Eltüntették a Jó iskolát

Két nap alatt megszüntették a Jó iskolát kívánunk! című, tanévkezdésre indított internetes faliújságot, amelyben többek között Lackfi János költő, Csapó Benő oktatáskutató, Kürti Sándor cégvezető, és Szalóki Ági énekes mondja el, mit gondol az oktatásról, írja a Figyelőnet.

A tanévkezdés napján tette közzé a - korábban az oktatási tárcához, ma a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozó – Educatio Kft., hogy elindította a „Jó iskolát!” című honlapot, illetve annak youtube-os változatát. Az Educatio közleménye szerint  „a közoktatás minőségének kérdése Magyarországon még az utóbbi évtizedekben sem vált kulcskérdéssé a közvélemény számára. Annak ellenére, hogy a szakemberek idehaza és külföldön évtizedek óta egybehangzóan jelzik; társadalmi-gazdasági fejlődés a XXI. században elképzelhetetlen az iskolai gyakorlat korszerűsítése nélkül”. Az anyagban megjelent elkötelezett civilek és oktatással foglalkozó szakértők megnyilatkozásai mellett arra is felszólították a honlapra látogatókat, hogy tegyék közzé véleményüket ők is a mai magyar iskoláról.

A joiskolat.hu megszüntetésének valódi okát senki nem ismeri. Szelényi Zsuzsanna, az Aktív Állampolgárság Alapítvány kuratóriumának elnöke, sajnálta a megszüntetést, a miértről ő is csak találgatott, ahogyan a többi megkérdezettből is néhányan. Mint mondta, a felvételeken politikailag semleges szereplők, szakemberek, művészek mondták el véleményüket. Ő például arról beszélt az interjúban, hogy egy jó iskolában minden szereplő „komoly félnek” érezheti magát. A gyerekeket is partnernek tekintik a tanárok, nyilvánvalóan a képességeiknek megfelelően. Ebben a megközelítésben a gyerekek érzik, hogy az iskola minősége rajtuk is múlik, motiváltabbak lesznek, és jobban teljesítenek. Egy másik gondolat arról szólt, hogy egy jó iskola nyitott és ezáltal közösségformáló szerepet vállalhat akár egy egész településen. Az is fontos - mondta Szelényi -, hogy a mai iskolának a 21. századi valóságot kell tükröznie, mind a tartalmakban, mind pedagógiai eszközökben, mind a gyerekek számára természetes tevékenységi formák alkalmazásában.

A Poronty elérte a film egyik megkérdezettjét, de ő is csak annyit mondott, hogy a két nap alatt még éppen sikerült megnéznie a szerinte jól sikerült összeállítást, majd azt tapasztalta, hogy eltűnt, és lekerült a youtube-ról is, sajnos. Lackfi János költő pedig a Figyelőnettől értesült, hogy az oldalt levették. „Pedig tanulságos beszélgetések voltak. Nagyon örülnék, ha folytatódhatna a többpólusú párbeszéd az oktatásról, mert minél több az ötlet, annál gazdagabb eredmény születhet” – vélekedett a FigyelőNet kérdésére.

A www.joiskolat.hu oldal uniós pénzekből, az úgynevezett TÁMOP 3.1.1 „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” projekt keretében készült. Mivel mi sem láttuk a filmet, legfeljebb az olvasót kérdezhetjük, szerintük milyen lenne a jó iskola.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek