A cukor nem csökkenti az oltási fájdalmat

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem szinte már hiányoztak a brit tudósok az evidencia határait súroló kísérleteikkel a Porontyról.

Most azonban itt vannak megint, a londoni University College klinika szervezésében, hogy közhírré tegyék, a baba mosolya nem feltétlenül jelenti azt, hogy boldog, írja a The Independent.

Nem hiszem, hogy én vagyok Magyarországon az egyetlen anya, aki torokszorító érzésekkel küzd, amikor kisbabáját oltásra, vérvételre vagy egyéb fájdalommal járó beavatkozásra viszi. Pici az a tűszúrás, olyan, mint egy szúnyogcsípés, de fáj még nekünk is, talán még jobban, mint a gyereknek, aki persze felsír, mit felsír, ordít, és még percek múlva sem tudom lerakni a pelenkázóra, úgy kapaszkodik belém. Angliában - és ahogyan ezt a Poronty már szétdobolta, Brazíliában is - azonban úgy tartják, egy kanálka cukor a fájdalmas beavatkozás előtt tökéletes fájdalomcsillapítást biztosít. A cukor ugyanis stimulálja a szervezet természetes fájdalomcsillapító képességét, ezért a baba nyugodtan tűri a szurit, nem sír, nem fintorog, vagyis nem érzékeli a fájdalmat, hitték az orvosok és az anyák - egészen mostanáig. A legújabb kutatások ugyanis azt bizonyítják, hogy bár a babák cukorral a szájukban nem sírnak a beavatkozás során, az agyuk igenis érzékeli a fájdalmat.

A londoni University College klinika tanulmánya szerint a cukor nem csökkenti a fájdalom mértékét, csak segít a babáknak a fájdalom helyett valami másra fókuszálni. A kísérletben ötvenkilenc csecsemőt vizsgáltak. A babákat két csoportra osztották, az egyik csoport egy kanálka cukrot, a másik csoport egy kanálka vizet kapott két perccel a vérvétel előtt, majd figyelték az agyi aktivitást a vizsgálat alatt. Bár mindegyik csecsemő agyában kialakult a fájdalomérzet, a cukrot kapott babák csoportjának egyharmada nem sírt és nem grimaszolt, azaz nem jelezte arckifejezéssel, hogy fájdalmat érez. Ahogy az eredményeket Judith Meek neonatológus, a kutatócsoport egyik tagja összegezte: " A cukor nem a fájdalmat csillapítja, csupán a babák figyelmét tereli el, úgy hat, mint az ölelés, vagy a szoptatás. Azoknak a koraszülött babáknak, akik naponta akár több fájdalmas beavatkozáson mennek keresztül, később különböző érzelmi és viselkedési zavaraik lehetnek. Ezért is fontos, hogy ha fájdalmat akarunk csillapítani, akkor biztosak legyünk abban, azt valóban hatékonyan tesszük. A kutatásaink bebizonyították, hogy alábecsüljük a kisbabákban végbemenő folyamatokat, ha azokat csak a babák arckifejezése alapján értékeljük."

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mennyi cukrot etetnek meg a beteg kisbabákkal a rengeteg rutinvizsgálat során. Bár egy kiskanálnyi cukor nem tűnik veszélyes mennyiségnek, egy koraszülött babának például, napi tíz fájdalmas vizsgálatot véve alapul, ezzel a módszerrel olyan lesz a cukorfogyasztása, mintha egy egyéves gyereknek naponta fél doboz kólát adnánk inni. És ez ugye mindennek tűnik, csak egészségesnek nem.

Oszd meg másokkal is!
Mustra