Gólyahír - Leltározom a babaruhákat

Terhesnapló 7.0 - 25. hét

Előszedtem a téli holmikat a nagyoknak, pakolom a kinőtt és nyári ruhákat a szekrénybe, közben a babaholmik is előkerültek. Ha már így alakult, átnézem a készletet. A picibabaruhák dobozokban vándorolnak a nagycsaládban, ezek közül fogom most a két legkisebb méretet bepakolni a pelenkázókomódba. Mosás ráér majd decemberben.

Egy átlagos, 3-3,5 kilós baba kezdő mérete magyar számozás szerint az 56-os. Ennél kisebb ruhát nem érdemes vásárolni. Ha mégis kisebb a babád, ráérsz szülés után ugrasztani a családot néhány 50-esért. A gyerekeim eddig 56-ost körülbelül egy hónapon keresztül, 62-est pedig három hónapos korukig hordtak. Nem meglepő, hogy bár a kisfiam a tizedik lesz, aki a családi vándorcuccokat hordani fogja, ezek a holmik alig használtak. Nincs idejük tönkremenni.

Az anyatejmaradék és kaki általában kimosható, a gyerek nem mozog mocskos helyen: nincsenek foltok. Így ezt a két méretet érdemes kölcsönkérni vagy használtan venni. (Nálunk a védőnői tanácsadóban hirdetik a kismamák a kinőtt holmikat.) Ha több gyereket szeretnél és saját ruhákat veszel, jobbak a semleges színek és minták. Bosszantó, ha nem tudod az alig használt cuccot ráadni a másodikra, mert rózsaszín, vagy rá van írva, hogy "Anya pici fiacskája". Egy-egy saját darabot persze én is vettem minden gyerekemnek.

Így szoktam öltöztetni a babáimat: kombidresszt adok rá, fürdetéskor cserélem, huszonnégy órán át van ugyanabban. Téli baba hosszú ujjút hord, ebből 8 db kell heti egy mosással számolva. Ezen felül nappalra húzok rá ujjatlan lábfejes rugdalódzót, ebből elég 5 db, mert két nap is ráadom. Éjjelre az ujjatlan rugdalódzó helyett kapja a hosszú ujjú rugit, ebből elég 3 db, meg az ujjatlan de vastag hálózsákot (hideg van a lakásban), viszont ebből rögtön 62-est. A vastag hálózsák drága, egy darab is elég. (Anyósodnak üzenem, hogy se kisinget, se réklit nem adunk manapság a babákra, ahelyett találták ki a kombidresszt. Viszont varrhat hálózsákot.)

Teljesen feleslegesek a szoknyácskák, farmernadrágok, mellények, csipkecsodák stb. Talán fotózásra, meg rokonsági demózásra fogod használni, de alig lesz rajta a gyerekeden. A legutóbbi ajándék farmernacit bolti cetlivel együtt adtam tovább a családi csomagban.

Sétához szükséges 56-osban és 62-esben is egy vastag pamut kabátka, általában kocsikabátnak hívják, plusz lábfejes külső nadrág, amit rá lehet húzni a benti rugdalódzóra. Tavasszal-ősszel langyos időben ez is elegendő, télen ez a középső réteg. Tartalékban van néhány lábfejnélküli naci, meleg zokni (gumi nélkül), kabátka, kötött kabát (itt is bevetheti magát anyósod, igazán jó kötött kabátot nagyon nehéz venni, pedig praktikus ruhadarab). Cipőt, cipőutánzatot járni nem tudó gyerekre sose adtam.

A sapka nagyon fontos, évszaktól függő vastagságban, nyárra is kell. Szoktak gondok lenni a méretekkel: a baba feje nagyon hamar akkora lehet, hogy csak a 68-asba fér bele.

Téli gyereknek muszáj egy jó meleg szerkó kintre: kezeslábas vagy téli zsák. Nekem ez utóbbi jött be. Az enyémnek a külseje kord, jó sok vastag rétegből áll, belül puha bélés. Felül hosszú ujjú, összehúzható kapucnis (középvastag sapka elég alá), alul zsák, egybedarab (könnyű öltöztetni), a kézfejénél rá lehet húzni az ujjra egy anyagdarabot kesztyű helyett. A két láb között van egy lyuk azért, hogy az autós bébihordozó csattját át lehessen rajta fűzni, ne kelljen levetkőztetni a hidegben az öv miatt. Kapásból 62-es méretet választottunk, ki tudtuk vele húzni az egész telet, ami azért örvendetes, mert ezek a téli cuccok drágák. A kisbabám is ezt a szép kék zsákot fogja hordani, még akkor is, ha rózsaszín virág van rajta.

Szegény kis kölköcskémnek nem kell venni semmilyen ruhát, de azért valami apróságot mégis fogok. Legalább egy kék autós kombidresszt megérdemel akkor is, ha negyediknek érkezik.

A Poronty Babakelengye-listáját itt találhatod!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek