SZÜLŐSÉG

Anya pisztrángot süt

2010. július 2., péntek 14:54 |

Nemrég ajándékba kaptam pár pisztrángot. Ezzel a hallal akkor találkoztam először élőben, és mindössze azt tudtam, hogy sütni szokták és nagyon finom.

A neten kerestem recepteket, végül kettő keltette fel érdeklődésem és próbáltam ki.

Sült pisztráng

Hozzávalók:

2 nagy vagy 4 kisebb pisztráng
2 dl citromlé
só, bors, pirospaprika
1 ek. liszt
1 zsemle
1 gerezd fokhagyma
1 ek. vaj

A konyhakész pisztrángok belsejét locsoljuk meg citromlével, a hal oldalait vágjuk be. Só, bors, pirospaprika, liszt keverékével dörzsöljük be a halakat. A zsemlét felezzük el és a lapos felével lefelé helyezzük egy tűzálló tálba. A fél zsemlékre ültessük fel a halat. Ha a zsemle túl nagy lenne, akkor vágjuk kisebbre. A bevágásokba tűzzünk fokhagyma-szeletkéket. A halra helyezzük el a vajdarabkákat, és süssük letakarva 15 percig. Pihentessük 3 percig. Petrezselymes vagy majonézes burgonyával tálaljuk. Ezt az elkészítési módot más kis halak esetében is alkalmazhatjuk.

Elsőre így készítettem el, mert a sütőben biztos átsül és forgatni sem kell, nem töröm össze. Nagyon finom volt. A sikeren felbátorodva elhatároztam, hogy máskor is sütök pisztrángot és a következő alkalommal az alábbi receptet próbáltam ki.

Karácsonyi pisztráng

Hozzávalók:

2 kis konyhakész pisztráng
2 gerezd fokhagyma
4 dkg liszt
10 dkg mandula
1 dl tejszín 
fél citrom leve
10 dkg vaj
0,5 dl fűszeres olaj (pl. tárkonyos, rozmaringos vagy kakukkfüves)

A ledörzsölgetett halat beirdaljuk. Sóval bedörzsöljük, citromlével meglocsoljuk, és fűszeres olajjal kenegetjük. Húsz percig állni hagyjuk. A nedvességet leitatjuk, a halat lisztbe forgatjuk és megforrósított vajon minden oldalon megsütjük. Zúzott fokhagymával meghintjük, mellédobjuk a lehéjazott mandulát és még egy percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Párolt rizzsel körítjük.

Ez is nagyon finom.

Merci

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.07.02 14:59:36Rosa Rugosa

    Erről a Szilvásváradon készített (és ott tenyésztett) frissen füstölt pisztráng jut eszembe, szerintem valami mennyei.
    A Corában lehet kapni, ha valaki nem épp Szilvásvárad felé jár, egyszer érdemes megkóstolni, mert nagyon finom.

  • 2010.07.02 15:05:58loretta_

    Átsült 15 perc alatt? Hány fokos sütőben?
    Engem a férjem szokott meglepni időnként pisztránggal, az "együnk halat mert egészséges" jegyében. Ugyan a végeredmény mindig finom lett, nekem mégsem a kedvencem, mert rengeteg apró szálka van benne, és nekem ez sokat ront az élményen. A gyereknek sem adok pisztrángot a szálkák miatt.

  • 2010.07.02 15:13:31oreille

    biztos pisztrángot csinál a férjed? nekem úgy rémlik, hogy abból egyben kijön a gerinc és szálka nem nagyon akad benne.

    én 200 fokon sütöm 20 percig.

    sóban, vagy zöldségen. a hasában citromkarikákkal és kakukkfűvel. kisgyerek + vendégsereg esetére visszatérő karácsonyi menünk.

  • 2010.07.02 15:34:52loretta_

    Biztos, hogy pisztráng volt, és mi is így csináltuk, vagy majdnem így, citromkarika, kakukkfű meg fokhagyma a belsejébe, kívül halfűszer. Sütőben sütöm, kb 40 percig (mert én semmiről sem hiszem el hogy hamarabb megsül), és a gerince ugyan kijön, de marad benne csomó szálka.

  • 2010.07.02 15:44:42oreille

    túlsütöd. a húsa túl lágy lesz és szétesik az egész, ezért marad benne a sok szálka is. ha elég meleg a sütő, akkor át kell sülnie ennyi idő alatt.

    én is ilyen nem-sül-át!szakácsnő vagyok, fel is adtam a hússütési ambícióimat, de a pisztráng működik így.

  • 2010.07.02 15:50:07loretta_

    legközelebb kipróbálom 20 perc sütéssel.

    A csirkecomb egyébként 2 óra alatt tutira átsül, még sosem volt rá panasz! :)

  • 2010.07.02 16:23:21muci

    Állítólag a pisztráng akkor kész, ha a szeme fehér lesz. Mondom: állítólag.

  • 2010.07.02 18:07:00wickedszti

    A friss pisztrángból simán kijön a gerince és max a farkánál marad benne egy-két nagy szálka. Ha marad benne szálka, akkor nem volt friss.
    Legegyszerűbb pisztráng-recept, ami tuti mindig sikerül: a pisztrángot megmosod, konyhatörlővel szárazra törlöd, kívűl-belűl megsóz-megborsoz, a hasába két karika citrom, egy kis sima petrezselyem, egy kis fokhagyma és egy darabka vaj.
    Egy serpenyőben melegíts egy kis olivaolajat és vajat, a pisztrángot helyezd bele, öntsd fel pici száraz fehérborral vagy citromlével.
    Kis tűzön lassan süsd, amíg a szeme, amelyik alul van, kocsányon lóg és fehér. Ekkor megfordjtod és a másik oldalát is ugyanaddig sütöd.
    Ez nagyjából 10-12 perc oldalanként,
    Főtt burgonyábal vagy finom rízzsel tálald :)
    Jó étvágyat hozzá.

  • 2010.07.02 18:26:45pilár

    Hol lehet finom friss pisztrángot beszerezni?

  • 2010.07.02 20:22:56Ziebi

    A finnyás mindenemet, én tutira levágnám a fejét, zavarna hogy néz rám a sütőből :D

  • 2010.07.02 21:44:52wムズム刀イム刀ズム

    nem néz már, viszont ha nincs meg a feje akkor nem néz ki halnak , csak egy darab valaminek :)
    Fejjel együtt mutat jól.

  • 2010.07.02 21:48:05wムズム刀イム刀ズム

    A fejet utána oda lehet adni a macskának. Nagyon szereti :)

  • 2010.07.02 21:52:40wムズム刀イム刀ズム

    pilár
    Lillafüreden nagyon jó friss pisztrángot tudsz venni.

  • 2010.07.02 22:01:40wickedszti

    pilár: nem kell Lillafüredig vagy Szilvásváradig menni. A corában hétfőn, szerdán és pénteken érkezik a friss hal, az összes nagyobb csarnokban (Fővám tér, Budagyöngye, Rákoczi tér) van jó halas, ahol lehet venni ilyent.
    A friss halat arról lehet felismerni, hogy szép, tiszta, csillogó a szeme, a bőre szintén (a nyálka nem lehet zavaros, tejszínű) és: NINCS HALSZAGA!!!

  • 2010.07.02 22:02:53muci

    wムズム刀イム刀ズム: Lillafüred sem kicsi.:) Hol, merre?

  • 2010.07.02 22:03:33wムズム刀イム刀ズム

    valószínűleg igaz, de Lillafüreden biztos hogy frissebbet kapsz.

  • 2010.07.02 22:04:59wムズム刀イム刀ズム

    Lillafüred nem nagy, ha ott bárkit megkérdezel szivesen elmondja merre :)
    Amúgy a Hámori tó mellett Ómassa felé haladva kb 2 km és megtalálod a pisztráng telepet :)

  • 2010.07.02 22:06:50wickedszti

    Tudom, hogy hol van, jártam ott :)
    Ezt azoknak mondtam, akik esetleg nem Miskolcon vagy a környékén laknak :) (... és igen, nem csak Budapestből áll Magyarország, tudom én)

  • 2010.07.02 22:07:29wムズム刀イム刀ズム

    Ha horgász vagy és van horgász engedélyed akkor akár magad is megfoghatod a Hámori tóban a vacsira valót :)

  • 2010.07.02 22:07:56muci

    Kösz! Tudtam, hogy a tó környékén. 2 km séta jó lesz.

  • 2010.07.02 22:09:28wムズム刀イム刀ズム

    mert abban is van pisztráng azért rendesen, csak persze nem könnyű megfogni :)

  • 2010.07.02 22:10:58wムズム刀イム刀ズム

    Én pl már fogtam benne 80 dekás példányt is , de ha jól tudom akkor a tó rekord 2 kiló felett van :D

  • 2010.07.02 22:13:29manka78

    [link]
    Ez van Lillafürednél, ez a pisztrángos.

  • 2010.07.02 22:14:16manka78

    Viszont aki Szilváson jár a füstölt pisztrángot ne hagyja ki, nagyon finom.

  • 2010.07.02 22:15:22Ziebi

    Engem nem zavar ha nem néz ki halnak, jól elvagyok egy darab hússal is. :) Amúgy a receptek nagyon jónak tűnnek, ha lesz akciós lehet veszek és kipróbálom :)

  • 2010.07.02 22:18:06wムズム刀イム刀ズム

    Érdemes, nagyon finom. Egyik receptet sem próbáltam , de a halat ismerem és ettem is már.
    Nem nagyon lehet elrontani, nagyon jóízű :)

  • 2010.07.02 22:23:36muci

    Kösz Manka.
    Miskolci vagyok, de nem a túrázósfajtából.:)

  • 2010.07.02 22:24:45wムズム刀イム刀ズム

    Talán egy dolog amire figyelni kell, nem szabad lekaparni a pikkelyeket, vagy megnyúzni a halat, hanem csak letörölgetni kell.

  • 2010.07.02 22:29:53Ziebi

    Most beneveznék rá... :)

  • 2010.07.02 22:32:50wムズム刀イム刀ズム

    Én is :)
    Minden lelkiismeret furdalás nélkül meg tudnék enni most pl egy paprikás lisztbe forgatott sült pisztrángot :)

  • 2010.07.02 22:39:50Ziebi

    és innék hozzá traubit rózsaszín szívószállal :)

  • 2010.07.02 22:40:42manka78

    Tegnap sütöttem amúrt.:)

  • 2010.07.02 22:41:12manka78

    Muci! Akkor jó közel vagyunk egymáshoz.:)

  • 2010.07.02 22:42:34wムズム刀イム刀ズム

    csak a nosztalgia miatt :)

  • 2010.07.02 22:45:42Ziebi

    igen-igen :)

  • 2010.07.02 23:01:27R2D2 & C3PO

    A nem frissből is simán kijön a szálka. Olyan, mint egy goauld.

    Lillafüreden bárhol vehetsz pisztrángot. Bár a pisztrángos tavaknál tényleg nagyon finom. :-D

  • 2010.07.02 23:19:12Ziebi

    Goauld :DDDDDDD

    És a pisztrángok szeme vajon világít-e? :D

  • 2010.07.05 09:15:57R2D2 & C3PO

    Azt nem tudom, mert eddig csak holtan láttam. ;-D

  • 2010.07.05 12:11:23Retek Jolán

    BAsszátok meg a helyi piacon meg vehetsz kolbászt meg hurkát papírtálcán erős paprikával.
    A hal büdös és fullasztó.
    Leszarom Szilvást meg a pisztrángost is.

  • 2010.07.05 12:23:36R2D2 & C3PO

    Nehéz beemelni, ha valakinek az a helyi? ;-D

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta