Öt napig hatásos a legújabb sürgősségi fogamzásgátló tabletta

Sürgősségi fogamzásgátlásra egyes sztereotípiákkal ellentétben nem csak szerencsétlenkedő tiniknek vagy felelőtlen libáknak lehet szüksége, amennyiben fél üveg vodka után azt sem tudják, ki volt az ellenfél. Hanem bizony bárkinek, akinél elszakad a gumi, aki kihányja a tablettát, vagy elszámolta magát – márpedig ilyesmi előfordulhat lényegében akármelyikünkkel, ha nem a 3 hónapos injekciót vagy a spirált választottuk védekezési módszerül. A legújabb esemény utáni tabletta az aktus utáni ötödik napig bevehető és 98 százalékos biztonságú.

Ildikó későharmincas, egyedülálló nő, gyermeke nincs. Ildikó azon csoportba tartozik (ide tartozom az első szülésem óta én is), akinek a fogamzásgátló tabletta mellékhatásai kifejezetten életminőséget rontóak és komolyak voltak, a nőgyógyászok nem szült nőnek pedig nem szívesen ajánlanak spirált, maradtak tehát a kevésbé hatékony módszerek, A mindenben alapos, körültekintő, megfontoltan döntő Ildikó számára zavaró is, hogy nincsen 100 százalékban hatékony módszer, főleg nem mellékhatások nélkül.

Pár éve Ildikó már egyszer egy sürgősségi fogamzásgátló ambulancián kötött ki, mivel az alkalmazott módszert pár órával később mégsem találta eléggé biztosnak, ezért most összehasonlíthatta a régi tablettát az újjal. Maga a sürgősségi ambulancia, ahogy fogalmazott „érdekes élmény” volt, amennyiben érdekesnek lehet mondani, hogy egy kislányos arcú, kifogástalan megjelenésű és modorú fiatal nőt életében először és utoljára nézett ostoba libának, esetleg felelőtlen ribinek egy középkorú doktornő, legalábbis a viselkedése erre vallott. „Valószínűleg ő maga rég lehetett férfival, lehet az volt a baja velem” – fogalmazott Ildikó, ami elég udvarias megnevezés arra a magatartásra, amit a köznyelv általában ....lan tudjátok micsodának hív. A mostani pirulát már „rendes” nőgyógyász írta fel, vélemény-nyilvánítás nélkül.

Lehet, hogy csak nekem újdonság, de hosszú éveken át kőbe vésett szabály volt, hogy védekezés  nélküli (vagy sikertelen védekezéssel kombinált) együttlét után 72 órával már meg kell szerezni és be kell venni a tablettát. Persze léteznek előrelátóak, akiknél „ha kell, legyen” alapon mindig volt egy levél belőle, ám a többségnek akkor kell – utólag - orvoshoz rohannia, amikor úgy érzi, most megtörténhet a baj. És három nap kevés lehet, ha az ominózus eset péntek este történt, kedvenc nőgyógyászunk meg legközelebb kedden este fog rendelni, kivéve a következő keddet, mert akkor konferenciára utazott épp Zürichbe.

Az új hatóanyagú szert jó megbízhatóságúnak írják az orvosi ismertetők, és 5 napon belül elegendő bevenni, hogy legalább a már ismert hatóanyagú szerek megbízhatóságát elérje (csak a naivak hiszik, hogy van a térd közé szorított Kalmopyrinen és a távkapcsolaton túl 100 százalékos hatékonyságú módszer). A tabletta hatóanyaga az uliprisztál-acetát (egy tabletta 30 mg uliprisztál-acetátot tartalmaz) módosítja a progeszteron nevű természetes hormon működését, megakadályozva a petesejtnek a petefészekből való kiszabadulását, és a leírás szerint a méhben uralkodó körülmények megváltoztatására is képes. Az gyógyszer nem minden esetben hatásos: 100 olyan nőből, aki a védekezés nélküli nemi aktust követően legfeljebb 5 napon belül beveszi, körülbelül 2 lesz terhes.

Hivatalos források és ismertető:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/151889.php

http://www.ema.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/ellaone/H-1027-hu1.pdf

http://www.ellaone-registry.com/hu/

Oszd meg másokkal is!
Mustra