SZÜLŐSÉG

Mannapló: Nyálbuborékkal pürrög a művésznő

2010. július 29., csütörtök 15:32

Túlsúlya miatt volt egy kis gond a hasról hátrafordulásban, meg is nézettük szakemberrel, de mindent rendben talált. Neki volt igaza, néhány héttel később rájött a gyerek, hogy hogy kell visszafordulni, és azóta is lelkesen gyakorolja. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy vége a leteszem-és-ottmarad jó világnak, a nappali egyik végéből a másikba rövid idő alatt átforog, és az sem érdekli, ha a szőnyegről lepöndörödve koppan a feje a parkettán.

Mozgásfejlődése sínen van tehát, bár nehéz lebeszélni arról, hogy egyedül üljön (ha felültetjük, stabilan képes ülni egyenes háttal elég sokáig, de mivel nem tesz jót a gerincének, ha idő előtt kezd el ücsörögni, hiába méltatlankodik, egy idő után visszafektetjük.) Szerencsére könnyen leköthető a figyelme, néhány másodperc alatt fedez fel újabb szórakozási lehetőségeket, nővérei legnagyobb örömére.

Mostanában ugyanis igazi előadóművész vált Mankából, aki mindent elkövet, hogy a család tagjai őt figyeljék. Kezdte a pürrögéssel: összegyűjtötte a nyálát, kitolta az ajkaira és némi hanghatással kísérve nekiállt buborékokat fújni.


Az ördögfióka nővérei persze kapva kaptak az alkalmon és utánozták, ami fuldoklós-röhögős össznépi nyálfújássá fajult.Aztán következett a hajlékonysági bemutató, mikor is demonstrálta a kicsi, hogy bár kissé hájas, ez nem akadályozza meg abban, hogy lábujjait a szájába vegye és rágcsálja őket. Ez a mutatvány is nagy tetszést aratott, főleg, hogy színt vallottam és megmutattam, hogy én is képes vagyok rá.

Egyvalamiben azonban rajtam is túltesz Manna: bár híresen erős hangom van, ha kiabálásról van szó – a közelében sem vagyok az ő hangerősségének. Ő egyelőre nem kiabálásra használja, simán csak próbálgatja a hangját, és hát, sajnos eléggé tetszik neki. Ez a mutatvány nem arat osztatlan sikert a családban, főleg, ha reggeltől estig erősíti a hangszálait.

Míg nővérei fényevők, addig Manna étvágya továbbra sem hagy kívánni valót maga után. Ha éhes, seperc alatt vágja be az ételt, és bármit megeszik a zöldbabfőzeléktől a gyümölcsturmixokon át a tejpépekig. Az alvása is olyan, mint régen: általában este 9-től reggel 8-ig alszik, csak néha ébred fel éjszaka. Ilyenkor kap néhány korty vizet (nagy a meleg a tetőtérben), kezébe nyomom a Fefét, és már alszik is tovább. Kivéve, amikor szemmel láthatóan a kibújni készülő fogait dörzsölgeti, miközben orrán-száján folyik a nyál.

Egyelőre szereti az embereket, mindenkinek bemutatja széles mosolyát, és alapvetően is jókedvű baba maradt. Úgy vettem észre, kedvence is van, mégpedig az idősebb nővére, Málni, aki ha csak rápillant, a kicsi azonnal elolvad és ragyogó szemmel várja, hogy foglalkozzon vele. Málninak se kell kétszer mondani, folyton húzza-vonja a kacagó babát. Annyira jóban vannak, hogy a híresen finnyás nyolcéves szó nélkül cseréli ki a kakis pelenkát is, ha úgy adódik. Mintha második anyja lenne, még a kedvenc mesefilmjét is ott hagyja, ha a húga igényli a társaságát. A középső lányom egyelőre nem találja helyét a háromszögben, de igyekszünk mindent megtenni, hogy mindhárman összekovácsolódjanak. Mert kevés jobb dolog van, mint látni őket hétvégén a családi ágyban együtt heverészni és viháncolni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.08.03 01:39:26cantaloupe

  Többieknek:

  nem hiszem, hogy nekem lenne önértékelési zavarom itt, mikor
  -cozumel azzal tölti a vakációja előtti napot, hogy gyorsan megrugdal, majd mikor visszaírom neki, hogy arcot nem cserélnék vele, ezt úgy definiálja, hogy _leocsmányoztam_.
  Ez a szó biza vkorsi tollából származik, vissza lehet nézni, aki cozumelről egy 4 éves, karácsonyi kifent-kikent képet linkelt be.

  Rólam meg valóban béna képek vannak, nincs is sok, a férjem utál fotózni és nem is tud. Sminkeletlenül, sportos szerkóban rohangálok a gyerek után. Nyár van, és az alapozó is leolvad az emberről másrészt érzékeny a bőröm, ezért csak a minőségi kozmetikumok jönnek be, amit nem pepecselek magamra, harmadrészt, napi sminkkel nem roncsolom a bőröm.

  Majd én is berakok magamról egy beállított fotót, így lenne fair, ugye.
  A legszebb színésznőről is tudnak a lesifotósok előnytelen képeket prezentálni, én meg nem vagyok szépségkirálynő, soha nem is akartam az lenni, hát nálam naná, hogy nagyobb a támadási felület.

 • 2010.08.03 01:52:31cantaloupe

  Csutkababa,
  azért emlékeztetlek rá, hogy te, aki azon akadtál ki, hogy a nyilvános blogolással mennyire kirakja az ember a gyerekét mindenféle támadásoknak, kukkolásoknak, saját magad részletezted szaftosan a részleteket.
  Mindössze erre akartam akkor is kilukadni, hogy te is kirakod magad, még jobban, mint aki egy hintázó gyerekről rak fel fotót.

  És, ami ritka ezen a blogon, bocsánatot kértem. Hogy ezt nem fogadtad el, lelked rajta és szíved joga.

  De az azért egy kicsit meredek, hogy itt nélkülem nincsen személyeskedés. Ja, biztos most is magammal beszélgettem, az összes fenti nick az enyém, én rúgok bele többedmagammal egy olyan emberbe, aki hozzám se szólt.
  Én vagyok maga a Sátán, szarvam és patám is kinőtt már, a többi "értelmes és kedves" ember miattam nem tud beszélgetni, mert ők csupa jóindulatból rugdosnak és minősítgetnek mást.
  Ekkora szemellenződ nem lehet.

 • 2010.08.03 01:59:49cantaloupe

  Anyamadár,
  azt azért megnézném, hogy te mit szólnál hozzá, ha egy nyilvános portálon pszichológushoz küldenélek. Biztos jóindulatnak vennéd, mikor már akkor teátrálisan megsértődsz és távozással fenyegetsz, ha egy poszt nem tetszik-hogy aztán 2 nap múlva itt egyen a fene megint. :)

  Tudod, hogy mi az igazán bizarr? Hogy a szűkebb baráti körödben van netfüggő, kisebbségi komplexusos ámde magát nagyon okosnak beállító ember is, de te nem velük törődsz, nem nekik segítesz, hanem egy netes, felületes ismerősnek.
  Légyszi, legközelebb rajtuk gyakorolj, ha kijön rajtad a terézanyu-gén, velem nem vagy olyan nexusban, hogy a problémáim megosszam.

  Itt látható, hogy mennyit ér a netes barátság: addig tart, amíg más ellen kell szövetkezni, meg más blogjára bókolni, de az igazán fontos dolgokban biza nem fog segíteni egy nick, ahhoz hús-vér emberek kellenek.

 • 2010.08.03 02:09:46cantaloupe

  Végül:
  leesett az állam, hogy alig másfél nap alatt majd' 5oo kattintás lett a blogomon, amit annyira fontosnak tartott valaki belinkelni, hogy regisztrált miatta egy nicket. :)

  Hát akkor most hogy is van ez? Ich bin im falschen Film, ahogy a német mondja.
  Én vagyok a rosszindulatú, ronda, látszatéletet élő, pszichológiai problémákkal küzdő nímand-de akkor ti, akik egy napot sem bírtok ki anélkül, hogy utánam ne olvasgassatok, akkor nektek milyen életetek lehet? :O

  Tettem volna rá egy nagyobb összeget, hogy be lesz linkelve ide ez a blog, ami amúgy a jövőben másról fog szólni. Gondoltam, kell egy hely, ahol kiélhetem az exhibicionizmusom, és mivel kiscsalásom életét már nem akarom odadobni koncnak, lesz egy másik.
  Próbaképpen, voltaképp csaléteknek tettem fel azt az írást, és jöttetek szépen, mint légy a cukorra. Kíváncsi voltam, hányan futkoznak még utánam, s meglepett az érdeklődés, olyan 6o kattintásra számítottam, nem többszázra.
  Egy Milgram-kísérlettel nem ért fel, de azért szépen bemutatta az emberi természetet ez a húzás.
  Míg én innen tán 4 ember arcát ismerem, soha nem kutattam a blogja után direktben, Baudére is véletlen találtam rá, addig utánam tagadhatatlanul nagy az érdeklősés, miközben többeknek már a nickmetől elgurul a gyógyszere.

 • 2010.08.03 03:23:54cantaloupe

  Még a blogomról: most már, hogy nyilvánosba is be lett linkelve, meg lehet tekinteni, s biza tisztán látszik, hogy Gizi hazudik, mint a vízfolyás. Nincs ott kőgazdagság és látszatélet.

  A blog egy családi album, s mint a fotóalbumba, ide javára olyan dolgok kerülnek, amikre szívesen emlékszünk. Első lépések, család nyaralások, miegymás.
  Ez akkor most vakítás? Egy frászt.

  Főleg annak fényében, hogy írtam én a hosszú, sötét téli hónapokról is, arról, hogy milyen nehéz segítség nélkül, egy más földrészen gyereket nevelni, milyen rossz volt, hogy hónapokig nem volt minőségi időnk a férjemmel, hogy kiszabaduljunk innen.
  Az egész blog azzal kezdődik, hogy milyen nehezen jött össze egyáltalán a gyerek.

  És mivel rengeteg közeli barátom, családtagok is nézik, nem is tudom, hogyan lehetne vakítani. Ráfotoshoppolom magam egy strandos képre? Más autója előtt fényképezkedek? Vagy hogy?
  Név és képek nélküli blogokban sokkal nagyobb a népek szédítése.

  Ezzel be szeretném fejezni, mert való igaz, a Poronty az utóbbi napokban kicsit megülte a gyomrom.
  Én benne vagyok, hogy az a kábé féltucat ember, meg én kölcsönösen ignoráljuk egymást. Rajtam nem múlik.
  Kigolyózni nem tudtok innen (nem is igazán akartok, hisz akkor nem lesz kit rugdosni), de másokkal hadd beszélgessek már. Van itt egy csomó jófej ember.

 • 2010.08.03 03:29:08cantaloupe

  Wish,
  komolyan, belegondoltam, hogy az sem lehet utolsó kísérlet, hogy regisztrálok egy nicket és elkezdem szidni magam, mennyi haverom lett volna hirtelen. :P

 • 2010.08.03 04:41:54cantaloupe

  Veg_,
  még neked: nagyon tisztellek azért, amit beírtál. Teljesen igazad van, szellemet feltöltő vitákat kéne folytatnunk itt, személyeskedés nélkül. S ezt a hibát mégis újra meg újra elkövetem.

  De az vesse az első követ, aki ekkora utálatot és sárdobálást, még olyanokét is, akik azt sem tudom, kicsodák, töményen kapja és szó nélkül hagyja.
  Úgy éljek, egy kis rendreutasításra rászolgáltam (van önkritikám), de ilyen tömény utálatra nem hiszem.

  S biza igazad van: Anyamadár csak az életem egy szeletének a századát ismeri úgy kábé, és ilyen ismeretlen ismerősnek nem jóindulatból szoktak cihológust ajánlgatni a fórumon.

 • 2010.08.03 05:02:17Veg_

  2010.08.02 23:38:08Wish1973
  Teljesen egyetértek, kivéve az uccsó bekezdést, nekem olyan nincs :)

 • 2010.08.03 06:01:34Veg_

  2010.08.03 04:41:54cantaloupe
  Nem csak én voltam, aki nem értette a dolgot, tessék nekik is megköszönni ;-)

 • 2010.08.03 08:55:51Temptation

  "(a) Paranoid személyiségzavar

  Az ilyen ember majdnem mindig, mindenre gyanakszik, sértődékeny, rideg, túlérzékeny, merev. Mindig attól fél, hogy mások esetleg kihasználják, becsapják, ezért bizalmatlan, titkolódzó, nincsenek közeli kapcsolatai.

  Környezetének egyes megnyilvánulásait túlértékeli, szerinte ezek ellene történnek. Embertársainak tetteit fenyegetőnek érzi, úgy véli, szándékuk az ő lealacsonyítása, megalázása. Mindig rosszra gyanakszik, így állandóan vizslatja környezetét. Mindez folyamatos készenléti állapotot, feszültséget jelent számára, képtelen megnyugodni. Ingerlékeny, hajlamos a féltékenykedésre, szinte nincs humorérzéke. Igen érzékeny a szégyenre, vereségre."

  "paranoid személyiségzavar (Paranoid personality disorder) olyan betegség, amely a nemzetközi betegségosztályozások szerint leginkább túlhajtott gyanakvásossággal és azzal a folyamatos tendenciával jellemezhető, hogy az egyén a környezetében lévő személyek cselekedeteit és szándékait, folyamatosan rosszindulatúnak, fenyegetőnek és ármányosnak véli/értékeli. A különféle személyiségzavarok között a súlyos személyiségzavarok közé tartozó karakterzavar."

 • 2010.08.03 08:56:54Temptation

  "A pszichiátriai diagnózis felállításához az alábbiak közül legalább négy szükséges.
  A,
  1. Megfelelő tényszerű összefüggések alapja nélkül feltételezi, hogy mások kihasználják, vagy ártanak neki.
  2. Bizonyítékok hiányában is megkérdőjelezi barátai, munkatársai megbízhatóságát és lojalitását.
  3. Általánosan ártatlan megjegyzések vagy hétköznapi történésekből rejtett rosszindulatot vagy fenyegetést olvas ki (pl.: az a meggyőződése, hogy a bankalkalmazott "tévedése" csak szándékosságból fakadhatott)
  4. Haragtartó, hosszú ideig képtelen megbocsátani, elfelejteni az őt ért sérelmeket, bosszúságokat.
  5. Nem hajlandó másokban megbízni, mert attól fél, hogy a tőle származó információt később felhasználják ellene.
  6. Könnyen megsértődik, sértődés esetén azonnal dühös támadással válaszol.
  7. Valós okok hiányában is megkérdőjelezi házastársa vagy szexuális partnere hűségét."

 • 2010.08.03 09:21:39hinta-palinta

  cant, saját magad linkelted az alteregot?Jézusom.

 • 2010.08.03 09:22:52Rosa Rugosa

  [link]

 • 2010.08.03 09:22:58hinta-palinta

  "...voltaképp csaléteknek tettem fel azt az írást, és jöttetek szépen, mint légy a cukorra."

 • 2010.08.03 09:26:12Zamat

  Cant megnéztem én is a blogodat és találtam egy normális, átlagos életet élő anyát, apát meg egy csodaszép kislányt, nem értem, h ezt miért kell állandóan előrángatnia bárkinek is, az itt kommenetők kb.90% ilyen életet él.
  amúgy meg wishhel értek egyet, a fene emlékszik a 3 poszttal korábbi irkálásokra.

 • 2010.08.03 09:33:09Rosa Rugosa

  Hmm
  Nekem ki lesz a barátom?
  Baseball ütőt én állom... csak az a baj, hogy akkor azokkal mindig jópofizni kell?:)
  Nem tudom ki írta, de pont az a jó, hogy ugyanazzal az emberrel az egyik poszton együtt viszed a zászlót, a másikon meg kard ki kard...:)

 • 2010.08.03 09:39:19Veg_

  2010.08.03 09:33:09Rosa Rugosa
  Biztos többen is irtuk, pl. én.

  És igen, akkor jópofizni kell együtt, akármit mondanak. Nah? Keresel párat? :DDD

 • 2010.08.03 09:44:38Wish1973

  Veg, pont egy dilemmámat vetetted fel. ha "klikkesedés", "sleppezés" van, onnantól egész más stílusban, vagy egyáltalán nem közlöd a cimbiddel, h hülyeségnek tartod, amit ír. nyár elején majdnem találkoztam FT-vel munkaügyben. aztán elkerültük egymást. írtam is neki, h igazából nem bánom, mert, ha személyesen ismerem, ha mondjuk én vizsgálom az unokáját, onnantól hogy a búsba' tudom ekézni őt? vagy ő engem? :DD

 • 2010.08.03 09:45:18Rosa Rugosa

  Elbizonytalanodtam...
  A szomszéddal is jóban kell lenni, annak se szólhatok be...
  Inkább nem barátkoznék itt...:DDDD

 • 2010.08.03 10:00:14Veg_

  2010.08.03 09:44:38Wish1973
  Hát ha nem értünk egyet, nekem simán megy, pedig már voltam nála talin :) Szerintem a fő különbség, hogy ha ismerősöd, akkor nem piszkálod olyannal, ami neki tudod, hogy gáz. Ha igen, nem vagytok jóban. Ha meg a barátod, akkor lehet, hogy pont ugy elküldöd a busba, mint egy ismeretlent :DDD
  A klikkesedés más téma, azt piszkosul utálom :(

 • 2010.08.03 10:02:46Ribizlee

  na, akkor akár meg is lehet alapítani a klikk-ellenes klikket

 • 2010.08.03 10:03:29Ribizlee

  vagy slepp-ellenes sleppet, ha már... ;-)

 • 2010.08.03 10:03:51Wish1973

  Ribizlee, és a slepp-ellenes sleppet miért felejtetted el?

 • 2010.08.03 10:03:54Veg_

  2010.08.03 09:45:18Rosa Rugosa
  Hülye :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

 • 2010.08.03 10:04:41Wish1973

  ó, hogyaza:DDD

 • 2010.08.03 10:05:32Ribizlee

  your WISH is my command :-DDDDD

 • 2010.08.03 10:09:11Veg_

  Látom, Ribizlee és Wish máris klikkesedik. Ezt a sleppet megjegyzem magamnak :D

 • 2010.08.03 10:14:31Ribizlee

  Veg, klikkérem magamnak a gyanúsítgatást! :-D

 • 2010.08.03 10:17:29Rosa Rugosa

  Én a magányos mindenkit lekaszaboló bekattant harcos szeretnék lenni, úgy hogy egyáltalán nincs ínyemre ez a sok DDD betű...

 • 2010.08.03 10:30:21Rosa Rugosa

  Nevem Fekete Lovagné.
  Üssetek.
  Karok és lábak nélkül is változatlan a harci kedvem, valamint képtelen vagyok számontartani, ki mekkorát sebzett...:D

 • 2010.08.03 10:42:54Silverveil

  Úgy látom Rosa is szereti a Gyalog Galoppot :))

 • 2010.08.03 10:46:19Brumibaby

  Én meg nyitok egy kocsmát, ahol majd nemcsak verekedni lehet, hanem pia és csocsó is lesz, hogy mégis legyen valami öröm is. Rosa lesz a törzsvendég.

 • 2010.08.03 10:47:09Silverveil

  Én is szeretnék saját sleppet, de csak macskák érdeklődnek. Lehet macska-sleppem?

 • 2010.08.03 10:49:52Brumibaby

  hát ott van ugye mindjárt Vakmacska, macskaszemű, macskásnő, Macskanya, ezek jutottak most eszembe így hirtelen... összesleppültök, aztán majd nyávogtok mindenért, pfff

 • 2010.08.03 10:52:35Silverveil

  Nyávogtok mindenért :))

 • 2010.08.03 10:59:32Bazsarozsa

  amíg nem karmolnak:DDDD

 • 2010.08.03 11:00:23Bazsarozsa

  nálunk meztelencsiga-kórus van esténként a teraszon, nemtom én valahogy kihagynám ezt a rajongótábort:DD

 • 2010.08.03 11:07:31Silverveil

  Vakmacs,

  El sem tudom képzelni, hogy énekelhet egy csapat meztelencsiga :))
  Milyen műfajt szerethetnek vajon? Most így hirtelen arra a német fiúbandára asszociálok, de nem jut eszembe hogy hívják őket :(

 • 2010.08.03 11:08:48Silverveil

  Meg van: Tokio Hotel!

 • 2010.08.03 11:12:37manka78

  "2010.08.03 10:30:21Rosa Rugosa
  Karok és lábak nélkül is változatlan a harci kedvem,
  2010.08.03 10:46:19Brumibaby

  Én meg nyitok egy kocsmát
  Rosa lesz a törzsvendég."

  Persze, karok és lábak nélkül mi más lehetne?:D

 • 2010.08.03 11:18:03Rosa Rugosa

  Na jó, de poronty óriáskivetítőn és szájjal használható billentyűzet, ha kérhetem...

 • 2010.08.03 11:19:46Ribizlee

  Rosa, azért a szájjal-csocsót megnézném...

 • 2010.08.03 11:25:52Rosa Rugosa

  műfogsorral, amit körbeforgatok a számban talán menne...

 • 2010.08.03 15:08:23meeko

  Cant, miért osztod azokat, akik több nicknevet használnak??

 • 2010.08.03 15:26:12cantaloupe

  Rosa,
  én is kérek belépőt! Nem ígérhetem, hogy mindig egyetértünk, de hozok margaritát és Corona sört.
  Dartsozni is lehet? Csocsózni nem tudok. :)

 • 2010.08.03 15:53:05Wish1973

  can, max. a pulttól hozhatsz sört az asztalhoz, de kocsmába kintről? ne is álmodj róla. az a házibuli-kategória. de, ha Erzsébetvárosból jössz, időben kell elindulni, mert este ott már nincs szesz

 • 2010.08.03 15:54:47Bazsarozsa

  tokio hotel, ejjó....hát körülbelül:DDD

 • 2010.08.03 15:56:02Koriander

  Cant csocsózni szívesen megtanítalak :))!!!

 • 2010.08.03 21:12:49manka78

  Ha bevesztek a klubba rendelek nektek pizzát, hadd nőjön a seggetek.:D

 • 2010.08.03 22:47:09anyamadár

  Csak pár mondat aztán megyek is, mert nem akarok belezavarni a kocsmaalapító bandázásba.

  Cantaloupe ha valakit érdekel (és veszi a fáradtságot), hogy utánanézzen, eddigi Porontyos működésem alatt számtalan esetben ajánlottam pszichológust mikor úgy láttam valaki segítségre szorul. Vannak itt kommentelők akikkel rendszeresen leveleztem ez ügyben (neveket is mondhatnék, de nem vagyok annyira indiszkrét), megadtam a saját pszichomókusom számát, elérhetőségeket állami pszichológusokhoz, segítőkhöz. Sokan írtak vissza és megköszönték, szóval úgy tűnik nem hibásak a meglátásaim. De ha te máshogy értelmezed, akkor lelked rajta.

  Köszönöm, hogy "csak" a barátaimat rángattad elő a visszavágásnál és nem említetted meg - tőled teljesen szokatlan módon -, a fiam állapotát. Ez kellemes meglepetés tőled. Csak így tovább! Legközelebb ha csesztetni akarsz lehet, hogy tényleg működni fog a fésztufész és a személyeskedésedbe nem vonsz bele másokat. Engem üthetsz ha nem tetszik amit mondok.
  Én itt és most befejeztem, mert szerintem ez másokat ez nem érdekel.

  További szép estét mindenkinek!
  :)

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta