulni... :S

 • 2010.11.03 21:32:55Cocu

  Na, épp ezek miatt örülök, h ma előkerült a Jár a baba, jár c. 1979-es kiadású könyv, amin én felnőttem, maradunk ennél a Lányommal!

 • 2010.11.04 15:42:05Andante Nikol

  Cini-cini muzsika. Például.
  Nemes Nagy Ágnes. Mondjuk.
  Olvassatok, ne csak a hülye reklámokat nézegessétek.

 • 2010.11.04 18:10:35mohaéspáfrány

  Azt azért szeretném megkérdezni a cikk írójától, hogy a régi gyerekversek és mondókák kinek unalmasak? Csak nem az újszülötteknek???

 • 2010.11.04 19:09:18anka_ra

  Sokat gondolkodtam, hogy a verseken, mondókákon kívül mivel segíthetném a kisfiam fejlődését, mikor ráakadtam Deákné B. Katalin: Anya, taníts engem!című könyvére és aztán az általa összeállított feladatlapokat tartalmazó gyűjteményre.A kisfiam 4 éves , és annyira tetszik neki, hogy kéri: anya, légyszi adj egy feladatlapot!
  Ha érdekel benneteket az alábbi linken megtalálhatjátok!
  [link]

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta