Pelenkázóról szaltózott a padlóra a hét hónapos baba

Sétálós barátnőm kislánya most 14 hónapos, jár, illetve járni próbál, mindenre felmászik, és az is előfordul, hogy hatalmasakat esik, ágyról, szekrényről. Édesanyja odafigyel rá nagyon, de nem lehet mellette a nap 24 órájában. Mikor Anna baleseteit mesélte, még nem tudtam, hogy milyen veszélyes üzem ez a gyereknevelés.

Kisfiam mozgásfejlődésében kicsit visszamaradt, ezért gyógytornász jár hozzánk. Első alkalom után már ült, és innen már nem volt megállás, az elmúlt hét hónapot pillanatok alatt behozta. Én még mindig ott tartottam, hogy leteszem a babámat, és az ott marad. Múlt csütörtökön azonban megtörtént nálunk is az első esés. Szokásos havonkénti felülvizsgálaton voltunk, mikor az orvosi rendelőben a pelenkázóról egy szaltót téve a levegőben lezuhant a csempére. Egy pillanatra nem figyeltem oda és megtörtént a baleset. Én sikítottam, a doktornő kirohant, rohantunk a kórházba, koponyaröntgen, majd háromnapos megfigyelés. A doktornőnk maximális odafigyelése mellett szerencsére otthon.

Az agyrázkódás veszélye a jó lelet ellenére még mindig fennállt, mint lehetséges rizikófaktor. Mire figyeljünk ilyen baleset esetén:

- Rögtön felsír-e a baba? (ha igen az jó jel, mivel nincs ájulás eszméletvesztés)

- Az esést követően nincs-e hányás (ha sugárban hány a gyerek az agyrázkódás veszélye nagy)

- Az esést követő három nap nem változik-e a viselkedése (nem aluszékonyabb, vagy étvágytalanabb)

Sajnos az agyrázkódás nagyon alattomos folyamat, ezért szokták a fenti tüntetek esetén a 72 órás kórházi megfigyelést elrendelni.

Tanultam az esetből, azóta pedig folyamatosan rettegek, mi lesz, ha járni tanul majd? Egyik barátnőm édesapja azt mondta egyszer nekem: „bizony a gyerekneveléshez szerencse is kell” Kedves Poronty-olvasók, ha tudtok, segítsetek, mire figyeljek, hogyan tehetem biztonságosabbá a lakást? Biztos vannak olyan dolgok, amit nem gondolnánk veszélyesnek, de tapasztalat alapján veszélyes egy ilyen örökmozgónak.

Nusi

Oszd meg másokkal is!
Mustra