Téged vár a papírház!

Amikor már halomban állnak postaládába bedobált, innen-onnan összeszedett lakberendezési katalógusok meg magazinok, de sajnálom őket kidobni, akkor szoktam megengedni a gyerekeknek, hogy kiéljék vagdosási szenvedélyüket. Egyszerűen imádnak ollót fogni a kezükbe, és miszlikbe aprítani minden színes papírlapot, lejárt buszjegyet, számlát és hasonlókat.

Hogy az egész ügynek valami hátteret meg keretet is adjak, készítettem egy alapot kartonpapírból, majd ezt kidekorálva házat fabrikáltunk belőle. A lányok általában jobban élvezik az ilyesmit, lehet szép színes képekkel bíbelődni, válogatni, gyönyörködni. A fiúk viszont a vágás-ragasztás részét szeretik jobban, így mindenkinek jut egy kis móka. A szétmetélt magazinok meg végre megtalálták méltó helyüket. A maradékot pedig szépen lecipeltük a szelektív gyűjtőbe. Egy kupaccal kevesebb cucc a lakásban, egy új játékkal több a gyereknek. Tiszta haszon. Egyetlen szépséghibája a dolognak, hogy az ilyen papírházak viszonylag gyorsan amortizálódnak, de mire teljesen tönkremegy, én már úgyis újabb csomagnyi újságot halmozok fel itthon.

A papírház készítése

Kellékek: 3 darab A4-es kartonlap (de egy szétvágott doboz is megfelelő), sok-sok lakberendezési újság, katalógus, olló, ragasztó, cellux.

A kartonlapok közül az egyik lesz a „padló”, azzal semmit sem kell csinálni. A másik kettőt viszont több ponton be kell vagdosni, hogy három dimenzióban összerakható legyen végül a ház. Mindkét lapot középen félig elvágjuk, az egyiket az alsó, a másikat a felső szélétől a lap feléig. Így egymásba tudjuk majd csúsztatni őket. Mindkét lap alsó részén egy 3 centis sávban több helyen bevagdossuk, ezekkel a fülekkel tudjuk majd a padlóhoz rögzíteni a lapokat.

Az újságokból kiválogatjuk a képeket, majd a falakra ragasztgatjuk. Ha megtörtént a falak dekorációja, akkor lehet egymásra merőlegesen összecsúsztatni a két lapot. Az alsó füleket széthajtogatjuk és ezekkel a padlóhoz rögzítjük a falakat. Ezt követően az alsó lapra is ragaszthatunk parkettát, szőnyeget ábrázoló képeket.

Ezt követően már csak lakókat kell találnunk az új házhoz. A lego-emberkék pont ideálisak, de csinálhatunk papírfigurákat is. Na és a papírkép bútorok helyett is lehetnek rendes bababútorok, és feldobhatjuk az egészet némi textillel is, apró függönyök kerülhetnek a kivagdosott vagy odarajzolt ablakokra, szőnyegek a bútorok alá.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek