Szuperhős leszel vagy lúzer?

Nem tesz jót a fiúk énképének és önbecsülésének, ha lépten-nyomon olyan szuperhősök kínálnak összehasonlítási alapot számukra, akik erőszakos természetük okán boldogulnak – hangzott el egy augusztusban megrendezett pszichológiai konferencián.

A bostoni egyetem pszichológusa, Sharon Lamb szerint a modern mozik szuperhősei alapvetően különböznek a korábbi képregények rettenthetetlen kalandoraitól. A mai hősök állandó mozgásban vannak, és többnyire erőszakkal győzik le ellenfeleiket.

„Férfiasságukat” azzal hangsúlyozzák, hogy gúnyos vagy trágár módon beszélnek, nem tisztelik, sőt kizsákmányolják a nőket, és szívesen fitogtatják testi fölényüket. A képregények szereplői ezzel szemben annak ellenére is mindennapi problémákkal küzdő, valóságos, sokszor sebezhető karakterek voltak, hogy nem mindig a jó oldalon harcoltak – mutat rá a pszichológus.

Annak felmérésére , hogy a média és a kereskedelem miként befolyásolja fiúk férfiasságról alkotott elképzeléseit, 4 és 18 év közötti gyerekeket kérdeztek meg erről, illetve áruházakban és üzletekben tudakolták meg, mely karaktereket keresik leginkább a fiúk – legyen szó akár folyóiratról, könyvről vagy filmről. Kiderült, hogy a külvilágnak e szelete nem túlságosan sokféle választási lehetőséget kínál a fiúknak: lehetnek szuperhősök vagy örök vesztesek, és aki nem tud bejutni az első csoportba, az törvényszerűen az utóbbiba kerül. A minden helyzetből rosszul kijövő örök lúzerek pedig állandó nevetség tárgyává válnak, akik emiatt gyakran nem szívesen járnak iskolába sem.

Lamb szerint megoldás lehet, hogy a fiúgyerekeket már igen korán megtanítjuk arra, hogy kellő távolságtartással szemléljék a szuperhősöket, és minden nézni- és olvasnivalóban megtalálják azokat az üzeneteket, melyeket legjobban tudnak hasznosítani saját maguk számára. Enélkül ugyanis csak a sztereotípiák erősödnek, ezek pedig óhatatlanul beszűkítik a választási lehetőségeket a különböző élethelyzetekben.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek