SZÜLŐSÉG

Szoptass segítség nélkül!

2010. július 10., szombat 14:40 |

Végre megszületett a kicsi, örömmámor, aztán jött a sors fintora, amit mindenáron igyekeztem elkerülni – mármint az egyik budapesti kórház, ahol az első gyermekem született és ami egy húsüzem hangulatával hatott rám – , az végül csak utolért. Bár nem ott szültem, a gyermekem bizony már aznap éjjel a nevezett kórház koraszülött intenzív osztályára lett szállítva (akár az első, csak ő eleve ott született) és kezdődött minden ugyanúgy, mint 14 évvel ezelőtt. Mint abban a mesében, ahol az ifjú királyfinak megjósolják, hogy majdan egy oroszlán tépi szét és ez minden óvintézkedés ellenére ez be is következik. Szóval tüdőgyulladás, inkubátor, csövek, gépi lélegeztetés és újra bekerültünk a kórház karmai közé. Hogy miért írom le mindezt? Mert talán a sors fintora volt, hogy most, ennyi idő elteltével és ennyi új tapasztalattal vajon hogy fogom ugrani ugyanazt a lécet? Kevesebb sírás, kisebb rémület, valamint jobban sikerült lefordítanom az orvosok szavait.

És térjünk a lényegre, szoptassuk a gyereket mindenáron, én így szerettem volna. Első napokban látogatás naponta egyszer, a tej fejése rendszeresen, mint ha a gyerek otthon lenne és 3 óránként enne – éjjel is. Persze fő a higiénia, a látogatásnál lábzsák, köpeny, szájmaszk, kézfertőtlenítés. És nem sírdogálás a becsövezett gyerek mellett. Ciróka, simogatás, könnyvisszatartás. Azért volt, hogy elszégyelltem magam, mit parázok, amikor a szomszéd inkubátornál az anyukával – tőled 1 méternyire –  közlik, hogy a babája ultrahangfelvétele élettel össze nem egyeztethető elváltozásokat mutat... Ekkor azon nyavalyogni, mint a kisgyerekek a kocsiban, hogy „Mikor érünk már oda?” vagyis „Mikor megyünk már haza?” hát olyan szégyellnivaló. Legalábbis én annak éreztem. Szerettem volna ott, akkor köddé válni, eltűnni.

A gyerek 5 napos volt, amikor kiságyba került, hurrá, lehet szoptatni! Na hát akkor gyerünk!  Otthonról beutazás az említett kórházba – reggeli csúcs, 2 óra szintidő. Tömegközlekedéssel ugyanannyi, parkolási díj 400/óra. Na jó, a férjem bevitt, aztán ment dolgozni, én meg maradtam. Készültem, összpontosítottam. Eljött az első etetési idő. Beöltözni szép zöldbe, lábzsák, szájmaszk, stb, aztán nekigombolkozni, valahogy nem értettem – pedig nem vagyok a higiénia megszállottja-, hogy a melleket nem kéne fertőtleníteni? Hát nem kellett, a zöld köpeny alatt ott lapult az ugyan tiszta ingem, amiben 2 órát autókáztunk a bűzben, sebaj.

Gyerek alszik, mint a bunda, odaadják, azt mondja a kisnővérke, szoptassunk gyorsan, mert még sok a dolga. Kaptunk 5 percet, természetesen fel sem sikerült keltenem, (a többi anyukának sem, csak ők még lelkiismeret-furdalást is éreztek, ahogy néztem) aztán megkérdezték – nem mérték – , hogy szopott-e valamit, kezünkbe nyomták a cumit, hogy igyekezzünk és etessük meg. Etetés után volt alkalmam kiülni a folyosóra egy szuper kis fémpadra, az ajtó mellé és ott várni, hogy elteljen 3 óra. A kórház portája mellett volt egy darab vécé, ahová gondolom a látogatók mennek, ha jól láttam koedukált volt, sajnos kénytelen voltam azt használni. Mi legyen a fejéssel? Mert hogy a gyerek nem szopizott, valamit csak kéne csinálni, na de hol? Hát sehol. Szépen visszaültem a padra, elnéztem azt a 4-5 kórtermet, ami tele volt a szülés előtt befektetett kismamákkal, persze biztosan van, akinél ez szükséges, de a nagy része ott ténfergett, lődörgött és nem úgy tűnt, mint aki rászorulna erre az ellátásra. Én megkérdeztem, nincs-e véletlenül egy zug, egy odú, ahová elbújhatnék egy fejés erejéig, hát nem volt. Ültem szépen tovább a padon. A keskeny folyosón. Ez így ment a 9 órási etetéstől a 3 órási etetésig, utána húztam haza, mert a gyerekek jönnek haza az oviból, a barátnőm hozza így is el őket, mert fél 6, mire hazaérek. Másnap ugyanez. Kezdtem aggódni, hogy a tejnek lassan fuccs lesz, maximum egy jó kis mellgyulladásom lesz tej helyett. Akkor kértem nagyon szépen a kórházat, ugyan tegyék már át a gyerekem abba a kórházba, ahol szültem, ott legalább van anyaszoba, reggeltől estig bent lehetek, nem a folyosón kell gubbasztanom. Ez sikerült, aznap délután a babám már a másik kórházban volt, öröm az ürömben, ismét inkubátorban, szóval szoptatni nem lehet, mert állítólag olyan ügyetlenül eszik... Hozzá tenném, az első kórházban normál cumiból etették 2 napja, mellből nem tudott enni, aggódtam is, mert nem nagyon alkalmazta a jó technikát, úgy szívta, mint a cumit, ami ugye nem jó. Az új kórházban persze bocicumiból evett elsőre, nem tudom miért gondolták, hogy rögtön menni fog elsőre, mert annyi ment mellé. Hát nem irigyeltem a kicsit, hogy 2 nap alatt ennyi módon tudnia kéne tökéletesen táplálkozni, amikor egy normális erős gyerek kapja a cicit és kész.

Sebaj, tudtam én, hogy a kórház malmai lassan őrölnek, már megtapasztaltam, 2 nap elteltével megpróbálkoztunk ismét a szopizással (itt volt már mellfertőtlenítés, + semmi utcai ruha). Elhatároztam, hogy ha az első 2 próbára semmi nem sikerül, akkor közlöm, hogy nem akarok szoptatni, etetek üvegből, aztán gyorsan húzunk haza, majd otthon rászoktatom a cicire.

Sajnos azt kellett látnom, hogy a kezdő anyukák a szoptatásnál 0 segítséget kaptak, pedig a kis súlyú koraszülötteknél biza elkelne a gyakorlati segítség! Sajnos tudtam jól! Milyen más egy nagy gyerek, akit rögtön mellre tesznek és milyen az a kicsi súlyú baba, aki esetleg csak hetek múlva kezd ismerkedni a mellből való evéssel! Akinek tudtam, segítettem. Nekünk szerencsére jól ment, köszönhetően annak, hogy van már benne gyakorlatom, tudtam, mit hogyan csináljak. Sokszor nem ette meg az előírt mennyiséget, akkor kértem még időt (persze furcsán néztek rám) és kis idő múlva áttettem a másik mellre, ugyanis volt olyan gyerekem, aki 5 perc alatt telezabálta magát, míg a másiknak ugyanehhez kellett háromnegyed óra, mivel a gyerekek nem egyformák. .De nagyon sokan hagyták el a szoptatást, pedig tudtak volna, de nem szabadna elvárni az első gyerekes anyukáktól, hogy ösztönből szívjanak és maguk kísérletezzenek, ráadásul egy kis súlyú, betegségből felépült síró csecsemővel, nem csoda, hogy mindenki gyorsan a táp után nyúl.

Kimondottan furcsálltam azt, hogy az anyukákat a „Tessék próbálni szoptatni!” felszólításon túl, semmiféle gyakorlati tanáccsal, vagy segítséggel nem látták el és szó nélkül adták a tápot.

Akkor most én, a saját tapasztalatomat leírva adnék néhány jó tanácsot, vagyis leírom, én hogy csináltam.

Akinek koraszülött a babája, az mindenképp kezdjen el fejni! Nálam a tej belövellésének ideje minden gyereknél a 4. nap volt. Van, akinek már sokkal korábban van, emiatt az, akinek később lesz, szerintem már az első 1-2 napban úgy dönt, vagy azt hiszi, neki nincs teje. De van, vagy lesz. Tehát én az első pár napban nem is gyötörtem magam, amikor éreztem, hogy a melleim már feszülnek, tele vannak, akkor kezdtem csak a fejést, nem voltam hajlandó előtte gyötrődni.

Onnantól kezdve viszont 3 óránként fejtem mindkét mellet, utoljára este 11 körül, aztán reggel 5-6 óra körül. Néha kihagytam egyet, mert dolgom volt, de lehetőleg minél ritkábban.

Vannak nagyon szuper mellszívók, nekem azonban a pumpás üveg is simán bejött, csak éppen úgy használtam, hogy nem ütemesen szívtam vele a tejet, hanem amikor vákuumot képezett, akkor úgy hagytam egészen addig, amíg jött a tej, aztán újra. Jó volt még egy régebbi kézi típus, amit „húzogatni” kell és állítható a szívás erőssége.

A baba szoptatásánál arra figyeltem, hogy ne csak a bimbót kapja be. Akinek nagyobb a melle, nem olyan egyszerű, nálam az a technika vált be, hogy a mutató és középső ujjal formált „olló” közé fogtam a bimbóudvar részét, így téve a gyerek szájába a mellet. Lehet érezni, amikor jól szívja, meg azt is lehet látni, ha nyeli a tejet, ezt érdemes figyelni. Ha elalszik, vagy abbahagyja, akkor az arc száj körüli simogatásával újra elkezd cumizni.

Találtam néhány jó leírást a helyes szoptatásról, akit érdekel, annak szívesen belinkelem.

Illetve én örülnék, ha más is leírná a tapasztalatait, segíthetnénk annak, aki akar, és valószínűleg tudna is szoptatni, csak valamiért elakadt a rögös úton!

RR

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.11 12:12:09nb

  BlackCat, ő még most is ott van, legalább is 2008-ban még praktizált.

 • 2010.07.11 12:52:31BlackCat

  nb
  Értem. Neked volt vele személyes tapasztalatod? Ha igen, milyen?

 • 2010.07.11 13:58:12a szív fészkei

  RR, visszaküldtek az én időmben a korababás kórházadban, azért ez gáz. 28 év alatt van, ahol semmi se fejlődik, csak az ár?

  Engem azért basztak le, (ez a döghőség volt ilyentájt épp) amikor végre kiadták az inkuból - semmi beöltözés, lefertőtlenítés, talán valahol tudtam kézmosni a Schöpfben - hogy mi az, hogy dugig etettem magammal? Mert hálisten szívott, mint a torkos borz azonnal. Mikor nekik a bocicumival kéne most etetni! És ne jöjjek többet, mert zavarok más gyereket, ha mi ott így elvagyunk a hokkedlin. (hálisten hamar hazaadták, utána a bocizás dacára is mellfüggő lett :-DD). De első perctől fejtem, az is igaz, meg lent naponta megfejtek a anyatejesek keményen utolsó cseppig.

  Az ollózás a jó meg a váltogatás! Még azt se tartom hülyeségnek, hogy valami játékbabával terhesen kikísérletezi valaki, milyen pozíció kényelmes neki majd élesben.

  Minden jót RR!

 • 2010.07.11 14:02:10a szív fészkei

  Egyetek sok csokit, kevesebb lesz a koraszülés:[link]

  Sajna, nem szeretem a keserűt, soha nem is szerettem. De hátha másnak bejön ez, na meg amúgy se fenyeget terhesség már :-DD. Lányom - ő se az sajna még - múltkor szalonnaízű csokit kóstolt.

 • 2010.07.11 14:24:15másutt

  sziv, en is aszittem nem szeretem...
  amig ra nem jottem, hogy a legtobb toltelekkel (dio, marcipan, meggy, narancs, stb) SOKKAL jobb a keseru.
  magaban utalom en is.

 • 2010.07.11 14:34:49madz

  hány százalékostól számít keserűnek?

 • 2010.07.11 14:49:26másutt

  madzi draga, wikipedia szerint EU szabaly aszongya 35% csoki minimum a "keseru".

  "Dark chocolate, also called "plain chocolate" or "black chocolate", is produced by adding fat and sugar to cacao. It is chocolate with no milk, or with much less milk than milk chocolate. The US has no official definition for dark chocolate, only "sweet chocolate", which requires a 15% concentration of chocolate liquor. European rules specify a minimum of 35% cocoa solids.[2] Dark chocolate may be eaten as it is, or used in cooking. Bars with up to 85%, or sometimes 99%, cocoa are sold. Chocolate with higher cocoa percentages is more expensive. "

  Tejcsokinal minimum 'anyag' az 25%.
  link:
  [link]

 • 2010.07.11 14:58:02Anyek

  Eper olvasztott keserű csokival. Hm.

 • 2010.07.11 15:08:17másutt

  Igen, anyek ilyesmire gondoltam en is.
  BARMILYEN csoki FONDUE gyumolccsel (ananasz, eper, piskota is) sokal jobb, mint tejcsokival.. csak magaban nem szeretem a keserut.

  Imadom a csoki fondue-t, volt egy kedvenc kavezom, ahol lehetett rendelni, gigantikus fodue tal, langgal alatta es egy talca, minden foldi joval, pisktakkal, gyumolcsokkel....

  marcipan a kedvencem keseru csokival, HALA istennek "csak" 1-2 hetig kivantam a terhessegem alatt, egyebkent nekem annyi lenne.

  most mijafasznak kinzom itt magam? tiszta hulye vagyok.
  befogom a szamat.

 • 2010.07.11 17:47:09a szív fészkei

  Kösz másutt! :-) De már így maradok kettesben a tejcsoki ízével. Én csokiszökőkút formában láttam ezt a bevonatos dolgot - nem próbáltam ki. Látványnak mutatós volt.

 • 2010.07.11 18:16:54Farkasokkal táncoló

  Fene a beleteket, én olyan ritkán kívánok meg csokit, most meg ilyen izéket írtok, és nincsen itthon egy darab se. Most kénytelen lezsek belekalamolni a baracklekvárba... :-(

 • 2010.07.11 18:19:54Farkasokkal táncoló

  Ja nekem egy szívszerelmem van - hogy bosszút álljak! - a tátracsúcs! Már NINCSEN !!!

  Legalábbis sehol nem láttam. Az alja piskóta. Felette kúpszerű csokoládé, alatta marcipán - ez a bevonat - és a töltelék pedig csokikrém, de habos, könnyű. Az ember beleharap a csúcsába, először csak a csokit meg a marcipánt érzi, később ahogy lejjebb harapdál, a kemény kéreg alatt a nyelve megtelik a habos-könnyű csokikrémmel, befejezésként egy falat piskóta... nyamnyam.

 • 2010.07.11 18:34:52Wish1973

  múltkor voltam egy konferencián. az egész annyira szocreál volt, h még a desszert is ez volt. tök fura, h csak én tudtam, milyen, amikor a menüt megkaptuk, pedig idősebb kollegák is voltak ott. mondjuk a marcipánt kispórolták belőle:)

 • 2010.07.11 22:34:30a szív fészkei

  ft, emlékszem... Belül krémes - marcipán nem ugrik be róla. De nekem túl csokis. Ahogy a Sacher tortát se bírnám megenni meg a rigójancsit se nagyon.
  Most a meccsen tökmagoztam :-)).

  Én a zizit, a dunakavicsot, a tejdropszot is szerettem. Ja az Amorellát is közepén a mogyival. Meg a piros tejmogyoróst. És a Zserbóban - régen azért bemehető volt akárkinek is, nem voltak olyan égbeszökő árai, mint ma és ahhoz képest szar minősége - a mandulás kifli.

  Na nézem, igaza lesz-e a Paulnak. :-)

 • 2010.07.11 22:48:26Panka ustokos

  Malna feher csokival! Nekem ez a meno!

 • 2010.07.11 22:54:13Wish1973

  nem értem, miért nem lehet döntetlen ez a kiba meccs. miért erőlködnek vmi apró ballépésen, ha egyszer ennyire kiegyenlített a játékuk

 • 2010.07.11 23:06:40Wish1973

  na, tessék. ilyen szomorúságot egy ezüst érem miatt. a németek jobban jártak, ők örülhettek a végén

 • 2010.07.11 23:26:30a szív fészkei

  Wish, az ezüstöt mindig a vesztes kapja, a bronzot meg mégis egy győztes
  Hogy stílszerű legyek, a hollandok szoptak. De nagyon durván játszottak - a bíróak meg anee jól felcseszhette az agyát a beszólásával, hogy ennyi sárgát kiosztott. Cherchéz la femme! - :-DD

  Paul egy zseni, hiába! Manilai papagáj a faasorban sincs hozzá.

 • 2010.07.11 23:27:03a szív fészkei

  bíró neje

 • 2010.07.11 23:42:48Wish1973

  a bíró nejét irigylem. már, ami a faszi külsejét illeti.

 • 2010.07.12 00:00:25Auguszta Romanova_2

  Wish, az ezüstöt mindig a vesztes kapja, a bronzot meg mégis egy győztes


  wow.
  ez jo.Sose gondoltam ra,de igy van.De szep mondas.
  En orvendek a spanyolok gyozelmenek.

 • 2010.07.12 00:01:23Auguszta Romanova_2

  Az is szep meccs volt amit az elodontoben a magyar biro vezetett.

 • 2010.07.12 00:21:43Anke-tto

  RR, gratulálok

 • 2010.07.12 00:29:11másutt

  ja, Rita, az az USA meccs volt. Jokepu kis magyar srac. :P

 • 2010.07.12 00:36:10Wish1973

  másutt, semmi usa. szerdán a német- spanyol volt az

 • 2010.07.12 01:02:14tildy:)

  Imádom a keserűcsokit. Éna tejcsokivval nem vagyok kibékülve, rossz az íze.

 • 2010.07.12 01:05:12másutt

  Wish, meg az is lehet, hogy tobb magyar volt? ;)

  [link]
  USA-Ghana, Biro: Kassai Viktor. Meg kep is van rola....
  Meg 2 msik magyar is volt ugyanazon meccsen...

 • 2010.07.12 01:07:58másutt

  Ja es igen, a nemet-spanyolon is ugyano volt a biro!
  [link]

 • 2010.07.12 08:43:20Temptation

  Ft: a miskolci pályaudvar - amúgy nagyon kulturált büféjében- létezik még Tátracsúcs, csak éppen marcipános csemegének hívják.

 • 2010.07.12 08:59:29Farkasokkal táncoló

  Máris utazom Miskolcra! :-)

 • 2010.07.12 08:59:59Temptation

  Megéri:-)

 • 2010.07.12 12:06:54a szív fészkei

  tildy:) egy Lindtnek rossz az íze? Vagy azoknak belga kagylósoknak, amik olyan könnyű és finomak, mint selyem? Nagyon kénye ínyed lehet :-DD. Na legalább több marad nekem - ha kapok valaktől valamilyen ünnepemre :-)).

  Spanyolok elfiesztáznak most egy darabig, megérdemlik. Én rohadt szemét voltam, mert azt hittem, valami pénzes feliratot mutogatott Iniesta, amikor letépte örömében - szabálytalanul - a pólóját gól után. (kapott is sárgát érte.) De bocsánatát kérem (csak a magyar iszonyokból indultam ki), mert halott - 26 évesen infarktust kapott - focistatársának üzent a fehér anyagon, hogy vele vannak lélekben.[link]

 • 2010.07.12 12:23:44másutt

  utalom a belga kagylokat. unalmasak.
  akkor inkabb brokkoli!
  :D

 • 2010.07.12 12:26:40másutt

  egyebkent en a 80-as evekben az "Utasellato"-tol vettem egy atlatszo nejlonba csavart, kb turorudi nagysagu csokis izet, amiert most OLNEK, erdekes, hogy ezek a "bekebeli" szar csokik mennyire belelopjak magukat az ember szivebe.
  azota kaptam dobozszamra a vilag legjobb, legdragabb csokijaibol, selyemmasnival, amik aranyarban vannak.
  jok, finomak, szepek... de az az utasellato rud...az automatabol... bameg, az volt az igazi.

 • 2010.07.12 12:27:35Rosa Rugosa

  Áfonyával töltött keserű csoki.
  Én a spanyoloknak drukkoltam.

 • 2010.07.12 12:34:35a szív fészkei

  De jó nektek! UUnalmas, szar - bár én így éreznék e csokik tekintetében!Nem vágynék rájuk. Nekem ízlenek - persze, nagyon ritkán találkozom velük, nincs lehetőség megunni :-). Én meg a téli fagyit enném egyszer.

  Én pl. a belga híres elefántosat nem szeretem.

  Brokkoli is jó a maga helyén, ha úgy csinálják meg - tavaszi tekercsnek szoktam rétesben, ropogósra sütve.

 • 2010.07.12 12:35:49a szív fészkei

  Ma van a csokoládé világnapja! Nagyon napra készek vagyunk :-)))[link]

 • 2010.07.12 12:36:23a szív fészkei

  Ja tegnap volt, bocs. Elszállt az agyam hőségben.

 • 2010.07.12 12:51:20cat a

  másutt azt még lehet itthon kapni néha-néha persze

 • 2010.07.12 12:51:40Rosa Rugosa

  Brokkoli levest főzök.:)

 • 2010.07.12 13:31:39somo

  Azt a bizonyos csokirudat meg lehet venni a siófoki vasútállomáson a büfében. Az eredetit!

 • 2010.07.12 13:38:37youdit

  De jó, hogy írtad ezt a postot Rosa. Páran alaposan megijedtünk, amikor a 'babonából még inkább nem mondok semmit' után hosszú hallgatás jött. De akkor ezekszerint többé-kevésbé minden rendbejött, virul a fiatalúr és készülnek az utcanévtáblák. :))

 • 2010.07.12 13:51:35Rosa Rugosa

  Köszi.:)
  Teljesen jól van.:)
  Végül is most tudom értékelni, hogy nappal 4 óránként ébred (így legalább tudok dolgozni), éjjel meg 3 óránként.:D
  Milyen rendes gyerek...:)

 • 2010.07.12 14:01:07youdit

  Ezt örömmel hallom. :))))))

  Azért figyelj oda magadra is, szülés, aggódás, pici baba+nagyobbak, munka, hőség, sok ez egyszerre... De jó látni (olvasni), hogy jól vagytok és ilyen fantasztikusan bírod az iramot. :)))))

 • 2010.07.12 15:36:20Rosa Rugosa

  Kedves vagy, de most egy gyerekes vagyok, kicsik mamánál, nagyok táborban.:)

 • 2010.07.12 15:43:30renege

  Rosa, ha nem túl személyes, elsorolnád a nemek eloszlását? (legalábbis én kíváncsi vagyok, és őszintén nem sikerült még a mesék alapján rekonstruálni)

 • 2010.07.12 15:43:52youdit

  Ááááá, az igen! :) Egy gyerekes babázós, izgi lehet. :))

 • 2010.07.12 15:45:38Rosa Rugosa

  4 fiú, 1 lány (a második)

 • 2010.07.12 15:46:17renege

  köszi szépen :)

 • 2010.07.13 13:15:24rejtjel

  Aláírásgyűjtés a baba- és anyabarát szülészetekért:

  [link]

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta