Egy brit család mind a hat gyerekét ugyanaz a koraszülött osztály mentette meg

Egy bristoli házaspár állítja, mind a hat gyermekük életét a Southmead-i kórház újszülött-intenzíveseinek köszönheti. A gyermekek ugyanis egytől egyig az úgynevezett újszülöttkori respiratorikus distress szindróma (egyfajta légzési elégtelenség) nevű ritka betegségben szenvedtek, ami megakadályozza, hogy a gyerek normálisan vegye a levegőt.

Amikor Charlie, a hatodik gyerek megszületett, a shirehampton-i házaspár, Craig és Emma már tudta, mire számítson, ahogyan a kórház szakértői is.

Mind a hat gyerek – a nyolcéves Molly, a hatéves Evie, az ötéves Alfie, a hároméves Finley és a kétéves Loui ugyanezzel a betegséggel született, de a Southmead-i kórházban sikeresen kezelték a problémát az első héten. E rendellenességnél a babák tüdeje folyadékkal van tele születéskor. Sokan ezt a császármetszéssel hozzák összefüggésbe, mivel a szülés során nem préselődik ki a víz a gyerek tüdejéből. Az első két kislány viszont természetes úton született, a betegség mégis órákon belül jelentkezett náluk is.

A kórházi szakértők egy CPAP-nak (constant positive air pressure, állandó pozitív légnyomás) nevezett technikával juttattak egy orron át bevezetett szondán át levegőt a babák tüdejébe, írja a This is Bristol. Az orvosok azt mondták, hogy semmi sem bizonyítja, hogy örökletes a probléma, és nem is beszélték le őket arról, hogy további gyerekeket vállaljanak.

„Az elsőnél természetesen sokkal ijesztőbb volt az egész” – mondják a szülők, hozzátéve hogy az utolsó gyerek, Charlie esetében a tünetek súlyosabbak voltak, és négy napig nem állt helyre az állapota. Amíg a szülők nem voltak biztosak abban, hogy a gyerek túléli, addig nem is mutatták be a legújabb kistestvért a többi gyereknek.

Már a folyosó végéről ismerősként köszöntött minket a kórház személyzete – mondta a pár. „Mindig nagy családot szerettünk volna, bár terveink szerint ötnél megálltunk volna. Charlie meglepetés volt, de nagyon szeretjük őt is persze. De hat gyerek már tényleg elég.”

A harmincöt éves apa saját vállalkozását vezeti, online kereskedéssel foglalkozik, ami lehetővé teszi, hogy a gyerekekkel eleget tudjon foglalkozni, rugalmas időbeosztásban.  „Keresek eleget, hogy eltartsam a családomat, nincsen szükségünk segélyekre, és a legzűrösebb időszakokban segíteni is tudok, például ha a gyerekeket iskolába kell indítani, vagy amikor ebédeltetünk” – mondja.

„Sokan furán néznek rám, hogy miért is van hat gyerekünk” – teszi hozzá harminckét éves felesége. „Fura miket képzelnek rólad az emberek, csak mert sok gyereked van, de már van szabvány válaszom, házasok vagyunk, mind a mi gyerekünk, azért vannak ennyien, mert szeretjük a gyerekeket, és nem szorulunk segélyre sem. Mind a hat gyerekünk jól nevelt, elmehetünk úgy egy étterembe, hogy mindannyiukat elvisszük magunkkal. Pár generációval előbb hat gyerek nem számított különlegesnek, és vannak, akik visszatérnének ehhez a modellhez. Sokat köszönhetünk a Southmead-i kórháznak, ezért Charlie keresztelőjekor azt kértük, keresztelői ajándékok helyett inkább adományozzanak a kórház részére.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek