Terhesnapló 7.0: Ne vásárold fel az összes csecsemőskönyvet!

21. hét

Emlékszem a pánikra, amikor rádöbbentem az első gyerekem születése másnapján, hogy én még szinte semmit se olvastam arról, mit hogyan kell csinálni egy kisbabával. Aztán pár hónap alatt bepótoltam a lemaradásomat és egyúttal át is estem a paci túloldalára. Több száz oldal szakirodalmat halmoztam fel idehaza. Fölöslegesen.

Ma már másképp csinálnám. Elsétálnék a könyvtárba már félidős terhesen, beleolvasgatnék a babanevelős-gondozós könyvekbe, kivenném azokat, amelyek megfognak. Odahaza belelapoznék a fejezetekbe, végül pedig eldönteném a saját, belső érzéseimre hallgatva, hogy nekem melyik az az egy-két szimpatikus könyv, amire szívesen támaszkodnék. Csak azt az egy-kettőt venném meg, hogy mindig kéznél legyen.

Ezúttal ki is osztanék elsőgyerekes önmagamnak egy hihetetlenül fontos tanácsot, amit elsőgyerekes önmagam úgyse volna képes megfogadni: ha gondban vagy, vedd elő a kedves könyvedet, olvasd el, mit javasol (és kérdezd meg anyádat, anyósodat, testvéredet, a Porontyot), aztán pedig hallgass magadra, és csináld azt, amit te jónak érzel. Még akkor is, ha az nem az, amit olvastál (hallottál). És soha ne tegyél olyasmit, ami ellen belül tele vagy tiltakozással, akármilyen zseniális a könyv (meg anyád, anyósod stb.), akármilyen jó az összes többi tanácsa.

Tehát könyvek. A töméntelen olvasás megajándékozott néhány érdekes felismeréssel. Az első, amin ma már jól szórakozom, de frissiben inkább rémülettel töltött el: gyakorlatilag nincs olyan téma – etetés, altatás, sírásból megnyugtatás, stb. –, amelyben létezne az Egész Univerzumra Kiterjedő Abszolút Jó Megoldás. Több könyv (és több rokon): sokasodó és ellentmondó verziók a "mi a helyes ebben a szituációban" kérdésre. Ez azért volt rendkívül bosszantó (és ijesztő), mert én úgy futottam neki a gyerekvállalásnak, hogy én majd Hibátlanul(!) fogom a gyerekemet gondozni és nevelni. (Pedig nem lehet de nem is kell.)

A második: minden könyv más-más szülőhöz passzol. Írtam már egyszer, de nagyon fontosnak tartom, ezért újból kiemelem: a saját személyiségednek megfelelően érdemes nevelni. Jócskán elláthat kudarcélménnyel egy tőled idegen könyv. Ha például minden problémát a szoros testi kontaktus jegyében old meg (közös ágy, babusgatás, még több szoptatás) és már megőrülsz attól, hogy nem a tied a tested, nem fogod őszintén csinálni. Ha viszont a gyerek önállóságra nevelése a vezérfonal, miközben Neked még zuhanyozás közben is az hiányzik, hogy megölelhesd, akkor úgysem leszel képes ágyban hagyni, ha egy picit is megnyikkan. Hiába próbálod betartani a tanácsot, nem sikerül, ha nem tudsz vele őszintén azonosulni. És felesleges is! Könyv "kuka", hallgass magadra, és ha szereted a könyvmankót, keress másikat. Amit olvasol, az nem Az Egyetlen Megoldás, hanem csak a szerző véleménye. Naésakkormivan?! Nem vagy selejtes anya, ha nálad nem működik a Nagy Bölcsesség.

A harmadik: egy-egy könyv tükrözi az adott ország és időszak gyerekgondozási szokásait. Érdemes rákérdezni védőnőnél - vagy például itt a Porontyon -, hogy bizonyos dolgokat manapság idehaza hogyan szoktak. Konkrét példa: az angol könyvemben 4 hónapost hozzátáplálnak, az amerikaiban körtét adnak elsőként (anyósom pedig krumplit adott volna). Ma Magyarországon 6 hónapos kortól és általában almával indítunk. Tulajdonképpen mindegy, hogy alkalmazkodsz-e az aktuális szokásokhoz, de azért érdemes, mert a környezet (gyerekorvos, védőnő, babaipar) arra van felkészülve, hogy ugyanúgy csinálod. Például nem fogsz találni réklit a boltban, hiába van nagymamád könyvében, hogy az kell ekkora gyerekre.

Csecsemőgondozós könyvek, amelyekkel érdemes megismerkedni: Tracy Hogg: A suttogó titkai I., A suttogó mindent megold; Penelope Leach: Picik és kicsik; Elizabeth Fenwick: Kismamák nagykönyve; Spock doktor csecsemő- és gyermekgondozása. Kérlek, folytasd a sort és mondd el: neked melyik könyv hogyan (nem) vált be!

AMK

Ui: Porontyon ezekről és más, csecsemőgondozásról szóló könyvekről,

ajánlók, kritikák, köszönetek és szidalmak:

A suttogó tényleg megold mindent (Tracy Hogg: A suttogó mindent megold)

Rosszindulatú játék Tracy Hogg szavaival (A suttogó titkai)

Sakáltanya a kiságyban, avagy miért üvölt már megint? (Sheila Kitzinger: Miért sír a baba?)

Bébinapló: könyvből tanítsuk aludni a babát? (Éjszakai gondoskodás, A suttogó titkai)

Milyen könyvet vegyünk karácsonyra várandós barátnőnknek?

A modern szülő dévédéről tanul szülni (Parentis Szülőképző DVD sorozat)

Ajándékkönyvek nagyhasúaknak

A babasírás nem bug, hanem feature (Tracy Hogg: A suttogó titkai)

A gyerek nem idomítandó lény (Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás)

Tökéletes szülőnek lenni lehetetlen feladat (Sue Gerhardt: A szükséges szeretet)

AMK

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek