SZÜLŐSÉG

A szülész alulról visszatessékelte a babát

2010. július 25., vasárnap 15:42 |

Mai szüléstörténetünk főhőse szinte észrevétlenül vajúdott: bár a fájásmérő brutál fájásokat regisztrált, a kismama ebből mit sem érzett. A baba szívhangja egyszer csak váratlanul leesett, ezért az orvos a sürgős műtéti befejezés mellett döntött.

Jól tette, a köldökzsinór ugyanis többször körbetekeredett a baba nyakán és testén. Te is szeretnéd megosztani szüléstörténeted? Küldd el nekünk erre a címre!

Sokszor elolvasom a szüléstörténeteket, mert érdekel, ki hogyan élte meg. A sok fájdalmas vajúdás "láttán" aztán úgy döntöttem, én is megírom, mert az enyém teljesen más volt – ahogy látom, kivétel. Ezzel a kivétellel nem a szabályt szeretném erősíteni, hanem inkább mindazokat, akik még előtte állnak: alakulhat egy szülés másképp is, fájdalommentesen (igaz, a végén császárral szültem). Persze egy éve még én sem hittem volna... Természetesen senkit nem akarok bosszantani, tudom, hogy nem ez a "normális" és egy szülés keményebb ennél, de néha tényleg alakulhat máshogy is. (Amúgy magam sem értem, miért így történt és miért pont velem.)

2008 októberében lettem terhes, lombikbabával. Hogy addig milyen út vezetett, azt most nem részletezném, a lényeg, hogy több oldalt tele tudnék írni közel 3 év küzdelmeivel...

A sok nehézség után aztán szerencsére egy szinte problémamentes terhesség következett, a kezdeti rosszullétek is egész elviselhetőek voltak, hamar el is múltak. A bajok a vége felé kezdődtek, a bokáim kétszeresére dagadtak,a vérnyomásom meg egyre emelkedett. A 38. heti vizsgálatoknál a szülésznő és az orvos is azt mondta, jó lenne már minél előbb megszülni azt a babát. Hát, nálam jobban ezt senki sem akarta. Javasolták, menjek uszodába, a mozgás a keringésnek, így a vérnyomásnak is jót tesz,és hátha beindítja, amit be kell. De semmi.

A következő heti NST ugyan rendben volt, de a vérnyomásom akkor már 150 fölé ment. Ekkor még tettünk egy kísérletet: hátha a kevés folyadék és mozgás miatt volt, így elküldtek egy órára sétálni és inni, 1 litert lehetőleg. Ezután tényleg lejjebb ment, 140-re. Mondták, méregessem naponta többször, 150 felett pedig telefonáljak. Egy szombati napig rendben is volt minden. Még aznap délelőtt is úsztam (persze semmi eredmény), napközben tök jól éreztem magam, leszámítva persze, hogy akkora volt a lábam, hogy egyik cipőm sem jött rám. Este épp egy filmnézésen voltunk túl (persze Dr. House-t néztünk, mi mást), mikor megmértem a vérnyomásom, és 155 volt. A szülésznő egyből mondta, hogy irány a kórház, természetesen cuccostul, mert onnan már csak hármasban megyünk haza.

Mire beértünk - gondolom az idegességtől is - már 168 volt, másnap 180. Emelték a gyógyszeradagot, és vártuk, hogy beinduljon. Elég borúsan láttam a dolgot, mert voltak sorstársaim, akik már 2-3 hete benn voltak ugyanezzel a problémával. Szerencsére aztán én szűk 3 nappal megúsztam, a kedd reggeli viziten ugyanis úgy döntött a prof, hogy megindítja a szülést, mert a terminus már épp lejárt. Mondták, hogy kapok egy bogyót, ami majd beindítja a fájásokat, hívjam a férjem, hogy pár óra múlva jöjjön, szedjem össze a cuccaimat és menjek a vajúdóba - csak még előtte csinálnak egy utolsó NST-t. Ennek eredményét látva aztán változtattak a programon: nincs szükség gyógyszerre, mert már nagyon erős fájásaim vannak, szóljak az apukának, hogy inkább most jöjjön és hagyjam a vajúdót, irány a szülőszoba, burkot repesztenek.

Én csak néztem. Őszintén egyáltalán nem izgultam - gondolom azért is, mert én ebből semmit, de semmit nem éreztem, nem is tudtam, hogy már fájásaim vannak, vígan reggeliztem a kórteremben. Mindenesetre örültem, akkor leginkább annak, hogy mégsem fogok benn dekkolni még heteket. Aztán a nagy sietség után mégiscsak a vajúdóban kötöttem ki, de csak azért, mert épp nem volt szabad szülőszoba. Egyedül üldögéltem ott, míg aztán szólt az orvos, hogy megérkezett a férjem, menjek ki inkább hozzá a folyosóra, mert úgy látja, nem igazán szenvedek. Ekkor még mindig nem éreztem semmit, a méhszáj pedig lassan már 3 ujjnyira volt kitágulva.

A férjem persze egyből rohant a munkából, ahogy hívtam, így öltönyre és nyakkendőre vette fel a műtősruhát egy órával később, mikor felszabadult egy szülőszoba. Burokrepesztés, aztán fél óra múlva oxitocin, de semmi. A mutató már majd kiugrott az NST-n, mi pedig épp a nyári táborozásról beszélgettünk. Ekkor már délután fél 3 körül volt. Aztán egyszer csak hirtelen lassulni kezdett a baba szívhangja: egy erős összehúzódás miatt lejjebb csúszott és elszorította a köldökzsinór, ami rá volt tekeredve. Az orvos alulról "visszatessékelte" (ez volt a legkellemetlenebb az egész szülés alatt) aztán úgy döntött, inkább megoperál.

Innen aztán felgyorsultak az események: epidurális érzéstelenítést kaptam (ettől mindig is tartottam, semmiképp nem tetszett, hogy egy tűt szúrnak a gerincembe, de egyáltalán nem fájt ez sem), utána pedig már csak azt éreztem, hogy ráncigálják a hasam, és 15 óra 15 perckor egészségesen megszületett a kislányunk! A köldökzsinór tényleg rajta volt, nemcsak a nyakán, az egész mellkasán, de szerencsére így sem volt oxigénhiányos állapot, mert az orvos időben és jól döntött!

Sokaktól hallottam, hogy a császár utáni lábadozás szenvedés volt, és nem tudtak igazán mozogni. Én másnap reggel felkelhettem, mentem zuhanyozni (azt mondták, a kötést én magam nyugodtan szedjem le, aztán elég rá csak egy gézlap) és már hozták is a babát. Innentől kezdve aztán már ment minden a maga útján, szombat délelőtt pedig kiszedték a varratokat és mehettünk haza.

Sokan kérdezték utána, nem érzek-e hiányt, hogy nem tudtam "rendesen", hüvelyi úton szülni. Nem, egyáltalán nem, szerintem egy császáros szülés is lehet teljes élmény, nekünk legalábbis az volt. Nyilván azért is, mert nem altattak, így én is hallhattam, amikor először felsír, azt pedig szerintem soha nem felejti el az ember, akárhogy jön is ki az a baba! De mindennek már több mint egy éve...

Egy anyuka, aki újra szülni szeretne

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.25 15:50:02vàrakozô

  Jô ilyet is olvasni, gratula a babàhoz!

 • 2010.07.25 15:55:37fakarikú

  Ha jól értem, anyuka fakír??

 • 2010.07.25 16:04:49Zamat

  ja ez nálam pont fordítva volt, már a falat kapartam a szűk 2 perces fájások miatt, de a remek fájásmérő meg se rezzent, egy idő után levették, mert nem mért semmit:)))

  a babához gratula, növekedjék épségben, egészségben

 • 2010.07.25 16:08:31Farkasokkal táncoló

  Gratulálok a kislányhoz is meg a szüléshez is!

 • 2010.07.25 16:29:57Auguszta Romanova_2

  Jaj,de szep baba!!

 • 2010.07.25 16:30:32TacticalCommander

  Kongratuléjsön! Sok sikert a kövihez!

 • 2010.07.25 16:51:27Farkasokkal táncoló

  Ez így túl unalmas, lehetne kicsit piszkálódni! :-)
  Pl mit keres a cumi a gyerek kezében, hát szopi nem elég??? Vagy: miért VILÁGOSKÉK az a kis rékli rajta, hát nem tudja az anyuka, hogy kislánynak csakis rózsaszín dukál, különben nem lesz belőle kis hercegnő??? :-)

 • 2010.07.25 17:05:22hilmahooker

  Nagyon szép a történet és gratulálok,de szakmailag annyit hozzá kell fűznöm,hogy nem értem teljesen a "visszatessékelést ". A császármetszés egyik alap feltétele,hogy a magzat még ne legyen a szülőcsatornában. Ha már ugyanis bekerült, onnan nem lehet vissza felé tolni-húzni,egyebek,akkor már mindenképpen a hüvelyi szülés lesz a terhesség befejezése. Néha kis rásegítéssel ugyan ,de nem műtéttel. A köldökzsinór pedig minden második babára rátekeredik,de ha elég hosszú,akkor így is meg tud születni. Önnél valószínűleg ez nem volt adott,viszont biztos,hogy a baba még nem volt a szülőcsatornában.

 • 2010.07.25 17:11:31Puszpanya

  Khmm. Akartam már én is kérdezni, h mi van akkor, ha a gép nem érzékeli a fájásokat, amitől az ember lánya a falat kaparja.

  A babához gratulálok.

 • 2010.07.25 17:16:52verity777

  Örülök, hogy ilyen jól jöttél ki belőle. Én annyira féltem, hogy közben derül ki, hogy valami miatt császár... ha előre megmondják, akkor legalább van pár órád feldolgozni, de ha közben derül ki, az nagyon szar lehet. Persze ha kell, akkor kell.
  Egyébként nekem is mondta a doki annak idején, mikor megvizsgált, hogy ő érzi az összehúzódásokat, én meg nem akartam elhinni neki. Simán azt hittem, viccel, vagy le akarja zavarni még csütörtökön a dolgot, hogy ne maradjak a hétvégére... aztán végül tényleg lettek olyan fájások is, amit éreztem is :)
  Jó az, ha nem fáj, nem kell feltétlenül a falat kaparni. (Mondjuk tudatosan nem akarnék kibújni alóla, de ha a természet ezt osztja ki, akkor miért ne?

 • 2010.07.25 17:26:12vatikati

  2010.07.25 17:16:52verity777
  "... ha előre megmondják, akkor legalább van pár órád feldolgozni..."

  Nem tarom magam bezzeganyunak, sőt ;) De én nem tudtam felkészülni a császárra, pedig jó régen tudtam, hogy nagy az esélye. Nagylányom szépen bevackolta magát a gyomorgödrömbe, és ha csak nem növök hirtelen 20-30 centit, akkor Ő bizony ott is marad, csücsülve. Szóval kb a 32. héttől tudtam, hogy császár lesz, és fostam tőle, mint állat. Zokogva mentem fel a műtőbe. Nem azért mert lemaradtam az élményről, csak nem tudtam felkészülni rá.
  A másodikkal pedig akkor sírtam el magam,mikor a 37. héten azt mondta a doki, hogy fejvégű a bébi. Ki érti ezt?

  A kislány nagyon szép, sok boldogságot hozzá.

 • 2010.07.25 17:30:31Puszpanya

  Érdekes, engem meg pont az nyugtatott meg, h tudtam, császár lesz.
  Tuti érzés volt, h hozzáértők műtenek, s a babának így lesz a legjobb. Én attól paráztam volna be, ha normál szülés közben beszorul, rátekeredik, mittomén mi komplikáció lép fel...

 • 2010.07.25 18:03:19KarádyKatalin

  Hát ezt hogy csináltad? Lehet a császárhoz sem kellett volna érzéstelenítő:D Szúrj magadba egy gombostűt lécci.
  Fáj?:)

 • 2010.07.25 18:04:24KarádyKatalin

  Puszpanyával egyetértek. A császár miatt miatt nincs miért aggódni. Kivéve ha a portás végzi el. Ott nem igazán lehet baja a babának...

 • 2010.07.25 18:10:51verity777

  2010.07.25 18:04:24KarádyKatalin
  Azért a császár akkor is egy nagy hasi műtét, ha nagyon gyakori és nagy benne a dokik gyakorlata. Én bizony minden műtéttől fosnék. És ha lenne rá mód, elkerülném. (Egyszer eltört a karom és megműtötték, a mai eszemmel százszor meggondolnám, hogy engedem-e, hogy hozzányúljanak. És ez nem attól függ, hogy a portás csinálja-e vagy egy Nobel-díjas szuperdoki.

 • 2010.07.25 19:51:57johnny29

  Gratulalok! Szep kislany :-)!

 • 2010.07.25 20:07:53vacsa1

  gyönyörű baba!

 • 2010.07.25 20:39:121lány

  a császár igenis ROSSZABB a babának. a mamának is. Ajánlom Michel Odent: Császármetszés c. munkáját, plusz egyéb szakirodalmat...

 • 2010.07.25 20:49:52panka

  Micsoda mázlista! :).
  Az első szülés előtt azt hittem, hogy a fogcsikorgatós szülési fájdalom biztos csak valami világméretű asszonyi összeesküvés, hogy legalább emiatt legyen respektjük a nőknek a férfiak előtt (úgyse tudják ellenőrizni), és úgy gondoltam, hogy ám legyen, én szívesen beállok a sorba, és hazudom azt mindenkinek, hogy őrületesen fáj a szülés, csak ne fájjon annyira. Aztán rájöttem, hogy nem összeesküvés... Úgyhogy nagy mázlista a posztoló, és nagyon édes a baba. Kívánom, hogy a második könnyedén, spontán összejöjjön.

 • 2010.07.25 20:52:59Puszpanya

  :D Kíváncsi lennék, miért jobb a babának akár oxigén hiányosan kipréselődni egy szűk helyen fejjel előre...

 • 2010.07.25 20:55:11Auguszta Romanova_2

  A császár 10x szarabb minden szempontból mint a normál szülés.....l ez az én tapasztalatom

  :DDDDDDDD

 • 2010.07.25 21:01:13fghjk

  sztem ne keverjük a sürgősségi császárt (amikor már esetleg a vajúdás nagy részén túl van az anyuka) ill a programozott császárt.

 • 2010.07.25 21:10:03Auguszta Romanova_2

  Programozott csaszarnal is lehet vajudtatni a not,hogy cifrabb legyen az egesz.En ugy csinaltam.

 • 2010.07.25 21:36:18egy maréknyi dollár

  Ezt bizony jó olvasni;nem csoda,hogy a cikkíró szívesen vállalkozik újabb szülésre.
  Tudom,hogy 15 év alatt sok minden változott e téren is,de azt nehezen hiszem el,hogy a műtétet követő 4. napon eltávolítják a varratokat.

 • 2010.07.25 22:08:25csede

  Gyönyörű szép baba, gratulálok!
  Nálunk is majdnem 3 évre jött össze az első, végül természetes úton, de az öcsi már az első havi próbálkozásra megvolt. Szóval hajrá! :)

 • 2010.07.25 22:12:41renege

  "Tudom,hogy 15 év alatt sok minden változott e téren is,de azt nehezen hiszem el,hogy a műtétet követő 4. napon eltávolítják a varratokat."


  pedig tényleg.

 • 2010.07.25 23:10:59elsehiszem

  az hogy "visszatessekelte" az mit jelent?

 • 2010.07.25 23:34:43Vakmacska

  nagyon szép baba. Ahogy az első képen alszik, azt órákig elnézegeti akkortájt gondolom az ember lánya.

 • 2010.07.26 03:23:31Felicitasz

  Nagyon szép baba, az első képtől tiszta nosztalgiám lett :-)

  Rita, figyelj már: programcsászár előtt alapesetben szokás 1-2-néhány órán át vajúdtatni, állítólag azért, mert így kevesebb a légzésprobléma; fűzd már ehhez hozzá ha van hozzáfűznivalód. Te miért úgy csináltad?

  egy maréknyi dollár: nekem kapcsaim voltak, nem varrataim, ezeket műtétet követő 72 óra után vették ki. Vagyis, hidd csak el, eddig a posztíróval együtt már hárman mondjuk :-)

 • 2010.07.26 03:51:36Subbantósdi

  Köszönjük a történetedet, nagyon szép kislányod van! :o)

 • 2010.07.26 06:20:29Anatómus

  1lány "a császár igenis ROSSZABB a babának. a mamának is. Ajánlom Michel Odent: Császármetszés c. munkáját, plusz egyéb szakirodalmat..."

  Ajánlgathatod nyugodtan a sakkirodalmat, mindenki tisztában van vele, hogy az esetek 98%-ban igazad van és nyitott kapukat döngetsz, mert olyan a trend, hogy itt exkuzálja magát minden farfekvéses ötször körbetekeredett köldökzsinóros anyuka, hogy jaj, pedig hogy szerettem volna természetes úton szülni... de ha nincs más választás, akkor is a legjobbat kell kihozni belőle :-) Szó szerint és képletesen. Nem a cicababákkal kell foglalkozni, akik a szépészeti indok miatt akarnak "könnyen szülni"

  A visszatessékelés pedig azt jelenti, HILMAHOOKER "Önnek is, aki szakmai szempontokat vesz figyelembe" :-), hogy nem szakmai nyelven - amikor elindult a baba, megakadt a rövid köldökzsinór miatt (akasztás, rövid póráz - csak a könnyebb vizualizáció kedvéért) és a szülőcsatorna kezdeti szakaszából sikerült visszanyomni a fejecskéjét, mert a legnagyobb átmérője még belül volt. Ezt akkor lehet megcsinálni, ha valaki ott áll a szülőnő mellett és figyeli, de ha közben szakmai szempontokat figyelembe véve kávézik, értekezleten ül vonósnégyesezik (volt ilyen!!), akkor persze nem!

 • 2010.07.26 07:54:51Veg_

  Nagyon szép gyerek! Az ilyen sztoriktól még az ember kedvet kap szülni :D

 • 2010.07.26 07:55:41Caravallo

  Gyönyörű baba! :)
  Sok boldogságot!

 • 2010.07.26 07:58:14Jerky_Maistro

  visszamenekült a baba, mert a szülészdoki felvillantotta a makkját az anyuka alatt? :-D

 • 2010.07.26 09:07:46laposmacska

  Gratulálok! Aki meg a természetes szülést hiányolja, és levesebbre tartja a császározást, az szarjon sünt!

 • 2010.07.26 09:39:46cat a

  én mindkétszer simán szültem, de sajnáltam a császárosokat, mert én szülés utáni napon vígan szaladgáltam, ők meg a hasukat fogták szegénykék

 • 2010.07.26 09:53:12cat a

  phaszfej nomen est omen. anyádnak is kár volt erőlködni veled :)

 • 2010.07.26 12:11:11bigyo83

  2010.07.25 21:36:18egy maréknyi dollár

  csütörtök éjjel fél 12-kor császároztak, hétfőn reggel 8-kor kiszedték a varratot, a külső 3-at, mert a többi felszívódó cukorból.
  nekem egy bánatom volt, be kellett altassanak közben, így nem hallottam, mikor a lányom felsírt :-(

 • 2010.07.26 12:12:49bigyo83

  cat a, ugyan nem vígan, de szaladgáltam.

 • 2010.07.26 20:01:00rath.dinen

  Most nincs időm elolvasni se a posztot, se a kommenteket, csak azért jelentkeztem be, mert tündéri a baba a fotón!!! Gratula a szülőknek!!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta