Aki ragaszkodik saját szülészéhez, fizesse meg!

Bűncselekményt követ el az az orvos, aki előre pénzt kér egy társadalombiztosítás által finanszírozott ellátásért – Mikola István véget vetne annak a szokásnak, hogy a szülészek előre rögzített tarifa szerint vezetnek le szüléseket. Szerinte sok nő azért nem vállal gyereket, mert nem tudja kifizetni választott orvosának az elvárt 80-100 ezer forintot. A Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy fogalmazott: „Aki ragaszkodik a saját orvosához, az fizesse meg!”

Mikola Istvánt, a parlament egészségügyi bizottságának elnökét egy várandós asszony kereste fel és elpanaszolta, hogy szülészének 10 ezer forintot ajánlott a szülésért, ám az orvos azt mondta, gyűjtsön még hozzá. A politikus szerint megengedhetetlen, hogy egy olyan beavatkozásért kérnek előre pénzt egyes orvosok, amely társadalombiztosítás által finanszírozott ellátás. Mikola szerint az ilyen orvosok ellen kellene fellépnie a szakmai szervezeteknek. Bár a hálapénz eddig megtűrt dolog volt, ám az előre rögzített tarifa nem a paraszolvencia kategóriája, fogalmazott. A szakmai kollégium elnöke úgy véli, muszáj országosan szabályozni a kérdést, mert egyelőre kórházanként próbálnak megoldást találni. Dr. Tóth Zoltán elmondta: van olyan kórház, ahol nem engedik meg, hogy munkaidőn kívül az orvos bemenjen és beteget ellásson, írja a Független Hírügynökség.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint tb-támogatott ellátásért előre pénzt kérni felháborító. Éger ugyanakkor elmondta, hogy a szülészeti ellátás Magyarországon mindenki számára ingyenes, ám ha a szülő nő ragaszkodik a szülész személyéhez, nem várhatja el ingyen, hogy az orvosa szabadidejében vezesse le a szülést. Az elnök szerint azt kell szabályozni, hogy az ilyen eseteket milyen módon lehet honorálni, írja a hvg.hu.

2004-ben egy internetes portálon név szerint lehetett olvasni, melyik szülésznek mennyi hálapénzt „illik” adni, illetve mennyit kér az orvos a szülésért. A halapenz.hu oldalt azóta megszüntették, ám a szülészeink zsebét azóta is tömjük (vastag) borítékokkal. Az elmúlt években több ötlet is felmerült a hálapénz szabályozásával kapcsolatban: a tervek szerint megadóztatták volna, illetve a korábbi vizitdíjtól is a paraszolvencia eltűnését várták. A TASZ egy korábbi beadványában pedig arra kérte a kormányt, hogy „amennyiben bevezetik a kórház- és szülészválasztás esetén a térítési díj egy részének megfizetését, ez az összeg legyen ésszerű, előre megtervezhető és ne az elvégzett beavatkozásoktól függjön. A kórháznak befizetett összegből pedig kötelezően részesüljön a szülést levezető választott orvos és szülésznő is.”

A Poronty szüléstörténetek sorozatában olvasható néhány olyan eset, amikor a várandós nő nem választott orvosnál, hanem az ügyeletesnél szült, bevallottan hálapénz adása nélkül. „Egy fogadott orvossal az intézménynek takarítottam volna meg az időt (és így pénzt).” – írta Trallala, majd hozzátette, hogy legközelebb biztosan választott orvosnál fog szülni, kerül, amibe kerül. Egy másik olvasónk azon a véleményen van, hogy a választott orvos egyfajta extra szolgáltatás: „Fizettünk, amiért joggal várhattuk el, hogy legyen az orvosnak és a szülésznőnek bármilyen programja, bármilyen problémája, mégis amikor mi megyünk szülni, akkor ott legyenek velünk, és ez így is történt.” , olvasható a szüléstörténetben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra