SZÜLŐSÉG

C mint citrom, avagy gyerekkel, sőt sok gyerekkel a konyhában

2010. július 21., szerda 18:30

Bár megfogadtam, hogy nem ártom magam olyan témákban, amikben nem feltétlenül rendelkezem minden szükséges tudással, mint orvosi szaktudás vagy gasztronómia, ezeket szép sorozatban mégis megszegem, ez esetben utóbbi téma kerülését.

Bár nem csúcsgasztro, de talán van még aki szereti a citromot a melegben, vagy szívesen díszítene egy rakás gyerekkel rendhagyó szülinapi tortát, valami megehető módon. Nekünk ugyanis kipróbáltan sikerült.

Szóval nálunk a szülinapi torták némileg egzotikusak, a leány, aki közismerten nem nagy evő, mindig valami érdekes kívánsággal áll elő, a megvalósítást hol rábízzuk valami cukrászra (amikor Marcipán Cica képét kellett rátenni), hol magunk kísérletezünk vele. Az idei kívánság olyan torta volt,  ami piskóta alapon citromkrém. Másik kívánság az volt,  hogy olyasmi készüljön, amibe belesegíthet ő is.

Nos jó, piskótát tudok sütni én is, a citromkrémért viszont feltúrtam a netet, mert bevallom, olyannal még nem próbálkoztam. Találtam tejes, tejszínes és tejnélküli verziókat, a hat-hét rostán fennakadt recept hozzávalóit felolvastam az érdekeltnek, aztán döntöttünk, tej nélküli  lesz.  Az alapreceptet angol nyelvterületen lemon curdnek hívják, én nagy bátran megfeleztem az eredeti recept cukormennyiségét, felnőtt és gyerek szerint is elég volt bele fele annyi. A piskótaalap egyszerű, négy tojásos vizes piskóta, kicsit sok lett a gyümölcstorta-formába, hogy apának is legyen valami dolga vele, ő szedte ki a tésztából a sütőformát – nem, nem írtam el, a tészta ugyanis szépen körbefolyta a külső felét is a peremnek, pedig azt már nem vajaztam be.

Lemon curd (innen: http://edesem.blogspot.com/2009/03/barmit-feldob-olasz-mogyorotorta-citrom.html  )

2 nagy vagy 3 kis citrom

3 tojás, enyhén felverve

200 g cukor

85 g vaj (én speciel sózatlant használtam)

A citromok héját lereszelem, és a levével együtt egy lábosba öntöm. Hozzáadom a tojásokat, a cukrot és a vajat. Alacsony hőfokon addig főzöm (és folyamatosan kevergetem), amíg krém állagúvá válik.

Vakmacska variációja: 20 dkg helyett 10 dkg cukorral, a tojások fehérje és sárgája külön felverve, majd összekeverve, belé zuttyintva a biztonság kedvéért egy kis evőkanálnyi réteslisztet és egy pici pohárnyi (tán egy deci sem) tejet, de szerintem anélkül is pont olyan jó lett volna. Az eredeti leírás fakanalat, spatulát ír, én a fém habverőt (azt a drótos formát) használtam a keveréshez, és nem lábasban, hanem inox tálban kevertem, a lábas ez alatt volt, benne a  csendben rotyogó vízzel, tehát a krém gőz fölött készült. Az elkészült cucc besűrűsödés után pont megszólalásig úgy néz ki, mint egy „rendes” vaníliapuding, csak a „megszólalás” – tehát az íze egészen más. Sokkal könnyedebb és persze citromos. A gyerekkel együtt szépen rátettük kihűlés után a  krémet a  piskótaalapra, majd rá vagy három szép citromkarikát, egy mentalevelet. Elég jól nézett ki, de valahogy befejezetlennek tűnt.

Megérkeztek a vendégek, hirtelen ötlettel kiborítottam egy-egy tálba cukorgolyót (franciadrazsé, kisebb és nagyobb M&M) és fagyasztott bogyós gyümölcsöket (ribizli, málna, szeder), majd botcsinálta Stahl Juditként feltettem a kérdést: „Gyerekek, ki akar tortát dísziteni?”

Megdöbbenésemre mindenki akart, a fiúk is. Körülbelül három perc alatt díszítették a képen látható színes kavalkádot (csapatépítési gyakorlatnak sem utolsó), én annyi utasítást mellékeltem hozzá, hogy akinek a könyökén vagy tenyerén citromkrémet látok, azt diszkvalifikálom. Végül csak a saját öthónapos fiam keze ért kicsit bele, mivel aki fogta éppen, nem tartotta őt elég távol a sütitől, és elég színes-érdekesnek találta, hogy a szélére odategye az apró mancsát.

Citromos italként a gyerekeknek egyszerű citromos limonádét, a felnőtteknek egy távoli szigeten tanult primitív limonádés koktélt ajánlhatok mellé:

Kék macskaszem koktél (arrafelé tényleg így hívták):

Három egység limonádé (nem kell túlcukrozni)

Egy egység vodka

Fél egység curacao likőr (aminek olyan vicces kék színe van)

Mentalevél a díszítéshez és az ízhatáshoz

Jéggel az igazi, de jég nélkül is iható, lehetőleg szép hosszúkás pohárból, csicsás szívószállal.

Aki ennél nagyobb gasztronómiai csúcsokra törekedne a melegben, az további recepteket olvashat itt: http://c-generacio.blog.hu/, ahol hetente változó alapanyagokra épülő, gyereknek is való receptekkel lehet versenyezni (citrom még nem volt, tehát Vakmacsek nem pályázott ezzel). A blog alapszerzői valódi gasztrobloggerek, tehát nem Vakmacska (vagy esetleg Wish) , hanem a könyvben is kiváló Fűszeres Eszter, esetleg Lila Füge, Kicsi Vú és Maimoni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.07.21 18:51:59Bazsarozsa

    Témákban helyett témákba, basszus! Agyamra ment a meleg, nyilván, jaaaaj.....

  • 2010.07.21 19:22:50psychosquirrel

    Remek recept, és bár nekem gyerkőceim még nincsenek, akik segíthetnének feldíszíteni, azért el fogom készíteni.

  • 2010.07.21 19:50:31renege

    Na, hát én nem bírtam végigolvasni, mert valahogy a receptek nagyon hidegen hagynak.

    De ez amúgy mi, Wishnek egy beszólás? :D

  • 2010.07.21 20:00:13Bazsarozsa

    jaj dehogy, ő maga poénkodott egyszer ezen, hogy akkó lesz vége a világnak ha neki kell gasztróznia, megígérem én se helyezem magam e polcra, de jó volt látni a kölyköket amint precízen és fantáziával rakosgatnak:)))

    és esmét emelem kalapom wish egyéb posztjai előtt, ő nem csuszmákol idegen felségvizeken:)))

  • 2010.07.21 20:24:43renege

    Akkor felsorakozom mellétek, ami a nem írást illeti... :)

    nálunk pénteken lesz szülinap. KEdves kisfiam kijelentette, hogy neki aztán nem kell torta (a húga erősen ellenkezett, de mégis a fiam szülinapja), csak süti.

    Szóval én azt találtam ki, hogy készítek egy kakaós sütit (nálunk ez a standard süti, nem sok minden mást csinálunk), és arra kellene valahogy pár fehér pöttyöt meg csíkot varázsolni, hogy dominó alakuljon ki belőle (ez a jele az oviban).

    Már csak azt kellene kitalálni, a fehér izét hogy tegyem rá.
    Szakértők segítségét szeretettel várom :)

  • 2010.07.21 20:29:01Rosa Rugosa

    Cukormáz, mint a mézeskalácson?

  • 2010.07.21 20:34:26renege

    RR, ahhoz kell valami kinyomó izé, vagy megy másképp is?

  • 2010.07.21 20:37:03Zsuzsi főz

    Renege!
    Dr Oetker termékek közt van tubusos dekor cukormáz, egyszerűen csak rá kell "írókázni" az alanyra a figurát. Én karácsonykormézeskalácsot díszítettem vele.
    A hagyományos otthon kevert máz zacskó lecsippentett csücskéből kinyomható, csak szűk nyílást vágj.

  • 2010.07.21 20:37:50Vakmacska

    Zacskó sarkából?

    és tojáshab keményebb mint pl. a tejszínhab.Jobban formázható.

  • 2010.07.21 20:39:18Rosa Rugosa

    [link]

    Nem, tök egyszerű, én béna sütő vagyok.
    Kikevered a tojásfehérjét a cukorral (néha több kell, mint amennyit írnak), akkor jó, ha a habverőt felemelve "szálat húz", szóval nem csöpög, hanem mint ha egy fonal lenne.
    Betöltöd egy átlátszó nejlonzacskóba, ollóval pici lyukat vágsz a csücskénél és abból nyomod ki.
    Nem nehéz.

  • 2010.07.21 20:41:08zuzmó

    2010.07.21 20:37:03Zsuzsi főz

    " egyszerűen csak rá kell "írókázni" az alanyra a figurát."

    Bocsi, de elsőre úgy olvastam: csak rá kell RÓKÁZNI :DDDD Meleg van, na :)))

  • 2010.07.21 20:46:18Zsuzsi főz

    Ez jó! Hát, ha rókás tortát akarsz, miért ne?
    A tojásfhérjés cuccnál az a lényeg, hogy elég sok porcukor kell

  • 2010.07.21 20:46:23renege

    Köszi a tippeket, szuper!

  • 2010.07.21 20:51:40Rosa Rugosa

    Rókás répatorta.

  • 2010.07.21 20:53:57Zsuzsi főz

    De még így is jobb, mint a répás rókatorta:D
    Látszik, hogy meleg volt ma...

  • 2010.07.21 20:55:48zuzmó

    Szépen alliterál :))Látom, nem csak az én agyam indult el a róka-vonalon :))

  • 2010.07.21 23:13:09hinta-palinta

    Az feltűnt már, hogy minden hányásban van répa?:DD

  • 2010.07.22 00:00:50R2D2 & C3PO

    Az az oetkeres toll sz@r.
    Nem túl gyakran bánok meg ilyen hülyeségeket, de leírhatatlanul vacak volt. Tök kemény az egész, alig lehet kinyomni belőle a cuccot (a gyereknek nem is sikerült...). Az íze sem tökéletes. Ráadásul, ha egy napot állt, akkor szétfolyt az egész cucc és minden olyan lett tényleg, mint a róka-koma egy-egy részeg este után. Broáf.

    A dominóhoz egyszerűbb kész és puha marcipánt használni. Kb úgy formázható, mint a linzertészta. A pöttyökhöz mini golyókat szétlapítotok, a vonalkához meg vékony csíkra lehet vagdosni. Cukrászatokban és nagyobb boltokban is árulják, de mandulából is meg lehet csinálni, egy jó mozsár és egy erős kezű segítő nem árt. ;-D

    A másik megoldásom a fehércsoki. Lehet tallérokat is kapni (cukrászkellékesnél, minden nagyobb városban van; vagy a metroban marha drágán), azzal egész egyszerű...

  • 2010.07.22 07:10:29Zsuzsi főz

    Hinta, ez a lényege az egésznek.

    Artu, azt a tollat felhasználás előtt meleg vízben kell áztatni, így felpuhul és simán ki lehet nyomni. Nekem nem folyt szét, ezzel díszítettem a mézeskalács karácsonyfadíszeket.
    A marcipán nem rossz ötlet egyébként.

  • 2010.07.22 07:19:41Veg_

    2010.07.22 07:10:29Zsuzsi főz
    Megelőztél :) Én a forró vizes csap alá tettem be 1-2 percre, az is elég volt :)

  • 2010.07.22 07:30:54Laliath

    Ez a téma most nagyon aktuális. Az 1 éves szülinapjára keresek éppen minimális cukor és tojás tartalmú tortareceptet, amiből a kis kacsóival széttúrható végeredmény születne majd.

  • 2010.07.22 07:46:15Veg_

    2010.07.22 07:30:54Laliath
    Akkor itt is a tipp: tejberizstortát kaptam, telidobálva nekem ehető gyümikkel, jó sürüre főzte muter a tejberizst, kevés mézzel édesitette, tortaforma, hütő, kiborit, rá egy gyertya, gyümölcsöt pürésitett, azt zacsekba, azzal diszitette. Képek szerint még az orrom és fülem is "tortás" volt :) (családnak lehet másmilyet sütni ;)

  • 2010.07.22 07:48:10Lapis Lazuli

    Lal: Zsuzsinál van egy remek tojás mentes csoki torta...

  • 2010.07.22 07:54:59undokmano

    Vakmacska, király a cucc. Ki kell próbálnom. Hónapok óta nem voltam rákattanva az édességre, de 2 hete szóba került a 2 évvel ezelőtti citromtorta, amit a férjem készített nekem nagy titokban (tömény citromkrémet csinált, ultrabrutál volt a végeredmény), és azóta nagyon gondolkodtam, hogy kéne. Sok citromtorta. És a Tiéd az tetszik.

  • 2010.07.22 07:56:03Zsuzsi főz

    Ittvan:
    [link]
    Nagyon nagy adag, ha nincs sok jelentkező rá, érdemes felezni a mennyiségeket, a cukrot pedig az eredeti mennyiségek mellett simán lecsökkenteném 30 dkg-ra

  • 2010.07.22 08:11:05pirosalma

    Vakmacska

    Nekem is tetszik a recept, imádom a citromos-narancsos vonalat! :)
    Bár a babám még nem ehet ilyet, de magunknak mindenképp kipróbálom. Úgyis angoldesszert-buzi vagyok! :D

  • 2010.07.22 08:27:04Zamat

    huh ez jól hangzik, de ilyen melegben én neki nem állok sütni:), viszont ha vkit érdekel, van egy kiváló limetorta receptem, ami sütés nélkül készíthető és vmi mennyei, ha kell kitúrom a receptet.

  • 2010.07.22 08:29:18pirosalma

    2010.07.22 08:27:04Zamat

    Jelentkezem! :)
    Jöhet a recept, ha nem gond.

  • 2010.07.22 08:36:59Zamat

    na megleltem, próbálom berakni:
    ami kell a tésztához:
    13dkg kekszmorzsa (15dkg-ig nyugodtan elmehetsz vele)
    5 dkg vaj
    1 kiskanál kristálycukor

    és a túrókrémhez:
    2 lime leve és héja
    2 kiskanál zseletinpor
    40 dkg túró
    20 dkg mascarpone
    15dkg cukor por vagy kristáy
    3 dl tejszín
    és az összeállítás:
    a tészta rész nem bonyolult, egyetlen dologra kell figyelned, h a kekszmorzsa ne tocsogjon a vajban, ez nagyon fontos, inkább egy picit legyen olyan érzésed, mintha még kellen bele vaj, akkor jó:)), morzsás cucc lesz, de nem gond, mert amikor lenyomogatod a formába, akkor úgyis összeáll:))

    a krémnél a sorrend:
    elöszőr összetöröd a túrót, utána mascarpone cukor, reszelt héj, a zselatinnal összekevert lime lé (a lime lébe berakod a zselatint és lassan felmelegíted), majd a felvert tejszínhab rá a tésztára és legalább két napra be kell tenned a hűtőbe

    ami nagyon fontos, azok az arányok, ha 25 dkg mascarponet raksz bele azt még elbírja, de az 50 dkg túrót már nem és a tejszín se legyen több, mert nem lesz olyan jó íze, vagy többe lime kell bele:))

  • 2010.07.22 08:38:03pirosalma

    2010.07.22 08:36:59Zamat

    Köszi-köszi!:)

    Biztos nagyon finom! Mentettem.

  • 2010.07.22 08:50:06Laliath

    Köszi lányok.
    Lehet, hogy többet is csinálok, úgyis dupla szülimap lesz :)

  • 2010.07.22 09:03:50mazsola84

    Én is szoktam citromtortát gyártani, ha kevesebben vagyunk, akkor ilyen gyümölcstorta formába, mint Vakmacska, de nem ilyen piskóta, hanem egy kevert tészta. Ha többen vagyunk vagy grandiózusat akarok alkotni, akkor a tésztából többet sütök, háromba vágom és emeletes tortát csinálok. Arra a mennyiségre viszont kell 1 kg mascarpone és 4 dl tejszín.
    A krém egy ilyen kisebb tortához:
    40 dkg mascarpone
    2 dl habtejszín
    porcukor ízlés szerint
    3 citrom héja és 2 leve
    lehet bele kevés sárga ételfestéket tenni

    A habot géppel felverem. A mascarponét az összes többi hozzávalóval szintén kikeverem és hozzá dolgozom a felvert habot. Se vaj, se liszt, se puding!

  • 2010.07.22 09:19:31Vakmacska

    Mazsola, elfogadnám az emeletes változatot esküvői tortának ha aktuális lenne:))) (a gej cuccokat én nagyon nem szeretem, de ez nagyon jól hangzik, a tiramisu is mascarpone, az is nagyon népszerű errefelé)

  • 2010.07.22 09:20:08Vakmacska

    Zamat, mentem a tiédet is, lime a díszítéshez is király!

  • 2010.07.22 09:24:24Zamat

    vakmacs így van:), a torta tetejét díszítheted úgyis, h negyed limegerezdeket hajszálvékonyra vágsz és körberakod a tortán, nagyon mutatós és isteni finom:))) (egy nem szokott elég lenni:D)

  • 2010.07.22 09:36:17mazsola84

    Én díszítésnek citromszeleteket rakok rá, és a szélét (az emeletesnek) be szoktam panírozni mandula forgáccsal. Poénosan néz még ki, ha a ciromszeletekre reszelek egy kis limehéjat.

  • 2010.07.22 09:55:59johnny29

    Guszta! Suti, torta forever! :)

  • 2010.07.22 12:33:50kicsimazsola

    Miért nem hétfőn jelent meg ez a cikk?! :) Akkor nem lett volna gondom tegnap azzal, hogy milyen tortát csináljak a páromnak estére. :) Ezt mentem is, jövőre ilyet kap. :)

  • 2010.07.22 12:35:25Bazsarozsa

    hiába, öregember nem gyorsvonat, pedig a torta vasárnapra készült amúgy:)))

  • 2010.07.22 13:45:42R2D2 & C3PO

    Én is szoktam.

    Mikor sok linzer készül és van egy csomó fehérje otthon, akkor gyorsan összedobok egy piskótát, citromot csavarok bele és citromhéjat teszek bele (nem reszelem, hanem a készen árultat használom, úgy tudom, hogy a sima bolti citrom héja nem embernek való, hanem a penészgombáknak ;-D). Őzgerincformában megsütöm, vigyázva, hogy ne nagyon barnuljon meg a kérge (érdemes egy alufólia darabot rárakni és lassan sütni). Ez elvileg szép világos marad (nincs benne semmi, amitől sárga lenne), leöntöm egy kevés cukormázzal és kész.

    Ez inkább nem túl édesszájúaknak való süti.

    Valószínűleg kavart tésztából is működik.

  • 2010.07.22 13:51:40keke80

    r2d2: ha kezeletlen citromot veszel, akkor azt lehet reszelni.

  • 2010.07.22 14:00:33R2D2 & C3PO

    Én elhiszem, hogy a németeknél van olyan, de itthon ott, ahol én szoktam bevásárolni, egyik helyen sem árulnak kezeletlen citromot. ;-D

    (De az eladók szoktak rám nagy bociszemeket meresztgetni, mikor keresztkérdéseket teszek fel. ;-DDD) (Bezzeg az én időmben... Mikor még a kereskedők kereskedők voltak... Haj.)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta