Netezik a kölyök, te kémkednél utána?

Mitől féltik a gyerekeket az interneten a magyar szülők? Tisztában vannak-e a netes veszélyekkel, és ha igen, próbálnak-e valamit tenni azok elhárítása érdekében? A Barátikör felmérése ezekre a kérdésekre keresett választ egy felmérés során.

Fotó: Edwart Visser
Fotó: Edwart Visser

Amióta Jessie Slaughter és családja életét tönkretették a 4chan internetet irányító zsenijei (és a cyberrendőrség is tehetetlen volt az ügyben), ismét előtérbe került a fiatalok internethasználata, az ész nélküli tartalommegosztás veszélye is, valamint a szülői felügyelet és kontroll szükségessége, illetve annak mértéke. A Barátikör a közelmúltban felmérést végzett arról, hogy a különböző életkorú gyerekek szülei mennyire tartják fontosnak a gyerek internetes tevékenységének figyelését, szülői felügyeletét, milyen veszélyesnek gondolják a netezést. A tíz napig tartó felmérést napi ezerötszázan töltötték ki, és az eredmények alapján a szülők jobban izgulnak a túl sok számítógépezés által okozott esetleges szemproblémáktól, mint a nem adekvát tartalmak által okozott károktól.  A válaszadók többsége ugyan fontosnak tartotta a gyerek netezésének felügyeletét, érdemben csak nagyon kevesen tesznek valamit, a felmérés szerint a magyar szülők nem szívesen kémkednek gyermekeik után, inkább a meggyőzésben hisznek.

Anyám éget a facebookon

A leginkább a mai harmincasok vannak képben a netes veszélyeket illetően, ők azok, akik közül a legtöbben fontosnak tartották az online aktivitás ellenőrzését (ez tehát elsősorban a tizenöt évesnél fiatalabb gyerekeket érinti). A válaszadók közül is elsősorban a nők érezték fontosnak a dolgot, a férfiak csak elenyésző arányban jelezték, hogy konkrét lépéseket tennének a gyerek ellenőrzésére. Érdekes továbbá, hogy a különböző közösségi oldalakon nagyon kevés szülő törekszik fölvenni a kapcsolatot a gyerekével, akik ezt persze nyilván kevésbé tartják problematikusnak: a félresikerült szülői facebookos haverkodásoknak, fogalom nélküli beszólásoknak, és kínos viccelődéseknek külön gyűjtőoldalaik vannak az interwebzen, és a fiatalok nagy része valószínűleg mindig is inkább választja majd, hogy a trollhadsereg nyilvánosan megfeszítse, és pizzát rendeljen a címére, mint hogy apu vagy anyu kínos megnyilvánulásai megjelenjenek a facebook üzenőfalán.

A szülők nem szívesen kémkednek gyerekeik után

Attól függetlenül, hogy valóban ellenőrzi-e a gyereket vagy sem, a szülők döntő többsége valamilyen szempontból veszélyesnek tartja a netet (persze a már említett egészségügyi kockázatok miatt), a tiltáshoz viszont nem szívesen folyamodna senki, de átmeneti internetmegvonásról beszámoltak egyes válaszadók.  
A felmérésben szereplő válaszok szerint a magyar szülők tiszteletben tartják gyermekeik intim szféráját, számítógépes kémkedés helyett inkább szép szóval igyekeznek hatni rájuk. Ha az internet használatáról beszélgetnek velük, főleg a közösségi oldalakon való megosztás veszélyeire hívják fel figyelmüket. Sokan törekednek rá, hogy online is lépést tartsanak a fiatalokkal. Jellemzően a közösségi oldalakon jelölik be gyermekeiket, a Twittert és a blogokat azonban csupán a szülők elenyésző hányada figyeli.

Praktikus tanácsok

A baratikor.hu kiadott egy tíz pontos listát, melyben a szülők arról olvashatnak praktikus tanácsokat, hogyan háríthatják el a gyermekeikre a világhálóról leselkedő veszélyeket. „A Barátikör tanácsai összecsengenek a felmérés eredményeivel. Mi is rendkívül fontosnak tartjuk a jó kapcsolatot, kommunikációt szülők és gyermekeik között. Ez mindennek az alapja, a tiltás önmagában semmit nem ér, hiszen a gyerekek nem csak otthon férnek hozzá az internethez” – mondja Keller József, a Barátikör vezetője.


A közösségi oldal szerint roppant fontos tudatosítani a gyerekekben, hogy nem bízhatnak meg vakon online ismerőseikben, illetve ne adjanak ki személyes információkat magukról vagy családjukról. Érdemes a szülőknek is regisztrálni a portálokon, hogy megismerjék gyermekeik online környezetét, valamint a lakás központi helyén tartani a számítógépet. Ha pedig gyermekük gyanús üzeneteket kap, azonnal jelezni kell az adott portál adminisztrátorainak, valamint a hatóságoknak. A lista továbbá felhívja a figyelmet arra is, hogy a fenyegetőző üzeneteket, beszélgetéseket nem szabad kitörölni, hiszen ezek segíthetik a zaklatók kilétének felfedését.

Te félted gyermeked az internet veszélyeitől? Írd meg nekünk!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek