Kukoricaszemtől fulladt meg egy kétéves kisfiú

Egy félrenyelt főtt kukoricaszem okozta egy kétéves kisfiú halálát Romániában, írja a manna.ro. Bár a mentősök 16 perc alatt a helyszínre értek, újraélesztették a gyermeket és stabilizálták állapotát, a kórházban leállt a kicsi légzése és nem tudták megmenteni az életét.

Az Egyesült Államokban évente közel száz kisgyermek halálát okozzák a félrenyelt apró tárgyak. Az amerikai gyermekgyógyászok szakmai szervezete hasznos tanácsokat ad a szülőknek a veszélyek csökkentésére.

A gyermekkori fulladások kivédésére a szakmai szervezet az alábbi irányelveket hozta nyilvánosságra a közelmúltban:

  • A 4 évesnél fiatalabb gyerekeknek szánt ételek kiválasztásakor kerüljük azokat, melyek több apró, kemény darabból állnak, mert ezeket a gyerek könnyen beszippanthatja, de ugyanilyen veszélyesek lehetnek a kerek, puha darabok is (mint amilyen például a korábban már említett szőlő és a virsli), melyek „cigányútra térve” pillanatok alatt képesek tökéletesen elzárni a légutakat.
  • A 2 év körüli gyerekeknél ennek megfelelően tiltólistás minden kemény cukorka vagy egyéb édesség, a dió, mogyoró és társai, a magvak, sőt a nyers sárgarépa is.
  • Az ételeket mindig a gyerek korához és testméreteihez igazodó nagyságú falatokra vágva helyezzük a tányérra. Ha mindenképpen szőlővel akarjuk kínálni a gyereket, akkor a gyümölcsöt vágjuk négy darabra, így elveszíti különösen veszélyes lekerekített formáját.
  • Soha ne engedjük, hogy a gyerek az étel majszolása közben szaladgáljon, játsszon vagy lefeküdjön.
  • Ami pedig az egyéb veszélyek elkerülését illeti: a pénzérméket és egyéb apró tárgyakat tartsuk a gyerekektől elzárva, bármilyen játék vásárlása előtt ilyen szemmel is alaposan vizsgáljuk át a kiszemelt darabot, illetve a rajta található figyelmeztető címkéket, és már otthon, használat közben is rendszeresen szánjunk időt arra, hogy végignézzük a gyerekszoba polcait, és a veszélyesnek látszó játékokat haladéktalanul vonjuk ki a forgalomból.

A legismertebb hazai eset a szőlőszemtől oxigénhiányos állapotba került másfél éves kisfiú története, akinek a Poronty is segített papírgyűjtéssel pénzt gyűjteni az állapotjavulással kecsegtető őssejtbeültetésre.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek