SZÜLŐSÉG

Aludj el szépen, kis Balázs - Mindent az alvásról

2010. október 12., kedd 08:48

Amikor megszületett a harmadik gyerekem, úgy gondoltam, hogy ő is mellettem fog aludni, mint a két nagyobb, mert ez így természetes. Hittem, hogy az együttalvás az egyik legjobb megoldás a szülők számára, hogy a lehető legjobban gondoskodhassanak gyermekükről, az anya a babát igény szerint szoptathassa – és mindannyian a lehető legtöbbet pihenhessenek; de rá kellett jönnöm, hogy nem ez az egyetlen megoldás. Valószínűleg az a lényeg, hogy minden család megtalálja a neki legmegfelelőbb pihenési módot. Mi, harmadik gyerekünknél már a kiságyat választottuk - igaz, szorosan a közelünkbe tolva - hogy mindenki nyugodtan alhasson.

Schneiderné Diószegi Eszter pszichológus, laktációs szaktanácsadó (La Leche Liga)Családi élet éjszaka című előadása, amelyet a Nemzetközi Babahordozó Hét keretében hallgattam meg, megerősített abban, hogy jól döntöttem.

Az együttalvásról

Egy közelmúltbeli kutatás szerint a szülők hajlamosak hallgatni a gyermekorvos vagy a védőnő előtt arról, hogy megosztják ágyukat a kisbabával, míg családtagjaik, barátaik előtt nyíltan felvállalják e szokásukat. Az orvosok, védőnők körében felvett kérdőívek szerint a „családi ágyasok” aránya csupán 30 %, ezzel szemben a szülők 80 %-a számolt be arról, hogy együtt alszik csecsemőjével. Ebben szerepet játszhat az is, hogy társadalmilag jobban elfogadott, ha egy nő jól fizető állása mellett, a stressz miatt csak néhány órát alszik éjszaka, míg ha kisbabája miatt kialvatlan, komoly fejcsóválásra számíthat.

Átalussza már a baba az éjszakát?

Gyakorló kismamaként hányszor halljuk ezt a kérdést a napközben békésen szundikáló csecsemőnk mellett, és megpróbálunk mosolyt erőltetni az arcunkra, amikor azt válaszoljuk: „Még nem, de már csak kétszer ébred.” Ahogy telnek a hónapok azonban, azt vesszük észre, hogy nemhogy nem alussza át az éjszakát, de időnként négyszer-ötször is felsír. Normális ez? Valójában hány hónapos, hány éves korban „kellene” átaludnia az éjszakát egy gyereknek?

Ha a könnyen tanácsot osztó családtagokra, ismerősökre hallgatunk, megtudjuk, hogy az ő gyermekük bizony hat hetes korától átaludta az éjszakát, sőt ezután már nem is igényelte az éjszakai táplálást. Nem szól a fáma azonban a négy, kilenc hónapos, másfél, vagy 3 éves babáról, akiről, ha utánakérdezünk, hamar kiderül, hogy amikor felébredt éjszaka, a szülők más-más „tuti-módszerrel” altatták őt vissza: teáztatás, cumiztatás, ringatás, simogatás, esti víz, stb., neadjisten, még az ágyukba is beengedték az éjszakai kisbaglyot.

Diószegi Eszter előadása elején siet megnyugtatni minket, hogy a csecsemők bizony általában elég sokáig felébrednek éjszaka, sőt, az egyfolytában (vagyis felébredés nélkül) alvással töltött időtartam egy bizonyos korig csökken, aztán újból nőni kezd. Érdekes adat, hogy míg a felnőttek alvási ciklusai (könnyű álomból mély álomba, majd ismét könnyűbe) átlagosan 90 percig tartanak, a csecsemők ciklusai ennél rövidebbek, 50-60 percesek, ezért az éjjeli felébredés szempontjából kritikus perióduson óránként vagy még annál is gyakrabban átesnek.

Tévhit, hogy az elalvás körülményeitől függ az éjszaka átalvása: ha ez igaz lenne, akkor nem vándorolna át éjszaka a szülői ágyba olyan sok, amúgy már teljesen magától elalvó kisgyerek. Sokkal inkább igaz, hogy a kisgyerekek a szülői jelenlét, a testkontaktus nyújtotta biztonságérzetet keresik.

Miért ébred fel?

Minden életkorban más okból ébrednek fel csemetéink. Az újszülött gyomra pici, egyszerre kevés fér csak bele akár anyatejből, akár tápszerből, így szüksége van az éjszakai evésekre is. (Bár a tápszerrel táplált csecsemők jellemzően hosszabb időszakokat alszanak át, mivel azt nehezebb és több ideig tart megemészteni, pusztán ezért senkinek sem ajánlanám az anyatejről tápszerre való váltást.)

Hathetes kor után általában valóban következik egy nyugodtabb időszak, amikor akár az egész éjszakát – értsd késő estétől hajnalig – átalusszák a babák, három-négy hónapos korban azonban a csecsemők többsége újra gyakrabban ébred. Egyrészt szükségük van arra, hogy megbizonyosodjanak anyukájuk jelenlétéről, másrészt ekkor szoktak megváltozni a babák nappali étkezési szokásai: könnyen elterelhető a figyelmük, gyakran néhány perc alatt letudják a szopizást, és más, fontosabb dolgok felé fordulnak. Éjszaka viszont ingerszegény a környezet, teljesen át tudják adni magukat a szopizásnak. Később, hat-nyolc hónapos korban leggyakrabban a fogzás zavarja meg a babák éjszakai nyugalmát, és ebben a korban jelentkezik a szeparációs szorongás is, amikor a baba erősebben kötődik szüleihez, így éjjel is többször meg kell győződnie a jelenlétükről.

Mindezeken túl, bármely életkorban okozhatnak éjszakai nyugtalanságot a felfordulással, stresszel járó események, például ha egy új fejlődési szakasz előtt áll a kicsi, vagy ha a mama tanulásából, munkájából kifolyólag más vigyáz rá, továbbá ha megbetegszik.

Az én kisbabám egyedül alszik el

Végezetül hadd oszlassam el azt a tévhitet, hogy egyes kisbabák képesek egyedül elaludni, és ezért minden anyukának arra kellene törekedni, hogy ezt a tudományt „megtanítsa” gyermekének – a lehető leghamarabb!

Ennek magyarázata, hogy az újszülött éretlen idegrendszerének kezdetben nehézséget okoz az ingerek szabályozása, egyedül nem képes előállítani azt az ellazult, befelé fordult lelkiállapotot, amely az elalváshoz szükséges, mert ehhez hatékonyan ki kellene zárnia a külső-belső ingereket. Azt hiszem, minden kisgyereket nevelő szülő ismeri ezt a jelenséget: túlságosan fáradt, álmos a csecsemő, mégsem alszik el, hanem túlpörög. Ez még gyakran ovis korban is előfordul.

Ebből következően a kisbabák segítséget igényelnek az elalváshoz is – akárcsak az evéshez, az öltözéshez vagy a tisztálkodáshoz. Ez lehet ritmikus mozgás, mint a ringatás vagy a babakocsizás, de a fáradt, nyűgös baba elaltatásának egyik legjobb és legegyszerűbb módja a szoptatás.

Fontos szem előtt tartanunk, hogy a cumival, alvómacival, „rongyival” szundikáló gyerekek sem alszanak el egyedül! De ahogy abban is tökéletesen biztos mindenki, hogy ezekről a szokásokról előbb-utóbb le fog mondani a gyerek, ugyanez áll a szopira, ringatásra is, hiszen a cumi, maci és rongyi is a szoptatás és a mama pótszerei.

Majd én megtanítom aludni!

Sajnos mindig vannak olyan „csodamódszerek”, amelyek azt hirdetik, hogy a babákat igenis meg kell tanítani elaludni és az éjszakát átaludni. E módszerek lényege, hogy a babát külön szobában, külön ágyban kell altatni, sírni kell hagyni, amíg meg nem tanulja, hogy aludjon. Bár a módszer egyes babáknál hatásosnak tűnhet, az igazság az, hogy a sírni hagyott csecsemők nem elaludni tanulnak meg, hanem reményvesztetten pszichésen visszahúzódnak, s az úgynevezett tanult tehetetlenség állapotába kerülnek. Soha, soha nem szabadna sírni hagyni egy kisbabát, mert komoly és visszafordíthatatlan testi és lelki károsodást okozhatunk ezzel. Sérül az önmagába és a világba vetett bizalma, a külvilággal való kapcsolata. Ráadásul az így „edzett” babáknál a hatás legtöbbször nem tartós, és sokszor később, két-három-négy éves korban valódi alvászavarok jelentkeznek náluk.

Lupa

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.10.12 13:33:58anyubaba

  a számból vetted ki a szót. amúgy abszolút jellemző a mai gyereknevelésre ez a mondat, sokan rettenetesen rá vannak csavarodva a gyerekükre. pffff.

 • 2010.10.12 13:34:21oliv08

  Szerintem az egész éjjel sírni hagyott babákra utalt a szerző. Ismerős csaj mondta nekem, hogy "egy éjjel sírni hagytuk, és többet nem volt gond". Soha nem gondoltam volna, hogy valaki bírja hallgatni a babája sírását órákig. Tény, hogy nem lehet mindig megvigasztalni a babát, de ha ott vagyok mellette és úgy sír, az más eset. Mindig bemegyek a gyerekhez, ha éjjel felsír, és soha még az ágyból sem kel ki, mert tudja, hogy bemegyek, betakarom és alszik tovább. Lehet pisis, beteg, bármi, meg kell nézni. Persze ha csak nyikkan és csönd van, akkor nem ugrok azonnal, hátha visszaalszik.

 • 2010.10.12 13:57:24Puszpanya

  Én sem tudom sírni hagyni az enyémet. Még sosem élt ezzel vissza. S nekem abban is szerencsém van, h tud aludni. Egyedül is.

 • 2010.10.12 14:19:23oliv08

  Szerencsére altatni nálunk sem kellett sem ringatással sem babakocsizással, max. hátsimogatással ordítás esetén-ritkán. (Éjjel hogyan babakocsiztat vki?) Mindegyik gyerek kitalált magának egy időpontot, és akkor szokott aludni, egyedül, cumival, rongyival. Ez 7 és 8 óra jelenleg. Próbáltam hozzájuk igazítani a fürdetést, vacsorát, hogy mikor aludni szoktak, arra ágyban legyenek. Sajnos még egy óra eltérés van a két gyerek között, de remélem, egymáshoz fognak igazodni, ahogy nőnek.

 • 2010.10.12 14:20:35hohogabela

  Én sem tudom csak hallgatni ha sír... Kiveszem, ringatom, teáztatom, ma reggel 5kor TV-t néztünk attól aludt vissza... Szerintem sem szabad őket sírni hagyni!

 • 2010.10.12 14:27:28oliv08

  Ha a pici féléves felébred éjjel és nem alszik vissza, akkor sajnos szórakoztatást vár. Nem hatja meg a morcos anya, nem éhes szoptatás után és nem pisis. A nagyot nem akarom, hogy felkeltse, kap villanyt és játékot. Öt után meg már vissza sem fekszem.

 • 2010.10.12 14:35:20mystic83

  Én várnám az ötleteket, 7 lassan 8 hónapos kisdrágám nem aludt még át egy éjjelt sem. Rituálék este fürdik 7-kor evés majd kiságyba betesz hátsimogatás, esetleg rosszabb napokon ringatás után alszik egyhuzamban hajnal 1-ig aztán félóránként, óránként kel 6:30-kor meg kezdődik nála a nap. Én kifogytam az energiámból nem tudok vele nappal úgy foglalkozni ahogyan kéne mert hulla vagyok. Nem tudok vele aludni nappal mert 2x 3x alszik félórát.Én annyi idő alatt kerülnék mélyálomba és borzasztó utána felkelni akkor inkább le se fekszem. Próbáltam, tejpépet, tejdarát, tápszert(még szopik párszor), hidegebb melegebb szobát,köztünk alvást, sírni hagyást de fuldoklásig sír...későb fürdetést..stb. Ismerőseim között 9-től reggelig nyikkanás nélkül alszanak a babák, anyukák kipihentek, vidámak, én meg morgós vénasszony lettem:( Tudom... majd egyszer alszik kitartás..
  Ezenkívül valami ötlet????

 • 2010.10.12 14:36:44samudenis

  Sírni hagyni nem szabad, de minden nyekergésre sem kell ugrani. A kisfiam egyedül alszik el, minden tutjgatás nélkül, mert erre tanítottam születésétől kezdve. Meg is van minden előnye: nem fél a kiságyban, nem hisztizik alvás előtt, nem kell körbecipelni a lakáson, semmi trükk, fürdés, tej, alvás. Így lehet estére bébicsőszt hívni, így le tudja tenni bárki aludni. Éjszakát átalussza, ha sír, annak komoly oka van: betegség, fogzás - a fájdalmát enyhíteni kell. Amikor járni kezdett, akkor volt éjszaka sírdogálás, mert a végtagjai bizseregtek - olvastam erről, hogy ettől az érzéstől nem tudnak nyugodtan maradni, akkor kell a segítség neki.

 • 2010.10.12 14:39:53samudenis

  Húúú, de gonosz anya vagyok... :-)

 • 2010.10.12 14:45:07oliv08

  samudenis: szerintem meg inkább szerencsés vagy a babáddal.Nem minden baba tanítható, vannak önfejűek is :)
  mystic83: nálunk a kicsi nem szerette a helyét, már a 3. helyen alszik, ott úgy, mint a bunda. Esetleg nem tetszik neki a kiságy helye? Ez csak egy ötlet, mi is tervezzük, hogyha nagyobb lesz, máshová tesszük. Pont a 8. hónap körül van a szeparációs szorongás, ilyenkor a jó alvók is ébredhetnek, hogy megvan-e anya, ellenőriznek. Ez elmúlik, ha ez vigasztal.

 • 2010.10.12 15:27:29sirara

  Hova lett a hozzászólásom?

  Ááá, szóval Mystic: sovány vigasz, de majd az idő megoldja. Ikerlányaim először 1 éves korukban aludták át az éjszakát, de akkor is ritkán, másfél éves korukig a 6-8 ébredés simán megvolt. Most 2évesek, de most ébrednek egyszer-egyszer, de azért már sokkal jobban alszanak.

 • 2010.10.12 15:32:11sirara

  Sírni hagyást nem kéne ennyivel elintézni, egész éjjel tényleg gáz, de sokan nem ezt nevezik sírni hagyásnak, hanem a kontrollált sírni hagyást.

  Mit csinálnátok olyan gyerekkel, aki minden este másfél-2 órát toporzékol és ordít elalvás helyett? Egyik lányom ezt csinálta. MINDENT kipróbáltunk, semmi nem volt jó: együtt velem összebújva, ringatva, az ágyában,de úgy, hogy ott voltunk, külön az ikertestvérétől, együtt vele, szülői ágyon, mittomén, mindent. de nem akarta, hogy ott legyünk, rúgott, toporzékolt, eltolt, őrjöngött, a neurológiát megjártuk vele, semmi eredmény. És akkor szétszedtük az ikertesójától éjszakára, kapott egy külön szobát külön ágyat, és sírni hagytuk esténként, de mindig csak pár percre, visszamnetünk, simi, megnyugtatás, ittvagyunk, szeretünk stb, 1 hét múlva a gyerek gyönyörűen aludt. És nem azért, mert lusták voltunk elaltatni, hanem azért, mert semmi más nem jött be, idegroncs volt a gyerek minden este, kivéve, mikor békén hagytuk. Ilyen is van.

 • 2010.10.12 15:34:34sirara

  Ja, és mystic, bocs nem írtam, de mély együttérzésem, én másfél éve folymatos kelésnél már kis dolgoktól kiabáltam, totál kikészültem, komolyan úgy érzem a 2 éves gyerekeimmel, hogy párhónapja élünk normális életet, ez van, kitartás, elmúlik, egyszer!

 • 2010.10.12 16:01:10mystic83

  Köszönöm a válaszokat. Átoltam már a kiságyat ő is a harmadik helyen alszik de nem segített sajnos. Legjobban ez bánt tényleg, hogy fáradt vagyok mindenhez, pedig még Apa is igényelné a feleségét, de miután este elaludt a gyerek azon kívül, hogy nézek ki a két lyukon néha még beszélgetni sincs erőm. Nem gondoltam volna, hogy egyszer örülnék 4-5 óra alvásnak egyhuzamban.
  siara: igen, gondolom nálunk is eljön az idő mikor örülni fogok a napnak, meg egy kicsit kipihentebb leszek, akkor meg mehetek vissza dolgozni a gyerekem meg oviba emléknek meg nem a "játék meg a kacagás" marad hanem a folyamatos fáradtság:(

 • 2010.10.12 16:08:54memo

  Az én kislányom 2 éves múlt augusztusban, eddig kb. 8 éjszakát aludt végig. Nálunk nem működik az, hogy sírni hagyom, egyrészt szerintem elég lelketlen dolog, másrészt pedig vannak a lakásban rajtunk kívül még ketten. A tesónak iskola, apának munka van.
  Van olyan, hogy egy éjszaka kb. 5-ször ébred fel... :(

 • 2010.10.12 16:40:32sirara

  2 évesen mondjuk nem is lenne értelme a sírni hagyásnak, már nálunk sincs soha ilyen (bár hangsúlyoznám, pár percről volt szó régebben is), most az van, hogy mielőtt elaludnának, képesek egy-másfél órát rumlizni a szobájukban. Mivel 2 egykorú gyerek van, nagyszerűen húzzák egymást esténként, pedig tök fáradtak. Mondjuk nem sírnak, hanem vidáman nyomják, csakhát kipakolják az összes játékot (lefekvés után, hehe), leveszik a hálózsákot, leveszik a pizsamát, bármi, de közben vihognak, sikítoznak, hülyéskednek. Ezzel végülis nincs baj, kivéve, hogy 10 körül alszanak el:)))

  Éjszaka ha sírás van, már meg tudják mondani általában, mi baj van, mittomén, leesett a cumi, leesett a takaró, akármi, vaj ha nem tudják elmondani, de nagy sírás van, jöhetnek át a mi ágyunkba (csak ott 4-en nemigen tudunk aludni).
  Szóval Mystic, az majd már a jóval könnyebb korszak lesz.

 • 2010.10.12 16:41:04potty.ketto

  mystic83: Apu nem segítene be, legalább hétvégén, hogy kialhasd magad? Komolyan. Ha már igényli a feleségét.

 • 2010.10.12 16:51:55oliv08

  Más időpontban altatás? Korábban-később? Hát eléggé nehéz kitalálni, mi zavarja éjjel.

 • 2010.10.12 17:13:49kerekbilincs

  sirara:
  így kell csinálni. ebből tudja, mindig ott leszel. nem ugráltathat, de ott leszel.

 • 2010.10.12 17:15:33kerekbilincs

  mistic83: mire alszik vissza?

 • 2010.10.12 17:16:19kerekbilincs

  nekem ez segített:[link]

 • 2010.10.12 18:47:59mystic83

  potty.ketto:Apu, van hogy egész hétvégén nincs itthon, 24-48-ban dolgozik és van mellette még egy állása..Ha mégis itthon van akkor egy idő után leesik a gyereknek , hogy nem vagyok ott és vígasztalhatatlanul sír.

  kerekbilincs:Éjszaka még szopik kétszer, vagy úgy csinál mert tejem már nem sok van, van hogy cumival visszaalszik, vagy ha nagyon nem akar akkor ringatom..

  oliv08:próbáltam később fürdetni de nagyon nyűgös lesz nem bírja ki.

 • 2010.10.12 19:00:57oliv08

  Azt hiszem, én már idegbeteg lennék a helyedben.Alvásra mindenképpen szükséged lenne. Nagyszülő-barátnő nem tudja elvinni magához fél napra, hogy kialudd magad? Nem hiszem, hogy maradandó károsodást okozna a gyereknek, és egy kipihent anyát kapna vissza. Van már foga?

 • 2010.10.12 20:05:53mystic83

  Elég sokszor sajnos az is vagyok. Igen, mostmár nem szopik annyit, elvan más kajákkal, így nekem is megfordult a fejemben, hogy odaadnám a mamájának egy pár órára. Csak a múltkor is kivette a kezemből, hogy tudjak enni odébb sétált pár métert az utcán a gyerekkel, elvolt pár percig és egyszer csak ránézett a mamára, rájött, hogy nem is én fogom és kezdődött is a sírás.Nem tudom, tudnék-e úgy pihenni, hogy tudom, hogy mennyire sír, mert csukódott utánam az ajtó. Van neki alul kettő, mellette látom, hogy duzzad az ínye készülödik a másik kettő is. Hmm..szülés utáni nap is tudtam, de így 8 hónap távlatából is azt mondom nem lesz ketteske.

 • 2010.10.12 20:10:03bigyo83

  nappali nem alvásról miért nincs sehol tanács? nálunk általában ez a baj este 6-ra meg mindenki hulla

 • 2010.10.12 20:21:07mystic83

  De akkor éjszaka meg alszik végig nem? Annyira kimerült gondolom. Hidd el én inkább lennék így és aludjon éjszaka, estére így is úgy is hulla mindenki az a fél óra alvás nem pihentet senkit.

 • 2010.10.12 20:38:41oliv08

  Akkor soha sehová nem mentél a 8 hónap alatt egyedül? fodrászhoz, orvoshoz sem? Később is fog sírni, ha elmész otthonról nélküle, egyévesen és talán kétévesen is, de nem hiszem, hogy órákig.(Vagy a mama úgyis letagadja, hogy nyugodt legyél.) Főleg, ha fokozatosan szoktatod hozzá másokhoz, először csak egyedül vásárolsz, utána egy óra magánprogram, utána több óra. Én Chamomillát szoktam adni fogzásra, nem használ-nem árt alapon, és visszaaludt tőle a gyerek. Na, fogzáskor óránként kelt, míg nem adtam neki a homeós bogyót. Ha sokára alszik vissza éjjel, az nagyon gáz.na, most már tényleg befejeztem, sok belőlem.

 • 2010.10.12 21:28:36stelly

  bigyo83, de van nappali altatásról is, csak máshol:
  [link]

 • 2010.10.12 21:44:14bigyo83

  mystic83, lényegében igen, hisz fél tíztől alszik kb 4-5-ig. de nappal-koraeste nincsen olyan, hogy elszunnyad a játszószőnyegen, nagyágyon vagy a hordozóban. rengeteget nyűglődik napközben este pedig van, hogy 3/4 órán át megy a balhé aztán beájul. a fürdés utáni alvással szerencsére nincsen gond és amúgy egy vigyori tünemény.

  szerintem próbáld meg másokhoz is hozzászoktatni a babádat. először ne hagyd magára, majd fokozatosan.

 • 2010.10.12 22:14:25kerekbilincs

  mystic83
  nem, nem. sőt. túl fáradtak akkor az elalváshoz. nappal is meg kell tanulni aludni. ahhoz egyetlen módszer létezik, ami kizárólag szülő függő: perc pontos napirend. 2-3 hét és utána úgy alszik mint a kisangyal. de a szülőnek nehéz - bizony, este uakkor kell enni, reggel is, délben is... ez a szülőn múlik mind. javaslom addig rendeljetek teletáltól, addig sem kell stresszelni, lesz-e időben ebéd.

 • 2010.10.12 22:20:37kerekbilincs

  mystic83
  ne add föl, lesz ketteske. amit leírtál - látszik, hogy igazán nem éhes, nagy gondja nincs - szerencsére!! enyém sokat evett éjszaka, négy óránként. nappal semmit. szóról szóra végigcsináltam, amit a pasi írt a cikkben. nem bíztam benne, de úgy voltam vele, hogy rajtam nem múlhat. betanultam a szöveget is, ezen se múljon. azt írta, max 2-3 órát bőg majd első éjjel (olvasd végig, ott voltam). ó mondom az én lányom bírni fogja reggelig. és nem! tényleg 2 óra volt. 2-3 éjjel csináltuk - soha többet!!! azóta átalussza. amikor beteg persze, más tészta. de este kakaó, könyv, alvás. aztán reggelig semmi. 1 hó alatt elértük azt, hogy 13 hósan este 7től reggel 7ig aludt (az más tészta, hogy már kevesebbet alszik sokkal). pont azt olvastam, hogy azok lesznek alvászavarosak, akik nem tanulnak meg aludni. olyat én is hallottam, hogy rácsukják az ajtót, az tényleg minek az ilyennek gyerek kategória.

 • 2010.10.12 23:06:36Dmilla

  kerekbilincs:
  Na igen, a pontos napirend nálunk már ott elbukik, hogy ingadozó a tejmennyiségem, és ha kevés tej van, akkor nem várjuk ki a 4 órát 2 etetés közt.
  Nekünk még (2 és fél hónapos a kisfiam) nem volt 2 egyforma napunk. De nem is nagyon törekszem rá, olyan szinten lehetetlen vállalkozásnak érzem még.

 • 2010.10.12 23:26:48samudenis

  Lehet, hogy csak mákom van, nem tudom, az az igazság, hogy könyvből szereztem be a kezdetekhez a tudnivalókat. (anyagén hiányzik...) Viszont tapasztalatom szerint a rutin, napirend rengeteget segít, mindent megkönnyít. Az is tény, hogy másképp kell kezelni egy szoptatott babát és egy tápszerezett babát.

 • 2010.10.13 07:49:22sziszi81

  Sziasztok. Nekem 2 lányom van és mind a kettő szörnyen rossz alvó. A kisebbik most lesz 5 hónapos,minden éjjel fel kell enni,jobb esetben visszaalszik,igaz mellettem és előtte ringatni kell,de legalább alszunk.Sajnos nagyon sokszor fordul elő,hogy evés után 2-3órát is fenn van és ilyenkor igényli,hogy foglalkozzak vele és nem tehetek mást,mert ha sírni hagyom felébred a nagyobbik,ő ugyanezt csinálta másfél éves koráig és többségben voltak az át nem aludt éjszakák. Nappal sem alszik túl sokat kétszer,háromszor 30percet,persze nekem ilyenkor kellene mindent megcsinálnom,főzni,mosni takarítani,mert 2 alvás közt nagyon igényli anyát.

 • 2010.10.13 08:47:36Zsubi

  Mystic
  Arra nem gondoltál, hogy a foga jön? Attól, hogy még nem látszik, belül dolgoznak ám azok a csontocskák! Én úgy gondolom, hogy fogzik. Az én kislányom (7,5 hó)is fél 8-tól éjfélig 5x-8x felkel, azután pedig csak egyszer egészen reggel fél 7-7 ig.Olyankor apa visszaringatja, vagy ha nem megy, megszoptatom. És van, hogy 10 perc múlva újra ébren van. Nálunk biztos a foga okozza.
  Ha homeo párti vagy itt van 2 link:
  [link]
  [link]
  A második szerintem elég korrekt összefoglaló. Kitartás!

 • 2010.10.13 09:05:59mystic83

  oliv08: Egyedül valahova 8 hónap alatt? De, a hathetes kontrollra, akkor is lent üvöltött az apjának a kocsiban:)Persze, tudom én lassan el kell kezdenem máshoz szoktatni mert rám van csimpaszkodva egész nap. De ez nehéz mert ugye mamák fiatalok , dolgoznak még vagy tíz évet..ha még emelik a nyugdíjkorhatárt az unokájuk tinédzser lesz mire igazán ráérnének segíteni
  nincs kinek odaadjam:(

  Zsubi: Tudom, hogy a foga jön mert kinnt van neki kettő, meg mellette duzzadt az ínye jön a következő, de egy napos kora óta jön a foga?? Mert ő azóta csinálja a nemalvást. Persze mindig lehet okot találni, kevés a tej, nem jó minőségű, foga jön, szeparációs szorongás a következő lépcső nem tudom mi. Homeós Chamomilla nem segített, Viburcol kúp sem. De szerintem nem mindig a foga, mert vannak napok amikor pontosan ugyanakkor kell. Tegnap megpróbáltam a tápszert háromszor kelt csak, máris kipientebbnek érzem magam, íratok ma banánosat arra esküszik a környezetem..Teli a szekrény felbontott tejpépekkel, tejdarákkal de fáj tőlük a hasa.
  Én már csak várom , hogy mondja : Anya az a bajom hogy...:)

 • 2010.10.13 09:22:18Puszpanya

  A lányom tápszeres (HA-t kap mellette ma már szinte mindenevő), az elején nem ette meg az előírt táp adagot, így éhes is lett éjszaka. De amint megette a normál mennyiséget, aludt mint a kisangyal.
  Egy barátnőmnél az segített, h hozzátáplált nagyon korán. Kis alma, banán majd főzelékek.
  Én a lányomnak fogzásra fájdalomcsillapítót adok. Ha látom, h megzizzen, nyüglődik, kap egy féladagot, és megnyugszik tőle. Neki is jobb.
  A húgom kisfia (2,5) pedig újabban 7x-8x kell éjszaka, megy cicizni. Nem a tejért, hanem csak az anyját cseszteti, lóg rajta, mint egy kismajom. Napközben is persze. Néha már az anyjának is sok. Kívülről meg kifejezetten "érdekes" ez a fajta viselkedés...

 • 2010.10.13 09:52:20sziszi81

  Puszpanya:milyen fájdalomcsillapítót adsz a lányodnak?

 • 2010.10.13 10:17:00bigyo83

  kerekbilincs,perc pontos napirend csak akkor megy ha felébresztem nappal, mikor végre elaludt. Nekem a napirend inkább azt jelenti, hogy minden mozzanat ugyanúgy követi egymást. egyedül a fürdetés van fix időpontban. amellett én sem vagyok robot (bár a férjem csak italautomatának hív mostanság), nincs mindig ugyanannyi tejem.

 • 2010.10.13 11:27:06mystic83

  Puszpanya: Mennyi egy 8 hónapos előírt tápmennyisége? Szerencsére volt tejem és sosem méregettem mennyit evett, de mostmár egyrészt nem igazán van tejem, másrészt el is hagynám ezeket a komfort szopikat. 200-ml adtam neki éjszakára, más kérdés hogy 60-at volt hajlandó megenni belőle. Másfajtával próbálkozom majd de abból elvileg elég kellene legyen a 200 ml?

 • 2010.10.13 11:44:23oliv08

  mystic83: nekem az első gyerekem volt csimpaszkodós. Amint elkezdett gurulni, mindig jött utánam és pakolt. Attól kezdve már nem lógott rajtam. Talán neked is könnyebb lesz nemsokára.És mikor üvöltött a gyerek a fogától, bizony kapott Panadol Babyt pár alkalommal. De többnyire bejött a homeós cucc. De hogy kicsiként miért ébredt annyiszor sírva? Kajára nem allergiás? Arra esetleg, amit te eszel és átmegy a tejjel?

 • 2010.10.13 12:04:42mystic83

  oliv08:ő is mászik utánam, pakol, minden mellet felkapaszkodik és áll, de legtöbbször az a minden a lábam, húzza le a ruhát rólam, ha nem veszem fel mikor megunta a mászkálást akkor térdel előttem, sír és ugrál, nyújtja a kezét.Úgy érzem magam mint tyúkanyó:)Van itthon Panadol de még nem mertem adni, mert tényleg nem tudom a foga fáj-e egyáltalán,szerintem az sírásban más lenne.Kajálás?Hát hasfájós volt 4,5 hónapos koráig az biztos, de akkor én már tényleg alig ettem valamit.Mostanában sem vagyok nagy evő, de már csak reggel meg este szopik, nem hinném, hogy allergia mert ha a hasa lenne azt látnám rajta,feszítené magát. Jó lenne ha felnőttként el tudnák mondani mikor miért sírtak, én meg annyi idő távlatából már tudnék rajta nevetni, hogy pl. szomjas volt én meg ráadtam még egy harisnyát mert biztos fázik:)

 • 2010.10.13 12:29:20oliv08

  mystic83: most már emlékszem, az enyém is lehúzta a gatyámat :) nemsokára a 2. is ezt fogja csinálni :( Próbáltam leguggolni, átölelni és nem felvenni, pedig próbált felmászni rám. Rémes volt. Ordított míg főztem. De legalább éjjel aludt. Igaz, nappal szinte csak az övé voltam.

 • 2010.10.13 13:30:53mystic83

  Még ezt is el fogom felejteni, hogy húzza le rólam a gatyám?:)Anyum mondta, mikor panaszkodtam, hogy semmi másból nem áll a napom mint pelenkázásból, "nem szabad"-ból, etetésből, altatásból,hogy ő ezt a napi monoton rutint már elfelejtette.Én meg mondtam neki, hogy ezt nem lehet, meg azt se hogy az első 4 hónapban semmi másból nem állt a gyerek mint az üvöltésből, képes volt 5 órán keresztül is sírni, én meg vele sírtam.Állítólag ezt is elfelejtem, hát nem tudom, kíváncsi leszek. Az biztos erre nem lehet felkészülni akárhogy is gondolja az ember terhesen, hozzáteszem véletlen baba, talán ezért is nehezebb, ha ő nem jön én lehet nem is vállalok egyet sem, eldöntötte helyettem :)

 • 2010.10.13 14:22:05kerekbilincs

  bigyo83
  bizony, felébreszted. bezony, bezony. az nem napirend, tényleg, ami nem percpontos.

 • 2010.10.13 14:24:19kerekbilincs

  de ha mindig ugyanakkor alszik el, igazítsd ahhoz, és ragaszkodj hozzá. következetesség.

 • 2010.10.13 14:26:00kerekbilincs

  amúgy hozzátáplálás előtti korszakot túl kell élni, utána érdemes csak foglalkozni napirenddel. tehát amikor már van legalább tízórai, uzsonna (gyümölcsök, zöldségek.) akkor jobban elkülönül a nap. meg előtte még kicsi.

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta