Cukorbetegként születhet a gyerek, ha anyját sokk érte az első három hónapban

Nagy a kockázata annak, hogy 1-es típusú cukorbetegek lesznek azok az újszülöttek, akiknek anyját a terhesség első három hónapjában valamilyen sokk érte - közölte pénteken a dán média egy friss kutatás alapján, ami a 'PLOS one' nevű tudományos szaklapban jelent meg. A kutatás szerint a gyerek súlyos diabéteszéhez vezető megrázkódtatás lehet az anya számára egy közeli családtag halála, a válás, vagy ha otthagyja a partnere.

Az 1-es típusú diabetes mellitus (más néven inzulinfüggő diabetes mellitus) egy autoimmun betegség, amit a teljes inzulinhiány okoz. Ennél a betegségnél a szervezet immunrendszere idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét, és az autoimmun gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei.

Ez a diabétesz bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermek és fiatal felnőttkorban jelentkezik. A betegek általában soványak, gyakori a jelentős fogyás a betegség megállapítása előtt. A tünetek gyorsan alakulnak ki, a betegek kezeléséhez inzulin szükséges. Az 1-es típusú diabétesz általában a cukorbeteg-esetek tíz százalékát teszi ki. Magyarországon is egyre nő ennek a típusnak a gyakorisága.

A dán média pénteki tudósítása szerint a kutatók 1979 januárja és 2004 decembere közötti időszakban született gyerekeket, illetve adataikat vizsgáltak. A kutatók azt feltételezik, hogy a vér által az egész testben szétterjedő úgynevezett stresszhormon játszik fontos szerepet az 1-es típusú diabétesz magzati kialakulásában. Dániában fordul elő a legtöbb 1-es típusú diabétesz Európában, és évente 3,2 százalékos növekedésre lehet számítani a jövőben.

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek