SZÜLŐSÉG

Ribancos a rúzsos szájú hatéves?

2010. július 2., péntek 09:30

Boldogult nagymamám volt tán már tizenhat-tizenhét éves, amikor bálba indult. Hogy ki adta kölcsön a pirosítót neki, már nem emlékszik. Arra viszont nagyon is emlékszik, hogy a bátyja saját kezűleg sikálta le a kútnál, „mint egy büdös ribanc” felkiáltással, majd hogy mégse legyen sápatag abban a bálban, lekevert nyomatékul két pofont. Szegény Pista bácsi, akit mindenki keresztapunak szólított a famíliában a leszármazottak közül, vajon forogna-e e sírjában, ha látná, hogy a húga dédunokájának hatévesen van két akkora sminkesdoboza, mint Blaha Lujzának?

Nem mi vettük, persze. Mint ahogy ovistársa apukája is bevallotta, nem ők vették, de a lányának is van, miután megcsodáltam a kislány kezét, amin jó adag játszótéri kosz mellett alteros fekete körömlakk díszlett. Az én lányomnak lila, ajjaj. Utána felidéztük, hogy már tavasszal is mind pingálni akarta, arra hivatkozva, hogy a másik is festi. Nem hittük el persze – isten áldja az óvó néniket, hogy ékszerrel és effélével szemben nem voltak elnézőek. Még csak az kellett volna. Aztán valami nyári szülinapi buli kapcsán megtörtünk, nyilván.

Tavaly még igyekeztem kemény lenni. Mentünk az ünnepi lóversenyre, nem, nem kensz a szádra szájfényt, nem, szép vagy te körömlakk nélkül is. Figyeld meg, a kislányok nem szokták. Aztán ahogy mondani szokás, dobtam egy hátast, amikor a barátnő Dórikájának száján enyhén fénylő na jó, ajakír, körmén ruhájával harmonizáló halványrózsaszín lakk. Jézusmária.

Dórika anyja nem ostoba, fenékriszálós cicababa egyébként, hanem szeretnivaló, okos, szolidan elegáns üzletasszony. De úgy tűnik, mindenkit maga alá teper a trend, már nem csak Suri Cruise ruha-és kelléktárában akadnak megdöbbentő dolgok.

Szóval, gyereksmink. Annyit a védelmében, hogy amíg otthon mázolja magát királylánynak (minden korban billegtek a kicsik anya cipőjében-hosszú szoknyájában a tükör előtt), és a szemébe sem megy bele, addig még csak hagyján, ruhából nagyjából kijön, a gyerek-körömlakk meg egy napnál tovább nem tart ki hálistennek, remélem tesztelték, hogy nincs benne túl sok allergén anyag. De kérdem én, minek, azon túl, hogy nem a mi drága kencéinket mázolja? (volt ugye a történet a mosogatógépről, amikor a drága kicsi lélek valahogy mégis nagy unalmában ráfanyalodott az én rúzsaimra sorban).

Szóval, az arcfestés után (az már teljesen bevett, hogy Pókembernek, Hellokittynek, pillangónak kenve jönnek haza minden nagyobb rendezvény után) most már itt a sminkszerű smink is. Remélem a tetkó még nem jön, bár a lemosható verzió is terjed az oviban mint a ragály. Néhány színpadi fellépésnél egyenesen elvárás hogy fessük őket – tanúja is voltam, amikor a lelkes anya felnőtthöz hasonló maszkot készített a hétéves lányának táncelőadás ürügyén, iszonyú bömbölés lett a vége, mert a csillogó izét persze két perc alatt kente a gyerek a szemébe. A miniatűr felnőttes ruhák mellett még ez is – én nem vagyok híve a régi édibédi szalagos-masnis, bugyivillantós, térdnacis-harisnyás, buggyos fenekű stílusnak, de ez meg a paci másik oldala.

Tudom, a középkorban még nem volt olyan, hogy gyerekruha, a gyerekeket sokáig öltöztették kis felnőttnek, a hercegecskéknek-császárpalántáknak volt parókája és turnűrös ruhája. Gondolom irigyelhették is a parasztkölyköket, akik egy szál ingben rohangálhattak a patakparton.

Szóval a ruha meg a többi mindig is a szerepek begyakorlására szolgált, nem véletlen, hogy sok gyerek imádja a felnőttes jelmezeket, a szerepre egyértelműen utaló ruhadarabokat próbálgatni (orvosi köpeny, munkáskabát, tűzoltó-felszerelés, megvan? ), de valahogy nekem mégsem jön be a rúzsos szájú, lakkos körmű ötéves, ha ebben a szerkóban teszi ki a lábát otthonról. Elvégre Pókembernek vagy Hello Kittynek sem öltöztetjük farsangon és a gyerekszobán kívül.

Pedig látjátok feleym szümtükkel, én is megadom magam néha, de hála a magasságosnak, már kopik az az átkozott lila körömlakk. Remélem iskolában is tilos lesz.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.05 23:11:19cantaloupe

  Az embernek az az anyanyelve, amelyiken számol. :) Meg legtöbbször gondolkodik magában.
  Kétnyelvűeknél a nyelveket L1 és L2-nek nevezik, az L1 mindig dominánsabb és általában ez az ottani közeg nyelve is.

 • 2010.07.05 23:14:51cantaloupe

  Nyúlmama,
  hát, nem tudom...magyar közösséggel talán értelme van ünnepelni, de így nem annyira. Gyanítom, hogy a lányomnak többet jelent majd július 4 mint aug. 2o. Ez nem is baj, nem várom el, hogy évi egy látogatástól meg nagymama-anya kombótól magyarnak érezze magát.

 • 2010.07.05 23:17:25madz

  cant, ha ez nem a kőgazdagság-kategória, akkor a könyvrendelés postaköltsége miért az? valahogy nem áll össze a kép, bocs

 • 2010.07.05 23:41:08bajor gizella

  én angolul gondolkodom, angol az írásképem-nem folyó, nincs szára szára az egyesnek, nincs áthúzva a hetes stb. és álmaimban még a magyar4 szereplők is angolul beszélnek. ehhez képest 12 évesen ejtettem ki a számon elöször angol szót, akcentus nélkül, a szó a splash volt, és egy kisfiútól hallottam.
  viszont angolul olvasok-dolgozom- művelődöm vagy mi a szösz, például teljesen más a személyiségem is angol nyelven, sokkal visszafogottabb és darabosabb stílusom van, mondjuk ez azért nagyban a kinti suliválaszátsaim miatt van.
  szerintem ez nagyon lényeges része a dolognak. a férjem magyarul olyan hanglejtéssel beszél mint jávor pál, és a legnagyobb káromkodás amit (elöttem) tud(ott)-hahaha- az a maga piszok volt.
  nyilván valóan angolul nem halálos nála se a tavasz, ahogy magyarul én sem beszélgetek mondjuk komolyabban irodalomról. nem is tudnék. nincsenek rá szavaim.
  ettől függetlenül magyar az anyanyelvem nyilván, de nem értem miért kell kategorizálni meg dominálni nyelveket.

 • 2010.07.05 23:52:11cantaloupe

  Madz,
  a könyv nehéz. Ha a portó több, mint a maga a könyv ára, az nekem nem érné meg. De kőgazdagságról szó sem volt, hanem hogy 4-5 szállítmányból már kikerül egy jegy a nagyinak, aki minden egyes alkalommal hozza a könyveket.
  De nem akarok most már ezen lovagolni, elfogadom, hogy mindenki másképp csinálja.

 • 2010.07.06 00:48:32Scarlett O´Hara

  Nekünk a gyerekorvosunk mondja folyton, h beszéljünk otthon is németül a gyerekkel. Én meg ráhagyom, de nem követem a tanácsát és szépen magyarul beszélek velük. Már jópárszor gondolkodtam rajta, h felvilágosítom az orvost a legújabb tudományos eredményekröl, hogy ne hülyítse a többi külföldi anyukát, de aztán mindig ráhagyom.:-)
  A gyerekeim egyébként, furcsa módon nagyon kötödnek Magyarországhoz ill. az anyanyelvükhöz. Én ezt tudatosan biztosan nem neveltem beléjük, de valahogy így alakult. Én arra fektetek náluk hangsúlyt, hogy ne érezzék magukat a nyelvük ill. másságuk miatt, hogy kialakuljon egy biztos identitásuk. Ök magukat magyar-németnek tartják & mindig megörülnek, ha más magyar-némettel találkoznak.

 • 2010.07.06 00:52:22Scarlett O´Hara

  Könyvet még nem rendeltem otthonról, de ha nem tudnék máshogy beszerezni magyar irodalmat, akkor megtenném. Most pl. már nagyon várom, hogy menjünk haza, mert a szüleim sosem azokat a könyveket veszik meg a gyerekeimnek, amelyekt én szeretném.

 • 2010.07.06 05:49:49tirza

  Scarlett,

  nekem az iskolabeiratkozáskor mesélte el az iskolaigazgató (!), hogy jó lenne ha én is németül beszélnék a gyerekkel (akinek ráadásul az apja német) mert így gondjai lesznek az iskolában pl. a névelőkkel.

  én is csak néztem, hogy ekkora sötét valaki hogyan vezethet iskolát - egy olyan országban ahol program van arra, hogy az éppen megszült anyákat próbálják meggyőzni már a kórházban arról, hogy igenis az anyanyelvükön kommunikáljanak a gyerekkel (hiszen ha nem ezt teszik, nagyobb a veszélye annak, hogy a gyerek később semmilyen nyelven nem fog tudni rendesen veszélni).

  van valami "módszered" arra, hogy a gyerekeid ha magyarul beszélsz hozzájuk akkor átváltanak ők is magyarra?

 • 2010.07.06 05:59:50tirza

  bg,

  vannak kétnyelvűségről, háromnyelvűségről kutatások. az, hogy te vagy én nem illünk bele az ott kialakult képbe annak lehet az az oka, hogy igazából nem vagyunk kétnyelvűek (a második nyelvet nem "tanultuk" meg elég korán ehhez), vagy egyszerűen csak a kivételeket erősítjük :)

  annak ellenére, hogy én sem tudtam azonosulni semmivel a kutatási eredményekből, nagyon hasznos volt elolvasni (és biztos fogok még többet) mert a gyerekeim tényleg kétnyelvűek - és néha magyarázatot kaptam arra, hogy miért ennyire máshogy viszonyulnak a nyelvekhez.

 • 2010.07.06 06:01:27tirza

  Meni,

  a gyerekeid még kicsik de te pl. hogyan fogod megoldani azt, hogy magyarul is írjanak és olvassanak? te fogod tanítani őket?

  van olyan aki nem maga tanította a gyerekét hanem szerzett neki tanárt?

  egyébként meg szimplán kiváncsi vagyok: hogyan állnak ma Izraelben a kétnyelvűséghez? támogatják?

 • 2010.07.06 06:46:52tereza

  tirza
  ugyan nem tolem kerdezted, de nekem nagyobbak a gyerekeim, ezert valaszolok
  8.5 eve elunk izraelben, a nagy fiam 10 eves, a masodik 8, a harmadik 5 es a kislany 1.5 eves, ferjem is magyar
  otthon csak magyarul beszelunk, olvasunk, meselunk, emiatt kialakult egy termeszetes igeny a nagyfiukban, hogy megtanuljanak magyarul irni-olvasni
  teljesen maguktol kezdtek (kozben angolul is tanulnak, tehat a latin betuk mar ismerosek), egesz jol olvasnak es baromi viccesen, hibakkal emileznek a nagyszuleikkel :)
  de latjak, hogy nekunk is fontos a nyelv megorzese, az egesz annyira csipobol jon, es engem is meglep, hogy egymas kozt is magyarul beszelnek

 • 2010.07.06 07:13:42Meni

  Tirza, nekem meg kicsik ehhez a gyerekek, egyelore szobeli kihivasokkal kuzdunk, az iras meg odebb van. Egyelore a fiam meg csak racsodalkozik arra, hogy a latin betuk is betuk, neki azt hiszem inkabb szamoknak tunnek, annyira nem hasonlitanak a heber betukre. De mivel latja, hogy magyar mesekonyvben olyanok vannak, lassan leesik neki, hogy ket kulon ABC van...

  A szobeliseggel kapcsolatban hatarozott elkepzeleseink voltak, hogy itthon csak magyarul beszelunk veluk, ferjem is magyar, konnyu volt megoldani. Es ezert mindenki irigyli oket, titkos nyelv :) A vedonotol kezdve az ovonon at a sarki fuszeresig mindenki tamogat es dicser minket ezert.

  Kb. 20 evvel ezelott meg egy csomoan beszeltek vagy ertettek magyarul, szeretik itt a magyarokat. Most mar CSAK olyanokkal talalkozunk, akik felismerik hogy magyarul beszelunk, mert "aaa, igen, a nagyiek meg magyarul beszeltek otthon, de en mar csak azt tudom, hogy egen". Ez kb. egyertelmuen mutatja nekem is a tavoli jovot, nincsenek illuzioim.

  Amit szeretnek, hogy a gyerekek ertsenek magas szinten magyarul, es eros kozepszinten beszeljenek, irjanak. Nyilvan dolgozni kell rajta, pl. a lanyom abszolut a hebert preferalja, nala most tartunk ott, hogy idorol idore visszakerdezek: hogy mondjak ezt magyarul? Nekem mondjuk konnyu dolgom van, mert aposom es anyosom is magyarul beszel hozzajuk, es ot percnyire innen laknak. Aposom nem is tud mashogy beszelni veluk.

  Nem tervezem hogy tanart fogadok mellejuk, es arra a hihetetlen munkara sincs erom ES igenyem sem, hogy modszeresen tanitsam oket, iskolas anyagra plane nem. Nem is latom ertelmet, mert nem fogunk visszamenni Magyarorszagra. Nekik semmit nem jelent augusztus 20. es lovesuk sincs, mi az a huszar. Azert Radnotirol majd meselek, meg Budapestet ismerik, szeretik, de kb. ennyi.

  Ja, es rengeteg a ketnyelvu csalad, foleg angolszasz, francia es orosz csaladok. Nem kuriozum, hogy en magyarul kerdezek, a gyerek meg heberul valaszol. Csak vicces,mikor hollandnak, svednek nezik.

 • 2010.07.06 07:59:58Lapis Lazuli

  Off: Meni láttalak a 35. hétnél: hurrá!

 • 2010.07.06 09:02:24szösznyúl

  Kicsit asszem off:

  Elkepeszto, mennyi helyen nyomjak, hogy a befogado orszag nyelvet hasznaljak a szulok a gyerekkel... Ennel karosabb hulyeseget. Itt meg egy hivatalos honlapon is talaltam olyan peldat, h azert jo az onkormanyzatok baba-mama klubjaiba jarni, mert pl. a peldakent felhozott torok anyuka orul, hogy a gyereke rendes dan kiejtest is hall, meg mert bar o ugye danul beszel a fiahoz, de sok szot meg nem tud. Hat en majd' leestem a szekrol ezt olvasva. Arrol nem is beszelve, hogy a dan nyelvben pont a kiejtes a nehez, a nyelvtan piskota, ha valaki tud angolul/nemetul, de ejts kicsit felre egyet a 16 maganhangzo kozul es mar nem ertenek meg.

  On:
  A pasim is ugye ilyen tobbnyelvu csaladbol jon. Negy nyelven beszeltek hozza mindennap 6 honapos koratol kulonbozo csaladtagok, ebbol mara harmat hasznal kulonbozo rendszeresseggel, de teljesen jol, a negyediken ert de nem hasznalja es felnottkent megtanult meg egy otodiket, amit ma a munkajahoz hasznal.

  Az egy hiba a gepezetben, hogy szerintem nincsen kifejezett anyanyelve, ahogy peldaul azt se nagyon tudja megvalasztani, hogy melyik orszaghoz tartozik igazan, kettohoz kotodik a szulei altal es egy harmadik lenne a 'valasztott' hazaja, vagy mi...

 • 2010.07.06 09:37:37Auguszta Romanova_2

  Igazuk van.
  Ha neked kell a jobb alalslehetoseg,jobb egeszsegugyi elletas,biztonsagosabb elet,es te egy emigrans vagy,akkor igen az o nyelvuket beszeld.

 • 2010.07.06 09:57:26nyúlmama

  Rita
  az, hogy beszéld az ország nyelvét, ahol élsz, nem zárja ki, hogy a gyereked tudja az anya/apanyelvét.
  A kettő megvalósítható egymás mellett.

 • 2010.07.06 09:59:32tereza

  persze, beszeld a nyelvet, de ne a gyerekeiddel hibasan, akcentussal, ok ugyis jobban fogjak beszelni a befogado orszag nyelvet, mint te

 • 2010.07.06 11:33:58Meni

  OFF LL, köszi, célegyenes :) ON

 • 2010.07.06 11:36:43szösznyúl

  Rita, de pl. ha valaki felnottkent tanul meg egy nyelvet, altalaban nem ismeri a 'babanyelvet', a mondokakat, enekeket, satobbi, arrol nem is beszelve, ha hibasan vagy hianyosan beszeli egyebkent is.
  Nekem meg mintha remlene pszichologiabol is, hogy az erzelmi kotodeshez is fontos, hogy a szulo a sajat nyelven beszeljen.

 • 2010.07.06 11:39:26Meni

  Rita, ebben tokeletesen igazad van, abban az esetben, ami az enyem is, hogy vegleges orszagvaltasrol van szo. Ezert elsodleges szamomra, hogy a gyerekeim elsosorban heberul beszeljenek anyanyelvi szinten. De ez nem biztos hogy igy lenne, ha munka miatt, idolegesen elnek egy masik helyen. Nagyobb gyerekeknel baromi nagy dilemma lenne, hogy mennyit feccoljek bele a magyarjukba, ha az lenne a kilatas, hogy megis ott fognak elni elobb-utobb. Orulok, hogy nem vagyok dontesi helyzetben. Es igen, heberul meg ne tolem tanuljanak, mert bar nincs kifejezett magyar akcentusom, a nem tul nagy szokincsem az mar most elmarad attol, amit a fiam hasznal. Mondjuk a gyerek zseni nyelvileg (hat persze, bezzegmami gyereke), mar ket evesen vette a lapot, hogy a vedono nem beszel magyarul, es forditott neki heberre, felkeres nelkul...

 • 2010.07.06 11:49:30meeko

  Meni, Te már a kiköltözés előtt is tudtál magyarul vagy ott tanultál meg?

 • 2010.07.06 11:54:21meeko

  :) héberül... bocsánat, elég értelmetlen lett így.

 • 2010.07.06 12:03:25Meni

  Nem tudtam, es most sem allitom, hogy tudok. Amit hasznalok, az egy nyelvtanilag nagyon egyszeru, korlatozott szokincsu "makolet ivrit", amit kb. sarki magyarra birnek forditani. Arra eleg, hogy a mindennapi eletben elboldoguljak, de pl. tanulni mar nem tudnek vele, maximum egy viragkoto tanfolyam szintjen. Dolgozom az ugyon, most lesz egy kis idom ujra nekifutni a konkret itthoni tanulasnak, mert amit utcan, munkahelyen fel lehet es kell szedni, azon mar tul vagyok. Nem eleg.

 • 2010.07.06 12:20:41meeko

  Szóval nulla tudással mentél ki? Azért faggatózom erről, mert a párom egy svájci cégnél dolgozik. Németül tudok is (mármint tanultam, vizsgáztam, mondjuk, nem félek, hogy gondom lenne vele), de most át akarják helyezni Dániába. Remek lehetőség, számtalan előnnyel. De egy mukkot sem tudok dánul... És épp most tenném át a székhelyem hozzá.

 • 2010.07.06 12:32:56Meni

  A betuket felismertem, ha eleg idot hagytak ra, az elso idoben a kultursokk nagyjabol abbol allt, hogy annyit nem birtam elolvasni az utcan, hogy "kijarat". Durva volt...

  Nezd az en helyzetem azert mas, mert itt az egy allami szolgaltatas az uj bevandorloknak, hogy ingyen elvegezhetnek egy 5 honapos nagyon intenziv tanfolyamot. Millio helyszinen es szinten, millio intezitassal. Ez sehol masutt nincs igy tudtommal. Masreszt, es ezt tapasztalatbol tudtam, mindenki ert es beszel angolul. Na jo, majdnem mindenki.

  Az angol az Daniaban is mukodokepes opcio, nem? Es lesz lehetoseged danul tanulni, magantanartol, intenziven? Mert ha igen (tehat anyagilag es az idodbe belefer), akkor nem kell felned. Az anyanyelvi kornyezet mellett az intenziv tanulas csodakra kepes. Komolyan mondom, hogy ket honap alatt meglesz a nyelvi bazis. Nekem is meglett, pedig a heber es magyar kozott sokkal nagyobb a kulonbseg, mint a meglevo nemet tudasod es a dan kozott. Ha jol gondolom...

  ...szerintem csak a nyelv miatt ne maradj otthon!

 • 2010.07.06 12:39:55meeko

  Köszönöm a biztatást. Maradni nem maradnék - több okból kifolyólag - Mo.-on, csak az a kérdés, hogy melyik ország legyen. A munkám egy részét egyelőre tudom csinálni bárhol, csak internet legyen, mindegy, honnan küldöm a dolgokat. Emellett belefér a tanulás.
  De hajlok a "merjünk nagyot lépni" irány felé.

 • 2010.07.06 12:47:31Meni

  Meeko, hajra! Oszinten mondom neked. En kb. 10 evig toporogtam egy helyben, mert nem mertem nekivagni. Gondoltam lassan, kis lepesekben. De soha nem mertem az elsot meglepni. Aztan jott a szerelem (tudom, cukrostakony) es nem volt mas opcio csak a maradok vagy a kurva nagyot ugrok. Ez itt a vilag masik fele, minden szempontbol. Es nem kicsit vagyok buszke magamra, hogy vettem az akadalyt. Oke, nem egyedul, ez fontos. De Daniaban te sem leszel egyedul...ugorj neki batran, menni fog, es amugy sem kell rogton minden hidat felegetni, nem igaz?

 • 2010.07.06 12:52:07meeko

  Próbálom okosan. Nem akarom, hogy minden idekössön, de pl a munkám egy részét egyelőre nem adom fel (nem nagy dolog, szerződések írása, átnézése, konzultációk, tanácsadás ilyesmik). A párom kinn van 2 éve. Minden hónapban mentem és ő is haza jött havonta, de ez így nem tartható fenn már. Tehát biztos, hogy megyek, de pont most, amikor elintéztem mindent, jött neki ez a lehetőség.

 • 2010.07.06 13:00:54szösznyúl

  2010.07.06 12:20:41meeko

  Daniaban elek, ugyhogy:

  Ha Koppenhagarol van szo, itt mmindenki, de tenyleg mindenki beszel angolul, az orszag tobbi reszerol sajnos nem tudok nyilatkozni. Ennek megvan a jo es a rossz oldala: a boltban, a buszvezetovel, mindenkivel lehet dan nyelvtudas nelkul kommunikalni, viszont nem motival a nyelvtanulasra, plane, hogy rosszul ertelmezett udvariassagbol rogton angolra valtanak, ha megis probalkoznal danul megertetni magad.

  Ennek ellenere elvarjak, hogy aki itt el, igenis tanulja meg az orszag nyelvet (nincs is ezzel semmi baj). Ha dolgozol, vagy a parod reven kapsz CPR-szamot (a szemelyi szam es a tb-szam kevereke), ingyen vagy jelkepes osszegert tanulhatsz a nyelviskolakban.

  Amugy nyelvtudas nelkul munkat kapni nem konnyu, sot, de a nagyobb nemzetkozi cegeknel szerencsevel lehet jarni, attol is fugg, milyen teruleten dolgozol.

  Szoval csak a nulla nyelvtudas ne aggasszon, ha van annyi tartalekod, hogy egy esetleg hosszabb munkakeresesi idoszakot kibirj es ha nem zavar, hogy a danok eleg zarkozott nep (na meg hogy az ev nagy reszeben rohadt hideg van).

 • 2010.07.06 13:02:02szösznyúl

  Ja, es ha ugy dontesz, jossz es segitseg kell, szivesen szolgalok praktikus infokkal, csak szolj :)

 • 2010.07.06 13:08:49szösznyúl

  2010.07.06 12:32:56Meni

  Hat, en ugy het honapja tanulom tenylegesen a dant, nagyon intenziv nyelvoktatas kellene sajnos ahhoz, hogy 2 honap alatt meglegyen a 'nyelvi bazis'. Irni-olvasni viszonylag konnyen meg lehet tanulni megfelelo hatterrel, de beszelni nem hiszem. 9 irott maganhangzo van ugyan, de ez 16 ejtett hangot takar, tobb olyan van koztuk, amit en angol es valaha volt :) nemet tudassal soha meg csak nem is hallottam, a massalhangzok nagy reszenek is tobbfele ejtese van es dan sajatossag, hogy pl. az angolokkal ellentetben, ha felreejtesz valamit, egyszeruen nem ertenek meg. Nem direkt csinaljak :)

 • 2010.07.06 13:09:21meeko

  Szösznyúl, de jó, hogy írtál.
  Úgy tűnik 3 évről van szó, tehát elég sok ahhoz, megtanuljam a nyelvet.
  A biztosítást elintézi a cég, ha így döntünk.
  Kinti munkában nem gondolkodom egyelőre, az itthoni marad (ergó az itthoni tb-m is). Sajnos olyan a végzettségem, amivel nem lehet azonnal máshol dolgozni- jogász vagyok. Most járok utána, milyen diplomahonosításra lehet szükség, ha a 3 év kitolódna és maradnánk tovább. Addigra szeretnék rendesen megtanulni dánul is.
  Már ha rá merek bólintani a kalandra. Persze ezek már nagyon feltételes dolgok, mert babát is akarunk már, ami nem egyszerűsíti le a döntést.

 • 2010.07.06 13:47:32szösznyúl

  meeko, ahogy en latom, kb 6 honap ugy megtanulni, hogy ne okozzon gondot egy egyszerubb parbeszed. En 7 honap utan megertek egy hivatalos levelet, ha hibasan is, de tudok fogalmazni es nagyon alapfoku szokinccsel, de kommunikalok. Ahogy ismerosokon latom, ugy masfel ev alatt vegigjarhato a hivatalos nyelvtanfolyam, amit egyebkent nagyon ajanlok, de jol kell iskolat valasztani. Nekem majd sajnos ki kell hagynom par honapot a baba miatt, de megyek vissza, amint tudok, szinten olyan az eredeti szakmam, amivel mas nyelvteruleten nehez (es plane nyelvtudas nelkul nem lehet) boldogulni :-/ De tudtam, mit vallalok, ez van.

  Viszont most benne vagyok es ahogy latom, Dania idealis gyerekvallalasra. Jol mukodo rendszer es terhesgondozas, kb egy ev fizetett otthonmaradas, amit szabadon feloszthatnak egymas kozott a szulok, szules utan 2 het kotelezoen kiadhato az apanak is, Kisletszamu bolcsodek, ovodak (cserebe ez baromi draga).

  Ja igen, magas az eletszinvonal es biztonsagos az elet de az arak pofatlanul magasak. Minden. Es valasztek pl nem nagyon van, ehhez hozza kell szokni. Amugy az sem art, ha felkeszulsz ra, hogy honapokig nem fogod latni a napot, osztol tavaszig (ez utobbi iden juniusban ert veget) olyan vastag felhoreteg boritja az eget majd' minden nap, hogy a napszakot is keptelenseg megallapitani.

  Ennek ellenere en szeretek itt elni, habar hosszu tavon tul hideg es zarkozott nekem, de ez en vagyok. Par evig meg biztos itt leszunk.

 • 2010.07.06 13:51:51szösznyúl

  Ja, olyat nem tudsz, hogy tb nelkul itt elj, a CPR szam kell mindenhez, az a szemelyid kb. Nemhogy bankszamlat nyitni, de meg egy telefon-elofizetest venni se tudsz nelkule.
  De ha a parod itt dolgozik es hazasok/elettarsak vagytok, (fejbol meg nem mondom, mennyi, de tobb honapnyi igazolt egyutteles kell hozza), az o reven megkapod. Vagy ha igazolni tudod, hogy megfelelo jovedelmed van, ugy is megadjak, de ebben a parod cege nyilvan tud segiteni. Csak nagyjabol ismerem a szabalyozas ezen reszet, en ervenyes dan munkaszerzodessel kervenyeztem.

 • 2010.07.06 14:11:03meeko

  De jó, hogy ezeket elmondod. A CPR-re értettem, hogy azt elintézi a cég, de nyilván nem fogják majd a kezem a későbbiekben.
  Mi a fővárosban laknánk majd. A pasim sem tud dánul, de az ő munkájához annyira nem fontos, a német is úgy ragadt rá Svájcban, semmit nem tudott, amikor kiment. Én fordítgattam neki, amit kellett, ez most nem lesz, de ketten csak megoldjuk.
  Az időjárástól tartok, de csak megszokom.
  Vannak kint magyar közösségek vagy valami, ahová el lehet menni és magyar közeg? Az egyik konzul a pasim csapattársa volt, ő is azt mondta, hogy maximálisan élhető, de nagyon más, mint itthon.

 • 2010.07.06 14:11:17Meni

  Szosznyul, nem csinaltal kedvet hozza, hogy elkezdjek danul tanulni :)

  Nem vitabol, mert nyilvan te tudod, de en ugy gondoltam a ket honapot, hogy mondjuk elkezdesz tanfolyamra jarni. Minden nap napi 6-8 oraban, CSAK heberul-danul-xz nyelven beszelo tanarral. Otthon kb. 1-2 ora onallo tanulas, szotarazas. Es szigoruan TILOS megszolalni az utcan angolul. Csak ha tenyleg veszhelyzet van. Teve, helyi ujsag, radio orrba-szajba. Telecetlizni a lakast, hogy az alapveto cuccoknak mi a neve danul. Mindent visszakerdezni a kozertben: ez mi, az mi, ezt hogy mondjak? Ezerszer is sertodes nelkul kerni, hogy mondjak a sajat nyelvukon, tanulni akarsz, de lassan, mintha egy gyerekhey beszelnenek. Ilyesmi.

  En nem ezt csinaltam, mert terhes voltam es hulye is vagyok (ertsd: muszaj volt angolul, es utana mar nehez szigorunak lenni + hulye vagyok, ezen nincs mit magyarazni). De lattam nagyon sok embert, akik igy csinaltak. Ket, na jo, legyen harom honap, es megvolt a bazis, amivel elmehettek nyugodt szivel hivatalba, boltba, szallodaba, autovezetesi tanfolyamra stb. A hivatalos level es a munkakereses ettol a bazistol meg messze van. De az alap megvolt.

 • 2010.07.06 14:12:26meeko

  Az mondjuk érdekes, hogy ha van ott jövedelmem, akkor tudok saját jogon is CPR-t intézni, de a munkát meg nem lehet anélkül szerezni. Vagy rosszul értem?

 • 2010.07.06 14:22:04szösznyúl

  2010.07.06 14:11:17Meni
  Ja, hat igy tenyleg, csak en magambol indultam ki - munka mellett meg egyaltalan ep esszel en ezt nem birnam vegigcsinalni :D De igazad van, ha valaki ezt birja, akkor meg lehet 2 honap alatt szerezni az alapokat.

  Es nem csodalom, hogy nem iratkozol be holnap dan tanfolyamra :) Egyebkent ugy vettem eszre, a leggyakrabban hasznalt dan kifejezes a 'Hvad siger du?', vagyis a 'Mit mondtal?', egymast se ertik meg, nemhogy a kulfoldit.

 • 2010.07.06 14:22:34Silverveil

  Szösznyúl nekem jól eladta Dániát, kár hogy nincs rá pénzem :))

 • 2010.07.06 14:25:40szösznyúl

  Lehet anelkul is munkat szerezni, nekem se volt meg, mikor felvettek, de aztan a munkaszerzodeseddel azonnal el kell ballagnod CPR-t igenyelni. Amig az nincs, fizetest se kaphatsz, mivel nem kerulhetsz be a rendszerbe. Es sok munkahely nem szereti, ha meg nincs ilyened, nem is biztosak sokszor a szabalyozasban, ami a frissebb EU-tagorszagokat illeti.

 • 2010.07.06 14:27:06meeko

  Értem, ez korrektnek tűnik.

 • 2010.07.06 14:27:43szösznyúl

  2010.07.06 14:22:34Silverveil

  Es most meg tetszene is, hogy 25 fok van es napsutes (bar ma epp felhos, de akkor is)! :) Aztan telen mar szidnad az anyamat a -10-ben, amit -20-nak erzel a jeges tengeri szel miatt :D Es en decemberben fogok szulni, nem vagyok normalis.

 • 2010.07.06 14:33:10Silverveil

  Szösznyúl,

  Hát én boldogan vállalnám a téli -20-at, nagyon szeretem a hideget (és a távolságtartó embereket is szeretem) és az esős időt is.

  Ami még tetszik Dániában (még sosem jártam ott), hogy azt hiszem viszonylag kicsi a népsűrűség, nem túl nagyok a városok.

 • 2010.07.06 14:33:47szösznyúl

  Meeko, magyar kozossegekkel kapcsolatban sajnos nem tudok segiteni, en nem jarok ilyenekbe, de van par magyar baratom itt, akikkel veletlenul akadtuk ossze, toluk tudom, hogy van/vannak magyar korok azert. De ugy altalanossagban a kulfoldiek egymassal osszetartanak, muszaj is mert az atlag dan nagyon zarkozott. Az en itteni barati korom tobbnyire angol, amerikai, francia, lengyel naciokbol tevodik ossze es mindenki mindenkivel nagyon jol elvan, de a danok kozul keves tudja kezelni a tul baratsagos, kozvetlen stilusunkat :)

 • 2010.07.06 14:38:07meeko

  Akkor ugyanaz kb, mint amit Svájcban tapasztaltam. Először rázott tőlük a hideg... De megszokás kérdése.

 • 2010.07.06 14:44:44szösznyúl

  2010.07.06 14:33:10Silverveil

  Akkor ezt a helyet tenyleg neked talaltak ki. Azt en is imadom Koppenhagaban, hogy nem tulzsufolt, nem hatalmas, de (nyaron) tele van elettel.

 • 2010.07.06 15:37:52cozumel

  Szosznyul

  ugy 30-40 eve meg itt kanadaban is ezt nyomattak, h a bevandorlo beszeljen angolul (franciaul) es ne tanitsa a gyereket meg a sajat nyelvere.
  Aztan regen rajottek, h ez mekkora marhasag, tulkepp ontokonszuras is valahol, hiszen mennyire jo az orszagnak-gazdasagi szempontbol is-ha sok ketnyelvu ember el/dolgozik.

  ugyanis a gyerek MINDENKEPP megtanulja a kornyezet nyelvet, mihelyst ideje nagyobb reszet a kornyezetben tolni, es nem anya szoknyaja mellett.

  Most mar mindenfele kormanyprogramok osztonzik a szuloket arra, hogy otthon a SAJAT nyelvukon beszeljenek, orizzek meg a sajat kulturajukat, jo ez az orszagnak.

  Es tenyleg jo, mas szempontbol is: most lattam egy erdekes tanulmanyt, h kanadaban a bevandorlok miatt csokken egy picit a sulyosan elhizottak szama, mert ok meg nem kenyelmesedtek el, ok meg friss alapanyagokbol fozik a sajat eteleiket, es nem a cukorral/soval/tartositoval felturbozott dobozos szarokon elnek :)

 • 2010.07.06 15:41:03cozumel

  Viszont nagyon erdekes dolgot figyeltem meg:
  a tipikusan nagyon szegeny, elmaradott orszagokbol, esetleg haborus ovezetbol erkezo szulok NEM tanitjak a sajat nyelvuket (fekete afrika, szomalia, kenya, algeria, filippinek).
  A libanoniak mar inkabb.
  A spanyolajkuak-nalunk elsosorban venezuelaiak-mind.

 • 2010.07.06 15:49:12szösznyúl

  2010.07.06 15:41:03cozumel

  Ezt en is eszrevettem itt, foleg arab orszagokbol erkezett csaladokkal. Masreszt viszont (persze ez mar vallasi kerdes is) a fejkendo viseleset pl. megtartjak a gyerekeiknel.

 • 2010.07.06 15:58:27cozumel

  Igen, nagyon erdekes, h a vallast megtartjak, a kulturat (kulinaris, zene) megtartjak, de a nyelvet nem.Furcsa.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta