Nem lehetetlen a bábás szülés Magyarországon

Ritkán szoktam más műsorokat ajánlani, de a Kossuth (mr1) rádió hétköznaponként, fél tizenkettőkor jelentkező „ Vendég a háznál” című, gyerekneveléssel, babavárással foglalkozó műsorai mostanában sokszor foglalkoznak olyan témákkal, amik a Porontyon is terítékre kerültek nagy érdeklődés mellett. A körülbelül másfél hete elhangzott adás pedig mintha csakFelicitász nemrég megjelent cikkére rímelt volna. „Onnét jó kiszorulni, ahol az embernek nincs igazán helye, mert addig nem volt a megfelelő helyen” – mondta a megszólaló szülész-nőgyógyász. Jó volt orvos szájából hallani, hogy egészséges, normál terhesség és problémamentes szülés esetén a bábás-szülésznős szülést sem tartja lehetetlennek vagy helytelennek, sőt, a terhesgondozásban is elképzelhető ez, ha ugyanezt a minőséget képzett szülésznő is nyújtani tudja.

Amikor a műsor készítői elsorolták, hogy a legtöbb kismama nem elégszik meg azzal a biztonsággal, amit egy választott intézmény épp ügyeletes szülészorvosa nyújthat számára, hanem olyasvalakit keres, aki már ismeri őt, végigkísérte a terhességét, akkor a megszólaló Dr. Bödecs Péter nőgyógyász nemcsak azt tette hozzá, hogy ezt a más országokban is jelen lévő, gyakori igényt más rendszerekben is igyekeznek többé-kevésbé teljesíteni, csak sok helyen egészen más rendszerben, mint a mai magyar szisztémában. A privátszféra mindenkinek máshol kezdődik, és van, aki intézményben, van, aki személyben bízik.

A doktor éppen a Felicitász által is említett team-megoldást hozta fel, mint a jövő egyik lehetséges útját, hogy a választott orvosnak ne kelljen alkalomadtán kialvatlanul, vagy szabadságát megszakítva megjelenni a szülésen, el lehessen látni egy időben több szülő nőt azonos protokoll szerint. Számára rokonszenves megoldás volt az négy-öt fős csoport létrehozása, ahol van ugyan egy „vezető” személyiség, akivel a terhesgondozás alatt az anya a legtöbbet találkozik, de a csoport minden tagja legalább egyszer beszél a szülés előtt a kismamával, és mindannyian ugyanazt a „szülésvezetési iskolát” követik, tehát a kismama előre tudhatja, egyes eseményekhez hogyan fognak hozzáállni

„Amikor egy terhes nő az orvosnál bele akar szólni a kezelési folyamatba, még nem biztos, hogy kritikát fogalmaz meg az orvosokkal szemben. Bödecs Péter szerint sokkal inkább arról van szó, hogy aktív résztvevője akar lenni a történetének, és ezzel nincs semmi baj. Azzal, hogy beleszól, kérdez, egyben felvállalja a felelősséget, vagyis felelős a saját sorsáért.”- emeli ki az mr1 ajánlója is a doktor üzenetét egy korábbi adásból idézve.

Békési Beáta pszichológus a Porontyon is gyakori téma „szülésélmény” kérdéséről beszélt ugyanebben az adásban, hogy van-e következménye a gyerekkel való kapcsolatban is. Ma a nő élete legtöbb történését kontrollálni akarja, a szülést is hajlamos sikerként és kudarcként megélni.  A mai kor emberének nehéz, hogy átadja magát egy folyamatnak, elfogadni, hogy bizony a szülés esetében elsősorban a folyamat uralkodik, nem pedig mi kontrolláljuk minden részletét – ennek a kontrollvesztésnek a megélése is közrejátszik, ha negatív a „szülésélmény” – az „én nem tudok szülni” gondolata. Sokaknak nehéz  annak elfogadása, hogy az anyaságra sem lehet teljesen előre felkészülni.

Érdekes adások a témában (3 hétig, utána a legtöbbet leveszik, hogy legyen frissebbeknek is hely):

Az idézett adás (szülés, bába, orvosteam)

Egy másik érdekes beszélgetés Bödecs Péterrel

A nemrég elhangzott egyéb adásokból is érdemes mazsolázni, itt érdemes körülnézni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra