SZÜLŐSÉG

Amikor a harmadik gyerek az első

2010. július 16., péntek 14:11

Ülünk a mikrobuszban és bóbiskolunk. Kora reggel van, az utcán a népek buszok, villamosok után sietnek, még hűvös a levegő, viszonylag frissen szedegeti a lábát mindenki. Nincsen csúcsforgalom, szépen haladunk, "ez már a gyorsforgalmi út" hallom a fejemben Lackó okoskodó hangocskáját, de csak a fejemben. A valóságban egy hétig nem fogom látni sem őt, sem Micit, bár ezért most annyira nem vagyok letaglózva. Biztosan jól fogják magukat érezni a nagymamával. És különben is, marad még gyerek, mert itt forgatja mellettem kis kókuszdiófejét Palkó, aki most egykeként jön velünk Szicíliába, ahol a férjem dolgozni, mi pedig nyaralni fogunk.

Igazság szerint gondolatban már hetek óta Palermóban vagyok. Ez éltet, ezt várom, a nagy lehetőséget, hogy kisimítsam az idegeimet, szabadságra küldjem a hallószerveimet, és kiszabaduljak abból a szélmalomharcból, amit két hatalmas, a társadalom által diszkréten csak "háztartás" és "gyereknevelés" fedőnévvel ellátott szörnyeteggel vívok nap mint nap, és... És ebben a pillanatban vége is az ábrándozásnak, a lábamba szalad minden vér, ugyanakkor mintha egy nagy lexikonnal csaptak volna fejbe, hirtelen rájövök, hogy Palkóról, kis túlzással úgy ahogy van, megfeledkeztünk. Mert az okés, hogy itt van velünk ő is, meg egy csomó ruhája is, és van pelenkája, meg úszópelusa, no de otthon hagytuk a textilpelenkát, amivel aludni szokott. Ami nélkül nem is tud elaludni. A karúszója is a szekrényben maradt, nem hoztunk egy darab játékot sem neki sőőőt, figyelj, az útlevele itt van?? Rázom fel a férjemet, aki csak egy pillanatra vág teljesen paffá lett arcot, a következő pillanatban már nyúl is a telefonjáért, és anyósomat hívja, így, hét óra magasságában, én meg csendben imádkozom, hogy meghallja, hogy felvegye, hogy elhozza. És közben potyognak a könnyeim. Mert ilyen anya vagyok, mert miért vagyok én ilyen, és miért pont a legkisebbel.

Nem titok, hogy nagyon sokat utaztunk már a gyerekekkel. Eggyel, kettővel, és soha nem volt semmi gond. Rutinosan pakoltam, listát írtam, sosem volt gikszer. Épp ezért nem értem, hogy mi üthetett belém, mert Palkó születése óta bárhová utazunk, mindig kifelejtek valamit a csomagjából. És mindig az övéből. Rendszeresen nem viszek neki kaját például, vagy ha viszek, elfelejtek mellé kiskanalat tenni. Az autópályán pedig hiába keresek bébikonzervet, marad a gyors irányváltoztatás, vagy az alternatív ügyeskedések az útszéli bisztrókban. És persze hagytunk már otthon popsitörlőt, partedlit, azt szinte mindig, sapkát a hideg ellen, sapkát a meleg ellen, összecsukható kiságyat, bébihordozót, mobil etetőszéket, megannyi bosszúság, mikor ezekre építi az ember az ottalvós vendégséget, a nyaralást, az utazást.

Ez a mostani eset azonban mindent überel, egyedül talán az a prágai történet közelíti meg, amikor Micinek elfelejtettük elvinni a babakocsi mózeskosaras tartozékát, így aztán, mivel Mici a maxi cosiban nem tudott aludni, kénytelenek voltunk az estéinket a hotelban tölteni, egymást hergelve, hogy milyen is lehet a Károly-híd kivilágítva.

Lackó ugye első gyerek volt, nála minden tökéletesen működött, a gondolataim csak körülötte forogtak. Nem értettem, miért mosolyog csendben az egész család azon a teljesen normális dolgon, hogy lefektetés után órákig állok az ágya felett, csendben sóhajtozva, majd éjfélig ülök a számítógép előtt, és boldog idillben nézegetem a százezer képet, amit aznap a világ legtökéletesebb gyerekéről készítettem. Micinél is az alaposság rémlik, az ominózus prágai eset bosszantó volt ugyan, de inkább nekünk, Mici az egészből semmit sem vett észre. Nem így most. Mert mit fog szólni este Palkó, ha nem tud az ágyban rácsavarodni az imádott textilpelusára? Mivel fog játszani? Egyáltalán, hogy fogunk így elutazni?

- Mamám jön. - tette rá a kezét a karomra megnyugtatóan a férjem. - Hozza az útlevelet, hozza a pelenkát, és elhozza még Palkó kedvenc nyusziját is. Jó lesz így? - kérdezi halkan, én meg látom rajta, hogy ő is bánja, hogy ő sem érti. Sorozatos véletlen? Harmadik gyerek effektus? Háromgyerekes anya effektus? Normális? Abnormális? Nem tudom. De most hétfőn, bár csak a Balatonig megyünk, minden meglesz, ígérem. Listát írok, alaposan pakolok. És most Palkó lesz az első gyerek. A legkisebb. A legszőkébb. Mindegy. Csak nem a "harmadik".

Panzej

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.16 16:17:43tengelic

  Palkó még kisfiú. lehet, olyan hosszú távon még nem szeretne a szüleitől távol. A két nagyobb meg szívesen van a nagyszüleivel. Az én másfél évesem mostanában érik meg arra, hogy külön legyen tőlünk egy éjszakára, azt gondolom. De még mindig nem merem kipróbálni, hiába szorgalmazzák a nagyszülők.

 • 2010.07.16 16:33:25kéksárga

  A fiam már pici korunktól velünk utazott mindenhová. Autóval, repülővel, sokfelé. Most lassan négy éves lesz és belengettük neki a nyaralást. Mutattunk képeket a neten, elhúztuk a repülős mézes madzagot. Erre mit mond: ő inkább a nagyihoz megy :) Persze ment és megy oda is. Jön velünk nyaralni is. Ezt csak arra, hogy a kicsiknek mi a fontos nyaralás címén.

 • 2010.07.16 16:37:14Farkasokkal táncoló

  Tényleg nem értem, hogy miért nem lehet ezt megérteni.
  Valószinüleg az lehet a felállás, hogy az apának adódott ott kinn munkája x ideig, és x-y időre lekisérte őt a felesége a legkisebbel, TÁN MERT A NAGYMAMÁRA NEM AKARTÁK HETEKRE RÁBÍZNI MERT TÚL MEGERÖLTETŐ LETT VOLNA NEKI A KÉT NAGYOBB MELLETT A TOTYOGÓS IS?

  (Én nagymama vagyok, imádom az unokámat, seggét kinyalom, de HARMADIKNAK egy ilyen kicsit nem vállaltam volna el hetekre.)

  Vagy pedig túl drága mulatsáűg lett volan még két felnőtt repülőjegy plussz szállás? Nem hiszem, hogy Panzej és Palkó költségeit az apa cége fizette volna.

 • 2010.07.16 16:44:06bea-balázs

  Én mindenkit irigylek, aki így vagy úgy el tud menni nyaralni!

 • 2010.07.16 16:46:54Vérkönyvtáros

  2010.07.16 16:37:14Farkasokkal táncoló, az indokok világosak, köszi, h ismét leírtad.
  De tesók, akkor is, ha jól érezték közben magukat, nem nagyon szeretik, h csak 1 megy - kivéve, ha mindnek van ilyen. Nem azt mondom, h rossz döntés, hanem, h hosszú távon nem bölcs.

 • 2010.07.16 16:49:14Bűbájos

  Szerintem lehet ezt természetesen venni a testvérek között. Egy normális családban, ahol jut idő, energia, pénz mindenkire az adott gyerek életkorának és igényeinek szerint (nagyjából) nem lehet patikamérlegen méricskélni mindent. Anyukám szülei csinálták ezt, volt két lányuk és kínosan figyeltek arra, hogy mindenből egyformán részesüljenek, pedig tök mások voltak az igényeik. Nálunk is volt olyan, hogy a szüleim leléptek az egyik gyerekkel, a többiek meg mentek a nagymamához, senki nem akadt fenn rajta, tök természetes volt, hogy nem kell mindig mindenhol együtt nyüzsögni.

  Mit hánytorgatna fel a két másik? Hogy Mami, négy éves koromban egy hetet a nagymamával voltunk, amíg ti Szicíliában? Ugyan már. Max majd azt, hogy Palkónak kocsit vettetek nekem meg biciklit sem.

 • 2010.07.16 16:49:41cozumel

  Ja, olcsobb a kicsit vinni, neki meg nem kell repjegy, es oszinten, en se hagynek egy egyevest a nagymamara. NEKEM hianyozna, allandoan kattogna az agyam, elrontana a nyaralasom.

  Meg allitolag-azer mondom, mert en ilyen gyerekkel nem talalkoztam :D-vannak olyan kicsik, akikkel minden egyszeru. Amolyan automata modban mukodnek, van rajtuk OFF gomb, egyebkent meg a megfelelo nyilasokat kell csak idonkent kezelni rajtuk :)

 • 2010.07.16 16:56:34macskaszemű

  Még mindig jobban állsz, mint én, aki az első gyerek babakocsiját hagyta el.

 • 2010.07.16 17:34:31viola narvilly

  Nagyon tetszett az írás.
  Nincs se első, se második, se sehányadik gyerekem nincs, így tudom, ne is okoskodjak, de Panzej, ahogy már írták: lista.
  Én mentem már el egyszál papucsban nyaralni, szerencsére országon belül, így másnap az egész üdülő arra ébredt, hogy a postás csenget a sportcipőmmel, amit szüleim expresszhirtelenazonnal küldtek utánam.
  Azóta mindig listát írok. Még a fogkefét is felírom - pedig az bármelyik kisboltban is beszerezhető lenne.

  Bár ennek ellenére a múlt hétvégén Sopronoztunk, és szerettem volna átmenni kicsit Ausztriába (Schönbrunn, kastély, kert, séta)... az összes létező iratomat itthonhagytam a kistáskám különzsebében :/

 • 2010.07.16 18:10:27Panzej

  Sziasztok,
  Már visszajöttünk, itt fővök én is a nagy magyar nyárban.
  Szóval, eszembe sem jutott, hogy a 15 hónapos Palkót itthon hagyjam. Még egy éjszakát sem töltött nélkülem.
  A kölköket elvihettük volna, igen, csak tényleg nagyon megdobták volna a számlát, és mi tagadás, így, egy gyerekkel, én is tudtam nyaralni. Tudom, nem vagyok egy bezzeganya, az idegeim totál szét voltak már esve. Nagyon kellett nekem ez az egy hét.
  Aztán. Palermo főváros, kikötője, sétánya van, de a beach-ért 10 km-t kell utazni busszal. Egy napot voltunk kinn, klassz volt nagyon, de a többi napot nagyjából városnézéssel töltöttük. Palkó egy elég nyugodt kisgyerek, tudtam tologatni a babakocsiban keresztül-kasul a városban, Mici ettől megőrült volna. Szóval ez nem volt az a tengerparton lógatom a lábam típusú nyaralás.
  Ja, és nincs féltékenykedés, egyrészt nem értik mi történt, másrészt úgy mentek a nagymamához, mintha Hawaii-ra mentek volna. Imádnak a nagyszülőkkel lenni, és sajnos nem látják őket túl sokat. További megnyugtatásul, szénné voltak kényeztetve.. :-)

 • 2010.07.16 20:34:35Lapis Lazuli

  Ááh, Palermó! Amint itt merem hagyni a kicsit. elvitetem magam oda...
  "És közben potyognak a könnyeim. Mert ilyen anya vagyok, mert miért vagyok én ilyen, és miért pont a legkisebbel." Ne sírj Panzej, én egyszer elfelejtettem a Mikulást. Kissé szét voltam esve basszus.

 • 2010.07.16 21:00:19Panzej

  LL, na ez durva! :-DDDD
  És mennyi idős volt a gyerek? Ez azért már csak hagyott benne valami mély károsodást!:-DDD

 • 2010.07.16 21:02:11panka

  Én totál megértem, hogy miért csak a legkisebbet vitte. Ezzel az erővel azt is meg lehet kérdezni, hogy minek járnak a nagyobbak oviba, amikor a kicsivel úgyis otthon van anyu, de ez soha, senkinek nem jut az eszébe. Hát azért, mert három gyereket rángatni nem ugyanaz, mint egyet tologatni. Akár hétköznapi ügyek intézéséről, akár egy hét kikapcsolódásról van szó.

 • 2010.07.16 21:10:27szösznyúl

  2010.07.16 20:34:35Lapis Lazuli
  Keresztanyam egyszer osszekeverte a ket fia szuletesnapjat es rossz gyereket koszontott fel...

  Szerintem amugy a Panzej nagyobb gyerekeinek elmeny lehetett az is, hogy Palko nem liheg folyton a nyakukban :) Emlekszem, hogy imadtam az ocsem nelkul lenni a nagypapammal!

 • 2010.07.16 21:15:15Panzej

  :-DD Jöhetnek még ilyen sztorik!!

 • 2010.07.16 21:15:43szösznyúl

  Minusz egy 'a' Panzej elol, jesszus de rosszul nez ki! Lehet, hogy el kene mennem aludni...

 • 2010.07.16 21:16:34Panzej

  Szeretnék vidám hangulatban megfőni..

 • 2010.07.16 21:24:39manka78

  Mi úgy vagyunk vele, hogy ha már eljutunk valahova nyaralni, azt szeretjük megosztani a gyerekekkel is. Nekünk hiányoznának. Nagyon sokszor terveztük már el, hogy elutazunk kettesben, aztán mindig családi utazás lett belőle.

 • 2010.07.16 22:00:57rath.dinen

  Én most úgy gondolom, hogy addig kéne néhányszor külföldözni a gyerekek nélkül, amíg még nem fogják föl, hogy külföld meg tengerpart, tehát nem is értékelnék annyira és nem is bántaná őket annyira, hogy kimaradtak belőle.

  Aztán amikor már kicsit nagyobbak lesznek, amikor már nem kell őket "rángatni", jöhet együtt is a külföld, alig várom, hogy megmutassak nekik egy-két dolgot, meg hogy elvigyem őket eurodisney-be (nem röhög!)meg tengerpartra delfinshow-ra meg ilyenekre.

  Most ezt így képzelem el, aztán kiderül majd, mire mennyire lesznek vevők.

 • 2010.07.16 22:43:54Kipikopii

  Panzej: en a melegtol hulyulok meg mostanaban. rendszeresen elfelejtek potpelenkat vinni a kisebbiknek a strandra, pucer fenekkel jon haza a strandrol, legjobban o elvezi. A ruha alatt senki nem latja. A nagynak meg egyszer ruhat nem vittem, mert strandgatyaban mentunk. Furdokopenyben jott haza (igaz autoval).

  Amugy a kisgyerekeknek a nagyi olyan, mint ha a lotto otost nyertek volna meg, nem is ertem hogy lehetett ebbe belekotni. Palko meg kicsi, en is vittem volna magammal. Szerintem idealisan oldottak meg Panzejek mindent.

 • 2010.07.16 23:26:29Sevy

  Jaj de édes vagy Panzej:))) Nyugi, Ember vagy. :)

 • 2010.07.17 12:44:24BlackCat

  Mi tavaly ősszel voltunk "nászúton", teljes 2 nap, 1 éjszakára kettesben a férjemmel.
  Szuper volt, mert az volt!
  DE tettem egy újabb fogadalmat: addig nem halok meg, amíg a gyerekekkel oda vissza nem megyünk. :)))
  (úgyhogy 1 évig még biztos, hogy élek :))))

  Palkó pedig isteni kókuszdió-fejű! :)))

 • 2010.07.17 14:45:18cogito ergo sum

  A gyerek hétfőn indul egy hétre táborba.A férjemnek dolga akadt Németo-ban, gondoltuk megyek vele én is, ritkán vagyunk ketteseben (mondjuk az ebet is vinnénk:).No, a fiam úgy felháborodott ezen az ötleten, h még el is sírta magát.Úgyhogy most nem tudom...
  Augusztusban családilag is utazunk, a jövő heti kiruccanás meg csak gyors jövés-menés lenne.

 • 2010.07.17 15:06:52Wish1973

  így látatlanban azt mondanám, h ne hagyd magad zsarolni. nekem már az is fura, h neki nem természetes, h amíg ő táborozik, mindenki azt csinál, amit akar. de elvárná, h otthon hesszelj, amíg ő nyaral, apja utazik? ajjjajjjj....

 • 2010.07.17 15:08:43nanemárrr

  Osztom wish nézeteit e témában! Nem lehet vele megbeszélni, hogy a szülőknek is jár kettesben eltöltött idő néha napján? Ha táborba megy, gondolom elég nagy már ahhoz, hogy egy ilyet megértsen!?

 • 2010.07.17 15:09:03cogito ergo sum

  igen, nekem is olyan zsarolás szagú a dolog
  azt pedig nem engedhetjük:)

 • 2010.07.17 15:10:26cogito ergo sum

  9 éves elmúlt, nem buta, inkább csak elkényeztetett, úgyhogy utazunk

 • 2010.07.17 16:01:02nanemárrr

  Ez az! Jó utat! :)

 • 2010.07.17 19:13:46fityisz

  Panzej: a választásod tökéletes volt! /2 nagyobbik nagymama, Palkó Veletek/
  A nagymamánál nyaralás nem egyenlő a Gulággal! Sokszor több türelme van a nagyszülőnek az unokákhoz, mint a szülöknek, a fiatalok mostanában eléggé le vannak terhelve, idegesek, feszültek, az unokák seggét meg mi nyaljuk ki, hála istennek!! hogy megtehetjük! Nagymamaként 3 hétig voltam a legkisebbel mert az ovi már zárva van, a rossz evő kislány mindenevő lett! Édes!

  Más: a 9 éves kisfiu tábor alatti szülök utazásához! Kicsit el van b... cseszve az a gyerek! A szülők menjenek oda ahova akarnak a tábor ideje alatt! "Nehogymán" a nyul vigye a puskát!!!íJó nyaralást kikapcsolódást nekik!

 • 2010.07.17 19:47:36Vakmacska

  Panzej! Vigasztald magad, én gyerek nélkül is nótóriusan otthon hagytam dolgokat, általában lövésem sincs miket pakoltam be én magam két órával vagy két nappal azelőtt -viszont fejlett a problémamegoldó képességem - muszáj volt kifejleszteni:))

 • 2010.07.18 00:18:11rath.dinen

  Én valahol megértem a gyereket, a lelkem mélyén én is így éreztem gyerekként, ha nem is mondtam ki.

  Szerintem türelmesen el kell magyarázni neki, hogy ő is kap egy csomó dolgot, ami csak neki öröm, ugyanez jár a szülőknek is.

  És ígérni valami szép ajándékot onnan. Vagy csak az én gyerekkoromban voltak még vonzók a külföldi cuccok? Ma már szinte minden kapható mindenhol.

 • 2010.07.18 09:01:30prozi

  2010.07.17 12:44:24BlackCat
  Épp erre gondoltam a minap: mi nászúton bérelt lakóautóval kóboroltunk európában, ha addig élek is, elviszem a gyereket egy ilyenre:)

 • 2010.07.19 08:48:23Brumibaby

  Nálunk csak olyan volt eddig, hoyg egy szülő-egy gyerek megy máshova, míg másik szülő + másik gyerek itthon marad. Ezzel nem volt baj. Nyilván sok függ attól, hogy a maradó gyereknek milyen a viszonya azzal, aki vigyáz rá, milyen élmények várnak rá, stb. Mi senkire se tudnánk itthagyni, amíg elmegyünk, tehát nem hagynánk itt őket. De van, aki meg igen.

 • 2010.07.19 09:14:02huncut_kata

  Én mondjuk lehet azért nem mennék külföldre, amíg a gyerek táborozik, mert mi van, ha történik valami (egészen apró-cseprőtől akár a legnagyobbig), és én ezer km-re vagyok tőle, nem pedig monjuk 150-re. És azért egy 9 éves még szerintem nem túl nagy ahhoz, hogy ne legyek "ugrási" távolságban.

 • 2010.07.19 09:18:55Brumibaby

  kata, ne csináld ezt velem, épp mostanra sikerült meghozni a döntést, hogy míg a kölkek 10 (tíz) napig táboroznak, mi elmegyünk egy 1 (egy) éjszakás ottalvást magába foglaló külföldre, és egyfolytában csak parázok ezen is.

 • 2010.07.19 09:20:05huncut_kata

  bocs :-)
  van, aki tud ugrani helyettetek?

 • 2010.07.19 09:26:41Brumibaby

  na ne szórakozz velem :)))

  Tizenegy éve várok, hogy végre megmászhassak egy istenverte hegyet, úgy, ahogy én szeretem, hogy a hátamon nem gyerek van, hanem hátizsák, és arra se kell figyelni, hogy ki esik bele mindjárt a patakba. Most elmennek táborba, és mi meg végre megvalósíthatjuk. A franc se akarja, hogy más ugorjon ki helyettem!

  Csak még nem engedtem el magam eléggé, hogy nyugodtan megtegyem.

 • 2010.07.19 11:53:06nanemárrr

  Brumi, szerintem menjetek és a lehetőségekhez képest ne parázzatok. Amíg élünk úgy is aggódunk, hogy nem vagyunk egy ugrásra tőlük.

 • 2010.07.19 12:00:13Brumibaby

  nanemárr, köszi. A gyerekek amúgy 350 km-re mennek tőlünk, mi most elmegyünk az ellenkező irányba 130-at, és azért muszáj bíznom a felnőttekben, akikre ráhagytam őket.

 • 2010.07.19 12:04:09Ribizlee

  Brumi, csak az első nehéz :-)

 • 2010.07.19 17:49:10stekelvarken

  Még mindig a "Palkórovat" az abszolút kedvenc. Ha Másutt kicsit el is vonta most a figyelmet :)

 • 2010.07.20 06:32:38Veg_

  2010.07.19 12:00:13Brumibaby
  Szerintem a távolság nem nagy. Manapság létezik mobil. Valószinüleg semmi baj se lesz. Ha mégis, akkor elérnek telefonon, és attól, mert külföld, kmben nem vagy messzebb, mintha az ország másik felében lennél. Odamész és kész.

 • 2010.07.20 06:33:31Veg_

  2010.07.19 12:00:13Brumibaby
  Szerintem a távolság nem nagy. Manapság létezik mobil. Valószinüleg semmi baj se lesz. Ha mégis, akkor elérnek telefonon, és attól, mert külföld, kmben nem vagy messzebb, mintha az ország másik felében lennél. Odamész és kész.

 • 2010.07.20 06:35:24Veg_

  2010.07.19 12:00:13Brumibaby
  Szerintem a távolság nem nagy. Manapság létezik mobil. Valószinüleg semmi baj se lesz. Ha mégis, akkor elérnek telefonon, és attól, mert külföld, kmben nem vagy messzebb, mintha az ország másik felében lennél. Odamész és kész.

 • 2010.07.20 06:39:15Veg_

  2010.07.19 12:00:13Brumibaby
  Szerintem az nem nagy távolság, akár országon belül is lehetnél. Baj nem lesz valószinüleg. Mobil van. Ha baj lenne, felhivnak, és oda tudsz menni. Szóval ne izgulj, mássz :)

 • 2010.07.20 06:43:41Veg_

  Aztaaaaa! Ez egyre érdekesebbeket produkál :D Volt már ikrek, trikrek, most meg kvartet :D

 • 2010.07.20 08:35:19Brumibaby

  Odamész és kész
  Odamész és kész
  Odamész és kész
  Odamész és kész

  Veg és blogmotor, köszönöm, erre a mantrára van szükségem!

 • 2010.07.20 09:22:32Veg_

  2010.07.20 08:35:19Brumibaby
  Akkor legalább valami értelme lett a blogmotornak :DDD Egyébként is: miért pont az alatt az egy nap alatt történne bármi negativ?

 • 2010.07.20 09:28:22Brumibaby

  Veg: persze. Ez amolyan irracionális aggodalom. Szoktam ilyet érezni mindenféle ismeretlen helyzetben.

  Mindenesetre nagyon erősen dolgozom, hogy a gyerekek meg ne érezzék.

 • 2010.07.20 09:55:35Veg_

  2010.07.20 09:28:22Brumibaby
  Milyen igazad van!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta