SZÜLŐSÉG

Mit képzel, anyuka, a rendelőbe bármikor lehet jönni?

2010. július 27., kedd 09:49

Végül is nincs a gyereknek komoly baja, nem? Nem lázas, nem rosszkedvű, nem eszik feltűnően kevesebbet, nem hány. Csak köhög több mint egy hete, főleg reggel, amikor egészen enyhén kezdődött, akkor a dokinő azt javasolta, szívjuk az orrát, nyilván lecsorog valami. Kellő kitartással a valamiket szivattyúztuk is vagy egy hétig, csak a köhögés az maradt, sőt, az elmúlt két napban (hétvége) elkezdte zörögve venni a levegőt is, egy öthónapos az ne zörögjön. Jó, vigyük orvoshoz, volt már hörghurutja, ne várjuk míg tüdőakármi lesz. Csak a mi dokink ezen a héten szabadságon, sőt a jövő héten is tán. Végül is fonendoszkópja van mindnek, csecsemőt is látott már, vigyük egy másikhoz.

Megvárom, míg feléled a délelőtti alvásából, reggel úgyis dolgom van, aztán nekiindulunk. Anyámnak is van tennivalója a felnőtt rendelésen, találkozunk a rendelő kapujában, hogy vigye a nagyot addig a tóhoz, játszótérre, akármi. De talán nem is lesz erre szükség, a váró ugyanis tök üres. A rendelőben láthatóan van személyzet, kezdek örülni, menni fog ez gyorsan.

Kijön egy feketére festett hajú, szemüveges nő, kérdezi, kihez tartoznánk, mondjuk, hozzáteszem mindjárt, hogy tudom, hogy ő szabadságon van most. Nincs is szabadságon... Ja, de, tényleg szabadságon van, konstatálja. Aztán monológba kezd. Hogy gondoljuk, a helyetteshez lehet csak menni, szigorúan abban a rendelési időben, amikor az eredeti orvos rendel, menjünk szépen haza, jöjjünk vissza délután kettő után. Fél tizenkettő van.

Aztán hozzáteszi még: mit képzel, anyuka, hogy ide csak úgy bármikor be lehet sétálni, amikor csak úgy gondolja.

Azt, hogy mi baja a gyereknek, senki nem kérdezi.

Ekkor elbődül bennem a borjú, eddig csak nézek, mint a luki nyúl, hang nélkül, a változatlanul üres váró közepén. Kinyitom a szám, veszek egy mély levegőt, aztán csak annyit vicsorgok oda, köszönöm a felvilágosítást, további kellemes unatkozást. Édesanyám először csak annyit tesz hozzá, „szomorú”, aztán az ajtónál hirtelen végigpörög benne még egyszer a nő mondanivalója, és hozzáteszi: „szégyellje magát.” Az ajtón túl még kiszalad a számon a szokott közhelyem a havi, legalább négyjegyű egészségügyi célú levonásról a fizupapíron, valamint anyák és csipák, aztán visszaszaladok, felírom a betegjogi képviselő számát, ha már így alakult, vessük az olvasók elé, lássuk, mit mond a szabályozás.

Felhívom, rokonszenves idős úr a vonal túlvégén, igazi doktor bácsis hangja van, jó lenne szinkronnak abból a korszakból, amikor nem csak azért ment valaki a pályára, mert a kisvárosi fogorvosnak klassz autó állt a kocsifeljáróján. Felteszem a kérdést, hozzátéve, hogy lehet a szabály tényleg így szól, erősítsen meg ebben esetleg, de nem férne bele valami emberi gesztus mégis? Tekintve hogy élő ember nem várt azon a rendelésen, orvos viszont volt ott?

Először is, mondja a betegjogi képviselő, a gyerek állapota döntő lehet, minél súlyosabb, annál inkább érvényes a szabály, hogy ha az ott ülő orvos képes ellátni a gyereket (van szakvizsgája és felszerelése) akkor el kell látnia, tehát magának alighanem igaza van és el kellett volna látniuk.....khm, persze, tudja, izé, az orvos is ember, van neki munkaideje, beosztása meg....öööö....végülis a gyerek a fontos, ne adja fel, hogy ellássák, és khm, tulajdonképpen.....ha vizsgálat után úgy döntenek, hogy visszarendelik vagy máshová irányítják, az rendben....de vizsgálat nélkül alighanem....a hangján az érződik, a papírforma határán állunk, igazából nekem ad igazat, ha vérző fejű, vagy nagyon lázas csecsemővel küldenek el, akkor nyilván felvennénk egy hivatalos jegyzőkönyvet is, így nem szívesen tapos a kollégára nyíltan, de hogy nem helyesli az eljárását, az érezhető.

Attól tartok, ha tényleg súlyos állapotú gyerekkel küld el engem valaki ilyen stílusban, akkor nyilván rosszabb esetben a kezébe adom a fülét, jobb esetben csak addig cirkuszolok, míg el nem látják normálisan.

Szóval drága személyzet, tégedet nem azért fizetünk, hogy nyaralási élményeket mesélgessél rendelési időben a kongó rendelőben. Lehet, hogy a szabál az szabál, de ezek szerint anélkül, hogy egy pillantást vetnél az alanyra, ez még a szabál szerint sem volt megfelelő eljárás. Nekem meg a betegjogi képviselő útbaigazításán túl nincs más a kezemben, mint a klaviatúra, amivel most megosztom én ezt a történetet, veled, kedves Olvasó, a kongó rendelőről, meg valakikről, akik ezek szerint lusták voltak felemelni egy kartont, meg egy fonendoszkópot.

Mielőtt valaki bedobná a szokásos érvet – nem, ez nem pénzkérdés. És ha valaki azt hozná fel, hogy én nem tudom, mennyit kell egy ilyen esettel adminisztrálni, nos, hát nem is érdekel. Húsz éve dolgozom különféle munkakörökben, egyetlen ügyfelem sem volt kíváncsi soha, mennyi adminisztrációval jár a munkám. Nem is gondoltam, hogy rájuk tartozik.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.28 12:25:54hinta-palinta

  ja,értem. Hát sok betegségnél van ez így, hogy simán meggyógyulhat magától vagy nem. De csecsemőknél inkább nem.

 • 2010.07.28 12:38:51jazmine

  Szvsz 1 gyerekkel még el lehet bohóckodni és ha nem is jár még közösségbe, akkor szerencséjük is lehet.
  Viszont pl. most tavasszal a nagyom skarlátos lett, 6 hétig váltották egymást nálunk a nyavalyák, a lányom füle talán augusztusra már rendben lesz... Szóval nyilván túlélhető sok betegség, különben az antibiók előtt rég kipusztult volna az emberiség - csak az a kérdés, h mekkora utánpótlás kell gyerekből, h min. 1 felnőjön/család...

 • 2010.07.28 12:46:32Krisztina

  Olyan szomoru vagyok. Hosszasan szamokkal alatamasztva leirtam a homeopatias szerek hatekonysagat es elveszett a hsz-om :(
  Tehat: a homeoptahias szerek lenyege a nagy (nagyon nagy) higitas, ugyebar. tessenek visszagondolni kemiai tanulmanyaikra, mely szerint egy mol anyag 6x10e23 db molekula. Namarmost, egy C6 jelu homeopatias szer azt jelenti, hogy az "ostinkturabol"-mar maga ez a fogalom egy agyrem-aminek nem ismerjuk a koncentraciojat, keszitenek 6 lepcsos 100x-os higitast, ami azt jelenti, hogy billioszoros higitasban lesz a hatoanyag. Ez olyan, mintha pl, egy fel vodkat egy fel Balaton-nyi narancsleben probalnal bevinni. Nem vicc, ki lehet szamolni, en megtettem. Ez nem nagyon nagy higitast jelent, hanem konkretan azt, hogy lesznek olyan homeopatias bigyok, amiben egyetlen db hatoanyag molekula sem lesz benne.
  Grapefruit mag olaj: tessenek vigyazni, ebben az esetben nem igaz, hogy nem is art nem is hasznal!!! Ugyanis artani egeszen biztosan tud.
  A laznemcsillapitos anyatol ledobdta az agyam az ekszijat. Volt egy remek gyerekgyogyasz prof, Isten nyugtassa. No, az ilyen szuloket, meg a gyerekbantalmazokat az biza' rendszeresen megverte. De jol is tette szegeny, kar, hogy mar nem el.

 • 2010.07.28 12:50:04jazmine

  Nem beszélve arról, h lehet vagánykodni a nemoltással, amíg a gyerekek TÖBBSÉGE oltva van. Mert addig kvázi ingyen védettek a nem oltottak - őket nem terheli meg az oltás, mégsem kapják el nagy eséllyel, mivel nincs meg a járványhoz a kritikus mennyiség. Potyautasok, nem bátrak...

 • 2010.07.28 12:53:47nanemárrr

  Krisztina, legközelebb:
  - kijelölés
  - ctrl C

 • 2010.07.28 17:11:30nyúlmama

  Kösz hihat
  Igen , arra gondoltam, mert az oltásokról volt szó, hogy minek az, hiszen nincsenek -egészen pontosan "eltűnőben vannak"-ezek, meg nem is olyan súlyosak.
  Na, erre írtam, amit írtam, nem a torokgyulladásra.
  És mivel én látom a terjedést, elmondhatom, hogy amire nem kötelező oltani-bárányhimlő-az bizony tarol az oviban most is.
  Amióta vistont vanMMR, azóta nem láttam rubeolás, kamyarós, mumpszos gyereket az oviban.

 • 2010.07.28 17:12:02nyúlmama

  hinta, nem hihat

 • 2010.07.28 17:12:39nyúlmama

  Jazmine
  Így van, lásd a francia és görög helyzetet most.

 • 2010.07.28 17:28:43Koriander

  "A laznemcsillapitos anyatol ledobdta az agyam az ekszijat."

  Kriszta én konkrétan elaludni nem bírtam fél háromig, mert egyszerűen egy kis szenvedő babát láttam magam előtt, akinek az anyja nem hajlandó beadni az "elvei" miatt a lázcsillapító kúpot (tom hülye vok),

  kétszer jártam a mamamin egyszer a hordozókendő miatt és tegnap, TÖBBET nem megyek, Rita nem tündérvilág, hanem szekta.

 • 2010.07.28 17:47:35nyúlmama

  Én is elképzeltem tegnap a 40 fokos lázzal fekvő babát.....
  amikor nekem volt 39 tüszős mandulagyulladással, azt hittem, végem van. A kezemet nem bírtam felemelni a villanykapcsolóig.
  hát én ezt nem kívánom egy kicsi gyereknek.

 • 2010.07.28 17:50:18nyúlmama

  Ja, és én pl nem kívánom a mumpszot sem a gyerekemnek, mert nekem volt, és az sem fáklyásmenet, meg a bárányhimlő sem, ha nem 5 pöttyel úszod meg.

 • 2010.07.28 18:10:15hinta-palinta

  a mamamin nagyon sok anyuka ír a saját anyjával való kapcsolatról.Vagy direktben vagy csak elejtve, de nagyon rossz a viszony köztük, ez megütötte a szememet.Nem anyósra fújnak sokan, hanem a saját anyjukra, nekem érdekes volt.Mondjuk lehet nem jelent semmit.

 • 2010.07.28 18:11:22keke80

  nyúlmama, Mininek volt már 40fokos láza, söt, egy ocsmány fertözésnek köszönhetösen a kórházat is megjártul vele. KErek 1hétig voltunk bent, 4napig lázas volt a gyerek, intravénásan folyt bele az infúzió és az antibiotikum. A fájdalom- és lázcsillapító orálisan érkezett, az elsö 4nap gyakorlatilag 4-5óránként. Szörnyü volt látni a kicsimet, én is belefogytam az izgalomba.

  Képtelenségnek tartom, hogy SZÜLÖK gyakorlatilag KÍNOZZÁK a gyereküket. Mert a láz egy bizonyos fokog jó dolog, után már kínszenvedés.

 • 2010.07.28 18:51:25Lexie

  hinta,
  jól látod. némelyik le is írja,h zavarja,h a lánya mennyire jóban van a nagyival és nem akarja,h közelebb kerüljenek :S
  +van valami poszt-tini dac,h csakazértismásképpmindentcsinálok. és azzal villognak,h kit botránkoztattak meg a hordozókendővel stb. szegény gyerekek.

 • 2010.07.28 18:57:15Bazsarozsa

  Nettelen voltam két napig, hát jött szépen termés ahogy látom, sajna már végigolvasni nem bírom, csak szemezgettem.

  A legérdekesebb az volt, hogy amikor már beküldtem Tündének a posztot, akkor hirtelen lépcsőházi gondolatként ugyanaz jutott eszembe, mint Csutkababának. Miszerint néhány ilyen élmény hatására sajnos sokan fordulnak teljesen tudománytalan sarlatánokhoz, mert ugye az a saját jól felfogott anyagi érdekében mondjuk udvarias.

  Az adott szituban amúgy látszott (az efféléket nálam lényegesen toleránsabban kezelő édesanyám is megerősítette) hogy a vécékulcsos játszmában a szimpla udvariasság nem ment volna semmire, mert egyrészt mi úgy nyitottunk (a doki láthatóan bent volt a rendelőben, az enyhén nyitott ajtóban látszott is, ezért volt enyhe Monty Python felütése a dolognak, ez egy gyerek háziorvosi rendelő, tehát másmilyen orvos nincs benne), másrészt az utolsó mondat szimplán lehetetlenné tette. Ha meg azt hívjuk udvariasságnak hogy megalázkodunk, vagy feltűnően a pénztárcánk irányába kezdünk el matatni - hát nekem egyik sem opció. Az útlevelesnél, ahol legálisan lehet sürgősségi felárat fizetni, ott már fizettünk ilyet, minden rossz érzés nélkül. Világos szabályrendszer nélkül azonban nem.
  A betegjogi képviselőt pusztán azért kérdeztem meg, mert akkor már sejtettem hogy megírom, és kíváncsi voltam, mit mond az eljárási protokoll.

 • 2010.07.28 18:58:01Bazsarozsa

  Ja visszamentünk aznap délután, a doktornő türelmes, alapos, kedves volt, nem voltak sokan, a délelőtti nyanyesz mondhatta volna szépen is, hogy tudom hogy hülyén hangzik, de nem tudnának esetleg az eredeti orvos rendelési idejében jönni, megköszönnénk? (akkor nem küldöm sehova, nem írom meg, legfeljebb megkérdezem, hogy miért is...)

 • 2010.07.28 19:24:25kisfiúkmamája

  Mi az a mamami?

 • 2010.07.28 19:28:48Farkasokkal táncoló

  mamami.hu
  A kötődő nevelés oldala. Hordozókendők, együttalvás, ösztönös nevelés, erőszakmentes párbeszéd stb.

 • 2010.07.28 19:36:29kisfiúkmamája

  Köszi, Ft
  Megnéztem.
  Nem tudom eldönteni, utálom-e az oldalt.
  Inkább most nem döntök., hihi.

  Hogy ne csak off legyek, azért a doki, ha már úgyis ráért, megnézhette volna a gyereket.
  Bár én speciel szigorúan csak az orvos rendelési idejében megyek, akkor is, ha nyaral.

  Javaslat:odaszólni előtte a rendelőbe telefonon, mielőtt odamegyünk egy gyerekkel.
  Volt már, hogy az épp rendelő orvos közölte, hogy vigyem be a lázas gyereket, ne várjak délutánig, amig a mi orvosunk fog rendelni.

 • 2010.07.28 19:40:08Felicitasz

  Hinta 18:10
  Aha, szerintem is lehet hogy nem jelent semmit... csak nem valószínű :-S

 • 2010.07.28 19:49:56hinta-palinta

  Felicitasz, most komoly vagy vagy pedig nem?Ha igen, akkor van egy meglepetésem.

 • 2010.07.28 20:43:00Felicitasz

  Ne hülyéskedj, egyetértek veled. Legalábbis, én azt gondolom, hogy fel nem dolgozott rossz anyakapcsolat (agyontörődő, maximálist elváró, de érzelmileg amúgy hideg anyákkal az élen) akár egyenes következményként is hozhat kompenzáció gyanánt "vattapárna" nevelési stílust és ellenállást mindennel szemben, amit az illető érzelmi hidegség jelének vagy elvárásnak él meg, legyen az akár külön szoba a gyereknek, akár betagozódás egy napirendbe, akár engedelmeskedés egy antibiotikumnak.
  Tetszett, hogy megengedted, hogy "de persze lehet, hogy ez nem jelent semmit", csak éreztem, ahogy a ferde vigyor kiül az arcomra, és ezért reagáltam.
  Azt én se mondom, hogy ha-akkor, és mindig, csak... Na, szerintem ugyanazt gondoljuk, nem magyarázom.

 • 2010.07.28 22:01:30Tünde

  hinta, csutka: mi a véleményetek az úgynevezett igény szerinti hozzátáplálásról? Azaz arról, hogy a gyereknek 6 hónapos kortól ne pürét adjon a szülő, hanem szilárd táplálékkal kínálja (ha félrenyel, kiköhögi)

  fentebb említett oldalon találtam. persze hozzátéve: "az itt olvasottak gondolatébresztőül szolgálnak, semmilyen módon nem vállalhatunk felelősséget azok alkalmazásából adódó esetleges problémákért."

 • 2010.07.28 22:11:22csutkababa

  Tünde
  Én őskőkori módon voltam olyan mucsok, hogy Dr Spock szerint csináltam.
  Almalé 3 hónaposan, hígított narancslé, cseresznyelé. Utána almapüré, banánpüré, és szépen fokozatosan a többi kaja bevezetése, igen, a szilárd is, pl. kenyérhéj.Krumli előbb pürének, utána csak villával összetörve.Cékla, legkésőbb hüvelyesek és kelfélék, spenót, sóska.
  Husi: halhús, kis foszlányokban, majd levesbe főtt marhahús, csirkehusi,plusz a ződséágek is belőle:)
  Tojássárga, előbb a főzelékébe.
  Kefir, joghurt, párizsi, fokozatosan.Mindez nagyjáből egy-másfél éves koráig zajlott, amikorra mindnt evett, és egyévesen állt le végképp a szopásról.
  A sorrend már elhalványult a memóriámban, de én mindkét gyerekemnél vezettem naplót, minden étkezésről, mennyit, milyet, aznap mit újított mozgásban, ilyesmi.
  Egy kincsesbánya lesz az unokáim esetében a lányaimnak:))

 • 2010.07.28 22:19:18Tünde

  csutka: nekem mindig eszembe jut az a kisfiú, akinek megakadt a szőlőszem a torkán :(

 • 2010.07.28 22:26:28eino.

  Tünde, a szőlőszemeket kezdetben hámozni ,magtalanítan és felezni, esetleg negyedelni kell. Akkor is, ha sok a veszteség.
  Legalábbis én így csináltam.

  Szegény kisfiú :-(

 • 2010.07.28 22:37:04Auguszta Romanova_2

  A cukorka ,rago megrosszabb.
  mert nem felugyelt,szaladgalo 5-6 evesek torkaban akad meg.
  Van a menosoknek egy szep meghajlitott csipeszuk ilyen esetekre.
  Csak amig kiernek..................

 • 2010.07.28 22:44:09csutkababa

  Szőlő, rágó, cukorka tilos volt.
  Évekig.Meg a narancs, mandarin is.
  Szőlő, igen, hámozva, kinyomva, és két éves kor után. A must hajt.

 • 2010.07.28 22:51:25eino.

  2010.07.28 22:44:09csutkababa

  Szőlőt én sem adtam az első évben, de forralt, majd hűtött ásványvízzel higított , frissen facsart narancslevet igen. Nem tudtam, hogy nem lehet. Mi az oka?

 • 2010.07.28 22:51:32Auguszta Romanova_2

  Mi a neve annak a csinos hosszucsoru hajlitott ferde csipesznek?
  Elfelejtettem:(

 • 2010.07.28 22:52:22eino.

  Mármint a vizet forraltam, nem a narancslevet ...

 • 2010.07.28 22:56:28csutkababa

  Magfogó.Vagy IT fogó.

 • 2010.07.28 22:58:18csutkababa

  Eino
  Félreértettél.
  A gyümölcs veszélyes, a hártyával összekötött kis gyümölcshúsdarabkák. a hártya összetartja, a falat eleje csúszik lefelé, de a vége még a szájban van, ez veszélyes.
  Ua. a mandarinnal.

 • 2010.07.28 23:00:42Auguszta Romanova_2

  Intratrahealis?
  En valami csicsas naci nemet nevre emlekeztem.

  Biztos keverem a Volkman-nal.

  Magyarorszagon a diakok 6 ev utan tudjak a Seldinger technikat?
  Azt a reszet amelyik kozponti venas katetert akar behelyezni??

 • 2010.07.28 23:01:51eino.

  Ja, értem, el is felejtettem, hogy a darabos ételekről volt szó. :-/
  MEgyek, mert még ki is kell vasalnom a lányka cuccait.

 • 2010.07.28 23:08:16csutkababa

  Rita
  Aki szorgos, megtanulja, aki nem, a központi gyakornoki évek alatt, intenzíven.
  Területen lassú a Seldinger, én a direkt pungálást csinálom, van ilyen szett.
  A centrálvéna szúrás egyébként elég rotka, de van, hogy muszáj (égés, roncsoló sérülés végtagon, összeesett vénák)

 • 2010.07.28 23:09:22Auguszta Romanova_2

  Szoval aki szorgos.
  Nalunk is.

  De nem kotelezo tudni.

 • 2010.07.28 23:10:22csutkababa

  Ritra
  Tudom, mire gondolsz, van is kocsin, mi egyszerűen íté fogónak monnyuk, póriasan. De van a másik is, aminek a végén a szár karikába hajlik ,ez magfogó, úgy tudom.. Nagyobb falatot lehet vele a hangszalagok fölül kiszedni.
  A volkmann kanál kül. méretű, és éles szélű, kikaparnak vele pl. szemölcsöt.

 • 2010.07.28 23:13:23Auguszta Romanova_2

  Egyszer elkapott a szorgoskodas es a sebeszeten voltam,beoltoztettek steril ruhaba,a kezembe nyomtak egy volkmant,es egy labszarhoz vezettek ami a szo szoros ertelmeben szet volt rohadva,es asszontak,tessek kapard ki.

  A hulyeseg az,hogy nem emlekszem utana semmire.
  SDe semmire.
  Megcsinaltam,mert el nem ajultam,es nem kiabaltak ram,szoval a munkat vegrehajtottam,de mar nemtom,hogy hogy

 • 2010.07.29 12:19:49hinta-palinta

  na, ne

 • 2010.07.29 12:21:18hinta-palinta

  De igen, elszállt, baffa meg.


  A kajálásról írtam, sztem gyerekfüggő, hogy vevő-e rá, de nagy bátorság, felelőtlenség így kezdeni a hozzátáplálást.Főleg erőltetni mert trendi...

 • 2010.07.30 00:03:55Csajócák

  Nincs most időm, végigolvasni a kommenteket.De!!Ez nem a Fehérvári úti rendelő a 11-ik kerületben,?
  Ugyanezt kérdezte tőlem is a csaj...csak nem hagytam magam lerázni!Igenis megvizsgáltattam a gyereket!!
  Csak kiváncsi vagyok, ugyanaz a hely-e??
  Köszi.

 • 2010.08.01 03:24:49feketetengericecília

  épp friss tapasztalom van a témában, és azt kell mondjam, hogy MO-on illetve kishazámban a XIV. kerben nagyon el vagyunk kényeztetve gyo ügyben. Svédországban belázasodott a gyerek 38,5. ezzel nem lehet bemenni az orvoshoz, hanem fel kell hívni a nővért (automata), aki visszahív 15 percen belül. Visszahívott, ezzel ne menjünk be várjunk másnapig, ha akkor is lázas bemehetünk. Másnap a gyerek 39,7 volt újabb hívási kör, ezzel már bemehettük a rendelőbe, ahol a növér megnézte, és mivel nem ítélte súlyosnak, vírus, nem kerültünk orvos elé- azt mondta ez nagyon gyakori, csillapítsuk stb. csak abban az esetben menjünk vissza, ha a gyerek nem iszik elesett, nem játszik, csak aludni akar stb. Figyelem: nálunk ezekkel a tünetekkel a kórházba irányítanak, nem a körzeti nővérhez! Szóval majd kihullott a hajam, végül lement a gyerek láza 4 nap alatt de ugyanazzal amivel itt egy nóvér látta /60 euro, nem volt eu kártyám csak utasbiztosításom, ami mint kiderült csak otthon fizet, tudom amatór vagyok..../ azzal a saját ORVOSUNK 2x látta volna kb, ha meg nincs benn 39,7-es láz tuti sürgős eset nálunk, kevesebbel is ellátták már nem a helyettesítési időben..... és ez svédország ahol ugye extra erős a szociális háló nem amerika.....
  szóval szerintem nagyon el vagyunk kapatva ilyen szinten. és persze én is totál felhúztam magam, hogy biztos életveszélyben van a gyerek.....mert a paraanya az paraanya
  és pluszba jól megszívtam, mert azt hittem hogy a biztosítás az jobb mint az eu kártya de nem, mert az eu kártyával svédországban a gyerekek ellátása ingyenes, a biztosítással meg csengetni kell aztán majd otthon kifizeti a biztosító.

 • 2010.08.01 07:28:39manka78

  2010.08.01 03:24:49feketetengericecília
  Mindamellett, hogy őszintén sajnálom a gyerkőcöt, szerintem igazán kiválthattad volna az EU-s kártyát. Ingyenes, bemész az OEP-hez és megcsinálják az egész családnak. Mi csak Erdélybe mentünk, mégis megcsináltattam akkor az egész családnak. Utasbiztosítást sem jól választottál, ha nem fizetett odakint, rossz volt a csomag.

 • 2010.08.01 21:32:05feketetengericecília

  igen, utólag én is kiváltottam volna, annyi van, hogy sem én sem az uram nem hallunk előtte az eu kártyáról. evidens volt hogy biztosítást kötünk, amit még Magyarországról előtte direkt megkérdeztem, hogy az adott csomaggal biztosan bemehetünk-e a legközelebbi orvoshoz a gyerekkel és azt mondták. hogy igen. ti tovább kérdezősködtetek volna? fel sem merült hogy utólag fizetnek vagy ilyesmi. amúgy ha vmi nagyobb esemény van, akkor el kell faxolni a diagnózist akkor lerendezik, de az kb egy óra. a sima healt centerben egyálntalán szóba sem került a csomag az eu kártyán kívül csak a kp-t akarták elfogadni a biztosítást eleve nem.

 • 2010.08.01 21:55:39manka78

  A legjobb megoldás, ha kiváltjátok az Eu-s kártyát is, és a biztosítást is megkötitek. A legfontosabb a kártya. A biztosítás egy plusz. A biztosító a biztosítási esemény bekövetkezte után utólag térít. Szóval a biztosított fizet, majd benyújtja a biztosító felé az igényt a szolgáltatásra. Mindezt csak segítségképp írom.

 • 2010.08.01 22:06:43bes3

  feketetengericecília:
  csak megerôsíteni tudlak a svéd gyakorlatról, legalább nem egyedül mesélem :)

 • 2010.08.01 22:10:50bes3

  annyi még szerintem - ha jól tudom, bár rég volt amikor érdeklôdtem- hogy az eu kártyával oda mész ahová a helyi lakosok mehetnek a saját biztosításukkal, annyit amennyit ôk fizetnek vizitdíjnak, neked is ki kell fizetned.
  Biztosítással mehetsz magánorvoshoz is, persze csak sürgôsségi ellátásra.

  Ebben a konkrét esetben nincs sok különbség mert a svédeknél nagyítóval kell keresni a magánorvost, vizitdíj meg csak a felnôtteknek van, kb 30 euro, gyerekeknek nincs.

 • 2010.08.01 23:02:01feketetengericecília

  igen, köszi mostanra összállt a kép nekem is. kártya az alapból kell a biztosítás az plusz. annak jól néztem utána, hogy az eu kártya kiváltása egy hónap? mert ha van gyorsított, akkor kiváltatom valakivel a családból meghatalmazással és utánunk küldetem. kulfoldről nem is lehet kiváltani ugye csak otthon? neten nem lehet elintézni?

 • 2010.08.02 07:36:17bes3

  sajnos nem tudom a részleteket, mi Svédországban élünk, innen van eu kártyánk (illetve a pazarl´magyar eü miatt a gyerekek magyar TAJ kártyája is érvényes)

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta