Megfelelően táplálod a kisgyereked?


A Magyar Gyermekorvosok Társasága kutatásai szerint Magyarországon minden harmadik gyerek vashiányos, aminek az oka a táplálásban keresendő. A kisgyerek nem felnőtt, 3 éves korig speciális táplálási igényei vannak, hiszen fejlődő szervezetről van szó, nem eheti pontosan azt, amit a szülők, mert ez visszafordíthatatlan egészségügyi következményekkel járhat. Kíváncsiak vagyunk, hogy a Porontyot olvasók hogyan etetik az 1-3 év közötti gyermekeiket, ezért az első tíz, kommentben jelentkező anyuka három napig vezetett táplálási naplóját ingyen kielemzi a kutatásban részt vevő dietetikus. Így megtudható, milyen fontos tápanyagokból mennyit kap a gyerek, miből eszik a kelleténél többet és a táplálékában összesen mennyi vas található.


A kutatás szerint a vashiány mellett a gyerekek a maximálisan ajánlott sómennyiség négyszeresét eszik meg egy nap, ez a későbbiekben magas vérnyomást és szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhat. Hozzáadott cukorból is sokat kapnak a kicsik. Megdöbbentő adat, hogy szinte nincs olyan 1-3 éves gyerek, aki a vizsgált 3 nap alatt ne evett volna édességet, sőt közel 70 százalékuk naponta legalább 2 alkalommal kap valamilyen cukrozott élelmiszert.


Akinek tehát 1-3 év közötti gyermeke van és szeretné tudni, megfelelően táplálja-e a kicsit, további részletekért jelentkezzen a poszt alatt egy hozzászólásban. Az eredményekről beszámolunk a Porontyon is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra