Fejsérüléseket okozhat a biztonsági gyermekülés

Sokan a biztonsági gyermekülést az autóból kivéve pihenőszékként, hordozóként használják, mert nincsenek tisztában vele, hogy számos baleset forrása lehet. Leggyakrabban kiesik belőle a baba, vagy maga a hordozó esik le asztalról, bevásárlókocsiról, vagy túl puha felületre helyezve felborul, írja a Gyermekévek.

Ugyanakkor nem győzzük hangsúlyozni, hogy a gyereket biztonsági gyermekülés nélkül autóban utaztató szülők felelőtlenek és a gyermekük testi épségét, életét veszélyeztetik. A jogszabály szerint 3 évesnél fiatalabb gyermek kizárólag megfelelő biztonsági gyermekülésben szállítható az autóban.

Egy amerikai vizsgálat szerint a gyermekülések 76 százalékát nem az előírásoknak megfelelően használják. A Cincinnati Children's Hospital ortopédsebészei azokat a baleseteket elemezték 2003 és 2007 között, amikor az autóból kiemelt gyermekülés okozta a balesetet. A kórház sürgősségi osztályának adatai szerint közel kétezer olyan eset fordult elő, amikor a gyermekülés nem rendeltetésszerű használata miatt szenvedett balesetet a csecsemő.

A balesetben megsérült babák 62 százaléka 4 hónaposnál fiatalabb volt, de az átlagéletkor is alig haladta meg a 4 hónapot. A balesetek fele otthon következett be és 8 százaléknál olyan súlyos sérüléseket találtak, amelyek kórházi ellátást tettek szükségessé. A gyermekülésből kiesett csecsemők 84 százaléka fejsérüléseket szenved, de nem ritkák a nyaki sérülések sem.

A helytelen használat következménye legtöbbször az, hogy az autóból kiemelt ülésből kiesik a baba, vagy a magasra (pultra, asztalra, bevásárlókocsira) tett gyermekülés esik le, benne a magatehetetlen csecsemővel. Ha túl puha felületre helyezik a hordozót, felborulhat, így okozva sérüléseket a kicsinek.

A kutatást végző szakemberek szerint a balesetek oka, hogy a szülők úgy gondolják, a csecsemő nem képes még hirtelen mozdulatokra, ezért gyakran felügyelet nélkül hagyják őket - anélkül, hogy a biztonságos rögzítésről gondoskodnának. A másik ok, hogy a szülők gyakran olyan helyre teszik a gyerekülést, ahol jól látják – szemmagasságba –, ez pedig a leesés veszélyét hordozza magában.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek