Kampány indult az otthonszülés ellen?

A brit bábaszövetség egyik vezetője szerint összehangolt és előre kitervelt kampány indult az otthonszülés ellen. Azt mondja, hogy az otthonszülést ellenző orvosok hamis adatokra hivatkozva igyekeznek eltántorítani szándékuktól az otthonukban szülni kívánó anyákat.

A Royal College of Midwives titkára, Cathy Warwick professzor többek között arra a nemrégiben nyilvánosságra hozott Lancet-cikkre és az annak alapját képező egyesült államokbeli kutatásra reagált ily szenvedélyesen, melynek végkövetkeztetése szerint a kis kockázatú nők tervezett otthonszülése esetén kétszer akkora az újszülöttek halálozása, mint az ugyanilyen kategóriába tartozó nőknél, ha tervezetten kórházban szülnek. S ha a fejlődési rendellenességgel született gyermekeket kizárták az elemzésből, még nagyobb, háromszoros lett a különbség. Az otthoni halálozásokért főként a légzési zavarokat és sikertelen újraélesztési kísérleteket okolják.

Warwick professzor a The Telegraph című brit lapnak azt mondta, hogy a vizsgálattal kapcsolatos hírverés nem több "nőgyűlölő" lejárató kampánynál, melynek során az orvosok téves és félreértelmezett adatokkal manipulálnak, és megpróbálják lebeszélni a nőket az otthonszülésről. (Ami egyébként a most nyilvánosságra került adatoktól függetlenül sem túlságosan népszerű a szigetországban, hiszen 100 nő közül mindössze hárman választják a szülés eme módját.) A bábaszövetség titkára visszautasítja, hogy "sokkoló reklámhadjárat" indult azon anyák ellen, akik nem kórházban kívánják világra hozni gyermeküket. A nagy tekintélyű Lancet című szaklapban nemrégiben megjelent cikk kritikájaként említi annak hangvételét, illetve azt az állítást, miszerint "az otthonszülést fontolgató nőkneknek nincs joguk arra, hogy gyermekük életével és egészségével játsszanak".

Warwick professzor szerint a rémhírterjesztés azoknak a szülészeknek a malmára hajtja a vizet, akik "nem természetes folyamatként, hanem megoldásra váró orvosi problémaként " tekintenek a szülésre. Az előre kitervelt kampány eredményeként azonban sokan juthatnak arra a téves következtetésre, hogy a kórház szükségszerűen egyenlő a biztonsággal, pedig ez nem igaz. Senki nem garantálhatja, hogy a kórház biztonságosabb körülményeket nyújt, mint az otthon falai" - állítja az otthonszülés védelmében. Az otthonszülés biztonságának igazolására a holland statisztikákat említi, ahol köztudomásúlag nagyjából minden harmadik nő kórházon kívül szül. (A 2009-es Europeristat felmérés szerint 26 európai állam rangsorában Hollandia a 19-20. helyen áll a korai [0-6. napos] újszülöttkori halálozás tekintetében, nála rosszabb mutatókkal csak Lettország, Lengyelország, Észtország, Magyarország, Litvánia és Málta "büszkélkedhet" - a szerk.)

A Lancet szerkesztői az adatok valódisága védelmében nyomatékosan hangsúlyozzák, hogy a portlandi Marine Medical Centre kutatói csaknem 550 ezer szülés elemzése alapján fogalmazták meg következtetéseiket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek