Babahoroszkóp: ha felelősséggel kezeled, segíthet

Egy csecsemő vagy kisgyerek személyes horoszkópjának elkészítése meggondolandó. Bár a képletből szinte teljes személyiségrajz olvasható ki előre, pont ezért, kényes téma lehet. Ugyanakkor nagy segítséget nyújt megérteni a gyerek adottságait, reakcióit, igényeit, ráadásul a szülőket is nagyobb önismeretre készteti.

Felelősség mindkét oldalon

Talán az egyik legnehezebb feladat a babahoroszkóp elkészítése. Nem a bonyolultsága miatt, hanem, mert egy olyan kis élőlény horoszkópjába, sorsába nyerünk bepillantást, akiről még nagyon keveset tudunk: nem ismerjük még a tudati szintjét, nem látjuk, hogy melyik úton indul el, hogy megtapasztalja az élet szép és olykor kevésbé vidám oldalát. Véleményt formálhatunk róla, a személyiségéről anélkül, hogy az igazán kialakult volna. Elmondhatjuk, miben lesz tehetséges, milyen nehézségei lesznek, anélkül, hogy hozzászólhatna. Véleményem szerint nemcsak az asztrológusnak, de a szülőnek is óriási a felelőssége egy ilyen tanácsadás alkalmával. Nyilván sok minden múlik az asztrológuson: egy rosszul fogalmazott mondat nyomokat hagyhat. A szülők általában elfogultak gyermekükkel kapcsolatban, éppen ezért nem mindegy, hogy a hallottakból mi az, amit később átadnak a gyermeküknek, és mi az, amit saját szubjektivitásukon keresztül tudnak, vagy akarnak csak értelmezni.

Egy gyermek mindig önismeretre késztet

De ha ez ennyire nehéz és kockázatos, akkor mi értelme foglalkozni a babahoroszkópokkal? Ha magunk felől közelítünk e kérdéshez, vagyis arra törekszünk, hogy gyermekünk személyiségét jobban megértsük, meglássuk azokat a lehetőségeket, amelyeket személyiségünk árnyoldala nem enged meglátni, akkor egy olyan segítséghez juthatunk, ami könnyebbé, feszültség mentesebbé teheti egy család életét. A gyermekünk révén kénytelenek leszünk bizonyos személyiségrészünkön változtatni, általa nagyobb önismeretre tehetünk szert.

A Napjegy csak később számít

A gyerekhoroszkópok elemzése hasonló rendszerben történik, mint a többi személyes horoszkóp elkészítése, vagyis egy radix-elemzés. Különbség egy felnőtt horoszkóp elemzéséhez képest az, hogy kevesebb bolygót veszünk figyelembe. A csecsemőt a Hold szimbolizálja. Annak, hogy milyen csillagjegyben született (a Nap helyzete alapján például Mérleg, Skorpió, Nyilas stb.) igazából majd csak tinédzser éveitől lesz jelentősége. A gyermek első évében az aszcendens elemzése mellett a Hold jegybéli helyzete és a lassú bolygókkal alkotott erős fényszögei értelmezhetőek. Ahogy egyre idősebb lesz, személyiségének elemzésébe belevesszük a Merkúrt (tanulási képességek, írás, olvasás), a Vénuszt (elkezd kapcsolatokat kialakítani az édesanyján kívül másokkal is) és a Marsot (akarat és a „dackorszak”).

A Hold a kulcsszereplő

A gyermek 3 éves koráig a legfontosabb szerep a Holdnak jut, amely mindannyiunk horoszkópjában az anyát, a kapott gondoskodást, odaadást, odafigyelést jelöli. A csecsemők ösztönösen érzékelik édesanyjuk rezgését, így hangulatukat, feszültségüket, jókedvüket, elfojtott érzéseiket, mindent. Édesanyjukon keresztül érzékelik a külvilágot, ahol újszülöttként még oly védtelenek. A Hold tehát jelöli az édesanyánkhoz fűződő kapcsolatunkat, illetve azt is, hogy mi milyennek éljük meg az ő személyiségét, milyennek látjuk, érzékeljük reakcióit. Ez sokszor teljesen független attól, hogy valójában milyen az anya.

Van, hogy a megértés nem jön ösztönösen

Az anya és a gyermek közötti kapcsolatról tehát a gyermekhoroszkóp Hold jegy- és házhelyzete ad felvilágosítást. Minden gyermeknek szüksége van édesanyja odafigyelésére, gondoskodására, gyengédségére, de hogy milyen mértékben, milyen formában, az attól függ, hol áll a Hold a horoszkópjában, ezért ezt hasznos tudni. Ha az édesanya Hold jegye és a gyermek Hold jegye azonos minőségben állnak (pl. Rák Hold-Halak Hold), akkor a gyermek ösztönösen megkapja  a kívánt gondoskodást édesanyjától. Azonban ha nagyon eltérő elemekbe kerülnek, és például az anya képletéből hiányzik a víz elem, és levegős hangsúlyú, akkor a gyermek sok ösztönzést kap a mozgásra, a világ felfedezésére, de keveset fogják átölelni, simogatni, ringatni. Az édesanya aktív, kapcsolatteremtő, kifelé forduló, gyermekének meg akarja mutatni az egész világot, a gyermek viszont egyszerűen az anya közelségét szeretné érezni.

Érdekes, hogy - a hagyományos (nyugati) asztrológiával szemben - az indiai (védikus) asztrológia legfontosabb eleme a Hold, ami az érzelmi és mentális beállítódásunkat mutatja, és nem a Nap, ami a személyiséget szimbolizálja.  Ott az emberek nem azt kérdezik meg egymástól, hogy „Milyen csillagjegyben születtél, hanem hogy hol áll a Holdad”.

Gyakori probléma, hogy a szülő elképzelései nem egyeznek a gyermek adottságaival. Nagyon fontos, hogy az édesanya ezt a különbséget felismerje, ebben sokat segíthet az asztrológus a képletek kiértékelésével. Természetesen asztrológus segítsége nélkül is képesnek kell legyünk elvonatkoztatni saját magunktól, saját személyiségünktől és ráérezni, gyermekünk igényeire, meglátni és segíteni kibontakoztatni önálló, független személyiségét.

Folytatás: Gyerekek és Holdjegyeik: szülőként mire érdemes figyelnem?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek