SZÜLŐSÉG

Apa, fogjál nekem békát! Vagy tücsköt.

2010. július 12., hétfő 11:01

A nyár többek között a varázslatos állatvilág szezonja is.

Sok olyan állattal is, amelyek egyszerűen nem léteznek télen, vagy észrevehetetlenek – nyáron viszont igen népszerűek, főleg a kiskorú állatkedvelők körében. Belőlük szemezgetünk néhányat.

Béka – magasan toplistás, népszerű jószág, marokban szorongatásra és ijesztgetésre is. „Vajon milyen ősi atavisztikus ösztön késztet arra négy kövér felnőttet, hogy a társaságban lévő egyetlen négyévesre hivatkozva hangos csatakiáltással kísért csukafejessel vessék magukat egyetlen nyomorult kis kétéltű után?” – kérdezte anno Balázs barátom, bár a békahajszában ő is részt vett. Való igaz, az „apuka fogjááá nekem béééékát” még kabaréban is szerepelt, és magam is szívesen kergetem őket nyaranta – a körömnyi levelibékától a tenyérnyi, kövér varangyig lehet hozzá szerencsénk.

Zúgazéjibogár – bármi, ami a lámpánk fényére betéved, zümmög, köröz, csapkod, majd jól odasül, esetleg nagyot koppan és elhallgat. Legrosszabb esetben a 2002-es villányi merlot-ba esik, amiből épp benyakalnál az utolsó pohárral. A gyerek általában iszonnyal vegyes elragadtatással szemléli ez éji lényeket – legjobb a cserebogár, zúg és kapirgál a gyerektenyérben, de különben teljesen ártalmatlan jószág. Az éjjeli lepkét ugye nem keverjük az éjjeli pillangóval, amely utóbbi egyes vidéki főutak szélén ácsorog, általában nappal is (a gyereknek általában azt mondod, a buszra vár).

Katica – a mesék lénye, kézre mászatva tényleg általában körülnéz és tovaszáll. Gyűjtögető hajlamú gyerekek egész falkára valót szedhetnek össze belőle bármilyen kertben, természettudós típusok megfigyelhetik, hogyan feji a levéltetvet, a Teréz anya ihletésűek pedig tucatszám menthetik ki őket a Balatonból, a Tiszából vagy a hátsó kert esővíztartó ciszternájából.

Tücsök és kabóca – ha hirtelen mind eltűnne, szerintem egész Magyarország azt hinné, hirtelen megsüketült nyári éjszakákon. A délszaki fajta már aludni se hagyja az embert – pedig megpillantani meglehetősen nehéz. Apáknak ügyességi feladat fogságba ejteni egy ilyen hegedűművészt és bemutatni, valójában hogy is csinálja.

Szöcske – valamivel könnyebb észrevenni és megfogni. Ha a nagy, zöld sáskát is szöcskének nézi a bioszból csak hármast besepert sarj, akkor kellemetlen meglepetésben lesz része, ugyanis utóbbi kegyetlenül harap, ha megfogják.

Sündisznó – „aaaaztaku....” - jajdult fel az ötvenfős turistabusz közönsége a prágai éjszakában, amikor a sofőr a töküresnek látszó úton nyomott egy satut a lakótelep közepén. Ezek után káromkodásban a sofőr következett, aki kesztyű nélkül igyekezett arrébb terelni a delikvenst. A következő sünnél úgy két kilométer múlva megint elharapta mindenki a nyelvét, de a sofőr már észnél volt, és szerelőkesztyűben késztette a fű közé a sünmalacot. Azért a jóból is megárt a sok – „ha még egy jön, kivasalom a nyavalyást” – szerencsére harmadik nem jött. Növendék példányát a Balaton-Felvidéken fogtuk, a képet küldtük is anno a Cukiságnak izibe.

Szúnyog - a legkevésbé népszerű fajta, ha elég sok van belőle, akkor mulathatunk fajtársaink vitustáncán, főleg ha minket kevésbé kedvel valamiért. A békatáplálékon kívül nem sok rokonszenves és hasznos vonása van, úttörőtáborban papucs segítségével viszont igen látványos tapétamintát sikerült az elhunyt egyedekből a falra varázsolni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.12 16:03:20Farkasokkal táncoló

  Én sokminden állatot elviselek, csak a pókokat nem. Éppen a mult nyáron volt egy iszonyatos élményem, nem is egy:kettő.

  Az egyik akkor, amikor valahol kirándulni voltunk, és a természet lágy ölén akartam pisilni. Kerestem egy szimpatikus bokrrot, föléguggoltam, aztán azt láttam, hogy sikerült kiöntenem az odujából egy HATALMAS cselőpókot, amelyik igen gyorsan indult a lábam felé... hát én akkorát ugrottam mint egy kenguru, de tán még nagyobbat is. Ami letolt nadrággal nem kis mutatvány volt, a távolból figyelő férjem legnagyobb megrökönyödésére...

  A másik meg úgy történt, hogy kívülről lehetett nézni a gyerekek úszását, és én kerestem egy olyan ablakot az udvarból (szállodakert), aminél még senki nem álldogált. Két fenyő közt kelett átmenni, és valami megakasztott: egy borzalmasan vastag pókhálófonal. Úgy kellett eltépnem, mintha damil lett volna... na utána nekiálltam forgolódni, hogy rajtam van e a pók, sőt megkértem pár jelenlévő anyát is, hogy ugyan nézzék meg a hátam, seggem, hogy van e rajta. De semmi. Na megnyugodtam. Néztem egy ideig a gyerekeket, aztán olvasgattam kicsit, majd bementem a büfébe, hogy vegyek valamit. És éppen amikor fizeni akartam, és szedem elő a pénztárcámat, akkor bujt elő a PÓLÓM ALÓL egy bazi nagy keresztespók, de akkora volt a potroha mint a hüvelykujjam egyik íze. Hát az a pénztáros is nézett ám nagyot, amikor egyszerre vitustáncot kezdtem járni előtte és a földre esett pókot látván toporzékolni... szerencsére sikerült kimagyaráznom később...

 • 2010.07.12 17:39:44pupákos

  Nálam jobban nem fél senki az ízeltlábúaktól. A kis másfél éves pedig lelkesen hoz mindent nekem, ami mozog és össze tudja szedni. Rohadtul kell moderálnom magamat, hogy ne rohanjak el sikítva minden egyes büdösbogár és pók láttán. elvégre nem akarom, hogy olyan parás legyen, mint az anyja...

 • 2010.07.12 18:12:48verity777

  Egyetlen állattól undorom, de nagyon: a lótetűtől. az valami borzasztó, nekem olyan, mint valami alien. Amúgy bármit megfogok, nem zavar. Tavaly teknőst meg siklót fogtunk a Balatonparton, és volt sünink is, de az idén macskák költöztek a süntanyára (ami a férjem használaton kívüli horgászcsónakja) úgyhogy lánykánk hamarosan lát életében először cicát! :)

 • 2010.07.12 18:48:09dodóó

  verity,mennyi idős a lányod?

 • 2010.07.12 19:14:01k-pk

  Ha már biosz...
  Olyan nincs, hogy sündisznó. Azt az állatot úgy hívják, hogy SÜN.
  Mint ahogy olyan sincs, hogy teknősbéka. Csak TEKNŐS.
  A sáska ugrál a fűben legtöbbször, és igen, a csáp hosszából lehet megállapítani, hogy épp melyik ízeltlábút látjuk. (lásd hegyilány)
  Az imádkozó sáska meg lehet barna is.
  :)

 • 2010.07.12 20:10:28phoboss

  De akkor honnan a "disznó"?
  Az tuti, hogy a "disznó" csak rondít a sünről alkotott képen. A sünik olyan kis aranyosak. Honnan ered ez a ledisznózás?

 • 2010.07.12 20:22:34Farkasokkal táncoló

  Mert röfögnek.

 • 2010.07.12 20:31:20k-pk

  Annak idején, mikor még nem volt meg a mai állatrendszertan, és még nem tudták megfelelő eszközökkel vizsgálni az állatokat, az elnevezés a hasonlóságon, és hasonló életmódon alapult. Ha megtalálom a megfelelő könyvet, és érdekel is valakit, hozok erről érdekességeket.

 • 2010.07.12 20:48:23phoboss

  Köszi a választ :) Engem érdekelnének a részletek. A Wikipédia szerint a sündisznó régies elnevezés, ahogy írtad, de mást nem ír (tudom, nem onnan kellene tájékozódni :P )

 • 2010.07.12 22:09:30k-pk

  phoboss

  Holnapra előszedem a dolgot, majd jövök ide vissza és írok pár érdekességet. Ha tudsz addig várni.:)

 • 2010.07.12 22:17:42no comment 01

  És akkor honnan ered a sünkutya..(még csak nem is ugat)bár engem megharapott..és alig tudták rólam leszedni..egy jókora tetanusz volt a vége a hátsófertájomba..:))

 • 2010.07.12 22:33:40Magenta

  Ovis voltam, mikor a parkban bemászott a gatyámba egy gyík, fel a lábszáramon, aztán nem tudott kitalálni, én meg rettentően üvöltöttem, szegény óvónéni tök kétségbe volt esve.

  Ma bicajozás közben az első kerékkel sikerült úgy eltalálnom egy meztelencsigát, hogy felcsapta a vádlimra, majdnem odahánytam.

  A házunkban denevérek tanyáznak, tavalyelőtt berepült egy a lakásba, körözött egy darabig, csoda, hogy nem hívták ránk a rendőröket, ahogy üvöltöttünk a lányommal felváltva, miközben a szerencsétlen próbált menekülni (a szétterjesztett szárnyai pont akkorák, mint az előszoba szélessége), ámde nem volt menekülési útvonal, mert én - megelőzve, hogy a haverjai is berepüljenek - becsuktam az ablakokat.

  Asszem, maradok a négylábú, szőrös izéknél. :)

 • 2010.07.12 22:45:40manka78

  Magenta! Mondd, hogy extra keskeny az előszobátok.:)

 • 2010.07.12 22:51:43Magenta

  manka, az a rész kb. másfél méter széles, de lehet, hogy kevesebb. Még így is riasztó volt, de én eleve félek mindentől, ami repül és madárformájú.
  Nem szeretem a madarakat.

 • 2010.07.12 22:56:12Magenta

  Meg ami csúszómászó.
  Tényleg maradok a négylábú, szőrös állatoknál. :)

  A tengerimalacot és a macskát imádom, a kutyákat is szeretem. A többivel meg elkerüljük egymást, ha rajtam múlik.

 • 2010.07.12 23:01:29Farkasokkal táncoló

  Másfél méter? Nem egy sas repült be hozzátok?

 • 2010.07.12 23:01:38manóc

  No, Magenta után nem félek bevallani, hogy reggel sikítva ugrottam ki az ágyból. Hajnali fél hétkor becsuktam az ablakot, kb. 30 perccel később arra ébredtem, hogy valami a fejemen verdes. Üvöltve rohantam ki a szobámból. Egy veréb költözött a szobámba. Egyik kezemben mobil, magyaráztam, hogy nem érted, hogy nem akar kimenni?, másik kezemben vállfa és azzal próbáltam kiűzni a dögöt. Közben bőgtem. Lakótársam este mondta, hogy ha morzsát tennék az ablakomba, naponta ébredhetnék madárcsicsergésre a szobámban. Majdnem visszaszóltam, ha akarja, szórok én morzsát az ágyába, ha ő ennyire szeretne verebekkel ébredni. És ami a legrosszabb, ez a dög a szekrényemben éjszakázhatott, és most mosthatok.

 • 2010.07.12 23:07:18Farkasokkal táncoló

  Tlem most beröpülhetne egy egész veréb vagy denevérraj, feltéve, ha helyettük kirepülnek a szúnyogok... :-(

 • 2010.07.12 23:10:38Magenta

  FT, odaírtam, hogy lehet, hogy keskenyebb, még nem mértem le. :) Aki látott már panellakást, az kb. tudja, hogy milyen lehet.

 • 2010.07.12 23:15:47Farkasokkal táncoló

  Hát akkor is valami óriásdenevér lehetett egy denevér-isten vagy valami hasonló, mert azért nem olyan nagy a szárnyuk tudtommal.

 • 2010.07.12 23:43:31Veg_

  A kertben a homokban sokszor találtam gyiktojásokat. Minden nap néztem, hogy van-e jele a kikelésnek. Rengeteg fürge gyik kikelését néztem végig, ahogy kimásztak a homokból :)
  Mult héten imádtam éjjel a nyitott erkélyajtón át a kabócazenét, remek volt rá aludni - bár egész nap szólt :)
  Csak azt rühellem, amire allergiás vagyok: pók, hangya, méh, darázs... Bár a szabadban, a hálójában ülő pókot békésen nézem, de a lakásban...

 • 2010.07.12 23:44:48glad az egyetlen

  Hát elég sovány lista.

  Az is látszik, hogy női összefoglaló mert pl a Verőköltő bodobács kimaradt.
  Tipikus olyan bogár amit majd minden férfi ismer és a nők rácsodálkoznak, hogy az mi. :-)

 • 2010.07.12 23:48:54madz

  [link]

 • 2010.07.13 00:20:09phoboss

  k-pk, várok, persze :)
  én most voltam kint az udvaron egy baráti sörözésre, és elfelejtettem leoltani a lámpát (ablak persze nyitva), aztán most itt röpdös mindenféle izé.
  amúgy denevér hozzánk is jött már be, sőt anno a suliban is találtunk az ablakban, jó muri volt :)
  de tavaly egy lódarázsfészek volt a közelben (mostanra zerencsére kiirtották), egy hónapon át nem volt olyan nap, hogy be ne jött volna pár, akkorák voltak a dögök, hogy lecsapni sem mindig mertem őket, inkább ki lettek tessékelve valahogy... de a legjobb az volt, amikor valahol eltűntek a szobában, és tudtuk, hogy bent vannak, aztán néha órákig folyt a keresés, mert lódarazsakkal nem alszunk ugyebár.. :P

 • 2010.07.13 06:56:19BlackCat

  Múlt héten elhagytam a mobilomat a házunk előtt. Másnap reggel egy aranyos, szőrös kis gombóc várt telefon helyett minket a kapuban. Kapott enni, inni, kis simit a gyerekektől, aztán megkerestük jogos tulajdonosát, mert vele nem tudtam telefonálni, hiába nyomkodtam...

  Amúgy gólyánk van.:) Négy. Miattuk nincsenek békáink, és a csigák is fogyóban.:)

 • 2010.07.13 09:01:41dodóó

  2010.07.12 23:01:29Farkasokkal táncoló

  :DDDDDD
  De jót röhögtem!

  Magenta,nehari.

 • 2010.07.13 09:06:52Farkasokkal táncoló

  2010.07.13 00:20:09phoboss

  Tavaly berepült a szobába egy lódarázs, és bebujt a cigis dobozomba. És amikor cigit akartam kivenni, beleHARAPOTT a hüvelykujjamba. Gyerekek, akkora volt a harapása, hogy percekig csurgott belőle a vér (nem beszélve arról, hogy kegyetlenül szúrt, égetett, fájt is). Rohadék darazsak, na őket nagyon utálom.

 • 2010.07.13 09:32:09szövetszöcske

  Pók nincs? Pedig az az igazi, a nagy fekete ami kimászik a farakás alól a zember lábára, a kaszáspók, aminek a kölykök le szokták szerelni a lábait, meg a féltenyérnyi keresztespók, ami a pinyólejáratba szövi a hálóját, amiből aztán nyakbapottyan jól. Meg az Annie Hall-ban mikor az éjszaka közepén kell átmenni a nőhöz egy teniszütővel levadászni a pókot a fürdőkádban...

 • 2010.07.13 09:36:30Farkasokkal táncoló

  Volt pók, olvass vissza! :-)

 • 2010.07.13 09:41:02Brumibaby

  Meztelencsiga-kölykök ingyen elvihetők.

 • 2010.07.13 09:48:27mazsola84

  Múlt héten berepült valami nagy bogár, zöldes kitinpáncélosnak tűnt. Letáborozott a fürdőszobában és se ki, se be. 5 perc gondolkodás után ráborítottam egy virágcserepet, és mivel takarítottam szépen körbe porszívóztam meg körbemostam a cserepet. Az uram váratlanul hazaugrott napközben és lerendezte a problémát. Majd szörnyülködve megjegyezte, hogy nem hiszi el, hogy ez estig így lett volna, ha nem ugrik haza valamiért.

  Tegnap egy fülbemászó bújt ki a kádnál a mosakodó szivacsból. Az ijedtségtől elkezdtem vergődni a kádban, mint hal a szatyorban.
  A fülbemászónak már a neve is undorító.

 • 2010.07.13 09:49:23pupákos

  Nálunk valami sötétbarna izé jött be egyik este (9 centi volt, lemértem döglött álapotban). Tücsök szerű lehetett, mert olyan hangosan ciccegett, hogy majd megsüketültünk. Persze nem találtuk, csak amikor bementem a gyerekhez a szobába lefekvés előtt, akkor láttam a szemem sarkából, hogy valami átsuhan a levegőben a szobán és koppan egy kurva nagyot a falon. Ott szépen elterpeszkedett én pedig elkezdtem üvölteni apának. Persze a gyerek is elkezdett üvölteni a férjem meg nem értette a dolgot. Rebegve magyaráztam neki, hogy ott egy fél tenyérnyi szörny a falon, nyírja ki. Először csak röhögött, hogy persze-persze, de amikor meglátta akkor csak annyit mondott: basszus kulcs! Én lecsapom, de akkor újra kell festeni. Szerencsére lemosható falfesték van...

 • 2010.07.13 09:49:39szövetszöcske

  Amikor kölyök voltam úgy 8-10 évesen, a nyári kisdobosos-pákozdi csatás-riadóláncos akadályverseny végén a paprikáskrumpli-főző versenyen a kiserdőben egy jópár gilisztát csempésztünk a zosztálytársakkal a lányok bográcsába, hogy redukáljuk a győzelmi kilátásaikat. De mégis ők győztek, a giliszták valószínűleg szétfőttek, és csak javították a paprikáskrumpli konzisztenciáját, bejött a zsűrinek. A mi paprikásunk megkozmált.

 • 2010.07.13 09:51:57pupákos

  Fülbemászó fúj. Apósomnál le volt takarva a gyerek csúszdája valami fóliával az esők miatt. Most, hogy elkezdődött a "meleg", lehámoztam róla és egy kupac fülbemászó tenyészett alatta. Undorító.

 • 2010.07.13 09:53:35Ribizlee

  a giliszta pont olyan mint a lecsókolbász, csak vékonyabb. persze hogy nyertek vele :-)

 • 2010.07.13 09:59:18Brumibaby

  És az a szürke bogár, amely sötét, nedves helyeken él, s amikor elmozdítasz pl. egy virágcserepet a kertben, tízesével szalad szét? AZ mi?

 • 2010.07.13 10:11:42Lapis Lazuli

  Apósomnál szegény vakond az egyik közellenség, mert elcsúfítja a kertet. A kutya meg megőrül a süniktől, ugat, ugat, ugat. Apósom meg a dühtől tajtékozva megy éjjel sünit szedni.

 • 2010.07.13 10:16:01Ribizlee

  Brumi, méretre mekkorák?

 • 2010.07.13 10:18:11dodóó

  2010.07.13 09:49:39szövetszöcske

  Már tudom 3 hete miért nem kért az egyik csapat a gulyásunkból.

  4.-ek lettünk.

 • 2010.07.13 10:18:15kicsimazsola

  Én a békáktól vagyok rosszul, de olyan szinten, hogy ha járdán előttem ugrál el, leblokkolok, nem merek megmozdulni. A múltkor a járda két oldalán kb. 100 pici fekete ugrált és végig kellett menni köztük. Nem lehetett visszafordulni, hogy kikerüljem őket, mert hosszú sávban ott ugráltak, meg el kellett érnem a buszt. Azt a pár métert végig bőgtem úgy, hogy közben párom fogta a kezem ésmondta, hogy nincs már sok hátra. Iszonyat, hogy milyen sok van most belőlük.

 • 2010.07.13 10:20:19kicsimazsola

  Brumi, talán pincebogarak.

 • 2010.07.13 10:22:52kicsimazsola

  Pincebogár: A hát-hasi irányban lapított testű, szürke pincebogarak – szárazföldi ászkák – alig okoznak kárt, szegények inkább undort keltenek. Leginkább a kertben, teraszokon elhelyezett cserepek alatt, sötét, nedves helyen szeretnek megbújni.

 • 2010.07.13 10:53:54Silverveil

  Vakmacs,

  Ez a cikk telitalálat, a kommentekből is tök jó dolgok derültek ki.

  Magentához eljött batman, de nem aratott osztatlan sikert. Ezt egyébként teljesen megértem, én még a retkes városi galambokat is utálom.

  Rosa szerint bokrosban imádkozó sáska van, gondolom a bajuszában. Mivel B feje még megvan, gyanítom, hogy nem volt még szex.

  BlackCat telefonját lenyúlta egy szőrös gombóc, tehát ha szőrös gombócot látok feltűnően mobilozni, tudom ám, hogy kitől lopta!

 • 2010.07.13 10:55:24Silverveil

  Ja és persze Szövet elárulta nekünk a jó paprikáskrumpli titkát!

 • 2010.07.13 11:07:25Laliath

  Silverveil

  a jó túrós csuszáé pedig a szalonnazsírban ropogós pirosra pirított szöcske :)

 • 2010.07.13 11:27:25Ribizlee

  a cseresznyében is simán megeszi az ember a kukacot, nem értem, miért akkora szám a gilisztás krumplikáspapri?! :-)

 • 2010.07.13 11:59:31Silverveil

  Ribizlee,

  Igazad lehet, a következő krumplikáspaprihoz már eleve szedek Anyukám kertjéből kukacot is. Azt még nem tudom, hogy dumálom majd ki, hogy mihez kell :))

 • 2010.07.13 12:00:16hegyilany

  Onnan a sündisznó elnevezés, hogy régen (különben nem is olyan régen, Herman Ottó idejében) azt hitték, hogy van sündisznó meg sünkutya. Persze az ugyanaz az állat, csak ha lelapul, akkor olyan kis kompakt malac-alakja van, amikor meg fut, akkor a hosszú lábai miatt inkább kutya-forma, ezért két külön fajnak hitték. :) Aztán tudományos vizsgálatok kiderítették, hogy az biza ugyanaz a jószág, csak az egyik ráér, a másik meg siet.

  Lótetű nagy kedvencem: olyan aranyos kis pontszemei vannak meg bársonyos bundácskája. Gyerekkoromban sok volt a kertben, már akkor is kedveltem őket. Amúgy harcedzett édesanyámnak akkor lett elege a lótetű-rajongásomból, amikor egyszer bevittem neki a konyhába egy félvödörnyi lótetűt. :D De legalább nem borítottam a padlóra. hanem szépen együtt kivittük őket és "szabadon engedtük őket" a szomszéd tyúkudvarában. Höhö.

 • 2010.07.13 12:07:26hegyilany

  Magenta, te milyen országban élsz. Magyarországon nem élnek előszoba-szélességű szárnyfesztávolságú denevérek. Vagy irtó pici az előszobátok. :)
  Inkább az ijedtség növesztette akkorára a bőregeret. A denevér aztán tényleg tök veszélytelen állat, ráadásul hasznos is. Ha berepül, nyugton kell ülni, nyitva hagyni az ablakot, aztán majd kirepül. Megfogni nem tanácsos, mert mint minden rovarevőnek, elég hegyes kis fogai vannak.

 • 2010.07.13 14:11:35egyremegy

  Lepke... félek tőle, nagyon. És mostanság esett le, hogy miért. Verselünk a gyerekkel:

  " Tarka lepke, kis mese, szállj be Laci fejibe.."

  Huh...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta