SZÜLŐSÉG

...ngiling avagy a Nagy Tündérmentés

2010. július 26., hétfő 09:09 |

Azért a cím, mert a szitafejűség aznap eluralta a családot. Két felnőtt és egy gyerek felejtette el a mozit, hogy aztán öt-hat perccel a beígért kezdés előtt soványmalacvágtában induljunk el a filmet megnézni, le is maradtunk az elejéről gyönyörűen.


Szerencsére mint szinte minden ilyen műnek, ennek is egyszerű a története mint a faék, ezért nem esett nehezünkre felvenni a fonalat.

Tehát onnét láttuk, amikor Lizzy, a történet hőse megismerkedik Csingiling tündérrel. Mivel a Disney csatorna aznap délután egy másik Csingiling filmet is levetített (amit nem láttunk azelőtt), elmondhatom, hogy a különbség az, hogy ebben a részben szerepel egy valódi kislány a valódi apukájával tán a húszas-harmincas évekből (csak az autó miatt gondolom, ami nagyjából egy módosított T-modellt formáz), ami ürügyet adott a filmkészítőknek hogy gyönyörűen lerajzolják háttérnek Londont a Big Bennel és az általam rajongásig szeretett londoni Természettudományi Múzeummal, mindenféle fantázia-tájak helyett.

A sztori fősodra sajnos unásig ismert. Adott egy tudományba mélyedő, csak komoly reáliákkal foglalkozó, pillangókat üvegből és gombostűre tűzött formában ismerő és kutató apa, és mese-és fantáziarajongó kislánya, akivel foglalkozni mondott apa nem ér rá soha, de ha mégis, akkor is elbeszélnek egymás mellett, és összevesznek azon, mi fontos és mi hihető. Ide kerül valami kaland folytán (amit csak egy másik tündér beszámolójából ismerünk, mivel nem láttuk a film elejét) Csingiling tündér, aki persze mindjárt nagy barátságba keveredik a kislánnyal, aki apja tudományos kutatómunkái alapján készíti el a Nagy Tündérkutatást, megfigyeléseit valódi tudományos alapon, gondosan dokumentálja, természetesen sok színes rajz kíséretében, amit az apja először meg sem érkezik nézni, majd felháborodik, hogy leánya miféle kitalált marhaságokkal üti el az időt.

Ezen az addig rejtőzködő Csingiling annyira felháborodik, hogy megmutatja magát a papának is, aki aztán döbben egy nagyot, meg még egy nagyobbat, mikor kiderül, a kislány tündérpor segítségével akár röpülni is tud. Persze a tudományos felfedezés nagy kísértés, az apa nagy kergetőzés után Csingiling egyik havernőjét zárja befőttesüvegbe, hogy a Természettudományi Múzeum tudósainak bemutassa a felfedezést, a mondott T-modell kocsin robog ezért Londonba, lánya pedig röpülve követi, hogy mentse, ami menthető. Disney film esetében persze a lépcsőkön bekövetkezik a happy end, addig szerencsére szórakozhatunk néhány tényleg mulatságos jeleneten, amikor például Harry Potter-stílusban levegőben lebegő tányérokon ugrál például egy rettenetesen ostoba arcú, kövér macska, akit a tündérek macskamenta segítségével tesznek végül ártalmatlanná.

Szóval a sztori sovány, a hátterek és maga Csingiling tündér viszont káprázatos (rég láttam ilyen jó mimikával és egyéni karakterrel megrajzolt kis figurát, mióta a szoftverek átvették az emberi kézművesség és a fázisrajzolók szerepét), az emberi szereplők viszont bátran beleillenének minden közepes Minimax-sorozatba, a tervezők nem erőltették meg magukat, mikor a karaktereket életre igyekeztek kelteni. Csingiling tündér cimboráinak kalandjai közt akad tényleg mulatságos vagy ijesztő is (az egyik ilyen ijesztőbb jelenetnél rémült meg egy háromévesforma annyira, hogy ki kellett őt cipelni a teremből, a többi jelenlévő gyereknek láthatóan tetszett a mozi), és van bőven Disney-féle könnyfakasztó jelenet is, de azért mégiscsak ledöbbentem, amikor egy harmincéves-forma nő arcán láttam az elsődleges meghatódás primér jeleit az előadás után. Aztán lejjebb vándorolt a tekintetem, és nyilvánvaló volt, a hölgy kb. három hónap múlva lesz boldog anya a legifjabbal, miközben egy nagyobbacskát vezetett kézen fogva. Hja, a hormonok, azok még egy ilyen tisztes iparosmunkán is képesek megbőgetni az embert.

Az üzenet számomra kicsit ijesztő amúgy – tündérek léteznek, csak hinni kell, a reáliák komorak, haszontalanok és ridegek (sőt gonoszak – feltűzdelik szegény pillangókat a tudomány nevében), és csak egy kis tündérpor kell, hogy egy felnőtt ember jelleme egyetlen nap alatt megváltozzon. Ugyanennek a történet-váznak hihetőbb felöltöztetését láttam a Végtelen történetben (szigorúan a könyv változatra gondolok) vagy a Tündér Lalában. De a kisleánynak tetszett, a Csingiling díszítésű füzetek, radírok, pólók pedig nyilván jól fogynak majd továbbra is. Ami tetszett nekem is, az az volt, amikor a pici tündér végre kitört egy skatulyából – a csöpögő tetőt nem varázspálcával és tündérporral javította, hanem egy szellemes esővízelvezető rendszerrel, szigorúan a fizika e bolygón uralkodó törvényei szerint. Kedves alkotók, erre a vonalra felfűzhettetek volna még ezt-azt, hogy én is lássak valami újat.

Csingiling és a Nagy Tündérmentés, bemutató július 29-én.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.26 09:25:31dodóó

  Lánykám szeretné megnézni.
  Toy Story 3 nekem tetszett.

 • 2010.07.26 09:26:42dodóó

  Shrek 4 is jó.

 • 2010.07.26 09:48:55cat a

  terhesen a szappanoperákon bőgtem :) pedig utálom és előre tudom mindig mi történik benne

 • 2010.07.26 10:22:21Brumibaby

  Mackótestvér? Amikor a szellemmaci ölelgeti a kismaciját a végén? Van vegy négy éve, hogy utoljára láttam, de az emlékétől is tudnék bőgni, és nem, nem kellenek hormonok.

 • 2010.07.26 10:38:37Borcsika

  Toy Story 3 isteni, negyon tetszett a fiamnak (4,5 éves), és tegnap látta a Shrek 4-et is, azt mondta, idézem: "nem volt rossz, de szerintem ne legyen már 5. része". Ezek után megnézem én is, mert a nagyiékkal volt mozizni, sérossz kritikát hallottam róla, de kiváncsi vagyok, hogy ez egybe vág-e a gyerekem véleményével.

 • 2010.07.26 10:49:57bella cullen

  Sziasztok!
  Én is viszem a héten a - ma - 6 éves kislányomat a Csingilingre, a moziba. :) Élete első mozizása lesz, eddig nem nagyon találtam olyan mesét, amire jószívvel elvittem volna, de a kis tündér kalandjaiban eddig még nem csalódtunk. :)

  Mackótestvér tényleg szép, de szerintem a kisebbek abszolút nem értik.

  Én a Shrek- et egészében utálom, az összes részt. :S Nekem nem vicces egy cseppet sem, ez van. :)

 • 2010.07.26 10:59:02dodóó

  2010.07.26 10:49:57bella cullen


  Nagyon boldog és vidám születésnapot a lányodnak!!!!

 • 2010.07.26 11:04:26átlagos anya

  A Toy Story 3 tényleg jó, bár szerintem 4-5 évesnek nem igazán való, nagyon komoly akciójelenetek vannak a végén. De ez tényleg csak az én véleményem! Shrek 4 is jó és a 7 éves fiamnak nagyon tetszett a Drágán add a réted és a Marmaduke is. Nálunk eddig ez volt a nyári felhozatal.

 • 2010.07.26 11:11:05Starlark

  A mackótestvéren én is bőgtem pedig akkor a gyerkőc még csak kéjes gondlat se volt.

  De júli 29.-én inkább a Last Airbenderre megyünk :)

 • 2010.07.26 11:15:40nanemárrr

  Starlak, ezt komolyan mondod? A tegnapi nap folyamán (egész héten nem ülök tv elé, csak vasárnap délután néha-néha) azt hittem lerúgom a tv-t a helyéről, amikor minden fél órában benyomták a film előzetesét. Jól felidegesített, bár az első alkalommal sem kiáltottam fel, hogy meg akarom nézni. De ugyebár ízlések és pofonok! :)

 • 2010.07.26 11:16:12Ribizlee

  Mackótestvér és Szilaj a két kedvenc :-)

 • 2010.07.26 11:25:10Starlark

  Nanemárr: Nem nagyon nézek tv-t így az előzetesébe még egyszer se futottam bele. :)
  A filmet amúgy már láttam, nekem bejött, most szedem le épp a rajzfilm sorozatot is belőle.

  A Toy Story-t szerintem csak letöltve fogom megnézni és lehet a shrek is erre a sorsra jut mert már ezek kicsit elcsépeltnek tűnnek. Az Airbender-ért viszont kifizetem a mozijegyet is :)
  Ízlések és pofonok tényleg igaz :)

 • 2010.07.26 11:27:11nanemárrr

  Starlark, mindenképpen írd meg, hogy milyen volt! Lassan nekünk is jól esne egy mozi, de olyan nehéz normális filmet találni...hátha az előítéleteim ellenére ez mégis tetszene?!

 • 2010.07.26 11:33:08Starlark

  Nanemárr: Ez egy mese a szokásos jó és gonosz harcáról átszőve egy kis keleti filozófiával.
  Látványosnak is ígérkezik ha itt lenne 3D-s mozi tuti ott nézném meg.
  Nincsenek benne brutális jelenetek gyerekkel is nézhető. De oscar díjas valószínű nem lesz :)

 • 2010.07.26 14:56:57bella cullen

  dodóó,

  köszönöm szépen a nevében! :)

  Ribizlee,

  Szilaj nálunk is nagy kedvenc! :)

  Starlark,

  gyerekkel? A Last Airbender? :O Bemutatót láttam többször, inkább kiskamasszal, - mondjuk - nem?

 • 2010.07.27 08:00:47egyremegy

  Tudom, hogy volt már szó róla, de...

  ti mikortól néztek mesét a gyerekkel? És milyen meséket. A nagyobbik gyerekem 3 éves lesz, még nem nagyon ismerjük az új rajzfilmeket.
  Thomast már nézett, én mutattam neki, én, marha... Hogy az oviban ne szoruljon perifériára a tájékozatlansága miatt. És nem vették fel az oviba.

  És egész estés rajzfilmet általában hány éves kortól bír ki egy gyerek? Tudom mit mond Vekerdy, tudom mit csinál az átlag, valahol a kettő között gondolom ideálisnak.

 • 2010.07.27 09:15:17queenlly

  egyremegy: sztem nem kell elkapkodni a TVzést, mert nagy kábszer :) egyébként tök változó. a nagyobb nem csak végignézett egészestés filmet 3.5 évesen, de értette is a legtöbbet (legalábbis az alpasztorit vissza tudta mesélni) kisebb ma (5.5) sem agyon néz végig egy hosszabb filmet. nem köti le. inkább megy legózni. viszont mozival mi sokáig vártunk és jól is tettük, mert még a nagy tvs nagy is egészen bepörgött a nagy vszontól, sötéttől, sok embertől stb.

 • 2010.07.27 10:07:35Starlark

  Bella cullen: Az is gyerek nem?:) nem is a kb 0-5 éves korosztályra gondoltam.
  Anno mi is néztünk pl nija filmeket kisiskolásként azok brutálisabbak voltak.

  Szerintem ez 12-es karikát se fog kapni.

 • 2010.07.27 13:54:20dodóó

  Tegnap,miután megnéztem a részletet a Csingilingből,alatta volt még sok részlet.
  ma viszont a Tom és Jerry van ott.

  Hol találom meg újra azokat a részleteket?

 • 2010.07.27 19:53:08Hetyke Kocsmárosné

  és kevesen tudják, hogy a Mackótestvér volt az utolsó kézzel rajzolt "egész estés" mozifilm a Disneynél... szeretem a fejlődést, de néha nem örülök neki...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta