SZÜLŐSÉG

Hűtsd le magad joghurttal!

2010. július 30., péntek 17:07 |

A hőségriadók idején mindenkinek fontos, hogy az étel, amit megeszik, ne legyen nehéz, zsíros, hanem könnyű, hűsítő, és lehetőleg ne kelljen az elkészítése érdekében órákat robotolni a tűzhely mellett. Mindemellett az sem árt, ha még egészséges is.

uborkaleves
uborkaleves

A most következő három recept a fenti tulajdonságoknak igyekszik megfelelni, elkészítésükhöz – kivéve a padlizsánkrémet- nem kell bekapcsolni a tűzhelyt/sütőt, elegendő a turmixgép használata is. Mindhárom étel hidegen fogyasztandó, ráadásul joghurttal készül, amely savanykás íze miatt már eleve felüdíti az embert a forróságban. A recepteket diétázók figyelmébe is ajánlom, egyik fogás sem túl kalóriadús.

Hideg joghurtos uborkaleves

50 dkg fürtös, vagy kígyóuborka

egy nagy pohár (450 gramm) joghurt/kefir

2 gerezd fokhagyma

só, bors

2 dl hideg víz

fél csokor kapor

A tálaláshoz:

Csemegeuborka vagy pirított mandula

Az uborkát meghámozom, négybe vágom, majd felaprítom és a turmix poharába öntöm. Hozzáadom a joghurtot, a sót és a borsot, belereszelem a fokhagymát, ollóval rávagdalom a kaprot, és a vzzel homogén állagúra keverem. Érdemes megkóstolni és ellenőrizni a sűrűségét, ha nem megfelelő, még vízzel lehet higítani. Ha kész, tálba öntöm és jól behűtöm, de akár azonnal is fogyasztható. Betétnek apróra vágott csemegeuborkát, vagy száraz serpenyőben pirított mandulalapokat adok mellé. Akár magában, akár egy ropogós péksüteménnyel, lepénykenyérrel könnyű ebéd vagy vacsora lehet.

Bátrak víz helyett kovászos uborka levével is higíthatják, a kapor pedig – tudom, sokan ki nem állhatják – helyettesíthető bazsalikommal vagy petrezselyemmel.

A következő recept a kedvelt padlizsánkrém keleties ízvilágú variációja, kísérletező kedvűeknek.

Joghurtos padlizsánkrém

2 padlizsán
két kiskanál szezámmagkrém (tahina)
egy kis pohár joghurt
3-4 gerezd fokhagyma
késhegynyi őrölt római kömény
só, 3-4 levél friss menta

padlizsánkrém
padlizsánkrém

Megsütöm a padlizsánt. Általában sütőben csinálom, csak beteszem tepsibe és addig sütöm, amíg a héja megfeketedik. Ez kb. 40 perc. Akinek kedve van a grillt begyújtani, érdemes azon sütni, mert a faszénen sütés utánozhatatlan füstös aromát ad a padlizsánnak, és az így készült krém sokkal ízletesebb lesz. Utána lehúzom a héját és a húsát tálba teszem. (Trükk: a forró sült padlizsánt megspriccelem hideg vízzel, a tepsire borítok egy-két percre egy konyharuhát. A kialakuló gőztől szinte ledobja a héját.) A padlizsán húsát éppen csak összevagdalom, hozzáadom a szezámpasztát, a joghurtot, felaprított vagy reszelt fokhagymát és mentát. Sóval, római köménnyel ízesítem, összekeverem. Lepénykenyérrel, pirítóssal tálalom, paradicsomot, olajbogyót mindig kínálok hozzá.

Kevésbé kísérletező kedvűek hagyják el a mentát – ha férfi is eszik belőle, akkor meg mindenképp, mert nem szokták szeretni-, vagy készítsenek hagyományos, erdélyi padlizsánkrémet fokhagymával, olajjal kikeverve a padlizsánt. Ebbe szoktak majonézt tenni, én ezt nem szeretem, viszont mustárt, citromlét mindig adok hozzá.

Amikor a következő desszert elkészítését láttam egy angol főzőműsorban, nem hittem el, hogy tényleg olyan finom, krémes fagyi készíthető ilyen gyorsan, de miután kipróbáltam, a végeredményt fantasztikusnak találtam. Ez egy alaprecept, a krém gazdagítható egy marék bogyós vagy egyéb puha gyümölccsel, például barackkal, szilvával, de ezeket is érdemes félig lefagyasztani, hogy a keverék állagát ne folyósítsák el.

Banános „fagyi”

4 db banán

1,5 dl natúr joghurt

2 ek cukor vagy méz (ha nagyon érett a banán, elhagyható)

banános fagyi
banános fagyi

A banánokat karikára vágom és egy sütőpapírral leterített tálcára rakosgatom úgy, hogy egy sorban legyenek, ne fedjék egymást. Ezután lefagyasztom. A fagyi készítése előtt kiveszem a banánt, beledobálom a turmixba, hozzáadom a joghurtot (először csak egy decit), a cukrot  vagy mézet, darabosra turmixolom. Ekkor adom hozzá a maradék joghurtot és krémes, egynemű masszává keverem az egészet. Azonnal tálalom.

Érdemes a banánt nem kőkemény állapotában, hanem félig fagyottan turmixolni, így könnyebb a gépnek. Én először a teljesen fagyott gyümölccsel próbálkoztam, és néha rá kellett segítenem egy villával, hogy könnyebben apríthassa.

Ez egy kísérleti poszt volt, ha még szeretnének tőlem olvasni a porontyozók, a kommentekben várom a témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.07.30 19:36:04madz

    végre egy jó poszt :DD

  • 2010.07.30 19:36:29FwM / Arlene

    Semmi baj, a receptek jól jönnek! Az uborkalevest ma csináltam meg, majdnem ugyanígy.

  • 2010.07.30 19:52:24nanemárrr

    Jöhetnek a receptek évszaktól és hőmérséklettől függetlenül! Köszi!

  • 2010.07.30 20:01:18barnslig

    éljen Zsuzsi! :)
    témajavaslatnak: saját sütésű rágcsa a gyereknek uzsonnára, keksz és kölesgolyó helyett?

  • 2010.07.30 20:10:05madz

    Zsuzsi, a megkeveredést sztem csak úgy értette verity, hogy az utolsó recept sokáig nem volt látható
    témajavaslatok: sütik sütés nélkül, egyszerű saláták, reggelik!

  • 2010.07.30 20:11:23Magenta

    Szezámmagkrémet hol lehet beszerezni? Nekem még római köményt se sikerült találnom, de lehet, hogy nagyon béna vagyok. :)

    A padlizsánkrémtől összefutott a nyál a számban, ki is próbálnám, kísérletezhetek, én eszem egyedül ilyesmiket.

  • 2010.07.30 20:17:29R2D2 & C3PO

    Magenta, sztem nyugodtan próbáld ki ezek nélkül. A menta is furán hangzik...

    Elég a fokhagyma, só, bors is, és érdemes paradicsomhúst is belekutyulni. De a lényeg a fokhagyma. (Mondom úgy, hogy utálom. ;-D)

  • 2010.07.30 20:20:33Zsuzsi főz

    Azt hittem, teljes érdektelenségbe fulladok, de szerencsére nem!
    Akkor most elkezdek sűrűn jegyzetelni a témákat illetően.
    Magenta: szezámmagkrém ázsia boltokban biztos van, de én az enyémet a Cora bio-polcain találtam, Rapunzel gyártmány, nagyon sokáig eláll, mert kevés kell belőle.
    Római köményt szintén a Corában vettem legutóbb, de nagyobb láncok (Spar,Kaisers) biztos tartanak. (Anyukám se talál soha)

  • 2010.07.30 20:22:53Magenta

    Corában valóban ritkán járok. :)

    Artu, így szoktam csinálni, ahogy leírod, de én szeretek kísérletezni, úgyse csinálom kilószámra, mert nem tudnám megenni. Így is fagyasztani szoktam, mert annyira kis adagokat meg nem tudok csinálni.

  • 2010.07.30 20:26:39nanemárrr

    2010.07.30 20:01:18barnslig
    De édes és sós recept is legyen! Ja, és nagyon-nagyon könnyen elkészíthető!

  • 2010.07.30 20:31:24Zsuzsi főz

    Utánanéztem, suzezámmagkrémet csinálhatsz is házilag:
    5 rész száraz serpenyőben megpirított (megbarnítani nem szabad)szezámmagot másfél rész olíva (vagy egyéb) olajjal kb. két perc alatt aprítóban krémessé kell keverni, olaj még tetszés szerint adható hozzá. 3 hónapig áll el lezárt üvegben a hűtőben.

    Nanemárr, én rémesen édesszájú vagyok, de sósakra is fogok gondolni, a lányom miatt is

  • 2010.07.30 20:31:51nanemárrr

    Kösziiiiiiii!

  • 2010.07.30 20:36:19Magenta

    Zsuzsi, köszi, szezámmag az van mindig. :)

  • 2010.07.30 20:42:02kitike

    Zsuszi, köszi! És várunk még recepteket. Én is szeretnék 1 évesnek való házi kekszet, ropit sütni :)

  • 2010.07.30 20:42:40nyina&mika

    édes is és sós is, de ne legyen _nagyon _ finom, mert akkor eleszem előle :D

  • 2010.07.30 20:48:01Zsuzsi főz

    Úgy látom, a rágnivalókra igen nagy az igény, szerintem az lesz az első.
    Én mindent eleszek mindenki elől, még jó, hogy van gyerekem, mert az ő kedvéért legalább visszafogom magam...

  • 2010.07.30 20:49:48nyina&mika

    én és barnslig egy és ugyanaz a szavazat egyébként, de letagadom szívesen, hogy ez legyen az első.

  • 2010.07.30 20:51:04Zsuzsi főz

    Tudom, nyina!

  • 2010.07.30 20:52:35nyina&mika

    kár, akkor nem tudom letagadni :(

  • 2010.07.30 21:28:51kurutty

    Egy szavazat tőlem is a rágcsára, plusz kívánság: mit kenjünk/tegyünk a reggeli kiflire, ha nem akarunk bolti májast, párizsit (azaz ízfokozót, tartósítót, állományjavítót, stb.)

  • 2010.07.30 21:48:30Békanőci

    Nagy melegben tuti hűsítő ital a raki. Török ismerősünk csinált nekünk először, azóta már mi gyártjuk magunknak.
    Kell hozzá 2 dl kefír, kb. ugyanennyi szénsavas víz, icipici só. Semmi mást nem kel csinálni, csak jó habosra össze kell rázni. Akkor a legjobb, ha minden hozzávaló jó hideg. Próbáljátok ki!

  • 2010.07.30 21:50:09Zsuzsi főz

    Ez nem ayran? A raki nem pálinka?

  • 2010.07.30 21:52:32Cafelatte

    Magenta: orolt romai komenyt a Tuskoban is lehet kapni, de eleg nagy zacsko, hacsak nem csinalsz ketnaponta valami kozel-keleti cuccot, nem fogy el a lejarat elott. En most pici zacskosat egy ilyen fuszerboltban tudtam venni, videkb+-en. Kuldok egyet szives-oromest, ha gondolod! Nagyon kell egy csomo kajaba, pl. lencseleves, toltott padlizsan, csicseriborso-salata, ilyenek.

  • 2010.07.30 21:53:32krumplicukker

    Bocsi, hogy belekotyogok, de a raki ánizspálinka; szerintem az ayranra, a török joghurtitalra gondoltál.

  • 2010.07.30 21:54:29krumplicukker

    Látom, Zsuzsi is kapcsolt. :)

  • 2010.07.30 22:11:54Békanőci

    Ja, de... irulok, pirulok. :)
    Aki dög álmos az aludjon, ne a porontyra irkáljon hülyeségeket.
    Jóccakát!

  • 2010.07.30 22:13:10egyremegy

    És én mit csináljak a gyerekemmel, aki nem engedi megkenni a kenyeret, semmivel. Mit adjak neki reggelire? Vagy hogy szoktassam rá a kenőkékre?

  • 2010.07.30 22:30:53manka78

    2010.07.30 22:13:10egyremegy
    Első lépésként mártogatás?

  • 2010.07.31 06:31:05Zsuzsi főz

    Egyremegy, mennyi idős?

  • 2010.07.31 06:38:19egyremegy

    3 lesz. Nem mártogat, idegenkedik. A vajtól is. Az édeset szereti, de csokikrémmel sem lehet rászedni. Ez utóbbit kalácson gondoltam.

  • 2010.07.31 08:13:20Zsuzsi főz

    És ha szendvicset csinálsz, azt se eszi meg? Esetleg mlegszendvics, pirítós?
    Ha jár bölcsibe, ott mit szól ezekhez?

  • 2010.07.31 09:00:41Pearl.79

    Zsuzsi, ha lehet tejfehérje és szója mentes rágcsák is legyenek. Mert mi ezzel küzdünk.

  • 2010.07.31 09:05:36Rosa Rugosa

    És ha csinálnál kis falatkákat neki néha?
    Miniszendvicset, átszúrva kis műanyagkarddal?
    Akár pici kenyérkocka alappal.

  • 2010.07.31 09:53:14dodóó

    Alufóliából csináltam egy sün formát.
    Labda teste volt és csúcsos orra.Fogpiszkálóra szúrtam a felkarikázott kiflit meg szalámit,zöldséget és azt bele szúrtam a fóliába

    Volt a süninek szeme és orra is.
    Nagyon aranyosra sikerült és a lányom elég szépen evett róla.
    Mivel az én lánykám a spenóton és vegyes zöldségpürén kívül szinte semmi mást nem eszik,így engedem neki hogy reggelire az ágyban kajáljon mese közben.
    Megeszik 4-5 paradicsomot,vagy egy kígyóuborkát,de semmit nem akar mellé enni.

  • 2010.07.31 11:02:56maim

    Én melegben kaukázusi kefírt iszom.Nagyon jó a bélflórának és hűsít.

  • 2010.07.31 12:05:43Mirtusz78

    Magenta, római köményt és szezámkrémet szinte minden bioboltban árulnak.
    Ha pedig nincs, akkor biztosan hoznak neked néhány napon belül.
    A szezámnál ne lepődj meg, de elég kicsi üveg és ált. nagyon drága.
    Viszont mivel mindenbe kevés kell belőle, így már nem tűnik annyira borsosnak az ára.

  • 2010.07.31 12:19:00Magenta

    köszi, megnézem. :)

    dodóó, az én lányom a másik véglet, gyakorlatilag kizárólag húsféléket eszik meg, semmit, ami színes (piros, zöld, sárga). Semmit. Ha eldugom a kajában, kiválogatja a nyelvével és kilökdösi, lehetetlen átverni. Tavaly még tök büszke voltam, hogy a meggyet is magában eszi és milyen jó evő, hát átesett a ló túloldalára.

  • 2010.07.31 12:28:13Anura

    Az én fiam dettó nem eszik semmit az uborkán kívül. Semmi gyümölcs, megkóstolni se hajlandó, zöldségből még úgy-ahogy.
    Engem érdekelne valami olyan "süti", ami, mint pl. a répás-mézes muffin ehető uzsonnára, és van benne valami zöldség, esetleg felismerhetetlenül is. :)
    Esetleg valami lasagne-féleségként megoldva?

  • 2010.07.31 12:35:47Mirtusz78

    Pearl.79, ezt esetleg ismered?

    [link]

    Anura, lehet hogy Te is találsz itt vmit...
    pl:
    Sütőtökös kifli


    Hozzávalók:

    20 dkg megsütött sütőtök
    2,5 dkg élesztő
    kevés cukor
    30 dkg liszt
    3 dl langyos víz

    A hozzávalókat gyúrjuk össze, majd a tésztát kelesszük
    egy óra hosszat. Gyúrjunk a tésztából két cipót, majd
    mindkettőt nyújtsuk kör alakúra és vágjuk 8 cikkre.
    A háromszögeket tekerjük kiflivé. A kiflik tetejét bekenhetjük
    felvert tojással, de ez elhagyható. 180°C-os sütőben süssük aranysárgára.

  • 2010.07.31 12:59:39Pearl.79

    Igen, de köszönöm:)

  • 2010.07.31 13:13:31dodóó

    2010.07.31 12:19:00Magenta

    A meggyet szereti nagyon,meg az összes gyümölcsöt.

    De nagyon nem mindegy milyen hangulatban találja meg a hús.
    Volt 3 hetünk amikor csak és kizárólag tejfölös tésztát evett.
    Mellette ette a zöldséget,de semmi mást.

  • 2010.07.31 13:15:14dodóó

    Nálunk nagyon rossz idő van.
    Megállás nélkül dörög és villámlik.

    Ki miatt nem mentünk el itthonról???
    Na?
    Hát persze hogy a kutya fél a dörgéstől.

  • 2010.07.31 17:12:58egyremegy

    Ha még jártok erre...

    Köszi az ötleteket. Kipróbáltam én már ezeket, hiába.

    "Mindennap tejbegrízt akarok enni. Mindennap"

  • 2010.07.31 18:00:55Zsuzsi főz

    Egyremegy, még gondolkodom, hátha eszembe jut valami.

    Pearl, igyekszem tej-és szójamenteset is írni majd, főleg, hogy ezeket 12 hósnál fiatalabb gyerekek is ehetik.
    Anura, bolognai szószba én mindig teszek répát, zellert, apróra reszelve, de lehet tenni cukkinit is, ugyanígy. Ez mehet tésztára, lasagne-ba, nem hiszem, hogy kimazsolázná.

  • 2010.07.31 18:21:16Zsuzsi főz

    Anura

    Cukkinikenyér (2 püspökkenyérformához)

    3 tojás
    30 dkg cukor
    1 vaníliáscukor
    1 sütőpor
    1 mokkáskanál szódabikarbóna
    2 dl olaj
    40 dkg hámozott reszelt cukkini (tiszta súly)
    35 dkg liszt
    10 dkg dió durvára vágva
    10 dkg mazsola/étcsoki
    kiskanál fahéj
    sütőpapír a formához

    Az első hat hozzávalót jól ki kell keverni, majd hozzáadni a liszttel elkevert fahéjat, cukkinit, diót, mazsolát. Sütőpapírral bélelt formába önteni, előmelegített 180 fokos sütőben tűpróbáig sütni (kb. 40 perc)

    Nagyon nagy adag. Én még nem csináltam, de anyósom igen és nagyon finom.

  • 2010.07.31 19:25:53Veg_

    Zsuzsi főz: ezek a recipék nagyon tetszenek :D

  • 2010.07.31 20:02:28Zsuzsi főz

    Veg_, örülök neki, remélem, másnak is.

  • 2010.08.02 13:57:25Brumibaby

    Zsuzsi, tetszettek a receptek. Én imádom a padlizsánkrémet, de még sose csináltam, amikor rászántam magam, a padlizsán felrobbant a kezemben és jól összeégetett, egy hétig volt monoklim, és elég furcsán néztek rám az emberek, mert a családon belüli erőszak hihető, de az, hogy az arcomba robbant a sült padlizsán...? Gondolom, meg kellett volna szurkálnom, akkor kijön a gőz.

    Még annyit, bár ez off, tetszett a múltkor a pöttyöslabdás metafora, csak valahogy ezt elmulasztottam ott megírni.

  • 2010.08.02 14:05:10Zsuzsi főz

    Brumi, igen, érdemes megszurkálni, meg kicsit várni tisztítás előtt, akkor kicsit különválik a héjától és nem okoz harmadfokú égést.

    A labdás dolog szerintem is tök jó, nagyon plasztikusan fogalmazta meg a tanerő, egy életre nem felejtem el.

  • 2010.08.02 14:16:32mazsola84

    Én imádom a padlizsánkrémet, de azt az erdélyi változatot. Bár én olajat nem adok hozzá külön.
    Én így szoktam: a padlizsánt megsütöm, ahogy Zsuzsi. Közben egy fej vöröshagymát és sok fokhagymát megpirítok pici olajon (ha nyersen rakom bele, nagyon hagymaízű lesz). Aztán a robotgépbe megy a padlizsán, a fonnyasztott hagyma, pici mustár vagy citromlé, só, bors és majonéz.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta