Sikerült leszoktatni a dohányzásról a kétéves indonéz kisfiút

Leszoktatták a dohányzásról azt az indonéz kétéves kisfiút, akinek története nemzetközi vihart keltett júniusban. Amint azt a Poronty egy korábbi cikkében olvashattuk, a kétéves Aldi Suganda 18 hónapos korától vált a cigaretták rabjává, és napi kétdobozos káros szenvedélyének hírét a világ szinte minden országában felháborodással fogadták.


A helyi önkormányzat nemzetközi nyomásra a kisfiút szumátrai szülőfalujából az indonéz fővárosba, Jakartába utaztatta, ahol Aldi intenzív orvosi és pszihológiai kezelésben részesült az elmúlt pár hónapban.

Szinte bizonyos, hogy orvosi segítség nélkül Aldi, aki édesapjától kapta az első cigarettát, soha nem tudott volna leszokni. Édesanyja, Diana, tavasszal még tanácstalanul figyelte, hogy fia dührohamokban fejét a falba verdeste és üvöltött, ha megtagadták tőle a következő cigarettát. "Nem tudom, mit hoz majd a jövő" – mondta akkor az asszony. "Nagyon reméljük, hogy egyszer majd leszokik, de addig is el kell fogadnunk, hogy ez most így megy!" – nyilatkozta.

Azóta két hónap telt el, és Diana boldogan konstatálta, hogy a kezelés sikerrel járt.

A fővárosban Aldit intenzív kezelésnek vették alá, és alaposan megvizsgálták minden porcikáját. A szívröntgen folyamán észrevették, hogy életvitele már kétéves korára látványos károkat okozott: szívfala észrevehetően megvastagodott. Ez annak volt köszönhető, hogy Aldi 25 kiló, és kórosan túlsúlyos. Bár az elvonási tünetek igencsak megviselték, az orvosok játékokkal és foglalkozásokkal kötötték le, hogy elvonják a figyelmét. Így sikerült lenyugtatni és elérni, hogy ne követelje a cigarettákat.

A gyermek édesanyja és kezelői abban reménykednek, hogy Aldi az addikció láncai nélkül most majd igazi kisfiú lehet, aki élvezheti gyermekkorát. Ezért is volt fontos a játékterápia, ami amellett, hogy elvonta a figyelmét a leszokás okozta stresszről, hosszú távon is a siker kulcsa lesz majd. "Csak abban reménykedek, hogy a dohányzás nem okozott betegségeket" – mondta Diana, akit tanácsokkal láttak el, miként segítheti fiát, hogy az ne szokjon vissza.

Aris Merdeka, a Nemzetközi Gyermekvédelmi Bizottság elnöke szerint eddig csak 5-9 éves dohányzó gyerekekről tudtak. Sajnos újabban nem kevés, ennél fiatalabb gyerek dohányzásáról is értesültek, olyan kicsikről, akik 1 évesen válnak a cigaretták rabjává.

Indonézia azon országok egyike, ahol a gyermekkori dohányzás komoly probléma, és ennek részben az az oka, hogy a dohányipart egyáltalán nem szabályozzák. A gyermekek több, mint 30 százaléka túl van első cigarettáján 10 éves korára.

"Ezek az egészségtelen gyerekek lesznek a holnap felnőttjei, és ez nem egyéb, mint népirtás" – mondta Aris Merdeka.

Indonézia azonban nem az egyetlen ország, ahol a kisgyerekek dohányoznak: többek között Kínából is érkeztek hírek a jelenségről. És mielőtt bárki azt hinné, hogy ilyesmi csak messzi földön fordul elő, az angol rendőrségen nemrég feljelentettek egy kismamát, akinek 18 hónapos fia a Facebook-on szájában cigarettával virított.

Oszd meg másokkal is!
Mustra