A brit gyerekek fele rendszeresen látja szüleit részegen

A 10-14 éves korú brit gyerekek fele kénytelen végignézni, ahogy szüleik előttük részegednek le és válnak olykor agresszívvé, derült ki egy friss felmérésből. Nagy részük retteg ilyenkor a szüleitől, de sokakat nem érdekli szülei részegsége. A szakemberek szerint ők vannak igazán veszélyben, írja a Gyermekévek.

A Childwise 1234 felső tagozatos korú gyereket vizsgáló felmérése azt mutatta ki, hogy minden második gyerek rendszeresen szemtanúja szülei részeg viselkedésének. Közülük szinte mindenki tisztában van azzal, hogy az alkohol befolyásolja a fogyasztó viselkedését: 16 százalékuk arról számolt be, hogy az alkohol hatására szülei agresszívvé, kötekedővé válnak, 20 százalék pedig azt tapasztalta, hogy a szokásosnál vidámabbak, kedvesebbek voltak velük szüleik az italozás után.

A részeges családban felnövő gyerekek egyharmada állítja azt, hogy félelemmel tölti el őket szüleik illuminált állapotban való látványa, minden második gyereket pedig hidegen hagyja szülei részegsége. A Childwise munkatársa szerint őket kell igazán félteni.

Itt is látszik, hogy mennyire fontos a szülői példa. Hiába a félelem és a negatív tapasztalatok, tízből hat gyerek úgy gondolja, hogy felnőtt korában ő is rendszeresen fog alkoholt fogyasztani.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek