Indul a Sziget-cirkusz: egerek és gyerekek a Vándor Vurstliban

Idén nem akadályoz pocakban lévő gyerek abban, hogy kimenjek a Szigetre, így Vakmacskával és néhány olvasóval karöltve képviseljük a Porontyot a fesztiválon. A Sziget különböző pontjain találhattok meg minket: nappal a Vándor Vurstli programjain veszünk részt, csavargunk a civil faluban és szülőket érintő kérdésekre keressük a választ, esténként pedig gyerektelenül eresztjük el a hajunkat. Aki felismer minket, és elég bátor, hogy odajöjjön, jutalma nem marad el. Lássuk, milyen programokból választhat, aki gyerekkel érkezik, vagy lélekben gyerek.

A 2010-es Szigeten a Vándor Vurstli új helyszínén veszi birtokba újdonsült szabadtéri színpadát, ahol az korábbi években megszokott fantasztikus cirkuszi produkciók váltják majd egymást. Az idei év kiemelt vendége a spanyol Albadulake társulat. Az Európa számos fesztiválján díjat nyert kortárs cirkuszi csoport produkciója valójában egy flamenco-cirkusz, ahol az élő flamenco zene kirobbanó energiája váltakozik, keveredik a cirkuszi attrakciókkal, akrobatikával. A produkció minden nap 7 órai kezdettel lesz megtekinthető.

A tavaly utcai akrobata műsorával már bemutatkozott dél-olasz Five Quartet Trio most az új, 2010 áprilisában debütáló, már cirkusz-színházi alapokon nyugvó darabjával tér vissza. Belgiumból a Kirkas Gaya légiakrobatika társulat várható szintén idei alkotásukkal. Ausztriából a Circus Meer látványos kötéltánc és kézenálló műsora is sorra kerül, valamint a belga felsőfokú cirkusziskola (ESAC) két végzős hallgatójának alkotása is látható lesz.

A magyar élvonal is fellép idei alkotásával, láthatjuk a CirkuSzínház társulat új műsorát, a Taurin Cirkusz legújabb etűdjeit és a Kalap-kabát bohócszínház is bemutatkozik: őszinte és sebezhető lelkünk, bohóc oldalunk történeteivel. A színpad mellett varázslatos ligetté változtatják a teret, a Karzat Színház által megálmodott Mulen Rúzs minden este megnyitja kapuit, és franciás hangulatú vidám mulatót varázsol a fák közé. Ugyanitt napközben ügyességet és észbeli erőt próbáló játékok várják a játékos lelkűeket korhatár nélkül. A helyszín programjából továbbra sem hiányzik a délutáni aktivitás: a Magyar Zsonglőr Egyesület ingyenes játékkölcsönzője várja a zsonglőrködéshez, ügyességi játékhoz kedvet érzőket.

A Vándor Vurstli új játékterét időről időre utcai mutatványosok lepik el, akik egész Európa utcaművészeit képviselik a Szigeten. Felbukkanásuk nemcsak a Vándor Vurstlinál, de szinte bárhol várható. A hazai színeket a Szárnyas Sárkányok alkalmilag felduzzasztott csapata képviseli minden nap vidám gólyalábas zenés menetekkel, de itt lesz az Ágoston Béla vezette újdonsült Saplin, Olaszországból  Carolina Khoury és a Pepita Baguette, Hollandiából a Radio Barkas őrült retro zenejárgánya vagy Portugáliából a Cottas Club temperamentumos menetzenekara. Ausztráliából őrült búvárokat várunk a Kinetic Theatre színeiben.

A Szigeten a Vándor Vurstli helyszínen minden nap 12-20 óráig gyermekmegőrző üzemel, szakképzett személyzettel. Ezen a helyszínen utcaszínház, vásári bábjátékok várják a gyerekeket.

A Hungaricum Faluban 11-20 óráig kenyér- és kalácsdagasztás, sütés lesz, kézműves programok, szalmafonás, csuhébaba-készítés lesz, kapcsolódva a helyszín idei aratás tematikájához. Csakúgy, mint az izgalmasan hangzó Egérparádé: az egerek megszámlálhatatlan válfaját vonultatja fel a kis porondon zajló, bravúros utcai mutatvány, ahol a templom egerétől a mezei egérig, az előkelő származású fehér egértől a Marsról érkezettig mindenki sorra kerül.

11. életévüket be nem töltött gyermekeknek a Sziget ingyenes, a 14. életévüket be nem töltött gyermekek csak kísérővel léphetnek be a rendezvény területére, és csak kísérővel tartózkodhatnak ott.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek