SZÜLŐSÉG

Drog van a gyerek fiókjában?

2010. július 20., kedd 07:55 |

Mit tegyen a felelős anya, ha drogot talál a lánya fiókjában? Csapjon patáliát? Hallgasson és figyelje a jeleket? Egyenesen kérdezzen rá a gyereknél, hogy mégis mik azok a sárga tabletták?

Ez a történet már jó pár éves, egy tőlünk nagyon távol eső országból származik. A probléma viszont akkor kevésbé érintette az itteni szülőket.

Tartok tőle, ma már nem így van, talán azért is gondoltam, megosztom az olvasókkal.

Angéla távoli rokon, a hetvenes évek végén ment férjhez a távoli országba, egy ottani magyarhoz, akit piciként vittek ötvenhatos emigráns szülők magukkal.  Angéla gyerekei az ottani szokás szerint önállóan nevelkedtek, nyolc-tízéves korukban már tudtak reggelit készíteni, iskolatáskába önállóan pakolni, leckét egyedül csinálni, ruhát kiválasztani. Ez nem jelentett oda nem figyelést vagy elhanyagolást, a kölykök kiválóan tudtak magyarul is, a szülők igyekezték átadni a két kultúra legjavát nekik, a sporttól az európai kultúráig. Emellett már kicsi korukban egyfajta megegyezés volt köztük a magánélet tiszteletére – ez arrafelé kijárt a gyerekeknek is. Angéla nem olvasta titokban a lánya titkos naplóját, nem bontotta fel a fia leveleit, nem nyomozott a barátok után. Nem is volt erre nagyon szükség, a gyerekei jó, bizalmas kapcsolatban álltak vele.

A kis, sárgás tablettákat először a kamionsofőrök és távolsági buszvezetők fedezték fel arrafelé. Az ország nagy, hosszú, unalmas utakkal – aludjon nyugodtan, nem marad le semmiről, mondta nekem anno a buszvezető, két óra múlva tök ugyanilyen fákat fog látni. A kis sárgás bogyók segítettek ébren maradni, a kötelező pihenőket akkor még nem írta elő semmi. Aztán elkezdték használni az éjjel magoló egyetemisták, a túlműszakos gyári munkások, az álláshalmozók meg mások. Mindenki ismerte a bogyókat, bizonyos célra legálisak voltak. Másra viszont nem.

Angélának mindösszesen valami igazolványra volt szüksége valami hivatalos ügyben, a lánya nem volt otthon, de tudta, melyik fiókban tartja. Meg is találta viszonylag könnyen, csak éppen talált abban a fiókban mást is. Kis, sárgás tablettákat.

Angéla lánya jó tanuló, jó magaviseletű, átlagos középiskolás volt akkor. A nagy vadulásokban nem vett részt, fiúügyei voltak már, de semmi veszélyes. Nem érdekelték sem a szekták, sem más, fura szellemi irányzatok, nem csavargott, nem voltak fura barátai. De most ezek az izék... Mit csináljon? Vonja kérdőre a tizenéves lányát, hogy mire használja ezeket, honnét vannak, tartson kiselőadást az esetleges drogok veszélyéről? Hallgasson az egészről, és keresse a gyanús jeleket?  Csapjon patáliát, hogy nem erre neveltelek, édes gyerekem? Ha megmondja, kockáztatja-e, hogy a lánya azt hiszi, kutatott a holmija közt? Ha nem szól, kockáztat-e valami későbbi nagyobb bajt?

Te mit csináltál volna a helyemben? – kérdezte tőlem Angéla akkor. Jaj, neked milyen jó, egy csecsemővel még nincsenek ilyen gondjaid. Akkor volt pici a lányom.

Epilógus

Angéla végül a köztes utat választotta – bevallotta, mit talált a fiókban. Papolás helyett simán elmondta a keresést igazolványostul, és annyit kérdezett, mire valók azok az izék, miért nem a helyén, a gyógyszeres szekrényben tartja őket, és egyáltalán, mire valók? „Jaj de naiv vagy anya, el se hiszem” – mondta a lánya szeretettel, egy csöpp gyanakvás nélkül – „hát mindenki használja ezeket, ne mondd, hogy nem tudod. Másként hogyan tudnék levizsgázni? Hidd el, mindenki ezekkel vizsgázik. Hát én is.”

A lány azóta felnőtt. Elvégezte az egyetemet, szolid társasági ivó, drogot nem használ. A kis sárgás bogyókat nyilván betiltották már azóta. Sebaj, akadhat helyette más.

Esetleg a te gyereked fiókjában is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.20 14:35:14petite caterine

  Pong:

  azt mondod a serkentő deal, lásd az indiánok, akik koaklevelet rágcsáltak. arra reflektáltam, hogy a kokalevél meg ugye tudjuk, mi mindennek az alapja.;-) és nem a coca-colára gondoltam...

  tanulás közbena fű persze h nem jó, de itt már úgy általánosságban arról folyt a "beszélgetés", h ha bulizni megy a kölyök, mit tömhet magába? arra írtam, h a fű sztem nem vészes, ezerszer inkább szívjon el egy füves cigit, mint döntsön magába fél liter töményet...:-SS

  ( hmm én meg azt fogom egész biztosan megtanítani a gyermekemnek, hogy minden náci gáz, és legszívesebben mindet torkonfosnám..ez is egy hozzáállás ugyebár ,-) )

 • 2010.07.20 14:45:09zumm

  miért gondolom, hogy azok, akik itt habzó szájjal tiltakoznak a "drog" ellen (ami egy nagyon durván megalkotott gyűjtőfogalom amúgy), az érettségin alkohollal koccintanak majd a gyerekükkel? :)

  Milo28: én arról beszéltem, hogy a bogyókapkodás drága hobbi (nyilván pénztárcához mérten, de ha veszélyes mértékben csinálja az ember, akkor ugye nem egyet vesz be), de ha szipuzik-heroinozik, azt 1. elég könnyen észreveszed, 2. akkor már kicsit elkéstél azzal, hogy leülj vele...

  Javaslom az ábrát itt:[link]

  meg az utolsó táblázatot itt:[link]
  évi halálozások az Egyesült Államokban
  alkohol 85 000
  egyéb drog 17 000
  marihuána 0

 • 2010.07.20 14:52:58fecske

  Gondoltam, hogy sokaknak nem tetszik, amit írok, én így gondolom megvédeni a gyerekemet, és minden rosszkívánság ellenére biztos vagyok a bensőséges kapcsolatban vele a jövőt nézve.
  Azoknak, akik nem értik, miről van szó, azt a példát tudom mondani, hogy este 10 után nem jutna eszetekbe egyedül elengedni egy 14 év alatti gyereket a városban, gondolom. És nem azért, mert nem bíztok abban, hogy odamegy, ahova mondja, hanem mert tisztában vagytok a veszélyekkel. Egy ilyen korú gyerek naív, jóhiszemű, tapasztalatlan.
  És ugyanez a helyzet a környezetét illetően is. Nem tudja felmérni, és nem tudja kezelni a veszélyt, Rátok lenne szüksége ott is, mint ahogy az esti utcán. Hogy akarjátok megvédeni a drogtól és a korban hozzá nem illő fiúktól/férfiaktól? Ilyesmin a software nem segít. Imádkoztok?
  Ha utánanéztek a statisztikáknak elborzadtok, hogy 14 év alatti gyerekek miket művelnek. gondolom, az ő szüleik "bíztak bennük". És szerintem nem sok értelme van a Ti gyerekkorotokat összehasonlítani a mostani gyerekekével. Gondolom egyikőtök sem e-mailezett rendszeresen 10 éves korában.

 • 2010.07.20 14:56:19Pong

  @ petit caterine

  ja tényleg, erre nem is gondoltam, hogy halivúdi sztár-kaja is, s Lindcéy vérében is található.

  +1 neked fü ügyben, s tessék ezt megnézni, igen informatív:

  [link]

  Mondjuk kisgyerekeknek kb. 16 éves korig nem kellene(persze leszarják) mert az maradandó butut okozhat.

 • 2010.07.20 15:02:44nanemárrr

  Ribizlee, én is ilyenekre gondolok. Remélem bejön majd annak idején!

 • 2010.07.20 15:08:27keke80

  Velem nem koccintottak anyámék alkohollal az érettségire. Talán mert apám 15évig alkoholista volt. Nincs otthon pia, emiatt sose volt. Még családi összejövetelek alkalmával sincs otthon semmi. Ettöl függetlenül inkább velem igyon egy pohár pezsgöt a 18éves gyerek, mint mittoménkivel igya ronggyá magát hétvégente.

 • 2010.07.20 15:40:25zumm

  a mértékletességgel én is maximálisan egyetértek, legyen szó bármiről - és persze vannak olyan szerek, aminél ez számomra a nullával egyenlő. az alkohol, hiába veszélyesebb bármelyik drognál, ami jó eséllyel szembejöhet egy gyerekkel, olyan társadalmi megbecsülést élvez, hogy már bárki főzheti otthon ingyen a pálinkát (pedig élen járunk az alkoholizmusban). de mértékkel kellemes része lehet az életnek, persze bizonyos kor fölött.

  az érettségin koccintást inkább csak azért hoztam fel, mert tényleg veszélyesebb, tényleg komoly függőséget okozhat stb, aztán mégis legális.

 • 2010.07.20 15:55:10Zahara

  mi nem iszunk, tőlem be is tilthatják azt is

 • 2010.07.20 16:05:53átlagos anya

  Személy szerint az alkoholt sokkal veszélyesebbnek találom az ún. könnyű drogoknál. Az alkohol legális, pedig családok mennek tönkre miatta, vagyonok úsznak el, többségében nők és gyerekek lesznek miatta rendszeresen bántalmazva. Mégis szabadon vásárolható, bármekkora mennyiségben.
  Látott már valaki füvet szívó embert amint brutálisan bántalmazza a családtagjait?

 • 2010.07.20 16:08:50átlagos anya

  Amúgy én is félek tőle, hogy a gyerekeim miket fognak majd kipróbálni. Észreveszem-e, tudni fogom-e miket fognak tolni 10-15 év múlva, hogy fognak bulizni, kivel fognak szexelni. Csak reménykedek, hogy lesz eredménye annak, ahogy neveljük őket. Ha csak a felét csinálják majd annak, amiket én tettem lázadó tini koromban, akkor már most rosszul vagyok!!!

 • 2010.07.20 16:17:04zumm

  Aztán meg mégis átlagos anya lett belőled, kinőtted :)

  Nem kell szerintem démonizálni ezeket a dolgokat, na nem mintha tudnám, miket csináltál lázadó tini korodban...

 • 2010.07.20 16:20:23átlagos anya

  ja, erre nem is gondoltam, tényleg a végén én is átlagos lettem :))

 • 2010.07.20 16:24:21Zahara

  Van, aki meg nem lett átlagos anya, miután sok hülyeséget csinált. De az nem itt nyomja, hanem pl a Moszkva azóta is.

 • 2010.07.20 16:29:56szövetszöcske

  Zahara, meg van ugyenez pepitában, hogy van aki jókislány volt, soha nem csinált hülyeséget, aztán zakkant felnőtt lett belőle.
  Szerintem nem a hülyeségcsinálástól jut valaki a Moszkvára, ez inkább személyiség, lelki alkat, addiktivitás kérdése. Van akinek a kamaszkori hülyeség kell ahhoz, hogy normális emberré válljon, és van akinek tényleg a kamaszkor pedánsság tesz jót a későbbiekre nézve. Vagy tett volna jót, mer ezek általában utólag derülnek ki, hogy valakinek lazulnia kellett volna, vagy éppen nem lett volna szabad lazulnia...

 • 2010.07.20 16:32:43Zahara

  Ezt meg küldöm a világgá menőknek és mindenkinekakiszereti
  :
  Arany János: Juliska elbujdosása

  Töredék

  Egyszer egy kis leány mit tett fel magába?
  Azt, hogy ő biz' elmegy széles e világba,
  Elbujdosik messze, a határon végig,
  A mező párkányán leboruló égig,
  Túl a három nyárfán, a tanyákon is túl.
  Fele sem bolondság, mert már épen indúl;
  Látszik, hogy korántsem tréfa volt a terve;
  Szegénykét, vajon mi indíthatta erre? -

  Hát bizony gyakorta megesik, nem újság
  A gyerek-szobában az ily háborúság:
  A fiú vagy lányka tisztjét megfeledi:
  Papa megdorgálja s a mama megfeddi,
  Sőt, ha nagy a vétség s nagyon rossz a gyermek,
  Az se hallatlan, hogy valakit megvernek,
  Azzal kényszerítik a maga javára,
  Melynek egy-két könnycsepp nem olyan nagy ára.

  A mi kis lányunkat vereség nem érte:
  De fájt neki a szó s megneheztelt érte;
  Félreül duzzogni, csinál képet, hosszút,
  Töri fejét nagyba, mikép álljon bosszút.
  Mellé sompolyog a cicus, vigasztalja,
  Dorombol egy nótát, a kezét is nyalja:
  De a keményszivű elveri a macskát,
  Orrára nyomintván egy goromba fricskát.

  Jön az ebéd sorja, csörög tányér, kalán:
  Ez a kis haragost megbékíti talán?
  Ó dehogy! akármint terítnek, tálalnak:
  Ő még arra sem néz, elfordul, a falnak.
  Majd összekeresi, ami csak az övé,
  Szép rendetlenségbe köti mind együvé;
  Nem marad ki semmi, vele megyen a báb:
  Lesz kivel az úton beszélni legalább.

  Akkor megcsókolja szüleinek kezét,
  Búcsúzik örökre; nem használ a beszéd;
  Anyja szépen kéri: "Ugyan hova mennél?
  Hol hálnál az úton? mit innál? mit ennél?
  Ne menj el galambom! ne menj el virágom!
  Ki lesz akkor az én kedves kis leányom?
  Ha te engem itt hagysz, ugyan hova legyek?"
  Gondolá a rossz lány: azért is elmegyek.

  (folyt. köv.)

 • 2010.07.20 16:34:15Zahara

  (folyt.)
  De az édes apja komolyan így szóla:
  "Már fiam, ha elméssz, nem tehetek róla:
  Itt van egy fehér pénz a nagy útra, tedd el;
  Erre sem vagy méltó önnön érdemeddel."
  Fanyalogva nyúlt a kis leány a pénzhez,
  Otthon maradásra szinte kedvet érez;
  De örökségét már kiadá az atyja,
  Egy szó kellene csak: szóval sem marasztja.

  Elindult világra, de az utcaajtónál egy kutyát látott, s nem mert világra menni. (A.J.)

 • 2010.07.20 16:36:50maim

  Drogellenes agymosás kicsi kortól fogva,lehetőleg hetente egyszer.Felhívni az összes veszélyre a figyelmét.Lepukkadt drogosok mutogatásával egybekötve.Drogellenes
  filmek nézése közösen,utána beszélgetés.
  Ha ez sem működik,lehet kezdeni imádkozni.
  Különben a gyerek élete és épsége szerintem
  fontosabb,mint a magánélethez való joga.

 • 2010.07.20 16:37:19Zahara

  Hát szövet, hülyeségcsinálásból max. szerencsésen ki lehet jönni, de azért ne az legyen már az elvárás, illetve a terápia. Én csináltam hülyeséget, jól jöttem ki belőle, és mégis inkább azt mondom, hogy jobb stabil háttérrel, stabil lélekkel indulni, mert az a biztos. A többi lutri. Ismerek olyat, aki ártatlan tini tréfa miatt börtönben végezte.

 • 2010.07.20 16:45:00szövetszöcske

  Zahara, én elég sok embert ismerek, akiknek szerintem sokkal boldogabb és sokkal kevésbé frusztráltabb élete lenne, sokkal kevésbé lenne ellenszenves és rosszindulatúan, lenézően itélkező figura (és mellesleg szerintem sokkal kevésbé cseszte volna el a saját életét), ha néhány kisebb-nagyobb hülyeségen-botláson ő is átesik. Egyszerűen hiányzik az életükből és személyiségükből ez.

 • 2010.07.20 16:52:35zumm

  Történnek szörnyűségek, de szerintem ritka az, aki drogfüggő lesz, és ezt felismerve lép le otthonról, inkább fordítva szokott ez zajlani.

  És abszolút igaz, stabil háttérrel és stabil lélekkel jó indulni, úgy marad az ember az eszénél az amúgy sokszor eszetlen kamaszkor után is. És pont a stabil háttér az, ami megvédhet egy gyereket attól, hogy ostobaságot csináljon (túl messzire menjen).

  Kérdés, hogy ki szökik el otthonról, az-e, akinek elolvassák a leveleit és megszabják, kivel barátkozhat, vagy az, akinek megtanítják, hogyan hozzon felelős döntéseket. Engem szeretve-engedve neveltek, mégse mentem el a pedofil bácsival, mégse szívtam Technokolt, és azóta is remek a viszonyom édesanyámmal.

 • 2010.07.20 16:56:20egyremegy

  De jó, végre nem csak kisbabás. Nekem ugyan csak olyasmi van, de így is eszembe jut, hogy mi lesz, majd, ha...
  Olyan nagyot változott a világ a mi gyerekkorunkhoz képest. A szüleink módszerei lehet, hogy már nem válnának be.

  Nem tudom, nem tudom, mit csinálnék. Hogy jól csinálnám-e..

 • 2010.07.20 17:04:48Zahara

  2010.07.20 16:45:00szövetszöcske
  Na mondjuk én kevés ilyet ismerek. Az ellenkezőjét, aki állandóan hülyeségeket csinált, és rosszul is sült el, olyat meg annál többet. Meg olyat, aki nem volt valami népszerű tini (nembulizó szőrmók törpe például) most meg van két cuki kölke, jó munkája meg boldog házassága.

 • 2010.07.20 17:07:07Ribizlee

  szerintem olyan nagyot nem változott a világ, csak szeretjük valamiért azt gondolni :-)

  az alapok majdnem ugyanazok, mint 30 éve, csak a technika miatt más (sok esetben könnyebb) a helyzetünk.

 • 2010.07.20 17:12:12zumm

  Nem lett mindenki prosti, aki 16 évesen vesztette el a szüzességét, nem lett mindenki munkakerülő, aki 16 évesen lógott az iskolából, nem lett mindenki alkoholista, aki 16 évesen barátkozott az alkohollal, és nem lett mindenki heroinista, aki 16 évesen megkóstolt egy-két kábítószert.

  Én megértem azt, aki tájékozatlanságában retteg a drogmumustól, de nem nehéz tájékozódni, el lehet menni előadásokra együtt, meg lehet nézni dokumentumfilmeket, el lehet olvasni könyveket. A hozzáférhető információ korában igazán nem vagyunk magunkra hagyva e téren sem. Ott van pl. a Szenvedélyek napja, igaz, az legközelebb jövőre lesz. De egészen biztos vagyok benne, hogy bármelyik helyen szívesen adnak információt, tanácsokat, útmutatást.

 • 2010.07.20 17:12:58Zahara

  2010.07.20 16:52:35zumm
  Hogy ki szökik el, az szerintem nem a kontroll mértékétől függ. Max a minőségétől. A következetlenség, az önzés, a ridegség stb szerintem fontosabb tényezők. Az egyik gimis barátnőm is szökevény lett, pedig a jól kereső, cégvezető apjához simán bemehetet pénteken este a kocsmába, hogy cigit kérjen tőle.

 • 2010.07.20 17:16:36Zahara

  Hát az információ meg a szenvedélyek napja pont arra kell, hogy elrettentse :)) Nem azért, hogy ne féljen a drogmumustól, hanem hogy igenis rohadtul féljen tőle :))

 • 2010.07.20 17:17:22zumm

  Zahara, szerintem mi a nagyon is különböző tapasztalataink miatt vagyunk ennyire más állásponton. Az én tinikoromból egy srác volt, aki pórul járt ilyesmi miatt, leülte, tanult belőle, köszöni, jól van.

 • 2010.07.20 17:24:19zumm

  Itt most már arra próbáltam reflektálni, amit mindenki kérdez, hogy úristen, mit csináljak vele - hát mit, meg kell adni a lehetőséget a tájékozódásra, mi mást. Tudjon róla, hogy vannak nagyon veszélyes szerek, és lássa, hogy hol a legalja.

  De a mumustól való rettegést a szülőkre értettem, szerintem jobb nem keverni a szezont a fazonnal, és egy hasispipa láttán nem rögtön AIDS-es tűvel a karjában képzelni el szemünk fényét.

 • 2010.07.20 17:27:35Zahara

  2010.07.20 17:17:22zumm
  Az lehet. Vidékb+en, ahol felnőttem, elég nagy volt az enyészet. Illetve még most is az.

 • 2010.07.20 18:26:21aranyanyám

  a fűvel kapcsolatban: én is toltam, főleg a védésre/mesterképzésre felvételi-tanulás időszakában, este 1-2 ződet. kikapcsolódás volt. jól esett. jól aludtam tőle. nem kívánom remegő kézzel és nem lettem függő se..normál keretek közt nincs vele gond, a durvább formájával még nem találkoztam.

 • 2010.07.20 23:23:02hallohallo

  néhány dolog:
  a fű is, az alkohol is nagyon durván addiktív tud lenni, ha valakinek olyan a szervezete. spec az én családomban pszichés betegségek sora, a pároméban alkoholbetegek sora, sztem nálunk nem érdemes kockáztatni. 1 zöldtől is be lehet kattanni, ha valakinek hajlama van rá. sose tudhatod, van-e hajlamod vagy nincs.
  arra, hogy a "light" dolgok mennyire gázak, akkor jöttem rá, amikor egy jóbarátom megkattant a fűtől és úgy maradt, némileg paranoiás lett. gyakorlatilag végigasszisztáltam.
  arra, hogy a nem light dolgok mennyire gázak, akkor jöttem rá igazából, amikor egy nálam jó másfél évtizeddel idősebb barátom - aki némileg fura életet él - mesélte, hogy neki már nincs kortárs barátja. mind meghaltak. upsz.
  ez meg egy nagyon kis érdekes olvasmány, egy volt függő írása:
  [link]

 • 2010.07.21 00:11:34kihanemén

  akkor én gáz vagyok h napi 16 óra munka mellett a vizsgaidőszakban adipexet szedek, h ébren bírjak maradni és ne vágjanak meg minden vizsgán? mindezt 27 évesen. na mindegy.

 • 2010.07.21 00:23:16Lexie

  adipex? nem vagy egy észlény.

 • 2010.07.21 00:46:55Ziebi

  Nem találom a kommentem, szerintem elveszett, de a lényege az volt, hogy én egy vizsgaidőszakban Supradynt szedtem, multivitamint, attól úgy kipattantak a szemeim, hogy egész éjjel tudtam nyomulni. Eredmény: mindenből átmentem, de plusz tíz kg pár hét alatt, utólag kiderült nem voltam vele egyedül (pedig nem ettem többet, sőt).

  egyszer-kétszer vettem be koffeintablettát, de azt szigorúan úgy, hogy tudtam hogy utána kell idő amíg kialszom. Bőven elég volt, azóta eszembe sem jutna.

  amit durván toltam az a fekete tea, olyan töménységben, hogy gyümölcslével kevertem hogy iható legyen, az hosszan ébren tartott. de ezt is utólag ki kellett aludnom :)

  nekem ennyi fért bele.

 • 2010.07.21 00:52:16hinta-palinta

  agyfényesítőt kell szedni- ez hivatalos név ám:)Az agyi oxygenellátást fokozzák és nem klásszik drogok.

 • 2010.07.21 06:27:03Veg_

  2010.07.20 14:04:50Zahara
  Persze, ebben igazad van, nem a szülő kezdi, csak... Ugy vagyok vele, hogy a szülő felnőtt ember, aki pro és kontra mindent végig tud gondolni (pl. azt is, hgoy milyen veszélye lehet, ha a gyerek elveszti benne a bizalmat), az a középiskolás kamasz meg mégiscsak valahol egy éretlen kölyök még, hiába tök felnőttes egy csomó dologban. Azért simán ugrálhat ezer fokban a hideg vizbe, átgondolatlanul müvelhet millió dolgot, és sokszor semmi titkolózás vagy rossz szándék sincs benne, csak nem gondolja át. Ezért kell vele konkrétan és célzottan beszélgetni. Lehet, hogy simán keresett egy megoldást, lenyugodott, hogy müx, és eszébe se jut, hogy pl. te ezt mindenféle katasztrófának érzed. De előjöhet megbeszéléskor. Azért egy tanulás könnyitésére olykor szedett gyógyszert nem ugy venném, mintha heroint találtam volna a fiókban, ott értelme van keményebbnek lenni, ebben a szituban ezt az értelmet annyira nem látom... Az adott helyzet részletei olykor nagyon sokat nyomnak a latban.

 • 2010.07.21 06:40:48Veg_

  2010.07.20 14:52:58fecske
  Igazad van, 14 évesen este 10 után, ha nincs dögmeleg és nyári szünet, nem árt, ha készül lefeküdni csavargás helyett.
  De nem azért, mert naiv, jóhiszemü és tapasztalatlan, ha ezt mondjuk 10 alatt irod, oké, de 14 évesen??? Nincs az a gyerek agyonféltve nevelve???
  14 év alatt voltunk. A tanárok elhuztak, és pontosan tudtuk, ki szórakozik szexileg amig előkerülnek. Ahogy tudtuk, ki iszik, ki bagózik. Nem ma volt. Mondjuk nálunk kevesen voltak, normális osztály volt, de a párhuzamos! És ne borzadj. Neveld normálisan, és nem fog ugy viselkedni, mint akiket borzalmasan, vagy sehogy se nevelnek... Drogtól megvédeni nem fogod, nem testőr kell, hanem addigra elvenni a kedvét. Korban hozzá nem illő fiuk neked mi? Hogy 10 napnál nagyobb az eltérés? Neveld ugy, hogy 14 év alatt ne a dugás legyen az életcélja.
  10 évesen valóban nem emileztem, de ha igen, senki se olvasta volna el. Tiltsd el a nettől, az emilektől, csak általad ismert feladóktól kaphasson mélt, stb. Sok megoldás van, amivel védheted a nettől. DE NE OLVASD EL A LEVELEIT!

 • 2010.07.21 07:36:54Rosa Rugosa

  Biztos népszerűtlen, de én nem tartom rossznak a levél elolvasását.
  Kizárólag akkor, ha utána nem dörgölöd a gyerek orra alá és bármit olvasol, hoggadt tudsz maradni és nem rohansz rá a gyerekre.

  Nem azt mondom, hogy ez legyen a hobby, de ha látnám a gyereken, hogy valami gáz van és nem beszél róla, vagy terel, én tuti bekotornék a cuccaiba és jól titokban tartanám, ha nagy baj lenne, akkor meg úgy irányítanám a dolgot, hogy olyan kérdéseket tennék fel, amire elmondaná a baját.
  De egy szóval nem mondanám, mit tettem.

 • 2010.07.21 09:58:15Lapis Lazuli

  Nahát nekem ez afféle alapvetés. Ha egyáltalán csinálok olyat, h nevelés, akkor szeretném, ha legfőképpen az menne át belőle a gyerekemnek, h bennem megbízhat. Mindig. Bármit tett, gondolt, mondott. Alap, h nem olvasok bele a levelébe, nem nyúlok a fiókjába. Azt szeretném megtanítani neki, h ha szükségét érzi annak, h valamivel segítse a tanulást előbb beszélje meg velem. Hogy tudja, h nagyon tág határok között, az életkorának megfelelően segíteni fogom. Ha mégis droghoz nyúlna, akkor ne higgye, h titkolnia kell előlem. És, nagyon remélem, sikerül úgy nevelnem, h ne éljen vissza semmilyen droggal. DE. Mivel ez nagyon nehéz téma, magamat ismerve tudom, h lehet olyan extrém helyzet, aggódhatok annyira, h megszegjem az elveimet, és belenézzek a fiókjába. Viszont akkor is elmondanám, h mit tettem és miért. A hazugság hazugságot szül. Ha átverem, ő is át fog verni engem.
  Elgondolkodtam, vajon mit éreznék 90 évesen, ha rájönnék, h a gyerekeim segítő szándékkal, titokban ellenőriznek...

 • 2010.07.21 10:14:23Brumibaby

  mi az az adipex?

 • 2010.07.21 10:27:06prozi

  nem 100%-ig ide tartozik, de nyugtassatok meg, hogy ez nem csak engem háborít fel:

  [link]

 • 2010.07.21 10:28:21anyatájger

  Brumi, tesóm szedte, mert gyorsan le kellett adnia 15 kilót. központi idegrendszerre ható fogyibogyó.

 • 2010.07.21 10:30:12Lapis Lazuli

  Brumi: valami fogyókúrás szar[link] Ha jól látom többé-kevésbé tiltott szer.

 • 2010.07.21 10:31:23Ribizlee

  Lapis, az a vicc, hogy a 80 éves Dédit ugyanúgy fél szemmel ellenőrizni kell, mint a kiskamaszt - és sajnos bele kell olvasni a leveleibe is, mert csont nélkül megrendeli a 300 ezres matracot, hiába ígérte az ellenkezőjét :-S

  a bizalom meg nem kell hogy sérüljön, ha kellő tapintattal kezeli az ember a helyzetet.

 • 2010.07.21 10:32:14Lapis Lazuli

  Prozi: klassz... (mondjuk kétélű, mert ha eltűnne a gyerekem, hát én _bármit, de tényleg bármit hajlandó lennék bevetni)

 • 2010.07.21 10:36:24Lapis Lazuli

  Ribizlee: jaja, ezért írtam. Illetve így értettem. Sántít a dolog, de azért elgondolkoztató.
  A kellő tapintatba tartozik szerintem, h ha már annyira paráztam, h ellenőrzésre adtam a fejem, azt nem tehetem titokban. Be kell vállalnom, h mit és miért tettem akkor is, ha tudom h a másik mit fog reagálni. Még annyi, h ha ilyesmi történne (titkolt drog), akkor nekem, és a közvetlen családnak nagyon magunkba kellene néznünk, mert ez nem tisztán a gyerek sara, hanem az egész családé.

 • 2010.07.21 10:42:29anyatájger

  azért annyit még leírok, mielőtt bárki azt hinné, h a tesóm drogozik, h műtétek miatt kellett fogynia, sportolni pedig éppen ezek miatt nem tudott. a körzeti orvosa tudott róla, vérnyomását, vérképét ellenőrizte többször.

 • 2010.07.21 10:47:01prozi

  LL, persze, alapvetően lehetne is jó ötlet, de úgy gondolom (persze, ez csak az én véleményem), hogy nem mentőövként, hanem az állandó ellenőrzés eszközekén használják. gyerek késik 10 percet, anyu-apu pattan a géphez, ellenőrizni, hogy hol van a fiacskája. egyébként valószínű, hogy én is ebbe a hibába esnék, nem vagyok szent, úgyhogy marad a "kockázatvállalás" és megpróbálom meghagyni a gyerekemnek a szabad kamaszodáshoz való jogát. majd.

 • 2010.07.21 11:03:29Ribizlee

  az ellenőrzés/szabadság szerintem nem kőbe vésett álláspont, inkább húzd meg - ereszd meg elven működik, a gyerek pillanatnyi érettségétől és a körülményektől függően.

 • 2010.07.21 14:03:51Lapis Lazuli

  Ribizlee: éés bingó! Egyetértek. Én azt gondolom, ez szinte mindennel, tehát nem csak az ellenőrzéssel, így van. Nem lehet (vagyis szerintem nem érdemes) megúszni kőbevésett szabályokkal. Inkább egy tág határok között állandóan változó rendszer működik.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta