A pasik nem bírnák ki a szülést?

A szülőszobán általában az a helyzet, hogy a kismama fáj, szenved (olykor türelmét elveszítve őrjöng), míg apuka – bár együtt érez az asszonnyal, halvány gőze nincs, min megy keresztül szerencsétlen vajúdó nő. Az is felmerülhet benne, hogy vajon tényleg annyira fáj, hogy eltorzult fejjel kell ordítani?

Egy orvos apuka úgy döntött, kipróbálja, milyen lehet vajúdni: „Minden kutatás azt bizonyítja, hogy a férfiak fájdalomtűrő képessége nagyobb, mint a nőké. De nem volt még olyan férfi, aki átélte volna a legfájdalmasabb dolgot: a szülést. Akkor honnan tudhatjuk, hogy ez így van?” – vetette fel a kérdést Dr. Andrew Rochford.

A cél érdekében tappancsokat helyeztek el a hasán, ezekbe áramot vezetve stimulálták az izmokat, amelyek összehúzódtak, fájdalmat okozva a férfinak. A tesztalany először még mulatságosnak tartotta az összehúzódó izmokat, ám a mosoly egy idő után halványodni látszott, később erőltetetté vált, ahogy az erősséget feljebb tekerték. Nem elég, hogy jobban fájt, a kezdeti tízpercenkénti stimuláció fokozatosan kétpercenkéntire csökkent, és egyre hosszabb ideig tartott. Apuci feje egyre torzult, ahogy telt az idő, majd három és fél órányi „vajúdás” után bevallotta, hogy eljött az a pillanat, amikor ő maga kérne epidurális érzéstelenítést. Mivel ez az ő helyzetében nem opció, ezért inkább abbahagyta az egészet, hiába lett volna még hátra cirka 9 órája, nem bírta elviselni a fájdalmakat.

„Nagyon örülök, hogy vége. A hölgyeknek azt üzenem, régen azt hittem, hogy tudom, milyen átélni a szülést, de fogalmam nem volt az egészről, mint ahogy a világ férfijainak sincs. Férfiak! Hagyjátok a nőkre, felejtsétek el a vitát arról, hogy kinek magasabb a fájdalomküszöbe! A nők nyertek” – fogalmaz az apuka.

Pedig a kitolást ki sem próbálhatta.

(A találatért köszönet Selkt-Sa nevű olvasónknak.)

Oszd meg másokkal is!
Mustra