Magyarországon az otthonszülés bulvártéma lett

A Poronty heti témája az otthonszülés

Folytatjuk az otthonszüléssel és a tegnapi eseményekkel kapcsolatos témák feldolgozását. Most egy, a tüntetésen résztvevő anya beszámolóját közöljük.

Fotó: Kováts Dániel
Fotó: Kováts Dániel

A Szabad Szülésért demonstráció-sorozat résztvevője voltam, amelynek célja az otthonszülés jogi szabályozásának elérése, hogy a nőknek valóban legyen joguk a szabad választáshoz Magyarországon.

Újabb vélemények következnek.

 

A helyszínen a majd' egyórás gyülekező alatt a járda megtelt színes kendőt, sálat tartó nőkkel, férfiakkal, apákkal, anyákkal és csemetéikkel. A kendők összetartották a Honvéd tértől a Honvéd utcán át az Alkotmány utca sarkáig érő, majd 800 fős tömeget, amelyben felbukkant néhány kézzel festett transzparens is. Az élőlánc fél 11 körül megindult a Parlament elé, hogy segítséget kérjen az országot irányító képviselőktől, miniszterektől a jelenleg fennálló bizonytalan helyzet orvoslására.

A Parlament előtt Békés Bence, a Napvilág Születésház helyettes szóvivője elmondta, hogy 22 éve próbálja elérni Geréb Ágnes az otthonszülés szabályozását, mindeddig sikertelenül. " Most erőt demonstrálunk, és addig folytatjuk, amíg meg nem történik a kívánt jogalkotás".

Az egyik szervező ezután felolvasta Feldmár András pszichológus üzenetét, melyben így fogalmaz: "Geréb Ágnes az orvosszakma önzése miatt ül most előzetesben". Szerinte a szülészorvosnak nem a börtönben, hanem egy Nobel-díj átadáson kellene lennie. Szavait hosszú taps követte.

“Én nem otthon szültem” - válaszol kérdésünkre egy hordozókendős anyuka. “De úgy érzem, hogy a mostani helyzet tarthatatlan. Az nem megoldás, hogy Geréb Ágnest időnként letartóztatják, aztán nincs előrelépés. Szükség van az otthonszülés szabályozására. Lehet azt mondani, hogy nem lehet otthon szülni, vagy azt lehet szabályozni, hogy milyen körülmények között szülhetnek otthon a nők, de valamilyen törvényi keretre szükség van.”

Egy kétgyermekes anyuka, aki első gyerekét egy jó hírű budapesti kórházban szülte, a másodikat otthon, amellett érvel, hogy ki kell nyilvánítani az otthonszülést támogatók véleményét. “Amikor olyan emberek nyilatkoznak a médiában erről a dologról, akik szinte semmit nem tudnak róla, akkor muszáj megnyilvánulni. Ennek egy formája a demonstráció.” Hozzáteszi, sajnálatos, hogy Geréb Ágnes külföldön elismert szaktekintély, Magyarországon ez az ügy pedig bulvártéma lett.

Fotó: Baltimore Brown
Fotó: Baltimore Brown

Úgy tűnik, a szabad szülés mozgalom végre támogatókra talált a parlamenten belül is. A Kossuth téren demonstrálók előtt megjelent Ékes Ilona, fideszes parlamenti képviselő, aki elmondta, hogy folyamatos egyeztetések zajlanak az egészségügyi bizottság elnökével, az egészségügyi államtitkárral és a szakminiszterrel a törvénymódosítások érdekében. A civil szervezeteket is bevonó legközelebbi találkozó október végére várható. A képviselőasszony biztosította támogatásáról a szabad szülés szószólóit, szimpatizánsait, egy olyan “anya- és bababarát társadalmat” felrajzolva, melyben óvják az élet méltóságát.

“A várandós nőnek joga van visszautasítani olyan rutin vizsgálatokat, melyek veszélyeztethetik a magzat egészségét” - mondta, mivel ezek következtében gyakran a művi terhességmegszakítás mellett döntenek a kismamák, holott számos esetben egészséges magzatok esnek áldozatul a műtétnek. “Tisztelettel adózom Geréb Ágnes munkája előtt” - zárta beszédét a képviselőasszony.

Mint ismeretes, dr. Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt, akit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsít a rendőrség, október 8-án helyezték előzetes letartóztatásba. A kedden (október 5-én) őrizetbe vett Geréb esetében a bíróság osztotta az ügyészség álláspontját, miszerint feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén újabb bűncselekményt követne el, tanúk befolyásolásával, iratok megsemmisítésével vagy elrejtésével, illetve más módon a bizonyítást megnehezítené, avagy veszélyeztetné.

Olvasói vélemények

A tegnapi posztunkhoz fűzött olvasói kommentek tanúsága szerint ez a téma jelentősen megosztja az embereket. Az elgondolkodtató kommentek közül néhányat idézünk. ”GÁ-t azért tiltották el, h példát statuáljanak. Hány olyan kórházi orvosról hallottál, akit eltiltanak ugyanilyen komplikáció miatt? Szerintem nem sokról. A sógornőm fia orvosi műhiba miatt agyvérzést kapott, maradandó károsodást szenvedett. SEMMILYEN következménye nem lett az esetnek. Kimondták, h hiba volt. Ennyi. Hány ilyen is van? Börtönben ül a doki? Nem. Fizetett bárki kártérítést. Nem. Meghurcoltak emiatt bárkit is. Nem. Ez egy kórházban volt. Budapesten” – hívta fel egy fontos problémára a figyelmet csirimiri.

Pocak így írt saját, kórházi szüléséről. „Az én gyerekemnek nem volt kint a feje, amikor a doki egész alkarral rámtehénkedett és nyomta, az óraszíjának a nyoma hetekig látszott a hasamon, de ez normális... Nem volt életveszély, nem kellett sürgősen megszületnie, épphogy elkezdődtek a tolófájások, kb. 8 órája vajúdtam csak.”

Íme kakaós tejbegríz válasza. „Én fogadott orvosnál szültem, túlhordás miatt indították. Egyáltalán nem érdekelt a beöntés, semmi, csak az, hogy épen és egészségesen szülessen meg. A szülésznőn és az orvosomon kívül egyedül a főfőorvos vizsgált meg, dönteni kellett, hogy császár vagy meg tudom szülni. Megszületett, minden gond nélkül, kórházban, itthon nem biztos. Semmiféle könyöklés, ezrenmegvizsgálnak dolog nem volt. Sőt, még a csecsemős nővérekre se tudok semmi rosszat mondani. De a jelenlegi szabályozatlanság helyett ki kell valamit találni. Szüljön otthon, akinek arra van igénye, de ne legyen kötelező!

Szakip véleménye szerint „a bábák néha emberségesebben bánnak a kismamával, mint némelyik orvos. Persze nem kell nekem ugrani azonnal, vannak nagyon jó orvosok. A nyugalom a babának számít. Neki a születés nagy trauma, és tényleg lehetnek különböző sérülések is. Mindkét helyen. De bízzuk már az anyukára, had döntse el, hol akar szenvedni” Magenta01 viszont nincs kibékülve a bábákkal. „Nyilván rengeteget tanulnak, és gyakorlatuk is van, de akkor sem orvosok. Nincs akkora, és olyan irányú gyakorlatuk, szakmai tudásuk, ami komplikáció esetén RÖGTÖN kell.
A dúlákról meg ne is beszéljünk...jó kis pénzkereset lehet, az biztos.”

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek