SZÜLŐSÉG

Őrnagy úr, dobozoljunk! - avagy menekíteni a gyerek elől mindent

2010. július 20., kedd 11:42

Amikor megszületett, akkor édes és semmittevő volt, aki aludt, evett, a kettő közt pedig sírt. Az első jelző állítólag fokozatosan változik, míg kamaszkorra imádott büdös kölök lesz belőle. A második viszont, immáron tapasztalati alapon állíthatom, villámgyorsan vált múlt idővé. Először csak megfordult, ami legfeljebb a pelenkázást nehezítette, de anya és apa gyorsan hozzászokott. Aztán viszont kúszni, majd egy szempillantás alatt mászni kezdett. Ekkortól pedig kezdtek veszélybe kerülni a lakásban található ingóságok. Ezen a ponton magam is leereszkedtem hát a talajra, hogy hasmánt és négykézláb végigjárjam szerény hajlékunkat, s még a sarj előtt felfedezzem a védelemre szoruló pontokat. Ezt követően dobozolásba fogtam, bár még nem sejtettem, hogy ez örkényi magaslatokba fog átfordulni heteken belül.

Az asztalom alsóbb polcain elhelyezkedő iratkötegek menekítésével kezdődött. Beszereztünk egy méretes dobozt, melybe beköltöztettem a létfontosságúnak ítélt papírhalmokat. A fölötte lévő tálcahalmot egyelőre elérhetetlen magasságúnak nyilvánítottam, így a helyén maradt. Következő lépésben elbarikádoztuk a cserepüket földön tartó növényeket. A kisebb lakhelyűt beszorítottam két tejes kartondoboz közé, jó adag széles ragasztóval rögzítve a védelmi vonalat; a nagyobb lakot igénylőnek pedig lefedtük a cserepét szintén jó adag ragasztócsíkkal rögzített kartonsityakkal.

Mindezt azért, hogy egy héten belül ráébredjek, gondolkodásmódon meg sem közelíti a gyermekemét. Miután sokadszor támadta meg (sikeresen) a számítógép bekapcsoló gombját, heveny mód gondolkodóba estünk. A megoldást ezúttal is a tejek doboza szolgáltatta. Igaz, csak harmadik nekifutásra sikerült úgy ráapplikálni a gép elejére, hogy a leányzó ne tudja lebontani.

Pár nap édes semmittevés következett. Legfeljebb a növények védőbástyáit kellett időnként befoltozni, mikor itt-ott beomlottak a heves ostrom súlya alatt. Aztán Alexa az ostromlott tárgyra támaszkodva két lábra emelkedett. Ki emlékszik még a tálcahalomra, amiről úgy véltem nem is oly rég, hogy elég magasan helyezkedik el? Na, az volt az első dolog, ami másnap reggel a földön landolt. Összegereblyéztem és száműztem a szekrény tetejére a papírokat – újrarendszerezni azóta sem volt időm őket. Ezzel újrakezdődött a dobozolás. Azt hiszem, ekkor vetettem fel először, hogy vegyük fel a Tóthék elnevezést.

Minden igyekezetem ellenére állandósult az érzés, hogy folyamatosan egy lépéssel a gyerekem után kullogok. Előre átrendeztem ugyan a konyhapultot, de kiüríteni mégsem lehetett. Valljuk be, a nyitott konyhapult rettentő dizájnos, ám a lehető legkevésbé nevezhető szülőbarátnak. Bababarátnak annál inkább, csak azt nem szed le róla, amit nem akar. Neveléssel párhuzamos dobozolásba fulladtam. Cipős dobozba vándoroltak féltett füves és filteres teáim. Bepattintható fedelű műanyag dobozokba száműztem a fűszereket. Üres teásdobozokba menekítettem a sütőporos, élesztős, vaníliás cukros csomagokat. Mellette a csaj is kapott saját kosarat, amiből kedve szerint pakolhat, s igyekeztem a figyelmét ez utóbbi felé terelni, akárhányszor azon kaptam, hogy a tiltott gyümölcsre vadászik.

Mire ezzel végeztem, felfedezte a fiókok nyitásának titkát. Okulva a tálcás esetből az ekkor még számára túl magasan lévő fiókból pánikszerűen egy zárható műanyagdobozba rámoltam és a szekrényem felső polcára dugtam a gyógyszereket. (Ezt persze elfelejtettem tudatni a férjemmel, aki két nap múlva az épp fájós fejével hiába kereste azt.)

Közben a lányom megtanulta kinyitni a szekrényeket, majd megtanult felmászni a székekbe, aztán az ágyakra, aztán a... Szóval, azt hiszem, lemaradtam. De nem adom fel, elvégre én lennék az anyja, vagy mi. Ti hogyan óvjátok meg a csemetéket és a lakot az új felfedezések veszélyeitől?

Laliath

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.20 13:48:13Laliath

  Veg_
  inkább előtte :D

  Azonban vannak dolgok, amiket képtelen vagyok felnőtt ésszel felérni:
  - megértette, hogy nem eheti meg a növényeket, de nem hajlandó megérteni, hogy nem pakolhatja ki a virágföldet;
  - gond nélkül megtanulta, hogy nem kapcsolgathatja a hosszabbítót, kicsit hosszabb idő alatt, hogy nem piszkálhatja a videót, de mágnesként vonzódik a számítógéphez;
  - vette az adást, hogy nem tépheti szét a könyveket, de nem tudom leszoktatni a papírok amortizálásáról.
  Nem vagyok már eléggé gyerek :)

 • 2010.07.20 13:50:17nyul777

  Csak azt kell elpakolni, ami a gyerekre veszélyes, meg amit nagyon féltesz, amúgy meg hadd pakoljon, az a dolga!
  Kinövi!
  Megunja majd, és más dolgok lesznek érdekesek. Mire megtanítod, hogy nem szabad ledobálni a könyveket a könyvespolcról, addigra már esze ágában sincs :)

 • 2010.07.20 13:52:24Laliath

  kanga t,
  Tudod, kicsi virágszál, amikor egy nyitott pulttal és talajmenti polcokkal ellátott lakásban vagy, nem mindegy, mi marad a gyerek keze ügyében a neveléshez.
  Elől hagyhattam volna tulajdonképpen a varrógépet és komplett barkácskészletet is, csak valahogy nem volt kedvem hozzá.

 • 2010.07.20 13:52:43Veg_

  2010.07.20 13:48:13Laliath
  Szóval informatikus lesz. Már beirattátok az egyetemre? ;-))))
  Virágföld: bocsi, állati példáim vannak, kaparó tipusunál bejött, hogy szép, nagy köveket süllyesztek a föld tetejére. Ne tudja könnyen lekapni, de ne legyen baja, ha eldől a cserép. A levétel a lényeg, szóval ha cserépdarabok vagy hasonló, az is müködhet. Ne lássa a földet :)

 • 2010.07.20 13:57:20keke80

  Laliath, az utóbbi idöben a mi hálónk vonzza mágnesként Minit, hiába csukom az ajtót, már kinyitja egyedül. Sokezredszerre is elmagyaráztam, az az én szobám, a gyerekszoba az övé, a nappali meg mindenkié. Erre ebéd elött megáll a folyosón és rákezd: Da Mimis (és mutat a hálóra), da Lena´s (és mutat a saját szobájára), da miénk (ez meg a nappali volt). :D Kicsit kutyulja a nyelveket, de nagyonügyes egyébként. Persze az, hogy felmondja a szabályt még nem azt jelenti, hogy használni is tudja, de az elsö lépcsö megvan! :D

  Szerintem nem kell mindent elrámolni elöle, csak télleg azt, ami életveszélyes rá és ami neked fontos!

  A konyha elejétöl kezdve tabu, mint a mi hálónk. A fürdöben szar a szitu, mert nagyon kicsi az ablaka és emiatt nyitva kell legyen az ajtó, így ott egy gyerekrács van. A laptopok a folyosón, de nem bántja öket. Lehet, ez csak idö kérdése, de ha nem villog a monitor, akkor nem is érdekli, tehát kikapcsolt állapotban nem mókás vele játszani. :D

 • 2010.07.20 13:59:24Laliath

  Veg_
  konkrétan úgy van lefedve a cserép, ahogy a képen látszik. Arra támaszkodva állt fel először.
  A mellette lévő állványon állót próbálta megkóstolni párszor, meg lerántani. Arról pikk-pakk leszoktattam.
  A virágföld meg valamiért bukta. Ráadásul ha csak kiszedné, hagynám a francba, de megeszi :(

 • 2010.07.20 14:05:11keke80

  Laliath, a homokot a homokozóban is meg fogja enni. Abban még kutyapisi és macskaszar is van...

 • 2010.07.20 14:05:43Laliath

  keke80,
  a beszédtől még messze vagyunk, csak egy éves. A szitu viszont ismerős - áll a polcba kapaszkodva, mutat a teásdobozra, rázza a fejét, hogy nem szabad, majd fél szemmel rám sunyítva nyúl, és várja, mit szólok hozzá :)
  Olyan édesek tudnak lenni, és néha olyan nehéz komolynak ilyenkor maradni a nevelés érdekében.

 • 2010.07.20 14:06:00Veg_

  Hát együtt érzek veled. (de azért igy, kivülállóként röhögök is rajta, jó? neked még addig kell ugy 5-10 év :)

 • 2010.07.20 14:10:04Laliath

  Veg_,
  persze, hogy jó :)

 • 2010.07.20 14:12:26Ördög

  Keke, megkérdezhetem miért nem mehet be a hálótokba?? Csak kíváncsiság...

 • 2010.07.20 14:13:44Cobold

  sszal.
  ahogy ügyesednek, okosodnak, egyre több baj kerül előtérbe, bár a gyakoriságuk csökken.
  örök rémálmom, hogy kiesik az ablakon vagy az erkélyről az ötödikről. a bejárati ajtó zárható de ezek nem, és profin kinyitja őket. marad a követekezetes nevelés és tiltás, és a remény.
  az autók. átlag 2 havonta 1x megfeledkezik magáról, és az autósokon meg rajtam múlik, mi lesz ebből.
  2 évesen kifigyelte, hogy sütöm a bundáskenyeret, amíg felvettem a telefont, addig betojásolt egy szelet kenyeret, és épp a forró olajba dobta bele, mikor odafordultam.
  egyre ügyesebb, és okosabb, de sokáig még túl kicsi és figyelmetlen lesz, és gyakran lehet belőle bármi baj.

 • 2010.07.20 14:13:56keke80

  Laliath, nekünk se sikerül mindig. :D És ez így van rendjén. De ne add fel, mert hamar megértik, mit szabad és mit nem. Persze a hangsúly és a mimika is fontos hozzá. Kitartás!

 • 2010.07.20 14:18:38keke80

  Ördög: az az én privátszférám, az én ágyam, az én ruháim, ékszereim. Plusz a férjem az egyik tisztítószergyártó multinál dolgozik és nagytételben vesszük a mosószert, mosogatószert, öblítöt, takarítószert, sampont, tusfürdöt, fogkrémet és az mind-mind a hálóban van. Amit mindenki más ruhásszekrénynek használ, az nálunk a raktár, mert máshol esély sincs. Ha Mini el akar vonulni, akkor magáracsapja a szobája ajtaját, én öt ott akkor nem zavarom, így van ez fordítva is. :D Persze reggelente ott issza meg a tejét mellettem az ágyban és kicsit még összebújunk, hétvégente hármasban, de napközben egyedül ott neki semmi keresnivalója.

 • 2010.07.20 14:21:10keke80

  Cobold, szerelj az ablakokra zárható kilincset, a kulcsot meg vedd ki belöle. Azt nem nyitják ki és te is nyugodtabb vagy. bármelyik obiban vagy hasonlóban lehet kapni minden tipusú nyílászáróra ilyet, nekünk is van a gyerekszobában a teraszajtón, bár max kiszaladna rajta, esni csak akkor esik, ha a kis csámpás lábával nem figyel. :D

 • 2010.07.20 15:06:19kockpit

  Nálunk kuka a kredencen. :)

 • 2010.07.20 15:57:46mspoppy

  Nálunk először csak a fiókok, ajtók nyitogatása-csukogatása ment. Majd a kipakolással folytatódott, most pedig a 'kipakolok és valami mást pakolok bele'-nél tart a történet.

  Minden helyiségben (kivéve wc) van olyan fiók v. polc, ahol szabadon garázdálkodhat. Néha ugyan további felfedező útra indul, de ha eszembe jut, időnként teszek egy-két érdekes dolgot az ő fiókjaiba és akkor kisebb a csábítás a máshol matatásra.

 • 2010.07.20 15:57:47csalány

  Hehhe, Lailath: ismerős a virágföld evés. Az az érdekes, hogy nálunk a nappaliban a földön levő virágokat nem bántja (mondjuk amióta az eszét tudja, úgy van neki bemutatva, hogy Tilosvirág :-D) és a virágföldet sem. Viszont mostanában kistartol a teraszra, és az ott levő virágok alól vidáman csemegézik.. hiába mondom hogy ne.. sőt, ma a rozmaring levelét kóstolta meg... Valahogy nem áll neki össze, hogy a teraszon levőket sem rágjuk...
  Szintén ismerős az, hogy pl. tudja h. a konnektor tilos, odamegy hozzá, hangosan mondja hogy nem, sőt még a fejét is rázza hozzá, de a keze indul a céltárgy felé... (időnként kaján villanás a szemében...). Mostanában ilyen kaján villanással pisil mindent össze pelenkázáskor...

  Önbehúzó fiókra van valakinek ötlete? Nem is az a baj, hogy kihúzza, hanem az, hogy a fiók csukja magát, és ha ott marad az ujja, az kemény... Nekem is kékült már meg körmöm így..

 • 2010.07.20 15:58:29yuyu79

  Na ja, a sütőport is addig nem bontja fel, amíg nem akarja... Én is meglepődtem, hogy a lányom még nincs 2 éves, de már hónapokkal ezelőtt szakszerűen felbontotta egyedül a joghurtot....

 • 2010.07.20 16:00:38csalány

  Jesszom Cobold!!!
  Hogy a szentséges francba kerül a 2 éves gyerek a forró olajhoz elérhető közelségbe???!!!
  Olvasni is rossz!!!

 • 2010.07.20 16:05:55mspoppy

  csalány: nem tudom, Coboldéknál mi a szokás, de én frászt kapok attól, amikor anyuci a konyhapultra ülteti a gyereket, pláne, amelyiken kerámialapos főzőfelület van...

 • 2010.07.20 16:31:13kitike

  Olyan aranyosak és tanulságosak voltak a sztorik, ne jussunk már el oda, hogy hogy történik meg ez vagy az, ne vonjuk egymást felelősségre, szerintem mindenki erején felül küzd.

 • 2010.07.20 16:52:27anyamadár

  Egy orvos baarátunk mondta, hogy a konyhai balesetek nagyrésze azért következik be, mert a serpenyő fogóját kifelé hagyják a szülők, pedig azt mindig, mindig a fal felé, belülre kell forgatni, ugyanis a kicsit első dolga - ha valamiért kikerülnek olyankor a konyhába - abba belekapaszkodni.

 • 2010.07.20 16:56:35anyamadár

  a kicsik első dolga...

 • 2010.07.20 17:19:46keke80

  Mondom én, a konyha veszélyes üzem, az az elejétöl tiltott terület a kicsinek. Csak akkor fözök, ha ö alszik vagy az apja felügyelete alatt van. üvegkerámiás fözölapom van, de mivel nem ültetem a konyhapultra, eszébe sem jut oda felmenni. Eleve nem mászik eshova, mióta a kanapéról a szemünk láttára vitorlázott bele a fejével az asztal sarkába és csak tehetetlenül néztük és rohantunk a kórházba.

  Az is kizárt, hogy ne csípje legalább 1szer be az ujját az ajtó alá - ezen az emprikus élményen is túljutottunk már. Vannak dolgok, balesetek, amiket esély sincs megelözni, de fontos, hogy megtörténjen, mert így tanul. Azóta eszébe nem jutott a kanapén, ágyon ugrálni, illetve az ajtó mögé beülni játszani.

  sajnálatos, hogy ilyenek történnek, de nem lehetsz ott mindenhol - söt, ha ott is vagy se tudsz sokszor reagálni. A konektort be kell dugni, a szekrényajtókat, fiókokat, ablakokat, ajtókat gyerekzárral felszerelni, kábeleket elrejteni, ennél többet nem sokat tehetsz.

  Ja, mégis: figyelsz, észnél vagy, de nem lógsz a gyerek nyakán.

 • 2010.07.20 20:05:41majombékahal

  Nehéz,szinte lehetetlen mindent "elzárni" előlük.Mi most csináltatunk még egy polcot,mert itt is vannak virágok, kacatok,DVD állványok számára elérhető magasságban...Amikor 1hónapos volt a mi Lillánk,alig vártam,hogy végre másszon..Most 9hónapos,és biza van,hogy azt kívánom,bár ne nőtt volna meg:) Sok dologra viszont rájöttem az Ő jóvoltából: a hifi hangerőszabályozó gombja levehető, a fióknak nem volt jól rögzítve a fogantyúja, a műanyag küszöbünkből pedig hiányzik 2csavar:)))

 • 2010.07.20 20:13:46manó99

  Lailath

  Nálunk is ugyan ez megy.És imádom amikor szólok,hogy nem szabad néz és közben a kezével matat.
  )

 • 2010.07.20 20:14:49manó99

  Ma mind a kettőnket taccsra vágott a szentem.:)

 • 2010.07.20 20:39:59verity777

  Az én 10 hónapos lányom meg ma földet evett. A legnagyobb cserépből, amit nem lehet polcra tenni. Ezért kitettem az erkélyre. Anyám itt van, ő jár ki bagózni az erkélyre (mi nem nagyon használjuk), hát a gyerek persze kimászott anyu után és mire észrevette, már két kézzel falta a földet a cserépből.. anyám szerint minden gyerek imádja a földet. Hát nem tudom, nem aggódom, nem lesz tőle baja, de valahogy nem szeretem, amikor csinálja...

 • 2010.07.20 22:26:40Rio2003

  harom gyerekem van, 5 - 3.5 es 1.5 evesek, eddig meg nem sikerult gyerekzarat vennem a szekrenyekre, de az ablakra igen. Nem sikerult sarokvedot vennem az asztal sarkara, illetve kb. 1 napig volt... le is fejeltek egy parszor.
  A lepcson alul is felul is racs van.
  A hazunk gyerekbarat es el van pakolva minden... ergo ujsagon kivul semmi nincs elerheto magassagban a foldszinten..... :)
  erre most jottem ra, mert eppen Anyosomeknal vagyunk ahol a gyerekek allandoan nekimennek a butoroknak es szetszednek mindent, meg ket nap es nincs hajam...

 • 2010.07.20 22:31:07Rio2003

  viragfold - mindegyik megkostolta, egy parszor hagytam, illetve kesve ertem oda. igen hamar meguntak plane mikor valami finomabbal eltereltem a figyelmet.
  huto - napi ezerszer ra kell szolni mind a haromra hogy jojjon ki a hutobol, de azt hiszem ez kamaszkorig kitart
  tv/dvd/dekoder - a napi 100-szor valo raszolas azert egyi ido utan hatott...

  de minden nap eljon az a pillanat amikor siman elmehetnek katonai kikepzo ornagynak.

 • 2010.07.20 22:42:37Puszpanya

  "de minden nap eljon az a pillanat amikor siman elmehetnek katonai kikepzo ornagynak."

  No pont ezzel van tele a cipőcském. Mármint, h a gyereknek (1 éves) felteszem a lemezt, h "nem szabad, nem szabad, nem szabad", aztán csak megeszik minden szösz-möszt-és miegymást, amit a lakásban takarítás után talál. S nem hajlandó kiköpni a nem ehetőeket sem. Ha hallom, h koppan a cumi,már ugrom is, de a kis ügyetlen ujjaival is gyorsabb néha.
  A virágokat én feltettem magasra. DVD-Tv kapcsolgatása megy még, de már nem olyan intenzitással.A WC és konyha TILOS, a fürdőbe csak felügyelettel mehet, egyébként garázdálkodhat mindenhol. S én is pakolok, ha kell.

 • 2010.07.21 06:18:14Veg_

  2010.07.20 17:19:46keke80
  A konyha tényleg veszélyes üzem, de tuti, hogy a kitiltás, nem a tanitás müködik? Elsős koromban (mondjuk évvesztes voltam, és hét) vagy megmelegitettem az ebédet, vagy nem ebédeltem. Megmelegitettem, és mikro nem volt, tehát gázon. Leégettem ugyan edélyt is, kaját is olykor, de sose volt semmi bajom, megtanitottak kezelni (nem müködött a napközi, én értem elöször haza). Fotók vannak róla, hogy alig állok, de az sk kis gyuródeszkámon én is gyurom a pogácsának valót, és bőszen szaggatom ami a nagyon van. Van kép róla, hogy mosogatok talán három évesen. Mondjuk szülői felügyelettel, nem egyedül garázdálkodtam még akkoriban. És sose ültem a pulton. Volt egy sámlim arra a célra, hogy ráálljak, és felérjem az asztalt.

 • 2010.07.21 06:36:07dodóó

  Ha a konyhába vagyok,főzök,mosogatok a lányom szinte mindig ott van velem.szerencsére a kályha olyan helyen van hogy semmi dolga arra.Tudja is hogy ha bármi fent van a kályhán akkor nem lehet oda menni.
  Ha tésztát szűrök le vagy kávét főzök,akkor kimegy,illetve be sem jön mert tudja hogy nem szeretem ha olyankor ott van.
  Ha panírozok ő is,palacsinta sütésnél ő keveri ki a tésztát,zöldséget is tisztíthat.

 • 2010.07.21 06:45:46Békanőci

  De jó a kép, süt belőle a huncutság!
  Laliath, vajon miért ismerek magunkra? :)

  Igencsak aktuális a poszt. Csupa alacsony szekrényünk van, ezekre ráadásul fel is mászik a kölök, a tetejét már simán eléri ha nyújtózkodik, így minden egyre közelebb kerül a falhoz, a zárt szekrényekből rendszeresen rámol. Bezárni nem szerettem volna, de így a nem túl kényes cuccok között állandó a felfordulás.
  Egyik este éppen a nagyot "szálltattam ki" a kádból, amikor megérkezett a kicsi. Hallom, hogy nyammog valamit, pedig nem adtam neki semmi ennivalót. Hát bakker, eddig csak nézte a kukát, de most kihasználta azt a fél percet amíg nem tudtam utána vizslatni és kiguberált egy almacsutkát, azt falatozta jóízűen.
  Felmászik ágyra, fotelra, emeletes ágy tetejére, polcra, asztalra, így nálunk minden csupa barrikád. Ha dobozolnék akkor úgy nézne ki a lakás mintha épp költöznénk.

 • 2010.07.21 08:26:16cat a

  én ezért szeretem a tescos stb. szórólapot/akciósújságot. a gyerek cafatokra tépi a többit nem bántja.imád pakolni!

 • 2010.07.21 09:08:24Zamat

  hehe mindez még előttünk van:))), a konyhapult jó magas 92 cm, tehát azt egy darabig nem éri föl, viszont a belső lépcső-2 fok, meg a cserépkályha elég nagy falat lesz, van -e vkinek ötlete arr, h a kályhát hogy oldjam meg? rácsot nem igazán tudok körérakni, mert padkás.

 • 2010.07.21 09:19:18Veg_

  2010.07.21 09:08:24Zamat
  Kályha kb. ugyanaz, mint a tüzhely. Tilos. Nagyon... Ha szöszöl, akkor (miután megnéztem, mennyire forró, és nem ég oda a segge) egyszer hagynám, hogy megfogja. Többet nem fogja... Ennél jobb ötletem nicns, és ez se az enyém :)

 • 2010.07.21 09:38:50anyatájger

  Zamat, nekünk épített kandallónk van, nyitható üvegajtóval. eleinte elbarikádoztuk, viszont úgy nagyon kicsi maradt a hely. nem tudok okosat mondani, mi egyre közelebb vittük hozzá, közben magyaráztuk, h milyen meleg van, egyre nagyobb a forróság, megégethet, veszélyes!!!
  a fiam persze addig nem nyugodott, amíg egyszer ki nem próbálta, h milyen forró az üveg, megfogta. azóta nagy ívben elkerüli.

  totál gyerekfüggő az egész pakolósdi egyébként. az enyém mindent ki akar próbálni. ha leesik valahonnan, vagy elesik akkor pár perc múlva újra kipróbálja uazt a helyzetet, h vajon uaz megtörténik-e vele, mint az előbb. kegyetlen. nálunk az elpakolás vált be, jöhettek vissza fokozatosan a dolgok a helyükre.

  egyébként meg, fel a fejjel mindenki! nemsokára jönnek a "motorbalesetek", mászókázások, kamikáze akciók :)

 • 2010.07.21 09:44:34anyatájger

  ja, én még mindig nem tudok úgy főzni, ha ott van mellettem. képtelenség.

 • 2010.07.21 10:11:35verity777

  Ma reggel az enyém rájött, hogy feléri az íróasztalt. Épp csak annyira, hogy le tudja rángatni a papírokat róla... és nyomogatni tudja a számítógép billentyűit, hát az különösen tetszik neki. Más gépet még nem ér el. Pontosabban a rádióról reggel jól levette a hangot, anyu meg csodálkozott, hogy miért nem hallja...

 • 2010.07.21 10:19:19anyatájger

  mi tesóméknél voltunk szombaton. másnap hív, h valaki beállította éjfélre az ébresztőórájukat. (hihihihi)

 • 2010.07.21 10:53:57Zsuzsi főz

  Konyhába szerintem nagyon hasznos ez:
  [link]
  Esélye nincs a földön álló gyereknek magára rántani bármit is.
  Beépített főzőlapokhoz jó.
  Nekünk vaskályhánk van, a gyerek csak addig ment oda, amíg meg nem fogta az ajtajának az üvegét. Most már másfél méteres körön kívül mara, ha tüzet rakunk benne.

 • 2010.07.21 11:06:50mazsola84

  Én 2 éves koromban a frissen lefőtt forró kávét rántottam az arcomra. Rohadt magasan volt, nem derült ki, hogy másztam föl. Anyám jobban bőgött mint én, mert attól félt, hogy összeégett az arcom, de nem.

 • 2010.07.21 11:12:22verity777

  Én három évesen kezdtem el rángatni a kávéfőzőt. Anyu rám szólt, hogy nem szabad. Mire én ránéztem közöltem: Kinga volt, Kinga nincs. Anyám kicsit meglepődött... nekem mindig ez jut eszembe a kávéfőzőről....

 • 2010.07.21 12:51:46keke80

  Veg, nevelem, hidd el. Fentebb is írtam. De a konyha, a fürdö és a mi hálónk akkor is tabu. Ha tetszik, ha nem. Ott nem játszunk, nem járkálunk csak úgy be és pláne nem nyomogatjuk a sütöt meg a fözölap gombjait. Régen volt gyerekvédö a fözölap elött, de amióta felújítottuk a konyhát, nincs. A 2éves gyerek meg még ne akarja a saját kajáját melegíteni, ha elég érett lesz rá, meg fogom tanítani erre is. Jelenleg egy übertompa késsel tanulunk kenyeret kenni, ez a királyság nála.

 • 2010.07.22 22:51:44tildy:)

  Baratnomeknel az oszes szekrenyajton ikeas biztonsgi zar van. Amerikai konyhas nappalijukban pedig a konyha reszt szinten ikeas raccsal valasztottak le.

 • 2010.07.23 07:03:07Veg_

  2010.07.21 12:51:46keke80
  Elhiszem, nem piszkálódás akart lenni, csak meséltem :) Kenyeret kenni javaslom, ha itthon járva kirakodó vásárba futsz, a fa kenőkést. Egyrészt sose vágja meg vele magát, másrészt irtó könnyü tisztitani (meleg viz alatt szivaccsal letörlöd), harmadrészt önmagát csiramentesiti, mint a fatárgyak általában, igy nem kell félned a baciktól.
  Azért érdemes vágódeszkából is fát venni, mert tesztek bizonyitják, hogy ha simán, meleg vizzel elmosod, és a száritóra teszed, mire megszárad, semmi káros baci nincs rajta. Ellentétben a müanyaggal és a fémmel, amit vagy megtisztitasz a baciktól, vagy nem...

 • 2010.07.23 07:27:31Laliath

  Veg_,
  na, most is tanultam valamit.
  Ösztönösen vonzódom a fa cuccokhoz, főzéshez is sok fából készült eszközünk van. De ezt eddig nem tudtam.

 • 2010.07.23 07:35:30Veg_

  2010.07.23 07:27:31Laliath
  Én is csak veszegettem a fát, mert szeretem, és akkor egy orvos ismerős rákérdezett, hgoy látja, mennyi facuccom van, a fa saját öntisztitó képessége miatt veszem? Én meg válaszoltam, hogy Hehhh??? Akkor mesélte, meg legközelebb mutatott is valami vizsgálati eredményeket. Azóta is örülök, hogy az ajándékba kapott müanyag vágódeszkákat kipenderitettem :D

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta