Pár nap alatt leszokott a csecsemő az éjszakai evésről

Barátnőm hét hónapos kislánya születésétől kezdve rendszer szerint eszik. Eleinte 3, majd négyóránként szopott, és éjszaka is kétszer kelt enni. Édesanyja azt remélte, a hozzátápláláskor majd változik a helyzet, ám hiába kapott tejpépet/főzeléket/gyümölcsöt a kislány, ugyanúgy felkelt éjfélkor és hajnali háromkor, mint korábban. Az anyuka nemrég elhatározta, hogy a kicsit leszoktatja az éjszakai kajálásról, hiszen nyilvánvaló, hogy nem azért ébred a baba éjszaka, mert annyira éhes, hanem mert hozzászokott. Mindenki jól jár, ha megtanulja a gyerek: az éjszaka alvásra való.

A leszoktatás előkészületeket igényelt, hiszen a négy és féléves testvér nyugalmát nem szerették volna megzavarni, márpedig számítottak rá, hogy a baba méltatlankodni fog az elmaradt etetés miatt. A leszoktatást tehát akkorra időzítették, amikor a testvér a nagyszülőknél nyaralt egy hétig.

Az első éjjel a szokott időben – óramű pontossággal – ébredt a kislány, ekkor negyed óra simogatás és csitítgatás után visszaaludt. A hajnali ébredéskor már egy órán keresztül kellett nyugtatni, mire visszazuhant az álomba. Reggel negyed nyolckor vidáman, jókedvűen ébredt, szemmel láthatóan nem halt éhen amiatt, mert éjszaka nem ehetett. Az első csatát az anya nyerte.

Második éjszaka a baba ugyanakkor ébredt, mint máskor, ám sírás helyett csak nyöszörgött 20 percig, majd cumival a szájában aludt el. A hajnali ébredéskor az első nyikkanásra visszakapta a cumit és már aludt is tovább.

Harmadik éjszaka már csak a cumit kellett benyomni a szájába és azonnal visszaaludt a kislány. A következő éjjelek is hasonlóképpen teltek, a kánaán pedig nem sokáig váratott magára. Egy hét elteltével anya és lánya átaludta az egész éjszakát.

"Bár nagyon féltem, hogy napokig semmit sem fogok aludni, hogy nem fogom bírni az éjjeli sírást és végül mégis megetetem. Hatalmas megkönnyebbülés, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült leszoktatni a gyerekem az éjszakai evésről." - fogalmaz Zsuzsi.

Oszd meg másokkal is!
Mustra