Gyerekbarát indonéz: Csirke satay

A brit gasztronagyasszony, mellesleg kétgyerekes anyuka, Nigella Lawson írja egyik könyvében, hogy az evés szeretetének átadása még a tápanyagértékek lázas számolgatásánál is fontosabb. A gyakorlatban ez részben úgy valósítható meg, hogy olyan ételt kínáljunk a gyereknek, amit magunk is szívesen megennénk, és ne valószínűsítsük automatikusan, hogy a tipikus „gyermekmenükön” túli - egzotikus fűszeres, vagy éppen tengeri herkentyűs - fogások nem fognak nekik ízleni.

Ha mi is rajongói vagyunk az ázsiai konyhának, akkor ne habozzunk velük is megkóstoltatni, ha pedig még nem, akkor itt az ideje, hogy együtt fedezzük fel a gyerekekkel. A fűszerektől igazán nem kell tartani, a csípős chilin kívül (ezt egyszerűen hagyjuk ki a receptből, ha gyerekeknek is főzünk) mértékkel adagolva mindegyik könnyen szerethető: különösen a gyömbér, a fahéj, a római kömény, a kardamom. Hasonló a helyzet a thai „mesterhármassal”, a galangával, a lime-mal és a citromfűvel, pláne, hogy sok receptben ízüket kókusztej lágyítja. Tapasztalataim szerint az indiai curryket, főleg a kókusztejjel vagy joghurttal lágyított, krémesebb változatokat is szokták szeretni, a kókusztej egyébként krémlevesek készítésénél is jól jön.

Indításnak ajánljuk az alább bemutatott receptet, ami Indonézia nemzeti ételének, a satay-nak (szaté) egy leegyszerűsített változata (pl. mogyoróvaj helyett az eredetiben frissen pörkölt és darált mogyoró szerepel): igazán könnyen megszerethető, és a tálalását is szokták értékelni a gyerekek: a nyársról leeszegethetik a húst, mint a főtt kukoricát. A tálalásnál elsütöttünk egy-két apró trükköt (formázott rizs – a rizst bármilyen kimosott formába, esetünkben mécsestartóba tömjük és a tányérra borítjuk, uborkalótusz), amit szintén értékelnek. Figyelem: mogyoróallergiásoknak nem ajánlott!

Hozzávalók kb. 6 nyárshoz (2-3 gyereknek, vagy 1 felnőtt + 1 gyereknek)

20 dkg csirkecomb- vagy mellfilé

1 pici gerezd fokhagyma, összezúzva

1 lime leve

1 ek földimogyoróvaj (peanut butter)

1 tk szójaszósz

1 kk barna cukor

Só, bors

Bambusznyársak

A húst klopfoljuk egyenletes, kb. 1cm vastagságúra és vágjuk hosszú, vékony csíkokra.
Keverjük össze egy fél lime levével és az összezúzott fokhagymával. Hagyjuk állni pár percig (ezalatt a citrom leve el is kezdi „főzni” a húst, ami kifehéredik).

A mogyoróvajat keverjük el a szójaszósszal, a cukorral és a maradék fél lime levével. Keverjünk hozzá annyi vizet, hogy kenhető paszta állagot kapjunk. A paszta felét rakjuk félre mártogatósnak, a másik felét keverjük a húshoz, úgy, hogy mindenütt bevonja. Ha van időnk, a hűtőben hagyjuk állni.

A húscsíkokat harmonikaszerűen tűzzük fel a nyársakra (1 nyársra 1-2 csíkot). A nyársakat tegyük sütőpapírral vagy alufóliával kibélelt mélyebb sütőedény peremére, és a sütő grillfokozata alatt kb. 10 perc alatt süssük meg, egyszer megforgatva. A mártogatóssal és rizzsel, uborkával vagy zöldsalátával tálaljuk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek