A játszótéri baleset végzetes is lehet

A játszóterek a testmozgás és a kikapcsolódás szempontjából is tökéletes helyszínt biztosítanak a gyerekek számára, a szülők dolga azonban, hogy kellő odafigyeléssel megóvják gyerekeiket az esetleges veszélyektől – hívja fel a szülők figyelmet az amerikai sürgősségi orvostani társaság (ACEP).

„A játszótéri balesetek áldozatai sokszor megússzák kisebb vágásokkal és horzsolásokkal, ám a szülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy ezek a balesetek sokkal súlyosabbak, akár végzetesek is lehetnek.

A sürgősségi osztályok évente több mint 200 ezer, játszótérről érkező gyereket látnak el fej-, nyak és gerincvelősérülésekkel, valamint belső vérzésekkel az Egyesült Államokban” – mondja dr. Angela Gardner, az American College of Emergy Physicians (ACEP) elnöke. „A játszóterek idén nyáron is benépesülnek, és nem kell a sürgősségi osztályt hazafelé útba ejteni, ha a szülők szem előtt tartják a veszélyeket, és megtanítják gyerekeiknek a biztonságos játék és együttlét szabályait” – hangsúlyozza.

A játszóterek biztonságával foglalkozó National Playground Safety Insitute felmérései alapján a játszótéri balesetek 80 százalékát különböző esések okozzák. A U.S. Centers for Disease Control and Prevention jelentése szerint e sérülések 45 százaléka súlyos, köztük törések, belső sérülések, agyrázkódások és ficamok fordulnak elő.

Az ACEP a következő tanácsokat fogalmazta meg a balesetek megelőzésére:

  • A kisebb gyerekeket tartsuk folyamatosan szemmel, míg a játszótéren tartózkodunk, de nem árt, ha az éberséget a nagyobb gyerekekre is kiterjesztjük.
  • Ellenőrizzük, hogy a játszóteret rendszeresen karbantartják-e. Különösen figyeljünk a játékok alkatrészeinek esetleges sérülésére, a szétdobált szemétre vagy törött üvegekre, valamint arra, hogy a játékok ülőkéi megfelelőek-e.
  • Ha a játszótér annyira zsúfolt, hogy a gyereket könnyen szem elől téveszthetjük, mondjunk le a játékról, és térjünk vissza egy alkalmasabb időpontban.
  • Ne engedjük gyerekünket életkorának nem megfelelő játékkal játszani. A jó játszótéren külön játszóterület áll rendelkezésre az óvodás- és az iskoláskorú gyerekek számára.
  • Tanítsuk meg gyerekünknek, hogy ne rohangáljon ész nélkül, és ne lökdössön másokat a játszótéren. Már a legkisebbeknek is tisztában kell lenniük a legfontosabb balesetmegelőzési szabályokkal, például azzal, hogy a lengő hintát messziről el kell kerülniük, és a csúszdán csak fentről lefelé csúszhatnak, a feljutáshoz pedig az erre szolgáló létrát kell használniuk.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek