SZÜLŐSÉG

Tata nyolcvanéves korában is hegedült - és a mi gyerekeink?

2010. július 22., csütörtök 19:15

Gyerekkoromban nagy divat volt a hangszertanulás, és úgy látom, ma is van bőven tanulója a zeneiskoláknak. Csak azt nem értem akkor, miért játszik olyan kevés felnőtt a maga és a környezete örömére hangszeren.

Nagyapámnak volt öt testvére, mind fiú. Szegények voltak, apjuk viszonylag korán meghalt. Nagyapám életének nagy bánata volt, hogy nem tanulhatott tovább. Nagylegény korukban azonban valamilyen rejtélyes módon mindegyik testvér megtanult valamilyen hangszeren – hegedű, cimbalom, nagybőgő, harmonika – majd a maguk és mások örömére zenekart alapítottak, leginkább a környékbeli lagzikban volt rájuk kereslet. A Tata nyolcvanegynéhány éves koráig vette elő hetente többször is a hegedűjét (akkor már csak mi, unokák roptuk rá, míg nem éreztük méltóságon alulinak), pedig akkor már annyira nagyothallott, hogy hallókészülék nélkül talán azt sem veszi észre, ha mögötte összedől a szomszéd Vargáék háza. Bütykös, faágra emlékeztető, kapálásban elformátlanodott ujjaira pedig senki nem mondta volna, hogy művészkéz, és mégis. Nem is lehet engem zenés vendéglőbe vinni azóta se, rákezd a prímás a Ritka rozsra, én meg bőgök, mint az árva szamár. Kérném inkább vissza a Tatát a hajdanvolt konyhába, ott húzta mindig.

Ma egy gyerek válogathat a hangszerek és az iskolák közt, tanulnak is furulyától nagybőgőig és szintetizátorig mindenfélét, aztán lámpással is alig találni mondjuk egy amatőr, nem zenész, de gitározó apát (én egyet ismerek mindössze) vagy egy jól zongorázó anyát.

Mit is beszélek, engem is járattak hat évig, egyetlen értelmes akkordot sem tudok leütni. Talán ott volt a hiba, hogy Bach menüettjein, a „gyermek Mozart”-on kívül mást nem nagyon lehetett tanulni, azzal pedig aligha lehet villogni a buliban. Valamivel modernebb dallamok kíséretéhez pedig az akkori zeneiskolák nem adtak segítséget, mivel a legtöbb tanár azokkal foglalkozott szívesen, akik zenei – főleg klasszikus zenei – pályára készültek. Ezek a gyakorló darabok viszont a klasszikus zenét nem szerettették meg igazán az átlag nebulóval, és a hangszeres játék se szerzett sokaknak sikerélményt így. Mikor tizennégy éves voltam, eladtuk a pianínót, elmentünk belőle nyaralni a Balatonra, egy fagyinál meg is jegyezte anyám, no, fiam, most rágod a zongora lábát, ízlik?

Pedig a legtöbb kisgyerek imádja a hangszert, nálunk sokfélét lehet otthon kipróbálni, minden gyerekbuli fénypontja az alkalmi, rettenetesen lelkes és rettenetesen hamis zenekar, világgá megy tőle ugyan a kutya, vagy ha tehetné tán a szobanövény is, mégis remekül szórakozunk. Aztán tíz éven túl valahol megbicsaklik a dolog, a gyerek ki nem nyitná a száját, hogy énekeljen, elő nem venne egy hangszert a maga szórakozására (kivéve talán a dobot). Pedig a zenét szeretik, a zene jó, könnyebb vele örülni, ünnepelni és gyászolni.  Művelhetné maga is, nemcsak az mp3 segítségével.  Miért olyan keveseknek marad meg az élmény élete végéig?

Persze minden kezdet nehéz. A lányom jövőre furulyázni tanul majd az iskolában, titkos tervem, hogy vele együtt én is megtanulok végre, mert jelenleg csak a gőzmozdonyt tudom vele utánozni. Csak úgy ne járjunk, mint unokatestvérem fia, aki amikor harmadszor fogott bele rém hamisan a „süss fel nap” c. örökbecsűbe,  „most már kívülről!” felkiáltással, az apja ezzel a lelkesedéssel kommentálta: „Jól van, kisfiam. Csak jól tedd be magad után az ajtót.”  Tény, hogy a kezdő furulyás általában akkora zenei élményt nyújt, mintha a macska farkát húzogatnánk.

Teljesen tehetségteleneknek amúgy ajánlom a tilinkót. Könnyű, szép hangszer és mindenki tud rajta játszani, még én is. Gyereknek, felnőttnek azonnali sikerélmény, se elem, sem kotta nem kell a használatához.

Öregapám hegedűje is megvan még, nincs azóta méltó gazdája.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.23 11:50:04átlagos anya

  Nálunk nincsen semmilyen szakkör, szerencsére van heti két fociedzés helyben a suliban, de ezen kívül semmi! Se pénz, se motiváció, pedig még nagy tornaterem is van. A hangszertanulás viszont helyben van, alsósoknak napközi időben szerencsére.

 • 2010.07.23 11:58:19szövetszöcske

  Nálunk a zene van utolsó helyen. Szerintem simán kimaradhat, ha cserébe a nagy hajtós tanulás (és akár a nyelvtanulás) nem marad a 14-20 éves időszakra (szétcseszve azokat az éveket). Nekem nem tetszik, hogy x éves korig teljes kímélet a gyereknek, vekerdystílusban, majd utánna 14 évesen már felnőttél fiam, jöhet a szívás, innentől viszont nekifekvés, pótoljad be az alapokat, tanulj meg két nyelvet legalább középfokon nulláról. Szóval én mondjuk 10 évesen is értelmesebbnek tartok egy matematika vagy békaboncolós biológia szakkört, mint valami hülye klimpírozást.

 • 2010.07.23 12:02:37Zamat

  Na ez nálunk érdekesen alakult, azuram zenél, rézfúvósat, zenekarban is játszik, az egész dolog onnan indult, h még ált. isk.-ben (80-as évek)bement egy zenetanár, adott minden gyereknek egy fúvókát és aki meg tudta fújni, azt vitték rézfúvósnak, a szülők csak akkor látták, h mi van, amikor egy tenorkürttel hazaállított a kölök, h ő márpedig ezen fog ezentúl játszani és megy zeneiskolába is, ők nem szolfézzsal kezdték, sőt nem is tanult hivatalosan olyat. De ugyanez volt a sporttal is jöttek az edzők felmérték a kölyköket és már beszéltek is a szülőkkel, h mire vinnék a gyereket.
  Valahogy ez most hiányzik, hogy hol maradt el nem tudom, de én mostanában nem is hallottam ilyet, h az edzők, zenetanárok járnák a sulikat.
  Az én zenei képességem a hát hmm kategória:))), de a gyereknek ezerrel énekelek és annyira nem szörnyű, sőt van ami már egész jól megy:))), meg szereti is a gyerek, mindketten szeretnénk, h sportra és zenére is járjon majd.

 • 2010.07.23 12:07:51Zamat

  szövet, a gyerek 10 éves kortól ráér elkezdeni az idegennyelv tanulást, ez tiszta igaz. de ne fosztd meg őt a zenétől, heti páróra nem olyan gáz, és lehet még szeretné is, sportban is ügyesebb lesz, meg a suliban is könnyebben veszi az akadályokat, pl. szövegértés, és nem tudom miért de valahogy a matekkal is összefügg, ált-ban aki jó zenében, matekból is jobb.

 • 2010.07.23 12:45:19vàrakozô

  Starlark-fecske:
  Igen nem szabad àltalànosîtani, vannak kivàlô pedagôgusok is. Rossz emlékekbôl élni és az alapjàn döntést hozni gyerekkel kapcsolatban, nem szabad. Èn magam 6 évet tanîtottam Magyarorszàgon, de nem akartam idegbeteg lenni, abbahagytam. Ezzel a rendszerrel, ami most van igazi kihîvàs megvalôsîtani MINDENKI elvàràsàt (iskola, anyuka, gyerek). Fôleg nem ANNYI pénzért. Tanîtani fogok, de nem otthon és 10 x-es szorzôval...tudom-tudom...lehet kövezni, hol az elhivatottsàg...de a mai gyerekek egészen màsok, mint MI voltunk. Példa:
  Beiratkozik szeptemberben, eltelik 1 hônap, räjön, h itt gyakorolni is kellene, nem megy magàtôl, erre jön anyucival kézenfogva: "talàn mégse akarjuk màr".
  Ennyit a kitartàsra nevelésbôl, nekem anno, ha elkezdtem: "Kislànyom, Te vàlasztottad, csinàld végig!"
  Ezzel a 6év alatt ôô...hànyszor talàlkoztam...bocs, szaladok, zenélni kell, szünet vége :-(

 • 2010.07.23 14:04:50eino.

  14 éves koromig csak hallgattam a zenét, meg magamnak énekelgettem. Aztán kórusokba jártam (20 évig, tavaly hagytam abba), majd megpróbáltam a nagy álmomat: harmadikos gimiben letettem a zongorából 1 évet, fél év felkészüléssel. Szerettem volna folytatni, de nem volt pianínónk, és mindig kuncsorogni kellett teremért a gimiben vagy a zenesuliban, de mindig jött össze. Ez nyomasztott, így hát abbahagytam.
  A lányom 3 évig járt zongorára, szerette is -főleg a szolfézst - , a darabokkal sem volt baja, sőt. Csak a napi gyakorlást utálta, ezért úgy döntött , szeptembertől nem akarja folytatni. Gyakorolt, de mivel sok versenyre járt meg egyéb programokra, nyomasztotta, hogy még azt is bele kell zsúfolni a programba. Azért még beirattam a következő tanévre, a nyár alatt hátha meggondolja magát. Nem várom el tőle, de ha meg elvágom a lehetőséget, magamat hibáztathatom. Ha nem megy, az lesz az első, hogy bejelentsük a zenesuliban, meg elköszönjünk a tanárnőktől. Könnyebb lesz így nekik az órarend tervezés.

 • 2010.07.23 14:08:08Starlark

  Fecske, Várakozó: Én megyeszékhelyen lakom, és itt sajnos nem láttam hogy bármi is változott volna a zeneoktatásban. Ugyanazok az emberek tanítanak most is. Ide csak akkor iratom be ha ő maga akarja. Inkább viszem sportolni.
  A zene tagozat adott viszont sok szép élményt bár a hajnali szólampróbák és délutáni énekkarok nem mindig voltak az öröm és boldogság. És kicsit bántott hogy nem járhattam miatta biológia és matek szakkörre.
  De azért kárpótolt a büszkeség hogy egy jó énekkar tagja lehetek és sokat jártunk külföldre is.

 • 2010.07.23 14:11:03Starlark

  Fecske: Én sehol se írtam hogy a klasszikusokkal bajom lenne. De az biztos hogy egy 12 éves gyerekkel nem Bartók nyakatekert művét kéne megtanítattni mert épp azaz aktuális verseny darab.

  Szeretem a klasszikus zenét is de nem mind1iket és ez igaz a modern zenére is :)

 • 2010.07.23 14:12:19vàrakozô

  Starlark!
  Èrtem. Igen, îgy nehéz. DE megyeszékhelyen manapsàg màr nem csak àllami, hanem magànzeneiskolàk is vannak és az àr nem különbözik (asszem).
  A lényeg, ha az ember akar, TALÀL megoldàst!

 • 2010.07.23 14:23:13keke80

  Én zongoráztam. Meg zene vett körül világ életemben. Apu egy veszprémi kórusban énekel, konkrétan alapítótag. istenem, hányszor, de hányszor próbáltak nálunk!!! Imádtam!!! Aztán én is csatlakozhattam hozzájuk!!! Szuper volt!! Van cédénk, meg minden. Voltunk turnézni Franciaországban. Viszont apuék a kórussal a világot bejárták! Amerika, Japán, Európa összes országa, anno az átkosban NYUGATNÈMETORSZÀG!!! Férjem is zongizott, ö még most is játszik itthon. Ügyes, én meg énekelek mellé. Lena meg imádja és totál muzikális ö is!!! Rengeteget énekelek neki, az autóban is sokszor hallgatjuk apuékat... szereti! :D

  Én a zongitanulás elején mondtam a tanárnönek, hogy én MAGAMNAK tanulok, NEM FOGOK kiállni sehova közönség elé, mert nem akarok. A harmadik év végén a tanulók évadzáró koncertjére meg betervezett engem és hugomat egy négykezessel. Miután nem bírtam kiverni a fejéböl, faképnél hagytam. Hugi meg csodálkozott, hogy mit nem értett ezen a pina... :D

 • 2010.07.23 14:28:34Starlark

  Várakozó. ha a gyerkőc akar majd zenélni fogunk találni megoldást. A legjobb barátnőm is zene tanár Bécsben végzett, kérek majd tőle tanácsot /sajnos már nem itt laknak/.

  És nem lesz elzárva a fiam a lehetőség elől, de az asztal körül se fogom kergetni hogy zenéljen.
  Viszont most végre sikerül újra beszereznem antikváriumból a Hangok csodálatos világa és a Hangszerek csodálatos világa című könyvet, épp most fizettem ki :) 2008 óta voltak előjegyzésben :) Ez is a gyerkőjé lesz :)

 • 2010.07.23 14:33:00gubucze

  Tanulhat az a gyerek népzenét is, nem kötelező a zeneiskola :) Én harmadikas koromban tanultam meg citerázni iskolai szakkörön. Most 27 vagyok, és még mindig fontos része az életemnek. Most tartunk a zenekarral három hivatalosan kiadott CD-nél, pár külföldi "turnénál", és egy állandó, biztos hátteret nyújt. Nem szabad megfosztani a zenétől a gyereket. Szerintem.

 • 2010.07.23 14:56:25sorstárs

  Annö a szomszéd városban volt zeneiskola , egy osztálytársam járt át. Klarinétozni tanult. Borzasztóan irigyeltem. Anyám azt mondta nekünk erre nem telik. Aztán már felnőve tudtam meg, hogy akkor nem is volt semmi tandíj, még hangszert is adott a zeneiskola . Csak a buszbérletet kellett volna megvenni, 1970-ben nem volt túl drága az sem. Amikor a nagyobb fiam elsős lett beírattam zongorára. Ahogy telt az idő egyre jobban utálta. Ahogy Bogyócska írta aki nem zenei pályára készült lepasszolták a gyengébb tanároknak, amivel nem is lett volna még olyan nagy probléma, de minden évben volt bemutató fellépés karácsony táján. Na az én fiam is kapott egy szép karácsonyi dalt hónapokig gyakorolta és tényleg nagyon szépen játszotta már, amikor a fellépés előtt egy pár nappal szóltak, hogy nem kell. Minden indoklás nélkül. Miközben volt olyan gyerek aki három darabot is játszott. Ez volt 3. félévkor. A negyedik évben már többet hiányzott, mint amit ott volt és a vizsgára nem volt hajlandó elmenni, még a bizonyítványa is ott maradt.

 • 2010.07.23 14:58:21sorstárs

  Viszont a szolfézson úgy megtanulta a zeneelméletet, hogy még a gimiben is abból élt.

 • 2010.07.23 14:58:53vàrakozô

  Starlark! Az jôô ;-)
  Nem is akartam àm beleszôlni, hisz nem ismerem a körülményeket...
  Sorstàrs! :-( Hàt biztos nem ezt tanîtjàk pedagôgia ôràn...ez nagyon nem volt szép :-(

 • 2010.07.23 15:02:22gubucze

  Ha esetleg valaki citerázni akarja taníttatni a gyerekét, szíesen segítek benne. Természetesen nem pénzért...

 • 2010.07.23 15:19:51sorstárs

  Engem csak azért bánt ez az egész, mert soha nem akartam művészt a gyerekemből, hanem egy lelkes amatőrt aki szereti és érti a zenét. És azt gondoltam, hogy a "szakemberek" jobban értenek hozzá mint én. A kisebbik már kategórikusan kijelentette,hogy nem hajlandó semmiféle zenei tanulmányokra, nem is ment.

 • 2010.07.23 15:24:05keke80

  sorstárs: az én szolfézstanárnöm a világ legjobb szolfézstanára!!!!!! :D Én nála megtanultam a zeneelméletet, most is abból élek!!! :D

 • 2010.07.23 15:26:46gubucze

  Én továbbra is úgy gondolom, hogy nem kell zeneiskola a gyereknek, hogy megtanuljon zenélni. Bőven elég a szakkör, vagy heti max kettő délutáni foglalkozás. Mindenki azt írja itt, hogy nem akar profit nevelni a gyerekéből, akkor minek zeneiskola, ahol osztályozzák, számon kérik stb.?

 • 2010.07.23 15:32:05vàrakozô

  Manapsàg màr fel is hîgult a pedagôgus tàrsadalom. TISZTELET a kivételnek...
  Egyszerûen nincs könnyû helyzetben sem az iskola, sem a tanàr, sem a gyerek, sok szülô meg csak azért teszi be ôket a zeneiskolàba, h délutànra le legyenek foglalva :S
  A helyzet nem könnyû.

 • 2010.07.23 15:40:13keke80

  gubucze: mert ott nagyobb eséllyel kerül hozzáértö kezébe. A zeneiskolában adnak hangszert, de legalábbis minimál pénzért bérelhetsz egyet.

 • 2010.07.23 15:55:52gubucze

  @keke80: Az a hozzáértő, akinek van papírja? :) Ez sajnos nem mindig van így. A zene tenításához két dolog kell, tehetség és pedagógiai érzék, papír nem :) Szakkörnek nincs díja, gyerek bármikor kiszállhat, ha nem tetszik neki a tanár. Zeneiskolával egy kicsit más a helyzet.

  Szakkörön is adhatnak hangszert (persze ez az iskola hozzáállásán is múlik). Nekem 6 év tanulás után lett először hangszerem.

  A zeneiskolával még az a gondom, hogy nem azzal kezdik, hogy a hangszer szeretetére nevelik a gyerekeket, hanem szolfézs, zeneelmélet, válogatott kínzások..

  Rengeteget tudnék írni még erről, mivel már jópár gyereket megtanítottam zenélni papír/végzettség nélkül, olyanokat is, akik a zeneiskolában már elkezdték megutálni a zenélést.

 • 2010.07.23 16:07:06keke80

  Viszont szerintem nem minden zenetanár mumus, csak mert képzett és papírja van róla. Tény, van ilyen is, olyan is. Szerintem itt is a szülö felelös sokmindenért. Ha látja, érzi a gyereken, hogy alábbhagy a lelkesedése, akkor miért nem reagál? Simán lehet beszélni a zenetanárral is, ha meg nem, kiveszem onnan agyereket, a fene ott egye a félévi tandíjat. Nekem jutott a taplófajtából is, meg a szuperzenetanárból is. A zongitanárom egy bunkó banya volt, totál nem érdekelte az én véleményem a témához. Viszont a szolfézstanárnöm egy istennö! Komolyan, akkora híre volt a városban, mindenki hozzá akart járni szolfézsra! Ö meg összedobta az összes csoportját és mi lettünk egy gyerekkórus. Musicalt és gyerekoperát tanultunk, mellette simán megtanultunk kottát olvasni és a zeneelméleti alapokat is elsajátítottuk. Felnöttként is jártam hozzá az egyik felnött kórusába, nem is a kórus vonzott, hanem maga a tudat, hogy tanulhatok töle valami újat!

 • 2010.07.23 16:12:41gubucze

  @keke80: Természetesen, nem azt mondtam, hogy aki zenetanár, az csak rossz lehet. Ahogy mondtad, minden területen van ilyen is, olyan is :)

  Még azon is gondolkodtam, hogy talán ott van a gond, hogy általában zongorára, hegedűre, hasonló népszerá - és tegyük hozzá, hogy bonyolult - hangszer tanulását tűzik ki célul a gyereknek, amikhez elengedhetetlen a szolfézs, kottaolvasás és hasonlók megtanulása. Szerintem ha valaki elhatározza, hogy úgymond "csak zenélni" akarja megtaníttatni a gyereket (tehát nem profi szinten), akkor javasoltabb először egyszerű hangszerekkel kezdeni.

 • 2010.07.23 16:13:25Rosa Rugosa

  Én is jártam zeneiskolába 8 évig, leginkább Starlak által vázolt vonalat erősítve.

  Az elején volt egy nagyon jó tanárom (fiatal férfi volt, a Győri Filharmonikusoknál játszott), nála öröm volt a tanulás.
  hegedülni tanultam, hát nem egy egyszerű dolog.
  De ő mindig nagyon kreatív volt, kisérte a cincogásom zongorán, gitárral stb. tök jó volt.
  Aztán elment, megkaptam egy szuperszigorú szuperhegedűs nőt, olyan volt, mint egy koncentrációs tábor. ütött a vonóval, ordibált, a zilált hajú gyerekeket nem szerette, csak a zsiráfnyakú, nagyfejű, töksima szőke, vagy barna max hátul copfos halk szavú lánykákat, meg a kissé kövér, tesze-tosza, ámde tehetséges fiúcskákat kedvelte.
  A végén hatodikosan már simán lógtam az órákról, buszoztam egyet, aztán hazamentem.

  Itt nálunk is van zenesuli, mondták a lányomnak, milyen jó a hallása, menjen hegedülni...:D
  Mondtam neki, SOHA!
  Elmondtam,mivel jár és azt mondta, majd ha lesz 12-13 éves és akar, mehet. De korábban én el nem engedem.
  Én is inkább vívásra váltottam,hamarabb kellett volna.:)

 • 2010.07.23 16:19:37keke80

  Én is késön kezdtem a zenét (13évesen). Zongoráztam, mert az jobban bejött, mint a hegedü. Apu hegedült, gitározik, énekel. Hugi szintén zenész, azaz zongizni tanult ö is.

  A kicsiknek eleve nem hangszert adnak, hanem játékosan tanítják a zenét. Aztán válthatnak furulyára, pár év múlva megint választhatnak mást. És ez így van rendjén. :D

 • 2010.07.23 16:20:14vàrakozô

  "ha meg nem, kiveszem onnan agyereket, a fene ott egye a félévi tandíjat."

  Emiatt mennyit szîvtam...
  Itt nem a félévi dîjrôl van szô! Legalàbb is tanàr szempontjàbôl nem az az érdekes!
  Olyan vàrosban tanîtottam, ahol sok zeneiskola volt, harcolni kellett keményen a gyerekekért, hàt még megtartani. Azt is fel kellett venni, akinek nem volt érzéke sem, csak akart jàrni. A létszàmon mûlt a fizetésem! Eggyel kevesebb gyerek? Kevesebb pénz...
  Rossz rendszerbe kerültem, tudom, de akkor gombamôd nôttek a magàniskolàk én meg kezdôként csak oda jutottam be.
  Nem értem ezt a hozzàllàst egyszerûen!!!Mi az, h nem megy, akkor hagyjuk?! Beiratkozott, akarta, igenis csinàlja végig AZT az egy évet legalàbb! TAnulja meg, h belekezd valamibe--> BE is fejezi, akkor is, ha NINCS érzéke. Utôlag elmondhatja, akkor is végig csinàltam. HA a gyerek azt làtja 6 évesen, nem megy, hagyom. Ìgy àll majd mindenhez! Szülôn a felelôsség!
  Persze mindenki màs szemszögbôl nézi, tudom...na LEHET vitatkozni :D

 • 2010.07.23 16:26:29gubucze

  @keke80: Jól elvitatkozunk, miközben ugyanaz a véleményünk ;)

 • 2010.07.23 16:28:50keke80

  várakozó, ha a gyerek boldogtalan és gyomorgörcse van, ha hétfön este fogat mos lefekvés elött, mert másnap zenede, akkor igenis kiveszem onnan. Nem azért, mert nem megy, tehetségtelen, hanem mert nem passzol össze a tanárral, ahogy én se passzoltam össze az enyémmel. hugi elvolt vele, én nem. Ha a gyerek nem boldog azzal, amit csinál, akkor TE mint szülö igenis felelös vagy ezt korrigálni. Ha meg kényszerítem, hogy márpedig befejezi, mert elkezdte, akkor azzal pont az ellenkezöjét érem el. Ez pont olyan fals hozzáállás, mint az evés. Mi az, hogy addig nem áll fel az asztaltól, amíg meg nem ette. Aztán kedves mama 15év múlva nem gyözi fizetni a cihomókust, mert a gyerek éhségzavaros (oké, nem mindenki lesz az, de ez a viselkedés káros hosszútávon)

  Én nem a tananyagot bojkottáltam, hanem a tényt, hogy Ö rám akar kényszeríteni egy fellépést, amit ÉN - mint az elején már mondtam - NEM akarok. Legyen az akármilyen édes is a négykezest játszó testvérpár, NEM! Érdekes módon hugom megértette, csak ö nem.

 • 2010.07.23 16:29:25vàrakozô

  Rosa!
  Csak egy kicsi aprôcska lehetôség, akkor is, ha csak 1% esélye van:
  Gyerekmeked tehetséges lenne, egyre jobban menne, akàr zenei pàlya...de csak 12-13 évesen kezd el---> LECSÙSZOTT! :-(
  Te rajtad mûlt. Alszol jôl?? :D
  Ok, csak vicc volt...de benne van a pakliban :D MINDEN!

 • 2010.07.23 16:33:36gubucze

  Nem kötözködésképp hozom fel a témát, talán kicsit OFF is, de nagyon azt látom, hogy már a 'sima' zeneiskolás diákot is csodabogárnak tartják a többiek, aki meg népzenét tanul, azt már egyenesen földönkívülinek. Azért ez egy kicsit elszomorít engem, jobban is tisztelhetnénk, ami a mienk :(

 • 2010.07.23 16:38:24vàrakozô

  Igaz keke! Azt nem vettem bele, ha a tanàr a problémàs... (csak magambôl indultam ki :D )
  OK. DE! Tudnék vitatkozni ezzel is...nem akarok, oly nehéz îgy, nem élôben...
  Nem hasonlîtanàm kajàhoz, az màs "tészta" :D
  Azt nem lehet vàlasztani, na.
  Ès legtöbbször van azért felvételi, vagy àt lehet iratkozni félévtôl màs tanàrhoz (ha van). Kell, h legyen intelligens megoldàs. Velem fordult elô ilyen és bejött a szülô elmondta mi van, onnantôl kezdve pedig màr nem a kötelezô anyag elvégzése volt a cél, hanem, hogy ha nem is a hangszert, de a zenét megszerettetni màs formàban a gyerekkel, hogy NE rossz élménnyel fejezze be, de BEFEJEZZE, csak ezt tudom mondani. ÈN ûgy gondolom (csak a véleményem) NEM szakad bele a gyerek, ha elvégzi az adott évet(ehhez kell persze a tanàr együttmûködése).
  Engem a szüleim erre neveltek, nem is iratkoztam aztàn eszetlenül mindenre, csak arra amirôl tudtam AKAROM és megcsinàlom az adott periôdust mindenféleképpen. Tényleg ûgy làtom, h sokat vàltozott a nevelés, a mai szülôk-gyerekek. De ez van, ehhez kell alkalmazkodni és TUDOM, semmivel nem lesz könnyebb külföldön, de ott legalàbb megfizetik...

 • 2010.07.23 16:50:07vàrakozô

  Persze, most ûgy tûnhet, MINDENÀRON befejezni. Nem, nem îgy van azért. Biztos lenne olyan szitu, amikor én is kivenném.
  Csak NE az legyen az elsô gondolat, hogy hagyjuk akkor ...
  Legyen az, hogy MEGPRÒBÀLJUK. Aztàn, ha nem NEM.
  De ne egybôl feladni. Ez most nem neked ment keke, àltalànosan arra, amit làttam. Akinek nem inge...

 • 2010.07.23 16:54:29keke80

  várakozó, fentebb már írtam, hogy a szülönek és a tanárnak valahogy lépnie kell és találni egy mindenkinek kedvezö megoldást. Beszélni kell a tanárral, át lehet menni másikhoz, módszert lehet váltani, de ha minden kötél szakad akkor ez a végsö megoldás.

  Én se voltam csapodár féle, de lehet, a lányom az lesz...

 • 2010.07.23 17:09:01Felicitasz

  Egy csomó érdekes dolgot írtok. Asszem, bogyócska volt itt fentebb, akivel annyira egyetértettem amíg olvastam, hogy milyen gáz, hogy nem lehet "amatőrnek" tanulni, és mindenkinek muszáj versenyeznie.
  És valakinek az életrajza nyomán visszaemlékeztem, hogy jé, én is egy konfliktussal hagytam abba a zeneiskolát, összevesztem a zongoratanárommal, és nem mentem vissza többet - de a zongorázást nem hagytam abba, csak a zeneiskolát. Nem tudom, mi ment itt félre. Lehet, hogy nem zene"iskolának" kéne hívni, és akkor a zenetanárok (közül a rosszak) megértenék, hogy ez egy hobbi, még ha komoly hobbi is. Igenis lehessen azt, hogy valaki tíz évig hegedül heti 1-2 hegedűórával és 1 szolfézzsel, és egyébként meg hadd élje az életét, ha nem akar Zeneakadémiára menni és a biosz fakt is fontos, meg néha jólesik kimenni focizni az osztálytársakkal. Tiszta gáz, ha ezt nem lehet.

 • 2010.07.23 17:11:14vàrakozô

  Felicitasz! Egyetértek àm...

 • 2010.07.23 17:47:10Zamat

  várakozó és mostmár nincs ilyen, h kimennek az iskolákba a zenetanárok és felmérik a gyerekeket?

 • 2010.07.23 17:54:00vàrakozô

  Van minden! Jòl mûködô iskola, jô tanàrokkal, meg van teljes ellentét is. Nem csodàlom, ha nehéz a szülônek megtalàlni a szàmukra ideàlisat! Sorolni sem tudom mennyi variàciô lehet. De itt többeknek volt rossz élménye, mint jô, reméljük nem ez az àtlag. Az biztos, 50 éve nem îgy ment. Szôval visszatérve a fô kérédésre: Mi lesz a mi gyerekeinkkel?
  Rajtunk is a felelôsség! Most bûcsûzom, mindenkinek szép estét!

 • 2010.07.23 18:58:55eino.

  ,,A zeneiskolával még az a gondom, hogy nem azzal kezdik, hogy a hangszer szeretetére nevelik a gyerekeket, hanem szolfézs, zeneelmélet, válogatott kínzások.. "

  Igen,a szolfézs a kezdet és a vég, de tanár-és gyerekfüggő, hogy kínzásként kell-e felfogni. Speciel a lányom a szolfézst sajnálja otthagyni (de ha már a zongorát abbahagyja, azt is muszáj), mert imádja, pedig évek óta tanulja. Lett volna alkalma megutálni, de nem. Élvezte, végig.

 • 2010.07.23 19:17:55gubucze

  @eino: Elhiszem, hogy van, aki szereti. Valószínűleg az szereti, aki tudja. Viszont ahhoz, hogy valaki a saját vagy más szórakoztatására zenéljen, nincs igazán szükség a szolfézsra :) Én ezt próbáltam hangsúlyozni.

 • 2010.07.23 19:30:52keke80

  Szerintem fontos a szolfézs, anélkül nehéz megtanulni kottát olvasni, a hangnemeket, a hangközöket. Persze egy alkalmatlan tanár inkább váltson szakmát...

 • 2010.07.23 19:40:08keke80

  A zene fontosságához csak annyit:

  - a zene a mai beszélt nyelv alapja

  - hallása mindenkinek van

  - a hamis ének is többet ér a semmilyen éneknél - és itt nem a cd-re vagy gépböl jövö zenére gondolok

  - minden bébi iszonyuan muzikális, a muzikalitás a nyelvtanulás egyik legfontosabb része!!! Már az anyanyelv megtanulásában óriási szerepe van!!! Gondoljatok csak a rengeteg ritmusos-dallamos mondókára, kis énekre, versekre.

  - ha a gyerekhez beszélsz, kérlek normálisan beszélj, artikulálva, érthetöen, max kicsit lassabban. Ez a helyes, tiszta beszéd megtanulásához fontos! Plusz a gyerek nem hülye csak nem ismer még dolgokat. És ez óriási különbség!!!

  - akármilyen idegesítö, de adj a gyerek kezébe zajkeltöt! Fedö-fakanál kombó is megteszi elsöre. Ha élvezi, vegyél mini rumbatököt, xylofont, minizongorát a gyereknek (müanyag gagyi böven megteszi). Ezekkel mondókázni, ritmust csapkodni, ztajd csapni szuper dolog - ha nincsenek otthon a szomszédok... :D

  - ha van hangszered otthon, nyugodtan használd is a gyerek elött, a gyerekkel együtt!!! Mini imádja a zongorát, ha az apja játszik elolvad. Napközben ö is gyakran odamegy, játszik pár akkordot! magától és irtó büszke magára!!!

 • 2010.07.23 21:02:34gubucze

  @keke80: "Szerintem fontos a szolfézs, anélkül nehéz megtanulni kottát olvasni, a hangnemeket, a hangközöket"

  Ebből látszik, hogy mennyire másképp gondolkodunk :) Kell-kell, de nem az elején (szerintem). És te ismét zongorában gondolkodsz, pedig vannak egyszerűbb hangszerek is. Furulyázáshoz, tilinkózáshoz stb. nem kell feltétlenül a nagy és kis terc ismerete, nem kellenek hangnemek, még a klasszikus kotta sem kell. Fel kell írni a dal hangjait (a hangnemet a tanár kiválasztja), a ritmust, és lehet tanulni.

  Szintén nagyon jó dolog, ha a gyereket rávasszük arra, hogy hallás után tanuljon meg dalokat. Jobban rögzül, és rengeteg örömzene lehetőségét rejti. Mostk icsit dolgoznom kell, de még visszajövök és folytatom.

 • 2010.07.23 21:55:01verity777

  Nekem botfülem van. Anyu tanult zongorázni, de utálta, így engem megkíméltek tőle.
  A férjemről meg annyit, hogy egyetlen fiúunokaként neki kellett volna örökölnie a nagyapja trombitáját, de végül az egyik unokaöccse kapta, mert az legalább meg tudta fújni...
  :)

 • 2010.07.24 09:02:13Rosa Rugosa

  2010.07.23 16:29:25vàrakozô
  Teljesen igazad van, de azt hiszem sosem lett volna belőle nagyágyú a komolyzenében.:)
  Legalább is ezzel nyugtatom magam...:)))
  Viszont most kitalálta, zongorázni és énekelni szeretne, mondtam, jó.:)
  Még lehet belőle egy Alicia Keys, talán...:)
  Ő zongorázik és énekel, nem? Vagy bekevertem valakivel?:)

  2010.07.23 21:02:34gubucze

  Ez nagyon igaz.
  Én 3 évig hegedültem úgy, hogy nem ismertem az abc-s hangokat, kottát úgy olvastam, hogy nagy nehezen kicsikartam az oktatóból, hogy a dallam milyen szolmizációs hanggal kezdődik, aztán alapból hallás után megtanultam, akkor buktam le, amikor nyilvánosan kellett volna ismeretlen dallamot lejátszani kottából.

  A fiam 1 éve kért egy gitárt.
  Önállóan a netről, tabot olvasva tanult gitározni és nagyon jól csinálja!
  Szuper a hallásom és csak ámulok, miket játszik.
  Most el szeretném küldeni zeneiskolába, remélem nem éri majd ott csalódás, mert azért én fontosnak tartom a normál oktatást a zenében.

 • 2010.07.24 09:21:55Rosa Rugosa

  Egyébként kérdés!
  Hozzáértőket kérdeznék, hogy ha veszünk egy zongorát (olcsó, használt, paraméterekkel), akkor mire kellene figyelni a vásárláskor?
  Köszönöm a segítséget.

 • 2010.07.25 13:32:58Bazsarozsa

  Phű, Rosa, hát emlékszem hogy igazából profi zongorahangoló mondta ki a verdiktet hogy jó-e a hangszer, milyen sűrűn kell karbantartani, főleg ez adta a minőségét meg a hangzása. Nekünk pianínónk volt, rendes zongora ritkán fér átlaglakásba. Vannak ezek a márkák....hát hogy melyik jó, azt valódi zenész tudná csak megmondani, de a behangolhatóság és az ócskaság az látszik. Ne ragadjon le egyik billentyű sem leütéskor, működjenek a pedáljai, legyen viszonylag telt, nem kopogós hangzása, ennyit az amatőr is lát, de mint mondtam egy hangoló segítsége aranyat ér.

 • 2010.07.25 14:50:03Rosa Rugosa

  Köszönöm!
  Mi is csak egy pianínót szeretnénk, sokat segítettél.

 • 2010.07.25 15:09:10Bazsarozsa

  ja még - én el se hittem, de az igazán pocsék példányoknál pl. nem tudsz leütni egyszerre akkordot, mert vagy alig v. nem szól valamelyik, vagy nem egyszerre - tehát nem csak végigszaladsz rajta ha ki lehet próbálni, hanem legalább hármashangzatokat érdemes klimpírozni rajta, hogy szól-e szépen egyszerre. Amikor már nagyon nem - ismertem egy hangversenyzongorát, amelyik íróasztalként végezte, mert az iparművész akit megkértek hogy segítsen szétszedni (te Bence, vertél már szét zongorát? - kérdezték) szóval neki nem volt végül szíve szétszedni, nagyon szép, egyéni íróasztal lett...

 • 2010.10.26 10:35:09szó-lá-mi

  Nagyon könnyen tanulhat meg furulyázni a SZOLMIZÁCIÓS BETŰKOTTÁVAL ÍRT FURULYAISKOLA ÉS PÉLDATÁR című kiadványomból

  Ezt a példatárt olyan gyermekek és felnőttek számára állítottam össze , akik hangjegyről olvasni (még, ill. már) nem tudnak, zeneiskolába nem járnak, de mégis szeretnének furulyázni a maguk, illetve mások örömére. Nézze meg honlapomat!
  www.zimrejozsef.mlap.hu

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta