SZÜLŐSÉG

Otthon szülés: ha baj van, akkor nagy baj van

2010. július 3., szombat 09:11 |

Egy pénteken nyilvánosságra hozott átfogó elemzés szerint szövődménymentes otthon szülésnél jók a mutatók, a speciális szakképzettséget vagy felszerelést igénylő komplikációk esetén azonban háromszorosára nő annak esélye, hogy a baba meghal a szülés közben vagy nem sokkal utána.

Amerikai kutatók az American Journal of Obstetrics and Gyenacology (AJOG) című lap internetes oldalán ma hozták nyilvánosságra annak az átfogó elemzésnek az adatait, melyben 342 ezer tervezett otthon szülés és 207 ezer kórházi szülés adatait vetették össze.

Az otthon szüléseknél kevésbé avatkoznak be a szülés menetébe, és ritkábban kerül sor eszközös beavatkozásokra. Mivel jellemzően eleve a kisebb szülészeti kockázattal rendelkező anyák választják gyermekük világra hozatalának eme módját, a szövődménymentes esetekben az otthon szülés eredményei nem maradnak el a kórházi szülésekétől, sőt bizonyos paraméterek tekintetében még jobbnak is mutatkoznak.

A dr. Joseph Wax által vezetett munkacsoport eredményei azonban azt igazolják, hogy ha viszont baj van, akkor nagy baj van. Az ausztrál, amerikai és európai adatokat feldolgozó metaanalízis ugyanis azt igazolta, hogy otthon szülés kapcsán nagyobb a légzési elégtelenségből adódó újszülöttkori halálozás, és az újraélesztési próbálkozások nagyobb arányban végződnek kudarccal, mint a kórházi szülések esetében. Ez pontos számokban kifejezve azt jelenti, hogy míg kórházi szülések esetében az ezer szülésre számított perinatális (szülés közbeni és közvetlen utáni) halálozás 0,3, addig tervezett otthon szülések esetében ez a szám eléri az 1-et.

Ezzel kapcsolatban dr. Wax emlékeztetett azokra a korábbi vizsgálatokra, melyek szerint otthoni szülések esetében lényegesen nagyobb a 7-nél rosszabb ötperces Apgar-értékkel rendelkező újszülöttek aránya, akik ennél fogva sürgős ellátásra szorulnak. A rosszabb halálozási mutatók magyarázatait keresve feltételezi, hogy a tervezett otthon szülések esetében kevésbé állnak rendelkezésre megfelelő berendezések és eszközök a magzat állapotának folyamatos nyomonkövetéséhez és az esetlegesen szükséges beavatkozásokhoz, és esetenként a szülésnél segédkező személyzet gyakorlata és/vagy szaktudása sem üti meg a kívánt szintet.

Az otthon szülések aránya az Egyesült Államokban 0,5 százalék körül van, míg a 2008-as brit statisztikák 2,7 százalékos arányt adnak meg. Ez utóbbi a 2006-2007-es értékhez képest 10 százalékos emelkedést jelent annak nyomán, hogy a nők mind több beleszólást követelnek annak eldöntésébe, hol és miként szeretnék világra hozni gyermeküket.

Sir Sabaratnam Arulkumaran professzor, a brit szülészeti-nőgyógyászati társaság (RCOG) elnöke örvendetesnek tartja, hogy újabb kockákkal bővült az a mind ez idáig meglehetősen homályos kép, mely alapján össze lehetne hasonlítani a kórházi és otthoni szülések eredményeit, mivel eddig kevés a tudományosan is megalapozott összevetésre alkalmas adat. Álláspontja szerint a mostani eredmények arra világítanak rá, hogy a következmények nem feltétlenül egyformán sújtják az anyát és a babát, ezért az újszülött fokozott veszélyeztetettségét is figyelembe kell venni az egészségügyi ellátást biztosítóknak és az egészségpolitikai döntéseket meghozóknak egyaránt. Noha helyesnek tartja azt a jelenlegi trendet, hogy az anyák számára mind szélesebb körben biztosítják a szabad választás lehetőségét, az ebbéli törekvések során nem szabad figyelmen kívül hagyni az olyan adatokat, mint amilyeneket most az AJOG nyilvánosságra hozott. Bár előre senki nem tudja teljes bizonyossággal megmondani, kik azok, akiknél semmi probléma nem merül fel szülés közben, Arulkumaran professzor a megfelelő mérlegelés fontosságát hangsúlyozza, hogy csak azok válasszák az otthon szülés lehetőségét, akinél nem áll fenn semmilyen kockázati tényező.

Mervi Jokinen, a brit bábaszövetség képviselője ugyanakkor arra hivatkozva kérdőjelezi meg a vizsgálat következtetéseit, hogy a feldolgozott adatok több különböző országból származnak, és azok gyűjtése nem egységes módon történt. Azt mondja, hogy az Egyesült Királyságban uralkodó helyzet alapvetően különbözik más országokétól abban, hogy a szüléseknél nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező bábák segédkeznek, akik tökéletesen otthon vannak az újraélesztés minden területén is.

Az AJOG című lapban a cikkhez fűzött kommentárjában Patricia Alice Janssen azt írja, hogy dr. Wax következtetései csupán az összes szóba jövő nő 36 százalékának adatain alapulnak, ami nem szükségszerűen tükrözi a teljes képet. További vitás kérdésként említi, hogy az otthoni szülések mindössze 75 százalékánál volt jelen szakképzett segítség, így felmerül, hogy az otthon szülések fennmaradó egynegyede valójában nem is tekinthető tervezett otthon szülésnek, ami véleménye szerint ugyancsak torzíthatta az eredményeket.

Gyermekévek / Medical Tribune

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.07 21:33:59Bogibuci

  2010.07.06 20:55:46nanemárrr
  „Pedig őszintén kíváncsi lettem volna, hogy mi az amire ő szentül esküszik, mint gyógymód.

  Már nagyon sokszor leírtam: az egészségromlás kockázatának minimálisra csökkentése ÉLETMÓDDAL. És ha mégis jön egy kisebb betegség, és ha megvan hozzá az ismeretünk, akkor annak TERMÉSZETES MÓDON, MELLÉKHATÁS NÉLKÜLI KÉSZÍTMÉNYEKKEL VALÓ KEZELÉSE. De ez nem kötelező, ez csak az én véleményem!

 • 2010.07.07 21:41:28cozumel

  Bogibuci

  hat, az eletmoddal itt en szoktam nyosztetni a jo nepet, de tudod mit?
  en eddig KONKRETUMOKAT mondtam nekik.

  te ismet es ujfent SEMMIT.

  jajjistenem, maradjunk akkor a lo metaforanal: annyira kilog a laba...

 • 2010.07.07 21:43:04Bogibuci

  A konkrétumokat már leírtam korábban.

 • 2010.07.07 21:43:55Bogibuci

  2010.07.06 23:02:55hinta-palinta
  ”Itt egy bábaa bezámolói.Háborítatlan szülések.”
  Ha szerinted ezek háborítatlan szülések, akkor javaslom, olvass el néhány könyvet a háborítatlan szülésről. Vannak olyanok is, amiket orvosok írtak, magyar is és külföldi is. Tehát nemcsak bábák, szülésznők, hanem általatok elismert, veletek egyenrangú (esetleg magasabb) képzettséggel rendelkező emberek.
  Másik: 28 éves bába pályafutásából leír kb. 20 esetet, azokat, amik valamiért különlegesek voltak, vagy komplikáltak, vagy ikerszülések stb, nyilván a sima szüléseket nem. Szerinted 28 év alatt hány szülést vezetett? Ott, a tanyavilágban, a szegények között, ahol általában családonként 10 gyerek volt, ha nem több, és ő volt egyedül? Évi 100-200-at? Az 28 év mennyi? Ő is megírja, hogy több ezer. Ebből egy fejlődési rendellenesség (nyitott gerinc, agyvelőhiány) miatti halál és 1 anya halála (nem a szülés, hanem daganat miatti), persze mind nagyon sajnálatos és szörnyű, de szerinted sok? A mai kórházi statisztikákhoz képest? Ja, és egy légzési + 1 légzési és keringési elégtelenséggel született baba, mindkettőt megmentette. Na, és ő is követett el hibákat. Az alábbi három részletből kiderül: itt pont ő volt, aki megzavarta szülés háborítatlanságát. Különösen ajánlom a feddés című részt: egy, hatodik gyerekét szülő nőről van szó, a szövetei már nem olyan rugalmasak, igaz? Mikor történt a méhrepedés? Amikor a szülő nő akarata és tiltakozása ellenére lefektette. És a méh alsó szakaszán reped. Hol a feje a gyereknek, mielőtt beékelődik? És ha megnézed, hova esik a legnagyobb nyomás, ha a beékelődés előtt közvetlenül lefekteted? A méh alsó szakaszára, igaz? És a bába is megerősíti, hogy a magzat feje oda beszorult, tehát tény hogy mikor történt.
  Folyt. köv:

 • 2010.07.07 21:44:29Bogibuci

  Na most ezután, azt már csak a bába tudta, hogy milyen volt az a hosszú rábeszélés, csupán verbális, vagy esetleg rá is segített egy kicsit fizikailag. Végülis már mindegy. Persze mindent meg lehet magyarázni, hogy akkor is repedt volna, ha állva szül végig. Egy viszont tény: ha nem fekteti le, arra a részre kevesebb erő hat. Így nem biztos, hogy reped, ha hagyja háborítatlanul szülni.

  „Tehénvásár…
  Közben egyre csak faggattam az asszonyt, hogy mi lehetett az a rendkívüli fontos dolog, ami miatt a férje itt hagyta, s még engem sem tudott kihozni? Hogy engedhette el, mikor tudta, hogy ezek bizony már szülőfájások!...”
  „Feddés
  Amikor végre megérkeztünk a tanyába, a gyerekek már aludtak, a szülőnő meg fent sétálgatott a szobában. Rászólok, hogy mit sétálgat itt, miért nem fekszik le, hát nincsenek fájásai?... Mondtam az asszonynak, feküdjön le, meg akarom vizsgálni. "Itt valami nem tetszik nekem" gondoltam, de az asszony nem akarta engedni, hogy megvizsgáljam. Ő bizony a többi gyereket is úgy szülte meg, hogy csak az utolsó percben feküdt le, és közben senki sem vizsgálgatta... Hosszú rábeszélés után végre sikerült ágyba fektetnem, de alighogy lefeküdt, egy éleset sikított, majd jajgatni kezdett….Valóban méhrepedés volt, jól sejtettem, de mivel a méh alsó szakasza repedt meg, a magzat feje oda beszorult,…”
  „Babona…
  Ezek a jótanácsot osztogató szomszédasszonyok aztán csak izgatták, idegesítették a szülőnőt is, engem is, a beteg mindinkább elveszítette a türelmét és ez nagyon káros volt….”

 • 2010.07.07 21:45:40cozumel

  :D:D:D

  napi rohogesert feltetlen a P-ra jovok.

 • 2010.07.07 21:58:00Bogibuci

  Én tanulmányozni jövök az emberi jellemet.
  :-)

 • 2010.07.07 22:01:46renege

  "És ha mégis jön egy kisebb betegség, és ha megvan hozzá az ismeretünk, akkor annak TERMÉSZETES MÓDON, MELLÉKHATÁS NÉLKÜLI KÉSZÍTMÉNYEKKEL VALÓ KEZELÉSE."

  Bogibuci, itt most mindenki körmét rágva várja a készítmények nevét. Nem kell mind, mondj hármat! Mindenki happy lesz, meglásd egy perc alatt.
  Ilyen nagy jócselekedetet még életedben nem csinálhattál, hajrá!

 • 2010.07.07 22:18:58cozumel

  Nem mondhat, o felelos ember, csak nem kepzeled, meg majd tripla dozist veszel a labkormodre, esetleg oralisan veszed magadhoz, nem erted, hogy a zemberek ennyire hulyek?
  kell nekik a megvalto, es erre a szerepre mindig vannak jelentkezok :)))))

 • 2010.07.07 22:24:52hinta-palinta

  Bogi.Jaj.
  A méhrepedésnél- ha a magzat feje pda beszorult- hát az a vérzést tamponálta.STe azt sem érted, amit olnasol. A méh nem a magzat fejétől reped.

  Képezd magad.

  Nem beékelődik hanem beilleszkedik, ezt illene tudnod, ha Áá, reménytelen.Veszélyes.Fogalmad sincs az élettani és kórtani folyamatokról.

 • 2010.07.07 22:28:25nyúlmama

  Akkor nem csak én érezetm úgy, hogy nem mondott semmit.
  Meg lehet nevezni készítményt, más is megetette már.Meg még azt is, miből mennyit.
  Vagy ezek annyira titkosak?

 • 2010.07.07 22:29:22hinta-palinta

  egyébként végül is nem is tamponál egy repedést a magzat feje, meghalak mind segítség nelkül.A placenta kezdődő leválását és abból való vérzést tamponálhatja a fej.

 • 2010.07.07 22:33:52csibefutam

  Sziasztok.. hittérítünk is?:D

 • 2010.07.07 22:34:36csibefutam

  én itt csak olvasgatok és nagyokat somolygok az orrom alatt.. drága jó anyukám erre szokta azt mondani, hogy "nesze semmi, fogd meg jól":D

 • 2010.07.07 22:36:05csibefutam

  aszondi.. méhrepedés:D remélem, az azért világos, hogy a gyerek a hüvelyen keresztül próbál kibújni.. a kis mocsok.. vagy Nálatok a köldökön keresztül Bogi? Vagy csak úgy kipattan az elméből, mint Pallas Athéné anno Zeuszéból?:D

 • 2010.07.07 22:44:24nyúlmama

  Ha nincs mellékhatás,akkor miért nem lehet leírni szerek nevét?
  Gondolom, van hozzájuk használati utasítás, és csak nem ennénk meg azt,amit kenni kell.
  Meg miért is kevernénk össze ezt-azt?
  Tényleg ennyire hülyének nézel minket?

 • 2010.07.07 22:48:10nyúlmama

  És szerintem nagyon sokan legfőképpen azt szeretnék tudni, milyen életmódot folytassanak, mit tegyenek, egyenek, azért, hogy minimálisra csökkentsék annak a kockázatát, hogy megbetegedjenek.

  Na de erről sem hallunk semmit.
  Írd le, mit kell tennünk.

 • 2010.07.07 22:52:04renege

  Én azt nem értem, hogy miért gondolja buci, hogy majd itt bárki elkezdi az ő színvallása után kevergetni a szereket. Nem arra voltunk kíváncsiak, hogy mi a titkos csodaszer receptje, csak arra, tehénszart kell-e belekeverni a dörzsöléshez a hársfalevélbe, vagy elég aloe veraval dörzsölgetni.
  Anyagok, nem receptek!

 • 2010.07.07 22:52:22hinta-palinta

  2009. június 26 péntek - 16 – 19 óra
  Aromatherápia
  Az illóolajok a természet ajándékai. Hatóanyagaik, frekvenciájuk és illatuk szerepe az alternatív gyógyulásban
  Alkalmazásukról a fizikai, lelki és spirituális életünkben
  4000 FT/fő
  ----------------------------

  Nyúlmama, egy gyors tanflyamon négyezerért megmondják.Az infó sincs ingyen:)

 • 2010.07.07 22:54:46hinta-palinta

  [link]

  Bogi, ez az?

 • 2010.07.07 22:55:16cozumel

  Nyulmama

  ha valos informacioi lennenek a megelozo/egeszseges eletmodrol, akkor nem hadovalna, nem szereket emlegetne.

  Az eletmond kerdes egy annyira komplex tema, es a gyogyszer/gyogynoveny kerdes kor ebben egy annyira hangyafaszni szelet, hogy el se tudom mondani.

  Kerdezz nyugodtan, szeptemberre meg lesz a taplalkozasi es eletmod szakertoi vizsgam :)))

 • 2010.07.07 22:55:36nyúlmama

  hinta
  Tudom.Meg masszőr is lehet két hétvége alatt bárki.Meg akupunktúrás tanfolyamok is vannak.
  Eszem eldobom.

 • 2010.07.07 22:57:09cozumel

  Na, Nyulmama, itt az uj karrierlehetoseg neked :D:D:D
  kinlodsz itt masok hulyegyerekeivel, meg kirandulni is elviszed oket, chhh, hat tessek, lehet valtani, menjel aromaterapeutanak :)

 • 2010.07.07 22:57:25hinta-palinta

  találtam az ELO-nál is.

  [link]

 • 2010.07.07 22:59:53nyúlmama

  Cozumel
  Tudom.És nagyon becsülöm azokat, akik ezt komolyan csinálják.
  Járok gyógymasszőrhöz, aki ezt egy évig tanulta, anatómiával, egyebekkel.Meg van term.gyógyász vizsgája, amit szintén egy évig tanult.
  De ő sem tartja ezt mindenhatónak.
  Ahogy orvos-akupunktőr ismerősöm sem,simán elhajtja azt, akinek orvos kell, és orvosi lelet nélkül szóba sem áll veled.

 • 2010.07.07 22:59:54hinta-palinta

  "Fontos információk:
  Jelentkezési feltételek:
  előtanulmány nem szükséges.
  Tanfolyam időtartama:
  32 leckéből álló tananyagsorozat 16 hónap alatt. A tanfolyamot gyorsabb és lassúbb tempóban is elvégezheti.
  Tananyag:
  16 tananyagcsomag
  Extra kiegészítők:
  Online házi feladat
  Bizonyítvány/igazolás:
  A tanfolyam elvégzéséről tanulóink igazolást kapnak
  Tanfolyamköltsége:
  a tanfolyam árát ide kattintva tekintheti meg. Aroma-, szín- és egyéb terápiák tanfolyamunkat ajánljuk mindazoknak:
  akik érdeklődnek a természetes gyógymódok iránt,
  akik megismerkednének az alternatív gyógymódokkal,
  akik szeretnének javítani saját és környezetük egészségén.
  Tanfolyamunkon Ön tanulhat:
  átfogó ismeretekre tesz szert a különböző terápiákról,
  nemcsak elméleti, hanem gyakorlati tudást is szerez,
  az egészségmegőrzés legfontosabb tudnivalóit ismerheti meg.
  Aroma-, szín- és egyéb terápiák tanfolyam végére:
  tud válogatni az Önnek és környezetének legmegfelelőbb terápiákból,
  enyhébb betegségeket saját maga tud gyógyítani,
  hosszú távon meg tudja majd őrizni saját maga és környezete egészséget."

 • 2010.07.07 23:00:05renege

  Cozu, elliptikál tréninggel kapcsolatban lehet kérdésem? vagy az már fizetős? :)

  igazából az az egy érdekelne, hogy honnan lehet kb belőni, hogy milyen intenzitásnak számít az, amit épp nyomok.

  Mert mondjuk ok, hogy x a nehézségi szint, de azt én tekerhetem 10km/h-val, vagy 15-tel, vagy 20-szal.
  honnan lehet tudni egy normát kb?

 • 2010.07.07 23:07:33Bogibuci

  #
  2010.07.07 22:01:46renege

  Bogibuci, itt most mindenki körmét rágva várja a készítmények nevét. Nem kell mind, mondj hármat! Mindenki happy lesz, meglásd egy perc alatt.
  Ilyen nagy jócselekedetet még életedben nem csinálhattál, hajrá!

  Fogalmad sincs, milyen jó cselekedetem volt, csak a mai nap folyamán. :-)

  Mire szeretnél?

 • 2010.07.07 23:11:21Bogibuci

  #
  2010.07.07 22:24:52hinta-palinta

  "Bogi.Jaj.
  A méhrepedésnél- ha a magzat feje pda beszorult- hát az a vérzést tamponálta.STe azt sem érted, amit olnasol. A méh nem a magzat fejétől reped.

  Képezd magad.

  Nem beékelődik hanem beilleszkedik, ezt illene tudnod, ha Áá, reménytelen.Veszélyes.Fogalmad sincs az élettani és kórtani folyamatokról."

  Nem a fejétől persze. De nem is magától. De erőhatástól igen, pl. nyomástól, zökkenéstől, ütődéstől.

 • 2010.07.07 23:13:38renege

  "Fogalmad sincs, milyen jó cselekedetem volt, csak a mai nap folyamán. :-)"

  ebben a válaszodban tuti biztos voltam.

  ok, úgyis leírtál itt egy szuper esetet a gyermekedről, akit dözsölgettél, és csak később, és már mértékben lett beteg, mint szegény kórházba került barátnői.

  NA, csak a kíváncsiság kedvéért említsd meg a dörzsi anyagokat, ne receptet, szerintem senki nem fogja elkezdeni dörzsölgetni magát...

 • 2010.07.07 23:14:49cozumel

  Renege

  ha csak nem valami profi gep, ami meri a pulzusod es az alapjan ki is mutatja, hogy hany szazalakon dolgozol, akkor szolgald ki magad eset van :)
  mert valoban, abbol, hogy hanyas fokozat, meg nem sokat tudsz meg.

  Nagyon nagy falatokban csak:

  a max. pulzust ugy szamoljuk, hogy 220-eletkor.

  DE! ez egy kiindulo szam, ennel lehet sokkal pontosabbat is elerni, mivel egyenenkent ez nagyon valtozo lehet (fugg a nemtol, kortol, genetikatol, eu. allapottol stb).

  szovalha megvan ez a szam, mondjuk renege 30 eves,
  220-30=190

  ez a max. pulzusod, amennyit max bir verni a szived egy perc alatt, anelkul, h bekampecolnal. 1-2 percnel tovabb nem is igen tudja az atlagember tartani.

  ahhoz, hogy a kardio munka eredmenyes legyen (jobb keringes, erosebb sziv, zsiregetes, sulymenedzsment) a mindenkori munka ennek az 55-85% korul kell, hogy legyen.

  a celzott pulzust ez alapjan 70%ra szamoljuk

  tehat, a 30 eves renegenek 133

  Ha nincs pulzusmonitorod, akkor idonkent allj le, szamold a p-t 15 masodpercig, es szorozd fel neggyel (ezt nelkulem is kitalaltad volna :D). Ha valahol 125-145 kozt vagy, akkor dolgozol, ne felj!
  termeszetesen minnel magasabban, annal hatasosabban.

 • 2010.07.07 23:14:49nyúlmama

  hinta
  Ezt úgy kell érteni, hogy az egész online megy?
  Nulla egészségügyi ismerettel?

 • 2010.07.07 23:15:33hinta-palinta

  Persze. Zökkenéstől meg nyomástól..Meg a gyerek kalimpálásától.Ugyan, komlyan, hol szeded ezt össze?Csak gondolod hogy így lehet, aztán terjeszted?

  Nem. A méhösszehúzódásktól.
  Főleg haránt magzatnál.

 • 2010.07.07 23:17:38hinta-palinta

  ELO= Európai Levelező Oktatás:)Lehet így zongorázni tanulni is:)

  [link]

 • 2010.07.07 23:18:19Bogibuci

  #
  2010.07.07 22:54:46hinta-palinta

  [link]

  Bogi, ez az?

  Nem, de egyszer már vettem tőlük extra levendulát, amikor nem kaptam demetert.

  Az alapanyagokat nem lehet egy cégtől beszerezni, még csak egy országból vagy földrészről sem. És nem lehet egy hét alatt megtanulni, egy év alatt sem. Kell hozzá azért néhány évtized.

 • 2010.07.07 23:21:58cozumel

  Tudommar!

  a Vajakos Biri a Ludas Matyibol!

  udv a Porontyon Biri nennye :))))

 • 2010.07.07 23:22:02renege

  Cozu, köszönöm. Akkor ezek szerint a lényeg a pulzuson van...
  A gépen van mérő, csak nem a mozgó karon, hanem az álló részén, néha ránéztem, olyan 140 körül volt, és 31 éves vagyok :D (egész jól belémtaláltál)

  amúgy vicces, mert kiír valami kalória mérést, eleinte azt hittem, hogy el lehet hinni, de aztán egyszer csak feltűnt, hogy akkor is megy szépen ütemesen felfelé, amikor én épp leálltam valami miatt. Így nem is igazán értem, mi funkciója van ennek... olyan kamu szaga van. vagy valamit még nem jól tudok.

 • 2010.07.07 23:23:01nyúlmama

  Tudom, mi az ELO, csak el voltam képedve kissé.

 • 2010.07.07 23:25:49Bogibuci

  #
  2010.07.07 22:59:53nyúlmama

  Cozumel
  Tudom.És nagyon becsülöm azokat, akik ezt komolyan csinálják.
  Járok gyógymasszőrhöz, aki ezt egy évig tanulta, anatómiával, egyebekkel.Meg van term.gyógyász vizsgája, amit szintén egy évig tanult.
  De ő sem tartja ezt mindenhatónak.
  Ahogy orvos-akupunktőr ismerősöm sem,simán elhajtja azt, akinek orvos kell, és orvosi lelet nélkül szóba sem áll veled.

  Képzeld én is elküldöm az orvoshoz. Ha tényleg olvastál volna, akkor tudnád. Leírtam. Tisztelem az orvosokat. Csak ha valamit meg lehet oldani természetessel IS, akkor nem szeretek helyette olyat, aminek kockázata van és mellékhatása lehet.

 • 2010.07.07 23:29:07cozumel

  Vannak olyan gepek, melyek egesz jol kalkulalnak mar elegetett kaloriat, de azok rohadt dragak.
  Csak ott mar bepotyogsz egy csomo adatot:kor, nem, suly stb es azert ezekkel egy pontosabb szamot kapsz.

  Amugy a VO2max ad igazan jo kiindulo pontot intenzitas mereshez, de ugye a legtobb ember nem tudja a maximum oxigenkapacitasat, mert azt laborban szokjak merni :)))

  a legbaratibb meg az un. talk test.
  ha rovid mondatokat tudsz mondani, par mp-s szunetekkel, akkor lehetsz olyan 55-65% korul.

  ha mar 2-3 szavakat tudsz csak egyben, akkor olyan 75% korul

  ha mar 2-3 szavakat es egyre hosszabb a szunet, akkor olyan 85% korul

  ha meg mar nem beszelsz, csak kikopod a tudod, akkor kozel vagy a 100%hoz :)

 • 2010.07.07 23:29:54nyúlmama

  Bogi
  Mondjuk, a fentiek konkrétan nem neked szóltak, hanem a gyorstalpalóknak, ha te is olvastál volna.

  Ne haragudj, de nekem ez nem jön be, hogy valaki itt okít, de úgy, hogy nem mond semmit az égvilágon, amiből itt bárkinek bármi kézzelfogható haszna lenne-nem anyagi értelemben, természetesen.
  Egy darab konkrétumot nem írtál le hosszú kommnetek óta.
  Ha nem lehet leírni ezeket, akkor meg ne mondj semmit, mert így kb annyi az egésznek az értelme, hogy te milyen nagyon fasza vagy, más meg nem az.

 • 2010.07.07 23:35:05renege

  Ez a talk teszt jó, majd nézem.
  Az tuti, hogy még 100%-on nem voltam, mert rá bírtam kiáltani többször is a geyrekre, hogy "ne nyúlj hozzá"

  hát megvallom, ez nem egy nagyon drága gép, de ehhez is segítség kellett. és nagyon remélem, hogy hasznos lesz.

  köszi a sok segítséget. az itt kapott tanácsok miatt lett pl elliptika :)

  már csak arra kellene csodaszer, hogy ne kívánjam úgy a kekszet meg a sütit (érdekes, a csokit nem is. a keksz a menő mostanában de nagyon)

 • 2010.07.07 23:36:56Bogibuci

  Mondjuk ha valaki leírna egy konkrét problémát.
  Mire szeretnél?

 • 2010.07.07 23:39:20renege

  bogibuci, mondjuk egy sima "közösségbe járós gyerek folyatamosan beteg" probléma megelőzése.
  Ezek szerint mégis receptet akarsz adni?

 • 2010.07.07 23:46:30nyúlmama

  Bogi
  Én konkrétan semmire, köszönöm.
  Csak nem szeretem, amikor valaki titokban tartja a végzettségét, a foglalkozását, és ködösen utalgat dolgokra.
  Tök más lett volna,ha leírod pl. a bedörzsölésnél, hogy nahát, én ezt meg ezt dörzsöltem rá, és milyen jót tett.
  Hogy nem adok lázcsillapítót, hanem ezt meg ezt csinálom, és bevált.
  Hogy ezt és ezt tanultam ennyi ideig,itt és ott.
  Lehet, ezzel sem értene mindenki egyet, de nem az lenne a fílingje, hogy valaki jön, és mintegy a magasból, utalgatva elmondja, hogy vannak ám nagyon jó szerek,de hát azt nem mondhatom meg nektek.

 • 2010.07.08 00:01:21nyúlmama

  már csak arra kellene csodaszer, hogy ne kívánjam úgy a kekszet meg a sütit (érdekes, a csokit nem is. a keksz a menő mostanában de nagyon)

  Amint megtaláltad ,azonnal szólj!!!!!:))))

 • 2010.07.08 00:08:01nyúlmama

  Na, jó éjt, megint ma van már.

 • 2010.07.08 11:37:28Rien25

  "NA, csak a kíváncsiság kedvéért említsd meg a dörzsi anyagokat, ne receptet, szerintem senki nem fogja elkezdeni dörzsölgetni magát..."

  Heheh.. eszembe jutott a MIért éppen Alaszka egyik része, amikor az ottani népek rénszarvassz*rral dörzsölik be magukat, ha elkapja őket az influenza...
  A jó öreg Fleischman doki persze bolondnak nézi a szintén helybeli asszisztensnőjét, aki ugyanezt csinálja. Aztán amikor jön látogatóba a barátnője és az is beteg lesz, és nem használ nála semmi a modern gyógyszerekből, végül a doki is ráfanyalodik a trágyázásra és jééééé... tényleg működik ;)

  NA, szóval ha konkrétumokat akartok, egy már van: influenzára rénszarvaskaka! (kicsit drága lehet az importja, de hát annyi minden sz*rra költünk úgyis ;)

 • 2010.07.08 11:43:03nanemárrr

  2010.07.07 21:33:59Bogibuci
  Megint nem kaptam választ, csak maszatolsz!

 • 2010.07.08 11:47:00nanemárrr

  Most látom, hogy más sem kapott választ (dörzsi kérdés)!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta