SZÜLŐSÉG

Öt napig hatásos a legújabb sürgősségi fogamzásgátló tabletta

2010. július 8., csütörtök 13:27

Sürgősségi fogamzásgátlásra egyes sztereotípiákkal ellentétben nem csak szerencsétlenkedő tiniknek vagy felelőtlen libáknak lehet szüksége, amennyiben fél üveg vodka után azt sem tudják, ki volt az ellenfél. Hanem bizony bárkinek, akinél elszakad a gumi, aki kihányja a tablettát, vagy elszámolta magát – márpedig ilyesmi előfordulhat lényegében akármelyikünkkel, ha nem a 3 hónapos injekciót vagy a spirált választottuk védekezési módszerül. A legújabb esemény utáni tabletta az aktus utáni ötödik napig bevehető és 98 százalékos biztonságú.

Ildikó későharmincas, egyedülálló nő, gyermeke nincs. Ildikó azon csoportba tartozik (ide tartozom az első szülésem óta én is), akinek a fogamzásgátló tabletta mellékhatásai kifejezetten életminőséget rontóak és komolyak voltak, a nőgyógyászok nem szült nőnek pedig nem szívesen ajánlanak spirált, maradtak tehát a kevésbé hatékony módszerek, A mindenben alapos, körültekintő, megfontoltan döntő Ildikó számára zavaró is, hogy nincsen 100 százalékban hatékony módszer, főleg nem mellékhatások nélkül.

Pár éve Ildikó már egyszer egy sürgősségi fogamzásgátló ambulancián kötött ki, mivel az alkalmazott módszert pár órával később mégsem találta eléggé biztosnak, ezért most összehasonlíthatta a régi tablettát az újjal. Maga a sürgősségi ambulancia, ahogy fogalmazott „érdekes élmény” volt, amennyiben érdekesnek lehet mondani, hogy egy kislányos arcú, kifogástalan megjelenésű és modorú fiatal nőt életében először és utoljára nézett ostoba libának, esetleg felelőtlen ribinek egy középkorú doktornő, legalábbis a viselkedése erre vallott. „Valószínűleg ő maga rég lehetett férfival, lehet az volt a baja velem” – fogalmazott Ildikó, ami elég udvarias megnevezés arra a magatartásra, amit a köznyelv általában ....lan tudjátok micsodának hív. A mostani pirulát már „rendes” nőgyógyász írta fel, vélemény-nyilvánítás nélkül.

Lehet, hogy csak nekem újdonság, de hosszú éveken át kőbe vésett szabály volt, hogy védekezés  nélküli (vagy sikertelen védekezéssel kombinált) együttlét után 72 órával már meg kell szerezni és be kell venni a tablettát. Persze léteznek előrelátóak, akiknél „ha kell, legyen” alapon mindig volt egy levél belőle, ám a többségnek akkor kell – utólag - orvoshoz rohannia, amikor úgy érzi, most megtörténhet a baj. És három nap kevés lehet, ha az ominózus eset péntek este történt, kedvenc nőgyógyászunk meg legközelebb kedden este fog rendelni, kivéve a következő keddet, mert akkor konferenciára utazott épp Zürichbe.

Az új hatóanyagú szert jó megbízhatóságúnak írják az orvosi ismertetők, és 5 napon belül elegendő bevenni, hogy legalább a már ismert hatóanyagú szerek megbízhatóságát elérje (csak a naivak hiszik, hogy van a térd közé szorított Kalmopyrinen és a távkapcsolaton túl 100 százalékos hatékonyságú módszer). A tabletta hatóanyaga az uliprisztál-acetát (egy tabletta 30 mg uliprisztál-acetátot tartalmaz) módosítja a progeszteron nevű természetes hormon működését, megakadályozva a petesejtnek a petefészekből való kiszabadulását, és a leírás szerint a méhben uralkodó körülmények megváltoztatására is képes. Az gyógyszer nem minden esetben hatásos: 100 olyan nőből, aki a védekezés nélküli nemi aktust követően legfeljebb 5 napon belül beveszi, körülbelül 2 lesz terhes.

Hivatalos források és ismertető:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/151889.php

http://www.ema.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/ellaone/H-1027-hu1.pdf

http://www.ellaone-registry.com/hu/

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.08 13:50:44Milo28

  Jó dolog, hogy van ilyen tabletta, csak az nem jó, hogy sokan erre alapoznak: "majd beveszem utána".

 • 2010.07.08 13:57:37pöttöm anya

  Ezek a tabletták nagyon drágák (3 éve 1 db 5e körül volt és csak az az 1 db van egy dobozban), ez a leveles dolog vagy nagyon régen lehetett vagy urban legend.

 • 2010.07.08 13:59:27pöttöm anya

  Az gyógyszer nem minden esetben hatásos: 100 olyan nőből, aki a védekezés nélküli nemi aktust követően legfeljebb 5 napon belül beveszi, körülbelül 2 lesz terhes.

  Ez itt ugye nem azt jelenti, hogy 100 dugásból 2 gyerek biztosan lesz, hanem hogy 100 "sikeres" (=megtermékenyült a petesejt) aktusból lesz 2 gyerek (más azért így az arány)

 • 2010.07.08 14:04:55hinta-palinta

  A címe nagyon megtévesztő ám:)Nem öt napig feszt hatásos az, ami az ötödik napon is hatásos:)

  "legújabb esemény utáni tabletta az aktus utáni ötödik napig bevehető és 98 százalékos biztonságú"

 • 2010.07.08 14:07:46meeko

  Én pont Zürichben voltam, amikor ilyet kellett bevennem, mert elkapott egy hasmenéses vírus. Egy szemes volt, orvos ott nem kell hozzá, csak patika, ahol kikérdeznek egy külön szobában.
  72 órás volt igaz, de óráról-órára csökken a hatékonyság a tájékoztató szerint.
  Ez az új tabi az 5. napon is ugyanolyan hatásos, mint a legelején?

 • 2010.07.08 14:11:39másutt

  "Ezek a tabletták nagyon drágák..."
  Kozelsem olyan dragak, mint egy gyerek.
  Mondom en, 9 honapos terhesen
  (tervezett baba! :) )


  "csak az nem jó, hogy sokan erre alapoznak: "majd beveszem utána".
  Mindennel vissza lehet elni, minden legalis szerrel, meg a cukorral, koffeinnel vagy csokival is. :D Az illegalisokrol nem is beszelve.
  Az nem a szer hibaja, hanem a felhasznaloe.

 • 2010.07.08 14:12:02Milo28

  Mondjuk még mindig jobb, hogy van ilyen tabletta, minthogy abortusz legyen a vége. Főleg a meggondolatlan tizenéveseknek, mert gondolom előfordul, hogy abortusz után már nem lehet gyereke. Később meg biztos megbánná, hogy ilyen hülye volt.

 • 2010.07.08 14:16:37másutt

  Milo,
  egy kozeli baratnom csinalt abbol sportot, hogy az esemeny utanit kapkodta, mint cukrot a 80-as evekben. Eveken at!
  Volt, hogy hetente nem egyet.
  Orvos ismerose volt, felirta neki, kesz.

  Sosem lehetett gyereke, pedig jo 20 eve probalkozik mar.
  Ezert? Ki tudja! O biztosan nem.

  A feleloseg nelkuli szexualis magatartas, foleg noknel... gyakran sulyos kovetkezmenyekkel jar, es nagyon gyakran meddoseggel.
  Akar
  -fertozest kap el a csaj, mert nem vedekezik
  -akar abortusza van, 1, 2, vagy 8
  -akar tuladagolja az esemeny utanit es szetbaszarintja a hormonhaztartasat.

  nem lehet buntetes nelkul meguszni.

  Szoval... NEM "meg mindig jobb"....

 • 2010.07.08 14:17:18hinta-palinta

  "Az Ellaone hatóanyaga, az uliprisztál-acetát, hatását progeszteron-receptormodulátorként fejti ki. Ez
  azt jelenti, hogy a szer kötődik azokhoz a receptorokhoz, amelyekhez normális körülmények között a
  progeszteron kötődik, így megakadályozza, hogy a hormon kifejtse hatását"


  "A tabletta hatóanyaga az uliprisztál-acetát (egy tabletta 30 mg uliprisztál-acetátot tartalmaz) módosítja a progeszteron nevű természetes hormon működését, megakadályozva a petesejtnek a petefészekből való kiszabadulását"


  Az eredeti és a posztbeli összefoglalt hatásmechanizmus.Jobb lett volna az eredetit bemásolni, az összenagyjázott pongyolka és nem is fedi az igazságot.

 • 2010.07.08 14:18:33hinta-palinta

  valóságot.

 • 2010.07.08 14:40:29napalm.

  2010.07.08 13:57:37pöttöm anya
  ilyen fiatal vagy?;))
  postinor-nak hívták.

 • 2010.07.08 15:02:16katy27*

  *
  2010.07.08 13:50:44Milo28

  Jó dolog, hogy van ilyen tabletta, csak az nem jó, hogy sokan erre alapoznak: "majd beveszem utána".

  Szerintem nincs olyan, hogy valaki arra alapoz, hogy majd beveszi utólag. Egészen pontosan mit is alapoz rá? Vagy védekezik, amibe hiba csúszik (kihányt tabletta, kiszakadt gumi), vagy nem védekezik, de akkor nem fog utólag ötezer forintos bogyókat bekapkodni.
  Remek dolog az eseményutáni, de senki nem építi rá a védekezést, ahhoz túl drága. Vagy arra gondolsz, hogy az illető szökőévente egyszer él nemi életet, és akkor olcsóbb ez, mint folyamatosan tablettát szedni? Mert már havi egy kefélés esetén is olcsóbb bármilyen egyéb védekezés, mint az eseményutáni. Másutt nyolcvanas évekbeli példáját most hagyjuk.

 • 2010.07.08 15:35:03R2D2 & C3PO

  Csak azt nem értem, hogy miért csak öt nap. Ha a beágyazódás a 7-13 napon történik, akkor miért is?

 • 2010.07.08 15:55:34hinta-palinta

  Artu, úgy gondolod, legyen egy 7-13 napon is hatásos tabl?

  Ha olvastad a posztot, nem a beágyazódásig eltelt időn van a hangsúly, hanem a progeszteronon.

 • 2010.07.08 16:18:11Wish1973

  tavaly nyáron volt "szerencsém" a 72 óráshoz. szombat reggel jöttem rá, h "mi van, ha". elkezdtem telefonálgatni, egyik sürgősségi fog. gátló ambulancia sem vette fel. akkor felhívtam egy patikát, h mi ilyenkor a teendő, kiadnák-e úgy, h majd utólag kerítek receptet. mondták, h a kerületi ügyeletes orvoshoz ballagjak el, az is felírhatja. egy fiatal, nagyon kedves doki volt ott, csak a rutin kérdéseket tette fel, semmi megvetés, gúny, akadékoskodás. felírta, kiváltottam, beszedtem, és ugyanúgy jött meg, mint normálisan, tehát nem hozta előre a vérzést, és nem is borította meg a rendszert később sem.
  nem mondom, h optimális megoldás, de akkor ez tűnt a legkisebb rossznak.

 • 2010.07.08 22:14:27nyúlmama

  Egyszer anno nekem is volt szerencsém a postinorhoz.
  Megvető hangsúly nemvotl, de utána nekem megborította rendszert, hogy wish szavaival éljek.
  De még mindig jobb ezt egyszer bevenni, mint egy nemkívánt gyerek.

 • 2010.07.08 23:17:28renege

  Beállok a sorba, nekem is kellett egyetlen alkalommal. De nekem úgy helyrerakta a rendszert, hogy ihaj. Azóta is gondolkozom, hogy valóban a tablettától lett-e (nekem amúgy 2-t kellett beszedni).
  Előtte elég változó, akár 7 nap különbséggel jött meg, utána meg beállt a stabil 28 napra.

 • 2010.07.09 10:46:03antiszociális exlúzer

  Milo28

  "Jó dolog, hogy van ilyen tabletta, csak az nem jó, hogy sokan erre alapoznak: "majd beveszem utána".

  Kétlem, mert ahhoz túl drága. Az árából akár többhavi fogamzásgátló tablettát is vehetnek.
  Na meg a szervezetre gyakorolt (negatív) hatását se hagyjuk figyelmen kívül.

 • 2010.07.09 13:58:53Sevy

  Sürgősségi ambulancia?:D Na igen, ilyen már nincs. Mint, ahogy leveles gyógyszer sincs, csak egy tablettás. Valamint hétvégén, ha szar helyen laksz, még ügyeletes orvos sincs, csak másik körzetben, aki elküld, mert ő nem írhat receptet nekem. Ja, és nem szeretem azokat, akik mindenkire rásütik, hogy felelőtlen liba.

 • 2010.07.09 14:53:10Bazsarozsa

  Hinta! Amikor csináltam ezt (nem orvos,hanem az alany hívta fel rá a figyelmemet hogy van ilyen tabi amúgy) akkor az egyik hangsúlyozottan orvosi leírásban ezt találtam: "a készítmény FELTEHETŐEN úgy működik, hogy...." na ha én ezt boldogult harmadik gimiben az amúgy egyetemi oktató képesítésű Erzsébet tanárnőnek elsütöm akkor úgy vág ki egyessel mint macskát szarni. Úgy működik vagy nem? Én ezért nem mertem pl copy-paste, mert engem hülyéz le az olvasó, pedig ilyet én ilyen témában nem mernék leírni laikus részére a nagyközönségnek....

 • 2010.07.09 19:39:12Rien25

  Palinta: kérdeznék! (te szakmabeli lehetsz)

  "A tabletta hatóanyaga az uliprisztál-acetát (egy tabletta 30 mg uliprisztál-acetátot tartalmaz) módosítja a progeszteron nevű természetes hormon működését, megakadályozva a petesejtnek a petefészekből való kiszabadulását"

  Ezt nem nagyon értem.
  A progeszteron ugyanis a sárgatest hormon, aminek a koncentrációja ugye azután nő meg hogy a pete már kiszabadult a tüszőből... merthogy abból alakul ki a sárgatest.

  A petesejt tüszőből való kiszabadulásához pedig megfelelő ösztrogénszint szükséges, ami kiváltja az LH (luteinizáló hormon) termelődését, ezen hormonok megfelelő koncentrációja ami végül kiváltja a tüszőrepedést...

  A progeszteronnak a méhnyálkahártya megfelelő állapotának kialakításában van szerepe és a terhesség megtartásában nem?
  Valami nekem nagyon homály ebben a leírásban.

 • 2010.07.09 19:41:11Rien25

  Vajon arra gondoltak, hogy mesterségesen állandóan a progeszteron szintet, mintha terhes lenne a méh? ez vajon elnyomja a többi nemi hormon termelődését?

  Mert az eddigi gyógyik ösztrogént és progit is tartalmaztak...

 • 2010.07.09 19:41:56Rien25

  állandóan magasan tartják a progi szintet -ez kimaradt

 • 2010.07.09 20:24:06Wish1973

  antiszoc. exl. az esemény utániból egy 3 leveles ára jön ki kb.
  viszont az ab. ötöde, és messze nem olyan szar érzelmileg.
  úgyhogy, ha már az ember peches vagy hülye volt, akkor lehet ez megoldás, de tartósan-rendszeresen sehogy sem éri meg, ez sztem nem vitás.
  ha jól működne a szgépes nyilvántartás, akkor, ha én negyed éven belül a 3. ilyen recepttel mennék, a patikus látná a gépben, és esetleg elirányítana egy fog.gátló tanácsadásra. de gyanítom, ilyen nincs

 • 2010.07.10 12:19:09huncut_kata

  2010.07.09 20:24:06Wish1973
  "ha már az ember peches vagy hülye volt, akkor lehet ez megoldás,"
  hát én hülye ugyan voltam, de így utólag visszagondolva peches egyáltalán nem, hogy az IDŐBEN bevett esemény utáni tablettám nem ért semmit sem, mert beleestem abba a 14%-ba, akinél nem volt hatásos :-)
  (most 3 éves a kis "eseményem" :-) )

 • 2010.07.10 12:46:55Wish1973

  kata, pechesen azt értem, akinél mondjuk gumiszakadás volt.
  mondjuk, ha arra gondolok, h a te 3 évesed aztán abszolút nem a "tervezett és kívánt" terhesség kategóriából született, és mégis boldogságot okoz a léte, akkor ti tényleg mindannyian szerencsések vagytok:)

 • 2010.07.10 13:12:06Farkasokkal táncoló

  No igen, az esemény utáni tabletta csak azoknál működik, és csak ott van IGAZÁN értelme, ahol az a két opció van, hogy tabletta vagy abortusz.

 • 2010.07.10 21:41:16huncut_kata

  hát igen, a sors nagyon akarta, hogy ő megszülessen (és köszi neki :-)) )
  (az abortusz nálam nem volt opció, mert bár nem vagyok ab. ellenes, az egy pillanatig fel sem merült, hogy erre "vetemedjek")

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta