Henrik megfeji Amáliát a foglalkoztató füzetben

Körbenéztünk a foglalkoztató füzetek piacán, milyen kiadványokat vehet a hőségtől eltikkadt szülő (akinek a gyereke nem a nagymamánál vagy táborban van egész nyáron), aki nem akarja állandóan a tévé elé ültetni a kicsiket és kifogyott a szórakoztató ötletekből. Előre Hello Kitty-k, hercegnők és pónik! (Azért sok csodát ne várjunk tőlük.)

Verdák – Rajziskola

Rajongó kisfiúknak ideális nyári elfoglaltság: a foglalkoztató szerint a gyerekek megtanulják lerajzolni kedvenceiket: Villám McQueent, Matukát, Sally-t, Hudson dokit és a többi verdát. Az alkotásban segítségükre lesznek az előre megrajzolt részletek, lépésről lépésre bemutatva, hogyan kell egyszerűen rajzolni. Bevallom, nekem nem menne így se.

Egmont, 1199 Ft, 32 oldal


Toy Story 3 – foglalkoztató könyv matricákkal

Még egy (főleg) fiúknak való kiadvány, a nemrég bemutatott Toy Story 3 főszereplőivel. A füzetben a szokásos gyerekfeladatok találhatók: képek közötti eltéréseket kell keresni, 12 rajz közül megtalálni, ami különbözik a többitől, útvesztőben megtalálni a kijáratot, számok alapján színezni, ésatöbbi. A középső dupla oldalon színes matricák vannak Woody, Buzz és a többi szereplő alakjaival.

Egmont, 999 Ft, 16 oldal

My little Pony – Szivárvány

Ez is matricás foglalkoztató, lányoknak, azon belül is inkább a kisebbeknek.

Szivárvány, a kis póni segít megoldani a játékos feladványokat, amelyekben Paletta, Marcipán és Málnácska a főszereplő.

Naná, hogy az utóbbi a kedvenc nálunk. Pónirajongóknak kötelező darab.

Egmont, 1199 Ft, 16 oldal



Manny mester

Újabb matricás füzet, ebben viszont csak színezős feladatok vannak, azok sem igazán nyerték el tetszésünket.

Egyrészt mert fiúknak valók, másrészt meg ilyeneket fél perc alatt lehet nyomtatni a netről.

Némileg ellensúlyozzák az egyszerű színeznivalókat a dupla oldalon található matricák.

Egmont, 1199 Ft, 16 oldal


Csillogó foglalkoztatókönyv 2.

Na ez már igen! Lányoknak ideális a csillogó rajzos Hercegnős füzetke, amelyben a színezős feladatokon kívül egyéb, egyszerűbb feladatok is vannak: például a már megszokott duplaoldalas matricarengetegből ki kell választani és célzottan kell ragasztani egy-egy képre különböző kiegészítőket. Nehezebbeket is feladtak: előre megrajzolt hercegnőt kell négyzetrács segítségével átmásolni – ez a lányaimnak még nehezen megy.

Egmont, 1199 Ft, 24 oldal

Hello Kitty és barátai

Ezzel a füzettel ugyanaz a bajom, mint Manny mesterrel: egy A4-es lapon csupán 1-1 színezni való Hello Kitty szerepel, bár itt azért vannak más feladatok is (különbségkeresés, rajzolás). Persze aki rajong a nagyfejű macsekért, az szeretni fogja. Középen 40 darab színes Hello Kitty matrica található.

Egmont, 1399 Ft, 16 oldal



Szavak

Olvasni tanulóknak-tudóknak való ez a foglalkoztató.

Nekem több okból sem tetszik: egyrészt a nehezen olvasható, reszkető betűs „kézírás”, másrészt a helyesírási hibák miatt.

Bár alapvetően érdekes, ismeretterjesztő feladatokból áll, amelyeket szómatricákkal lehet megoldani, de a helyesírási hibák sokat levonnak az értékéből.

Alexandra, 999 Ft, 16 oldal

Szövegértés – Disney hercegnők

Ez viszont telitalálat! Bár nem szépirodalom, mégis kitűnően lehet gyakorolni a szövegértést és ráérezni a szövegértelmezési feladatok hogyanjára – ezzel az elsőt végzett lányomnak voltak problémái. Amiben különbözik a szokványos szövegértési feladatlapoktól, az az, hogy nem egy különálló szövegről van szó, hanem egy mese több részre van osztva, és részenként tesznek fel kérdéseket a szöveg alapján. A füzet végén plusz kérdések találhatók az összes mesére vonatkozóan, illetve a feladatok megoldásait is megnézhetik a gyerekek. Érdekesség még a dupla oldalas matrica-betét, amelyen a hercegnőket láthatók különböző dicsérő szavak kíséretében, így aki ügyesen oldja meg a feladatokat, az Jázmin, Arielle, Hamupipőke, Belle és a többi hercegnőt ábrázoló jutalommatricával lehet gazdagabb.

Alexandra, 799 Ft, 32 oldal

Divatos hercegnők

A legnépszerűbb hercegnőket öltöztethetik fel a kislányok, a gyerekkorunkban népszerű megoldással: a hercegnőt és a ruhákat ki kell vágni a félkemény kartonfüzet lapjairól, majd a ruhákon lévő fülek behajtásával öltöztethetők a hercegnők különböző ruhákba. A hatrészes sorozat hercegnői: Borsószem hercegkisasszony, A szépség és a szörnyeteg Belle-je, a Kis hableány, Csipkerózsika, Hófehérke és Hamupipőke – de nem a Disney-verzióban (ami nem is biztos, hogy baj). Egy füzetben 12 különböző ruhaköltemény és kiegészítői vannak, és mindegyik felhasználható az összes hercegnőhöz. Csak legyen, aki kivágja őket.

Alexandra,  999 Ft

Csupaszín matek

A négyrészes sorozat füzeteinek témakörei: az állatkert, a foglalkozások, a sportok és a nyaralás, ezen témákkal kapcsolatos feladatok találhatók a füzetekben. A feladatok érdekessége, hogy minden oldalon egy rajz található, melynek részein egyszerűbb összeadási és kivonási feladatok láthatók. A feladat nem csupán az, hogy a gyerek elvégezze a műveleteket, hanem az is, hogy a lap alján lévő különböző színekkel jelölt eredményekkel párosítsa őket, azaz a kép megadott részeit olyan színűre színezze, amilyen a helyes eredmény színe is. Így matekozik, párosít, színez egyszerre.

Alexandra, 699 Ft, 24 oldal

Apró kezek – ragassz és színezz!

Még egy sorozat az Alexandrától: ezek a füzetek 2-3, illetve 4-5 éveseknek valók. A legkisebbeknek szánt két foglalkoztatóban egy tündérnek és egy indiánnak kell segíteni: apró (talán túl apró) matricákat kell a füzet lapjaira ragasztani a megfelelő helyre, majd kiszínezni a rajzokat. A nagyobbaknak szánt foglalkoztatókban Henrik (aki megfeji Amáliát, a tehenet) és egy másik kisfiú a főszereplő, egyéb különbséget nem találtam, ami indokolná a más korosztályú célközönséget.

Alexandra, 999 Ft, 24 oldal

Mi vagyunk a bajnokok!

Bár már vége a focivébének, az 50 matricát tartalmazó foglalkoztatóval újra feleleveníthetik a focirajongó kisfiúk a mérkőzéseket. A sportág kedvelői focival kapcsolatos változatos feladatokat találnak a füzetben, és még egy kis focitörténelemre is futotta: néhány sztárjátékos bemutatása mellett az elmúlt 18 focivébé évét, helyszínét és győztes csapatát is megismerhetik az olvasók, és azt is megtudhatják az érdekességeket bemutató oldalról, hogy a leggyorsabb gólt 11 másodperc alatt szerezte Hakan Sükür 2002-ben.

Alexandra, 999 Ft, 32 oldal

Kisgőzös sorozat

Aki a nyári szünet hátralévő részében az iskolára készítené fel a gyerekét, annak hasznos lehet a Tessloff Babilon Kiadó Kisgőzös sorozata: az óvodások egyszerű, játékos gyakorlatok segítségével sajátíthatják el az iskolához nélkülözhetetlen alapvető ismereteket és készségeket. A Vonalak és betűelemek című füzetben az íráskészséget fejleszthetik a gyerekek, a Betűk és szavak című füzetben a betűk írását gyakorolhatják, a Számok és mennyiségekben az 1 és 10 közötti számokkal ismerkedhetnek meg. A Színek és formák füzetben színekkel, formákkal kapcsolatos feladatok találhatók, az Ellentétek és különbségekben értelemszerűen ellentéteket, különbségeket, hasonlóságokat kell keresni, Megfigyelés és logikus gondolkodás füzetben pedig a gondolkodást és a logikai készséget fejleszthetik a gyerekek. Minden füzethez matricák is tartoznak.

Tessloff Babilon, 770 Ft, 24 oldal

Kifestő

Bár ez a két füzet is a Kisgőzös sorozat tagja, mégis különválasztanám az előzőektől, hiszen ezek másképp épülnek fel, mint az iskolára felkészítő foglalkoztatók.

Itt a fő feladat a színezés, amely fejleszti az óvodások kreativitását és finommotorikus mozgását, és két része van: az Ellentétek és a Betűk.

Tessloff Babilon, 590 Ft, 24 oldal



Rejtvényes barangoló

A nagyobbacska, már írni-olvasni tudó gyerekek a Mi micsoda sorozat foglalkoztató füzeteivel üthetik el a hosszú nyár unalmas óráit.

A Dinoszauruszok, a Föld, a természet és számtalan érdekes kor világába nyerhetnek bepillantást, oldhatnak meg keresztrejtvényeket és más típusú feladatokat a gyerekek, miközben játékos formában kapnak új információkat a témákban.

Tessloff Babilon, 990 Ft, 24 oldal

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek